Gå videre til hovedindholdet

Plantelys

Seks ud af syv nyhøstede chilifrø er spiret - min succesrate var to planter, så det må da siges at være opfyldt til fulde. De små planter er priklet om og står nu i hver deres potte i vindueskarmen.


Men får de små nye planterne tilstrækkeligt med lys? Bliver det lange ranglede planter? Så vidt jeg kan læse mig til, så er det først til marts, at der er tilstrækkeligt med dagslys! Det gav mig anledning til at søge viden på nettet omkring plantelysog jeg fandt en trådhttp://www.havenyt.dk/, som har rigtig mange gode informationer. I tråden anbefales en LED-plantelampe, som bl.a. kan købes her. Prisen for et LED-plantelampe er små 500,- kr - lige i overkanten af, hvad jeg vil ofre for seks chiliplanter plus lidt mere hen på foråret.

Jeg bliver derfor nysgerrig for at høre, om I har nogle tips og tricks i forhold til forkultiverede planter og tilstrækkeligt med lys, som I har lyst til at dele?

Kommentarer

 1. Ikke just :O)
  Chili vokser langsomt, så det skulle ikke være det store problem med lyset.

  Omkring tilskuds lys er det min vurdering at det er dyrt at investerer i hvis man ikke er 'masseproducent' der skal leve af at producerer planter. Regn lige ud hvad dine chili vil koste stykket hvis du køber LED??

  Det er meget billigere at have tålmodighed og vente med at så til hen i marts, selv om det kan være svært.

  SvarSlet
 2. Hej Susanne
  Du har ret - det bliver en ret dyr chili også selvom det bliver regnet ud over flere år! Tålmidighed.... ja, ja jeg ved det, men det er godt nok svært :-)

  SvarSlet
 3. Vil også gerne igang med at forspire som du gør men har slet ikke pladsen lige nu. Vi skal bygge et drivhus i løbet af året og til næste forår håber jeg at kan forspire det jeg gerne vil have og ikke det som jeg har plads til.
  Har også undersøgt det med lys osv.men det kan nemt blive en bekostelig affære ;(

  SvarSlet
 4. Hej Karina
  Der skal en del planter til for at det kan betale sig - meeeen på den anden sides, sp kan fornøjelsen/glæden ved egne planter vist ikke gøres op i penge ;-)
  Bliver spændende at høre dine erfaringer med et nyt drivhus :-)

  SvarSlet
 5. Helt enig Susanne - der er en vis glæde ved selv at få planterne frem så kan sagtens følge dig..Men jeg synes det er svært hvor meget lys de skal have for ikke at blive ranglede..det er ikke bare lige men øvelse gør jo som sagt mester ;)

  SvarSlet
 6. Jo men det naturlige lys kan vi jo ikke øve os på - kun at vi skal høste erfaringer for, hvornår vi skal så, for at få det optimale ud af forkultiveringen. Overvejer om det kan betale sig at sætte en varmer i drivhuset, så de udpriklede planter kan stå der?

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på. Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola.

Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen.

På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.

Madam Bæk's have med græsser

Jeg har fået mig én på have-opleveren -  jeg har været på besøg hos Madam Bæk, som har bloggen Et haveliv med sygdom. Jeg var inviteret i hendes have for at få inspiration til at "indføre" græsser i haven. Og der var masser af inspiration at hente.Jeg lagde meget mærke til, at der flere steder i haven var plantet store og høje græsser ud til kanten eller i forgrunden af et bed. Jeg har altid tænkt, at det høje skal plantes bagerst, men her lærte jeg, at det ser rigtig godt ud med græsser forrest.


Her er i det hele taget brugt mange høje græsser. Jeg har det selv svært ved at få højde i bedene og har en tendens til kun at vælge stauder, som ikke er voldsomt høje. Jeg må se at få lidt højde ind og specielt i husbedet kunne nogle af de høje græsser danne naturlige rum og dermed flere bede i det lange bed.  

Græsserne er bruge på forskellige måder i haven - her som en kant langs huset. Andre steder i samspil med stauder, buske eller et-årige.
Denne rødbrune New Zealanske Star s…