Gå videre til hovedindholdet

Hosta-plantlinger

Kan man kalde en lille frøsået plante for en plantling? Ordet findes ihvertfald ikke i Gyldendals røde ordbog og jeg har ikke hørt ordet før, men det lyder da sødt og er lidt rammende, syns jeg.

Nå, men jeg har ihvertfald en del hosta-plantlinger. Frøene har jeg høstet fra én af havens hostaer og såede dem i slutningen af november. Det er første gang, at jeg sår hostafrø, men jeg inspireret af Gitte, som havde samlet frø fra egne planter og skrev, at de var lette at få til at spire. Der var endnu én enkel frøstand at finde i efteråret, så den blev høstet.


Da jeg havde sået, var Susanne så venlig, at gøre mig opmærksom på, at frøene skulle have varme for at spire. Derfor blev frøene sat i en vindueskarm. Og derefter gik der kun 2-3 uger, før de første planter viste sig - utroligt, at det gik så hurtigt.

Og jeg skal da lige love for, at det har været spiredygtige frø, for der er rigeligt med planter til mit behov i haven - hvis altså alle overlever.


Planterne er ikke særligt store og gror langsomt. Men enkelte af dem har fået to blade, så det varer ikke så længe inden, at de skal prikles ud. Planterne skal stå beskyttet vinteren ud og er klar til at blive  plantet ud i bedene i den kommende sensommer.

Men jeg forudser et problem, for hvor søren skal jeg gøre af alle de potter, når hostaplanterne er priklet om? Jeg kun har én vindueskarm, hvor der også skal være plads til andre forkultiverede planter!

Sidste vinter skrev jeg om et spirende behov for en vækstlampe eller to, så jeg kan få noget mere plads. Så "hudt jeg visker" har Claus Dalby skrevet på et tidspunkt, at der kommer vækstlamper til salg i Bilka her til foråret - eller tager jeg helt fejl?

Kommentarer

  1. Hold da helt op hvor det vælter op med dejlige små hostaer hos dig - så de frø behøver åbenbart ikke kulde for at spire. Jeg håber at Anne Gine fra Staudecafeen får skrevet en bog om staudfrø-såning.
    Jeg må lige ind i frøkassen og se om der er nogen hostafrø, som jeg kan så meget snart. Man må da gerne tyvstarte med bare en slags, ikk? :o)

    SvarSlet
  2. Du kommer jo til at kunne etablere en hel hosta-jungle til sommer :-)
    Det må jeg huske til næste år, hvis mine begaver mig med et par frøstande. Jeg var slet ikke klar over, at de var så nemme.
    Håber du hinde plads til alle dine plantlinger - ellers kan jeg da godt hjælpe dig og tage mig af et par af dem. Er det ikke det man har venner til ;-)
    Knus Signe

    SvarSlet
  3. Sikke mange og fine plantlinger.
    Du har da til en hel skov.
    Håber du har plads til alle potterne.
    Skipper

    SvarSlet
  4. @ Berit; det er helt vildt - tror der er omkring 40 stk.
    Det er da slet ikke at tyvstarte - det er da bare praktisk og skønt, at de kan blive sået nu. Så kan priklingen kan tages over flere gange, når der er forskellige så-tidspunkter. Så selvfølgelig skal du igang nu :-)
    Jeg vil også glæde mig til Anne Gines bog - det bliver helt sikkert en "must-have" helt udenfor gaveønsker.

    @ Signe; der kan vist blive til flere hosta-jungler, med alle de plantlinger :-)
    De er meget nemme og jeg har ekstra frø, hvis du har lyst at prøve nu? Jeg har jo så rigeligt! Og ellers er du selvfølgelig selvskrevet til nogle af planterne, for det er jo netop én af de ting man har venner til :-)

    @ Skipper; ja utroligt mange og de er ca. 50 cm høje - hvis de da kommer til at ligne det moderlige ophav. Det er der ingen garanti for, at de gør, men små hosta'er bliver de trods alt nok ikke :-)

    SvarSlet
  5. Det er helt klart plantlinger :-)
    Det lyder såre simpelt, at så hostaer. Det må prøves af. Hvis stormen ikke har gjort det af med de sidste, tror jeg, at der er nogle frøstande tilbage derude.
    Håber du finder en lys løsning til plantlingerne.

