Gå videre til hovedindholdet

Hosta-plantlinger

Kan man kalde en lille frøsået plante for en plantling? Ordet findes ihvertfald ikke i Gyldendals røde ordbog og jeg har ikke hørt ordet før, men det lyder da sødt og er lidt rammende, syns jeg.

Nå, men jeg har ihvertfald en del hosta-plantlinger. Frøene har jeg høstet fra én af havens hostaer og såede dem i slutningen af november. Det er første gang, at jeg sår hostafrø, men jeg inspireret af Gitte, som havde samlet frø fra egne planter og skrev, at de var lette at få til at spire. Der var endnu én enkel frøstand at finde i efteråret, så den blev høstet.


Da jeg havde sået, var Susanne så venlig, at gøre mig opmærksom på, at frøene skulle have varme for at spire. Derfor blev frøene sat i en vindueskarm. Og derefter gik der kun 2-3 uger, før de første planter viste sig - utroligt, at det gik så hurtigt.

Og jeg skal da lige love for, at det har været spiredygtige frø, for der er rigeligt med planter til mit behov i haven - hvis altså alle overlever.


Planterne er ikke særligt store og gror langsomt. Men enkelte af dem har fået to blade, så det varer ikke så længe inden, at de skal prikles ud. Planterne skal stå beskyttet vinteren ud og er klar til at blive  plantet ud i bedene i den kommende sensommer.

Men jeg forudser et problem, for hvor søren skal jeg gøre af alle de potter, når hostaplanterne er priklet om? Jeg kun har én vindueskarm, hvor der også skal være plads til andre forkultiverede planter!

Sidste vinter skrev jeg om et spirende behov for en vækstlampe eller to, så jeg kan få noget mere plads. Så "hudt jeg visker" har Claus Dalby skrevet på et tidspunkt, at der kommer vækstlamper til salg i Bilka her til foråret - eller tager jeg helt fejl?

Kommentarer

 1. Hold da helt op hvor det vælter op med dejlige små hostaer hos dig - så de frø behøver åbenbart ikke kulde for at spire. Jeg håber at Anne Gine fra Staudecafeen får skrevet en bog om staudfrø-såning.
  Jeg må lige ind i frøkassen og se om der er nogen hostafrø, som jeg kan så meget snart. Man må da gerne tyvstarte med bare en slags, ikk? :o)

  SvarSlet
 2. Du kommer jo til at kunne etablere en hel hosta-jungle til sommer :-)
  Det må jeg huske til næste år, hvis mine begaver mig med et par frøstande. Jeg var slet ikke klar over, at de var så nemme.
  Håber du hinde plads til alle dine plantlinger - ellers kan jeg da godt hjælpe dig og tage mig af et par af dem. Er det ikke det man har venner til ;-)
  Knus Signe

  SvarSlet
 3. Sikke mange og fine plantlinger.
  Du har da til en hel skov.
  Håber du har plads til alle potterne.
  Skipper

  SvarSlet
 4. @ Berit; det er helt vildt - tror der er omkring 40 stk.
  Det er da slet ikke at tyvstarte - det er da bare praktisk og skønt, at de kan blive sået nu. Så kan priklingen kan tages over flere gange, når der er forskellige så-tidspunkter. Så selvfølgelig skal du igang nu :-)
  Jeg vil også glæde mig til Anne Gines bog - det bliver helt sikkert en "must-have" helt udenfor gaveønsker.

  @ Signe; der kan vist blive til flere hosta-jungler, med alle de plantlinger :-)
  De er meget nemme og jeg har ekstra frø, hvis du har lyst at prøve nu? Jeg har jo så rigeligt! Og ellers er du selvfølgelig selvskrevet til nogle af planterne, for det er jo netop én af de ting man har venner til :-)

  @ Skipper; ja utroligt mange og de er ca. 50 cm høje - hvis de da kommer til at ligne det moderlige ophav. Det er der ingen garanti for, at de gør, men små hosta'er bliver de trods alt nok ikke :-)

  SvarSlet
 5. Det er helt klart plantlinger :-)
  Det lyder såre simpelt, at så hostaer. Det må prøves af. Hvis stormen ikke har gjort det af med de sidste, tror jeg, at der er nogle frøstande tilbage derude.
  Håber du finder en lys løsning til plantlingerne.

