Gå videre til hovedindholdet

Plantelys

Seks ud af syv nyhøstede chilifrø er spiret - min succesrate var to planter, så det må da siges at være opfyldt til fulde. De små planter er priklet om og står nu i hver deres potte i vindueskarmen.


Men får de små nye planterne tilstrækkeligt med lys? Bliver det lange ranglede planter? Så vidt jeg kan læse mig til, så er det først til marts, at der er tilstrækkeligt med dagslys! Det gav mig anledning til at søge viden på nettet omkring plantelysog jeg fandt en trådhttp://www.havenyt.dk/, som har rigtig mange gode informationer. I tråden anbefales en LED-plantelampe, som bl.a. kan købes her. Prisen for et LED-plantelampe er små 500,- kr - lige i overkanten af, hvad jeg vil ofre for seks chiliplanter plus lidt mere hen på foråret.

Jeg bliver derfor nysgerrig for at høre, om I har nogle tips og tricks i forhold til forkultiverede planter og tilstrækkeligt med lys, som I har lyst til at dele?

Kommentarer

 1. Ikke just :O)
  Chili vokser langsomt, så det skulle ikke være det store problem med lyset.

  Omkring tilskuds lys er det min vurdering at det er dyrt at investerer i hvis man ikke er 'masseproducent' der skal leve af at producerer planter. Regn lige ud hvad dine chili vil koste stykket hvis du køber LED??

  Det er meget billigere at have tålmodighed og vente med at så til hen i marts, selv om det kan være svært.

  SvarSlet
 2. Hej Susanne
  Du har ret - det bliver en ret dyr chili også selvom det bliver regnet ud over flere år! Tålmidighed.... ja, ja jeg ved det, men det er godt nok svært :-)

  SvarSlet
 3. Vil også gerne igang med at forspire som du gør men har slet ikke pladsen lige nu. Vi skal bygge et drivhus i løbet af året og til næste forår håber jeg at kan forspire det jeg gerne vil have og ikke det som jeg har plads til.
  Har også undersøgt det med lys osv.men det kan nemt blive en bekostelig affære ;(

  SvarSlet
 4. Hej Karina
  Der skal en del planter til for at det kan betale sig - meeeen på den anden sides, sp kan fornøjelsen/glæden ved egne planter vist ikke gøres op i penge ;-)
  Bliver spændende at høre dine erfaringer med et nyt drivhus :-)

  SvarSlet
 5. Helt enig Susanne - der er en vis glæde ved selv at få planterne frem så kan sagtens følge dig..Men jeg synes det er svært hvor meget lys de skal have for ikke at blive ranglede..det er ikke bare lige men øvelse gør jo som sagt mester ;)

  SvarSlet
 6. Jo men det naturlige lys kan vi jo ikke øve os på - kun at vi skal høste erfaringer for, hvornår vi skal så, for at få det optimale ud af forkultiveringen. Overvejer om det kan betale sig at sætte en varmer i drivhuset, så de udpriklede planter kan stå der?

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Ukrudt top tre

Alle kæmper vist med hvert sit ukrudt i haven - jeg gør ihvertfald. Ina fra Anna's plads havde forleden dag et indlæg om de tre 'værste' ukrudt i hendes have. Den tråd vælger jeg at tage op.


Helt uden overdrivelse og yderligere overvejelse, så går første pladsen til skvalderkålen. Den er (næsten) umulig at komme af med og breder sig vildt og voldsomt, hvis den får lov. Jeg har endnu ikke lykkedes med at få ryddet et bed for skvalderkål, for blot et enkelt lille stykke rod, bliver hurtigt til et helt bed.

Der er dog en del forslag til planter, som kan klare sig mod skvalderkålen og lukke af for lys til dens fotosyntese og dermed hindrer den i at vokse - se bl.a. denneartikel. Berit fra Irishaven har skrevet et indlæg om kulsukker mod skvalderkål og jeg har selv skrevet et indlæg om stor tusindstråle.


Andenpladsen går til dette ukrudt, som jeg måtte finde navnet på i Ukrudtsnøglen. Jeg fandt frem til, at det må være en lav ranunkel.  Den spreder sig ivrigt i græsplænen og …

DIY - selvandings potte

I et indlæg i foråret (næh nu jeg får set efter, så var det faktisk vinter), lovede jeg at vise, hvad jeg skulle bruge nogle af alle de ting til, som jeg samlede.
Tiden er kommet til at bruge de tomme konservesdåser til en selvvandings potte. Jeg er stærkt inspireret til idéen fra en video på Youtube hos en amerikansk dame og nu kan jeg jo selvfølgelig ikke husk hvor.

Men I får lige opskriften her "på dansk".

Jeg har brugt følgende ting;
spand fra blomsterhandlere - én af de store spande, som de får afskårne blomster hjem i5 konservesdåser med bund og top skåret afrund folie tærteformen-gangs karkludhåndklæderør, som er lidt længere end spandens højdepottejordplante - jeg har plantet en chili der i Jeg satte konservesdåserne ned i spanden og det er i dette område, at der er plads til vandet.

For at vandet kun er i det nederste område, borede jeg et hul lige under højden af konservesdåserne. Hullet skal fungere som et overløbshul, således at vandet aldrig kan stå højere end hu…

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…