    SvarSlet
  6. Nøj hvor er de søde! Du får en hel hosta-lund! Det blir' spændende at følge. Mener at Dalby skrev om en lampe her til foråret!
    Hmm nok en god idé med varme til visse frø! Så jeg vil også holde øje med lampen....

    SvarSlet
  7. Jamen det er da fantastisk! Man kan jo allerede se, at det er hosta! Jeg vidste ikke, at de var nemme at få til at spire - men vil skrive det bag øret (til alt det andet...)
    Hej fra Line

    SvarSlet
  8. Godt du satte det billede ind, så kan jeg se at min enlige plante ER en hosta. Jeg troede jo ikke rigtig på underet. Kunne ikke huske at jeg havde lagt et frø i en potte, men det havde jeg så. Mine hostaer gav næsten ingen frø i år. De få jeg fik blæste fra mig, da jeg gik ud for at så dem, så dumt at jeg ikke tænkte over det. Så jeg må glæde mig over min enlige hosta :o)

    SvarSlet
  9. Hvor er de bare søde, de små hosta-babyer :-)
    Min veninde og jeg kalder vores frø-børn for frø-linger, men dine plantlinger er et rigtigt godt navn.
    Jeg anede heller ikke at hosta er så nemme at frøformere. Ikke at jeg har brug for så mange hosta, men det er jo svært at lade være med at prøve, så jeg vil da også gemme en frøstand eller to til sommer :-)
    Jeg har virkelig seriøst overvejet noget plantelys, så det ville da være skønt hvis der kom noget CD-lys. Så vil jeg slet ikke bruge tid på at sætte mig ind i det. For hvis han lægger navn til må det være godt :-)

    SvarSlet
  10. Hvor er de fine!
    Fedt at få nye ideer til at frøså nye planter. Som alle andre må jeg huske det til næste år, når det er frøindsamlingstid :-)
    Glæder mig til at følge udviklingen med dine planter - og om de alle overlever..

    SvarSlet
  11. tjaaa. du må have grønne fingere ;) det ser da godt hun, held og lykke med dem

    SvarSlet
  12. Hvor er de nuttede dine små plantlinger :-D
    Jeg fik jo nogle Hostafrø fra Susanne Irming, som jeg har sået. Nu glæder jeg mig endnu mere til de kommer op, fordi jeg har set dine.
    Samme dag såede jeg også Studenternelliker, og 6 slags Akelejer. Studenternellikerne er på vej op :-D Oh fryd, oh fryd......
    Ha´en rigtig god dag.
    Havehilsner fra Marianne i Hvam.

    SvarSlet
  13. Sikke dog en grokraft. Jeg stod med mine frø i hånden her i efteråret og tænkte på om jeg skulle gemme dem, men valgte alligevel at smide dem væk. Hvad dælen har jeg dog tænkt på? :)

    SvarSlet
  14. Ej hvorfor vidste jeg ikke det. Vores nabo fik en del hostaer sidste sommer og jeg er meget misundelig. Synes bare de er så dyre, så jeg må vist på frøjagt hos naboen til efteråret.

    Det sidste billede er KNALD godt, det minder rigtigt en om hvor meget jeg længes efter at det hele begynder at spirer.