  SvarSlet
 6. Nøj hvor er de søde! Du får en hel hosta-lund! Det blir' spændende at følge. Mener at Dalby skrev om en lampe her til foråret!
  Hmm nok en god idé med varme til visse frø! Så jeg vil også holde øje med lampen....

  SvarSlet
 7. Jamen det er da fantastisk! Man kan jo allerede se, at det er hosta! Jeg vidste ikke, at de var nemme at få til at spire - men vil skrive det bag øret (til alt det andet...)
  Hej fra Line

  SvarSlet
 8. Godt du satte det billede ind, så kan jeg se at min enlige plante ER en hosta. Jeg troede jo ikke rigtig på underet. Kunne ikke huske at jeg havde lagt et frø i en potte, men det havde jeg så. Mine hostaer gav næsten ingen frø i år. De få jeg fik blæste fra mig, da jeg gik ud for at så dem, så dumt at jeg ikke tænkte over det. Så jeg må glæde mig over min enlige hosta :o)

  SvarSlet
 9. Hvor er de bare søde, de små hosta-babyer :-)
  Min veninde og jeg kalder vores frø-børn for frø-linger, men dine plantlinger er et rigtigt godt navn.
  Jeg anede heller ikke at hosta er så nemme at frøformere. Ikke at jeg har brug for så mange hosta, men det er jo svært at lade være med at prøve, så jeg vil da også gemme en frøstand eller to til sommer :-)
  Jeg har virkelig seriøst overvejet noget plantelys, så det ville da være skønt hvis der kom noget CD-lys. Så vil jeg slet ikke bruge tid på at sætte mig ind i det. For hvis han lægger navn til må det være godt :-)

  SvarSlet
 10. Hvor er de fine!
  Fedt at få nye ideer til at frøså nye planter. Som alle andre må jeg huske det til næste år, når det er frøindsamlingstid :-)
  Glæder mig til at følge udviklingen med dine planter - og om de alle overlever..

  SvarSlet
 11. tjaaa. du må have grønne fingere ;) det ser da godt hun, held og lykke med dem

  SvarSlet
 12. Hvor er de nuttede dine små plantlinger :-D
  Jeg fik jo nogle Hostafrø fra Susanne Irming, som jeg har sået. Nu glæder jeg mig endnu mere til de kommer op, fordi jeg har set dine.
  Samme dag såede jeg også Studenternelliker, og 6 slags Akelejer. Studenternellikerne er på vej op :-D Oh fryd, oh fryd......
  Ha´en rigtig god dag.
  Havehilsner fra Marianne i Hvam.

  SvarSlet
 13. Sikke dog en grokraft. Jeg stod med mine frø i hånden her i efteråret og tænkte på om jeg skulle gemme dem, men valgte alligevel at smide dem væk. Hvad dælen har jeg dog tænkt på? :)

  SvarSlet
 14. Ej hvorfor vidste jeg ikke det. Vores nabo fik en del hostaer sidste sommer og jeg er meget misundelig. Synes bare de er så dyre, så jeg må vist på frøjagt hos naboen til efteråret.

  Det sidste billede er KNALD godt, det minder rigtigt en om hvor meget jeg længes efter at det hele begynder at spirer.

  Ha en god dag.
  Mange hilsner
  Anne-Mette

  SvarSlet
 15. Karina Carlsen (Lindelyst)5. januar 2012 kl. 14.13

  Skønt navn :)) Kan stærkt tilslutte mig det navn..
  Jeg har slet ikke lagt mærke til frøenen..Jeg må da vist se lidt efter mine planter når jeg kan komme derned for vand.
  Det lyder meget nemt og absolut noget jeg må prøve er helt vild med hostaer..
  Lige en kommentar til Annemette: jeg har købt en del hostaer i ALDI - og de vokser som aldrig før..
  Dejligt allerede nu med frø - vil jo gerne igang ..Det kribler i fingerne :)
  Kh Karina

  SvarSlet
 16. Hej Susanne
  Hvor er det spændende med alle de nye små plantlinger. jeg vidste heller ikke at dette kunne lade sig gøre.
  De bedste hilsener
  Kirsten

