Gå videre til hovedindholdet

Spæde stauder

Det er en herlig tur i haven, når stauderne begynder at poppe op af jorden. Det er fantastisk sådan en vilje planterne har trods det, at jorden endnu er halvfrossen og at det må være koldt at komme op i det fri.


Gemseroden har fundet vej - tænkt sig at den allerede begynder at blomstre om et par måneder, som én af de første stauder. Jeg kan godt forstå, at den har travlt med at komme op nu.

Lidt senere og det er hen i maj/juni begynder akelejerne at blomstre. De to-årige planter, som dukker op mange steder, hvis man ikke lige er efter dem og får fjernet frøstandende inden de når at smide frøene.
Den lyserøde storkenæb - geranium x oxonianum - på det midterste billede starter blomstringen i juni og den har startet sin vej til et overdådigt lyserødt hav.

Heller ikke katosten holder sig tilbage, selvom den starter sin blomstring senere end de andre nævnte. Jeg er meget spændt på, om den får rigtig fat i år og blomstrer flot, for sidste år brugte den al sin kraft på at 'gro fast' efter et par flytninger.

Kommentarer

 1. Hej Susanne

  Det er fuldkommen det samme her hos mig :o) Men nu bor vi jo også på samme breddegrad :o)Hvor er det bare dejligt at der er så meget på vej allerede nu på trods af frost :o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det må jo næsten gå ud på et på disse 'breddegrader' :-) Men du har ret i, at det er skønt, at der sker så meget derude og nu går det forhåbentligt endnu hurtigere, når der stort set kun meldes om frost enkelte nætter.

   Slet
 2. Hej Susanne
  Det er så dejligt at følge med i haven lige nu, hvor der dukker nye spirer op.
  VH Nina

  SvarSlet
  Svar
  1. Du har ret og det gør, at man lige må en tur i haven hver dag efter arbejde, for at se, om der er dukket nye spirer op :-)

   Slet
 3. Ja hvad skulle vi gøre uden grokraft og plante vilje.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jamen det er da fantastisk som det vil gro. Man kan undres over den vilje planterne har og i virkeligheden skal der en hel del til, før end de går til - herligt :-)

   Slet
 4. hvor ser det godt ud:) her er haven fyldt med is endnu... men det går den rigtige vej:) Anne Gine

  SvarSlet
  Svar
  1. Uha, håber isen i mellemtiden er svundet, så også dine stauder og løgvækster kan kigge frem og glæde dig :-)

   Slet
 5. Det er så dejligt livsbekræftende når det hele begynder, at pible op af jorden :-D
  Havehilsner fra Marianne.

  SvarSlet
  Svar
  1. Enig - og så er de så tiltrækkende, at vi slet ikke kan lade være med at glædes over dem, når vi dagligt tager den 'nødvendige' tur rundt i haven. Det er helt sikkert vore dejlige planters 'skyld' :-)

   Slet
 6. Det at se de små spæde sarte skud bryde op af jorden... er jo hele ventetiden værd... ÅH hvor jeg glæder mig til at komme i kolonihaven. :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Og selvom vi venter og næsten ikke kan holde ventetiden ud, så tror jeg alligevel, at det er godt, at vi har denne 'pause' fra haven. Nu er vi rigtig klar til at komme i haven igen og glæder os rigtig meget til det :-) Det må blive rigtig spændende for dig at se kolonihaven igen efter en lang (sådan føles det, men den har jo i virkeligheden været kort) vinter. God fornøjelse :-)

   Slet
 7. Jeg har også gemserod i haven, og glæder mig til de blomstrer - snart :o)
  Deres gule sol-blomster i massevis er ikke til at stå for...

  Ha en go aften...

  SvarSlet
  Svar
  1. Den gule gemserod var en 'must have' til mit gule forhavebed - én af de allertidligste stauder, som netop ikke er til at stå for. Den er plantet i efteråret, så jeg glæder mig til, at den vil 'lyse' mig i møde hver dag, når jeg parkerer bilen :-)

   Slet
 8. Mine er langt fremme allerede, jeg må vist tage billeder i morgen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det kan jeg godt tænke mig, for det lyder jo som om, at klimaet på Samsø er mildere end i resten af landet. Jeg må lige have mig opdateret på din blog, så jeg kan se, hvor langt 'dine' stauder og løgplanter er :-)

   Slet
 9. Det ligner også situationen i min have. Et nydeligt syn :-))

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er et rigtigt dejligt syn, som slet ikke er til at løsrive sig fra :-)

