Gå videre til hovedindholdet

Plantelys

Seks ud af syv nyhøstede chilifrø er spiret - min succesrate var to planter, så det må da siges at være opfyldt til fulde. De små planter er priklet om og står nu i hver deres potte i vindueskarmen.


Men får de små nye planterne tilstrækkeligt med lys? Bliver det lange ranglede planter? Så vidt jeg kan læse mig til, så er det først til marts, at der er tilstrækkeligt med dagslys! Det gav mig anledning til at søge viden på nettet omkring plantelysog jeg fandt en trådhttp://www.havenyt.dk/, som har rigtig mange gode informationer. I tråden anbefales en LED-plantelampe, som bl.a. kan købes her. Prisen for et LED-plantelampe er små 500,- kr - lige i overkanten af, hvad jeg vil ofre for seks chiliplanter plus lidt mere hen på foråret.

Jeg bliver derfor nysgerrig for at høre, om I har nogle tips og tricks i forhold til forkultiverede planter og tilstrækkeligt med lys, som I har lyst til at dele?

Kommentarer

 1. Ikke just :O)
  Chili vokser langsomt, så det skulle ikke være det store problem med lyset.

  Omkring tilskuds lys er det min vurdering at det er dyrt at investerer i hvis man ikke er 'masseproducent' der skal leve af at producerer planter. Regn lige ud hvad dine chili vil koste stykket hvis du køber LED??

  Det er meget billigere at have tålmodighed og vente med at så til hen i marts, selv om det kan være svært.

  SvarSlet
 2. Hej Susanne
  Du har ret - det bliver en ret dyr chili også selvom det bliver regnet ud over flere år! Tålmidighed.... ja, ja jeg ved det, men det er godt nok svært :-)

  SvarSlet
 3. Vil også gerne igang med at forspire som du gør men har slet ikke pladsen lige nu. Vi skal bygge et drivhus i løbet af året og til næste forår håber jeg at kan forspire det jeg gerne vil have og ikke det som jeg har plads til.
  Har også undersøgt det med lys osv.men det kan nemt blive en bekostelig affære ;(

  SvarSlet
 4. Hej Karina
  Der skal en del planter til for at det kan betale sig - meeeen på den anden sides, sp kan fornøjelsen/glæden ved egne planter vist ikke gøres op i penge ;-)
  Bliver spændende at høre dine erfaringer med et nyt drivhus :-)

  SvarSlet
 5. Helt enig Susanne - der er en vis glæde ved selv at få planterne frem så kan sagtens følge dig..Men jeg synes det er svært hvor meget lys de skal have for ikke at blive ranglede..det er ikke bare lige men øvelse gør jo som sagt mester ;)

  SvarSlet
 6. Jo men det naturlige lys kan vi jo ikke øve os på - kun at vi skal høste erfaringer for, hvornår vi skal så, for at få det optimale ud af forkultiveringen. Overvejer om det kan betale sig at sætte en varmer i drivhuset, så de udpriklede planter kan stå der?

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

De små i haven

Det er ikke de små mennesker, der er tale om! Men istedet er de små blomster fanget med makro-linsen og når der kigges efter, så er der en del smukke små blomster


Porcelænsblomstens fine små blomster har her besøg af en lille bille.

De sidste blomster på kærmindsøstrene sidder helt oppe i toppen af blomsterstænglen - det varer ikke længe inden deres blomstring er slut.De små grøn/hvide blomster findes i hobetal på benveden. Det er ikke til at forstå, at den får flotte røde og orange frøstande hen på efteråret - og frøstandene er vel at mærke noget større end selv blomsten.

De enkelte blomster på den lille sibiriske portulak er små, men oftest er der flere planter på samme sted og flere blomster samtidig, så derfor er den til at få øje på.Den sidste er én af mine yndlinge, som man skal kigge virkelig godt efter, for at finde - de små tobakspiber gemmer sig gerne under de rimelig store blade af tobakspibeplanten.

Ukrudt top tre

Alle kæmper vist med hvert sit ukrudt i haven - jeg gør ihvertfald. Ina fra Anna's plads havde forleden dag et indlæg om de tre 'værste' ukrudt i hendes have. Den tråd vælger jeg at tage op.


Helt uden overdrivelse og yderligere overvejelse, så går første pladsen til skvalderkålen. Den er (næsten) umulig at komme af med og breder sig vildt og voldsomt, hvis den får lov. Jeg har endnu ikke lykkedes med at få ryddet et bed for skvalderkål, for blot et enkelt lille stykke rod, bliver hurtigt til et helt bed.

Der er dog en del forslag til planter, som kan klare sig mod skvalderkålen og lukke af for lys til dens fotosyntese og dermed hindrer den i at vokse - se bl.a. denneartikel. Berit fra Irishaven har skrevet et indlæg om kulsukker mod skvalderkål og jeg har selv skrevet et indlæg om stor tusindstråle.


Andenpladsen går til dette ukrudt, som jeg måtte finde navnet på i Ukrudtsnøglen. Jeg fandt frem til, at det må være en lav ranunkel.  Den spreder sig ivrigt i græsplænen og …