  SvarSlet
 17. Supergodt indlæg :-)
  Jeg vidste heller ikke det var så let at få hostaer til at spirre, det skal prøves af engang :-)

  SvarSlet
 18. Sødeste Susanne
  Hvor er det fantastisk med have-venner :-)
  Hvis du har flere frø tilbage, så aftager jeg hjertens gerne. Det kunne da være skønt med sådan en hel lille flok. Men jeg aftager også meget gerne et par at dine plantlinger, hvis jeg nu ikke har lige så meget held med dem som dig.
  Knus Signe

  SvarSlet
 19. Hvordan kunne jeg dog misse det tip. Jeg har nemlig brug for mange hostaer nede i "skovbedet". Jeg må i gang i den nye sæson. Lige nu er frøene nok fløjet, men gad vide om de frøsår sig i bedet også. Så må jeg nok hellere gemme dit billede, så jeg ikke tror de er ukrudt ;-)

  Ha´en god aften
  Birgitte

  SvarSlet
 20. Hej Susanne. Hvor var det spændende at læse dine indlæg om hostaer og tænk, at det lykkes. Jeg synes, det er sådan en stor gave, når man kan få frø til at spire. Og især, når de er hentet fra ens egen have. Hvor er du bare god!

  SvarSlet
 21. @ Ina; håber du finder nogle frøstande i haven, så du kan prøve det af :-)

  @ Bente; når vi er to, som svagt erindrer noget om vækstlamper, mon så ikke, at der er noget om snakken - det håber jeg, for med alle disse planter, så er der behov for ekstra muligheder :-)

  @ Line; ja det er sjovt, at man allerede kan se bladets form og at man kan ane nerverne i bladene - man er næsten ikke i tvivl om, at det er hosta-plantlinger :-)

  @ Lisbeth; surt at frøene blæste fra dig. Men lige om lidt kommer der flere frø "flyvende" til dig ;-)

  @ Hanne; sjovt, at I har kaldt jeres frø-babyer næsten det samme :-)
  Det har været utroligt nemt indtil nu, så håber det går lige så godt, når de bliver priklet om.
  Ja, vi må holde øje med det plantelys - med alle de spirer der kommer i vores karme her til foråret, så bliver der sikkert rift om lamperne!

  @ Helena; håber du finder frø til efteråret :-) Jeg er selv meget spændt på af følge de små planter og se hvor langsomt de vokser

  @ Tim; ja et og andet må jeg have gjort rigtigt :-)

  @ Marianne; det er så spændende at følge de små frø blive til små plantlinger til voksne planter - held og lykke med dine før og planter :-)

  @ Lene; ej hvor ærgerligt - men af skade bliver man klog siger man jo, så mon ikke, du har masser af hosta-plantlinger om et år?

  @ Anne-Mette; ja du må på jagt til efteråret - det lyder som om, at der kan der komme mange hosta-plantlinger ud af det :-)

  @ Karina; håber du finder frø fra dine planter og at de ikke har åbnet sig og smidt frøene. Jeg er også vild med hosta'er og der findes så mange flotte og forskellige :-)

  @ Kirsten; troede heller ikke, at det var så let - håber de næste "trin" i processen er lige så nemme :-)

  @ Vivi; tak :-) Kan godt forstå, at du gerne vil prøve det - engang. Der er jo masser af plads i din nye have og sikkert også gode steder til hosta'er :-)

  @ Signe; hvis du sender mig din adresse på den mail, som jeg har sendt dig, så sender jeg fluks nogle frø til dig :-) Og mon ikke, at der også er lidt planter, til endnu en blogger-dag eller en foto-dag :-)

  @ Birgitte; jeg synes ikke at mindes, at have set frøsåede hosta'er i bedene. Men kan forstå på Susannes blog, at der var et par bloggere, som har fundet i deres have. Du er velkommen til at gemme mit billede - det ville være rigtigt ærgerligt at luge små hosta-plantlinger væk :-)

  SvarSlet
 22. Hvis du stadig leder efter billige væktslamper, så fandt jeg mine her: http://mrperfect.dk/42-vaekstlys

  Fortsat god fornøjelse med haven, jeg nyder at læse med:)

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på. Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola.

Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen.

På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)