   Slet
 10. Jeh synes slet ikke, at jeg kan se, at der er noget der pibler op i min have endnu.. :-( Måske fordi jeg bor lidt længere mod nord? Eller også er det fordi jeg har haft så travlt med at male huset de sidste dage, at jeg slet ikke har haft tid til en haverunde..
  Må vist hellere komme ud med kameraet i morgen :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg håber, at der er kommet nogle spirer op i mellemtiden, så du også har noget at glædes over og så du kan få forårsfornemmelser :-)

   Slet
 11. Skønne billeder. Her er jorden stadig frossen og der er ikke så meget på vej op endnu, men lidt er der da, så det må jeg nyde. Måske jeg skulle gå en runde i dag og se om ikke, der er mere på vej og måske der kunne blive lidt billeder derfra også :)

  Kh Lise Lotte

  SvarSlet
  Svar
  1. Der må da være kommet noget op i mellemtiden, så du også kan nyde. Det er jo ikke helt det samme at nyde andres spire-billeder på bloggen, som at nyde ens egne IRL :-)

   Slet
 12. Hvor er det skønt og livsbekræftende og alligevel lidt mærkeligt at tænke på at det, der spirer nu, bliver så frodigt om nogle måneder. Jeg må ud og se i min have, men forleden virkede den helt dybfrossen, så jeg tror næppe at der er noget på vej her.

  kh Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Du har ret - det er slet ikke til at 'fatte' at det kan lade sig gøre - men heldigvis, for så har vi havenisser rigtig noget at glædes over :-)

   Slet
 13. Det er en dejlig tid vi går i møde! Mine stauder er ikke lige så hurtige som dine - kan jeg se, men de kommer nok!

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er en rigtig skøn tid og hvor bliver det dejligt igen at komme i haven i behagelige temperaturer. Selvfølgelig handler det om den rigtige påklædning, men nydelsen er altså noget større, når påklædningen ikke behøver at være så massiv :-)

   Slet
 14. Hvor er det hyggeligt at se alle vores små plante-venner titte op igen :-) Min have er ikke helt så langt som din endnu, fordi jeg har meget skygge om vinteren.
  Jeg nyder virkelig dine flotte nærbilleder med makroen, wow :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er SÅ hyggeligt og hver og én bliver budt velkommen :-)
   Nogle af dem, jeg viser gror også i et bed op af huset - tror også, at det har betydning for, hvor langt de er fremme.

   Slet
 15. Åh, det er så hyggeligt med alle de små planter, der dukker op. Det er lige hvad vi trænger til!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja og mere vil have mere - kom så kære forår :-)

   Slet
 16. Dejligt at se dine billeder! Jeg kan godt li', du går tæt på :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Vellkommen til Helle :-)
   Tak, jeg holder også meget af at gå tæt på. Det gør så også, at jeg ikke har mange billeder, som viser blomster kompositioner. Det er noget af det, som jeg skal øve mig på :-)

   Slet
 17. Utroligt, hvilken placering ens have har i vores lille land. Jeg rev blade sammen igår og der er næsten intet liv at spore. Men jeg ved jo heldigvis, at det nok skal komme.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det er utroligt, at vi i lille DK kan opleve disse klimatiske forskelle. Men mener faktisk også, at landet er delt op i to forskellige klimazoner, så der er noget om snakken :-)

   Slet
 18. Det ser ud til at foråret er på vej hos dig.
  Vi går en dejlig tid i møde.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg håber virkeligt, at der er forår på vej her og hos alle I andre - for vi trænger efter en periode, hvor det ikke har været specielt nemt at komme i haven. Det bliver en rigtig skøn tid :-)

   Slet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

Det var så præriebedet

Eftermiddagens projekt har været tilplantning af præriebedet. Poul Pedersen fra Overdam Planteskole har hjulpet mig med at lave en plan over bedet samt en beregning af, hvor mange planter jeg havde behov for.

Det er første gang ever, at jeg køber planter til et helt bed på én gang, så det har været rigtig dejligt, at han ville hjælpe mig med at lave en plan og få overblikket. Men samtidig er det også lidt overvældende, at købe 54 planter på én gang på trods af, at det er fødselsdagspenge, som jeg har sparet sammen i nogle år.
Bedet er ikke helt så kantet, som skitseret på tegningen - ca. 6 x 4 x 3 m - men det er jo også kun et forslag at gå ud fra. En rigtig brugbar én af slagsen.

Men da det er første gang, at jeg skulle tilplante så stort et bed, måtte jeg have bambuspindende frem for at afmærke målene. Det gav mig et godt overblik, men planteplanen blev ikke helt holdt alligevel.

I bedet har jeg plantet;
1 = 3 rishirse (Panicum virgatum 'Northwind')
2 = 11 purpursolhat (7 E…

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…