    Ha en god dag.
    Mange hilsner
    Anne-Mette

    SvarSlet
  15. Karina Carlsen (Lindelyst)5. januar 2012 kl. 14.13

    Skønt navn :)) Kan stærkt tilslutte mig det navn..
    Jeg har slet ikke lagt mærke til frøenen..Jeg må da vist se lidt efter mine planter når jeg kan komme derned for vand.
    Det lyder meget nemt og absolut noget jeg må prøve er helt vild med hostaer..
    Lige en kommentar til Annemette: jeg har købt en del hostaer i ALDI - og de vokser som aldrig før..
    Dejligt allerede nu med frø - vil jo gerne igang ..Det kribler i fingerne :)
    Kh Karina

    SvarSlet
  16. Hej Susanne
    Hvor er det spændende med alle de nye små plantlinger. jeg vidste heller ikke at dette kunne lade sig gøre.
    De bedste hilsener
    Kirsten

    SvarSlet
  17. Supergodt indlæg :-)
    Jeg vidste heller ikke det var så let at få hostaer til at spirre, det skal prøves af engang :-)

    SvarSlet
  18. Sødeste Susanne
    Hvor er det fantastisk med have-venner :-)
    Hvis du har flere frø tilbage, så aftager jeg hjertens gerne. Det kunne da være skønt med sådan en hel lille flok. Men jeg aftager også meget gerne et par at dine plantlinger, hvis jeg nu ikke har lige så meget held med dem som dig.
    Knus Signe

    SvarSlet
  19. Hvordan kunne jeg dog misse det tip. Jeg har nemlig brug for mange hostaer nede i "skovbedet". Jeg må i gang i den nye sæson. Lige nu er frøene nok fløjet, men gad vide om de frøsår sig i bedet også. Så må jeg nok hellere gemme dit billede, så jeg ikke tror de er ukrudt ;-)

    Ha´en god aften
    Birgitte

    SvarSlet
  20. Hej Susanne. Hvor var det spændende at læse dine indlæg om hostaer og tænk, at det lykkes. Jeg synes, det er sådan en stor gave, når man kan få frø til at spire. Og især, når de er hentet fra ens egen have. Hvor er du bare god!

    SvarSlet
  21. @ Ina; håber du finder nogle frøstande i haven, så du kan prøve det af :-)

    @ Bente; når vi er to, som svagt erindrer noget om vækstlamper, mon så ikke, at der er noget om snakken - det håber jeg, for med alle disse planter, så er der behov for ekstra muligheder :-)

    @ Line; ja det er sjovt, at man allerede kan se bladets form og at man kan ane nerverne i bladene - man er næsten ikke i tvivl om, at det er hosta-plantlinger :-)

    @ Lisbeth; surt at frøene blæste fra dig. Men lige om lidt kommer der flere frø "flyvende" til dig ;-)

    @ Hanne; sjovt, at I har kaldt jeres frø-babyer næsten det samme :-)
    Det har været utroligt nemt indtil nu, så håber det går lige så godt, når de bliver priklet om.
    Ja, vi må holde øje med det plantelys - med alle de spirer der kommer i vores karme her til foråret, så bliver der sikkert rift om lamperne!

    @ Helena; håber du finder frø til efteråret :-) Jeg er selv meget spændt på af følge de små planter og se hvor langsomt de vokser

    @ Tim; ja et og andet må jeg have gjort rigtigt :-)

    @ Marianne; det er så spændende at følge de små frø blive til små plantlinger til voksne planter - held og lykke med dine før og planter :-)

    @ Lene; ej hvor ærgerligt - men af skade bliver man klog siger man jo, så mon ikke, du har masser af hosta-plantlinger om et år?

    @ Anne-Mette; ja du må på jagt til efteråret - det lyder som om, at der kan der komme mange hosta-plantlinger ud af det :-)

    @ Karina; håber du finder frø fra dine planter og at de ikke har åbnet sig og smidt frøene. Jeg er også vild med hosta'er og der findes så mange flotte og forskellige :-)

    @ Kirsten; troede heller ikke, at det var så let - håber de næste "trin" i processen er lige så nemme :-)

    @ Vivi; tak :-) Kan godt forstå, at du gerne vil prøve det - engang. Der er jo masser af plads i din nye have og sikkert også gode steder til hosta'er :-)

    @ Signe; hvis du sender mig din adresse på den mail, som jeg har sendt dig, så sender jeg fluks nogle frø til dig :-) Og mon ikke, at der også er lidt planter, til endnu en blogger-dag eller en foto-dag :-)

    @ Birgitte; jeg synes ikke at mindes, at have set frøsåede hosta'er i bedene. Men kan forstå på Susannes blog, at der var et par bloggere, som har fundet i deres have. Du er velkommen til at gemme mit billede - det ville være rigtigt ærgerligt at luge små hosta-plantlinger væk :-)

    SvarSlet
  22. Hvis du stadig leder efter billige væktslamper, så fandt jeg mine her: http://mrperfect.dk/42-vaekstlys

    Fortsat god fornøjelse med haven, jeg nyder at læse med:)

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

DIY - selvandings potte

I et indlæg i foråret (næh nu jeg får set efter, så var det faktisk vinter), lovede jeg at vise, hvad jeg skulle bruge nogle af alle de ting til, som jeg samlede. Tiden er kommet til at bruge de tomme konservesdåser til en selvvandings potte. Jeg er stærkt inspireret til idéen fra en video på Youtube hos en amerikansk dame og nu kan jeg jo selvfølgelig ikke husk hvor. Men I får lige opskriften her "på dansk". Jeg har brugt følgende ting; spand fra blomsterhandlere - én af de store spande, som de får afskårne blomster hjem i 5 konservesdåser med bund og top skåret af rund folie tærteform en-gangs karklud håndklæde rør, som er lidt længere end spandens højde pottejord plante - jeg har plantet en chili der i Jeg satte konservesdåserne ned i spanden og det er i dette område, at der er plads til vandet. For at vandet kun er i det nederste område, borede jeg et hul lige under højden af konservesdåserne. Hullet skal fungere som et overløbshul, således at va

Rionet brugt til forskellige formål

Så blev der skåret endnu et par rionet til, som skal bruges til espalier i haven. Og de blev også sat op. Det første blev sat op ved urtehaven, hvor de skal fungere dels som rum-skaber og "blikfanger" og dels skal der gro et par tornløse brombær op af det. Det andet ved tobakspibeplanten, som ikke har haft noget at klatre op af siden vi fjernede hækken i efteråret 2011, så det bliver dejligt at få den som en væg i stedet for ud over græsplænen. Jeg havde set hos min veninde på Fyn, at hun havde nogle bøjede rionet som fungerede som plantestøtter. Smart, så det måtte jeg også have. Heldigvis havde jeg gemt resterne fra denne og fra sidste gang vi skar til (man er jo samler), så jeg fandt nogle gode stykker jeg kunne anvende. Jeg bøjede nettene over et bræt. Mens jeg stod på brættet, tog jeg fat i nettet og trak nettet op mod mig selv. Det var nødvendigt at tage fat så langt nede mod brættet som muligt for at få en nogenlunde skarp bøjning.   Et lille stykke af ri

Ulv i fåreklæder

Jeps jeg nåede at sætte de sidste løg idag og sikke en dejlig tilfredsstillelse det er. Men derfor må vinteren nu gerne blive væk et stykke tid endnu - jeg har stadig mange projekter, som jeg gerne vil nå et par stykker mere af inden. Sjovt som sådan et løglægnings-projekt kan sætte nyt lys på et bed. For da jeg skulle igang med at sætte løgene i et område, fik jeg øjene op for, at den italienske arum breder sig voldsomt og fylder alt for meget. Den har tidligere fået lov at brede sig, fordi jeg synes, at den er så facinerende i dens livscyklus og fordi de hvidbrogede blade passer så fint i det hvide husbed. Men inden jeg kunne sætte løg, måtte jeg grave dele af den væk for at få plads. De små nye planter er nemme at fjerne, idet deres små knolde stadig ligger øverligt. Det er straks noget sværere at fjerne de større planter, hvor knoldende har boret sig ned i jorden. Og de er så viseligt indrettet, at de lader stilken slippe knolden, hvis man trækker i stilken. Så en spad