Gå videre til hovedindholdet

Dejlig havedag

Jeg har glædet mig til at starte på komposten og har samlet grøntaffald fra køkkenet. Jeg må tit slå op for at finde ud af om alt grønt og frugt kan komposteres ex. banan? Og hvad for eksempel med æggebakker? Google er min ven og jeg har også brugt min nye julegave; Økologisk have.

Jeg samlede lidt nedfaldsgrene rundt i haven bl.a. birkeris idet jeg har læst mig til, at det er godt med grene nederst for at sikre luftcirkulationen. Og så gik jeg igang med at klippe asters i birkebedet ned for at få forskellige plantedele i komposten sammen med køkkenaffaldet.

Imellemtiden kom sønnike P og havde lyst til lidt frisk luft og snak. Han spurgte interesseret til om kompostbehol-deren var et nyt bed? Vi fik os en snak om, hvad der kan puttes i komposten, hvorfor det er smart at omdanne grønt affald til kompost og hvad komposten kan bruges til. Skøn snak og dejligt, at han interesserer sig :-)


Han havde lyst til at hjælpe med at klippe asters'erne ned, så han gik igang med hæksaksen. Og han stoppede ikke før alle planter var klippet ned. Dejligt at arbejde sammen med ham.

Vi fandt en del selvsåede ligster-planter og én af dem havde bær. Også her fik vi en snak om, hvad liguster kan bruges til og at bærrene er giftige. Senere har vi sammen været på nettet, for at finde ud af, hvor giftig liguster er. Og der var gode informationer at finde på Giftlinien fra Bispebjerg Hospital, hvor det er muligt at slå de enkelte planter op under Planter og svampe.

Der kom en del i kompostbeholderen idag og jeg er startet - hvor er det en dejlig fornemmelse.Kommentarer

 1. Hej Susanne
  Hvor er du bare flittig. Glæder mig til at høre nærmere om din kompost. Jeg har selv planer og ønsker om at lave min egen kompost.
  De bedste hilsener
  Kirsten

  SvarSlet
 2. Det lyder som en rigtig dejlig dag, og hvor er det hyggeligt, at din søn gider interessere sig for/deltage i arbejdet i haven :-)

  SvarSlet
 3. Sikke I har hygget jer idag:) Det er skønt når man kommer igang med sine planer.
  Jeg synes at det er meget meget vådt derude så jeg nøjes stadig med at gå runden og kikke lidt, hænge lidt op til fuglene o.l. Da jeg havde urtehave endte jeg altid med at grave staudeafklippet direkte i bedet, selvom jeg altid har haft kompostbeholder og stadig har det.

  SvarSlet
 4. @ Kirsten; jeg har mange tanker omkring komposten bl.a. så skal jeg have gang i kompostkværnen til foråret, når der skal klippes ned og beskæres. Så jeg er helt sikker på, at der kommer flere indlæg om kompost :-)
  Jeg har købt nogle billige beholdere fra Bauhaus og sat dem i et skygget hjørne - mere skulle der ikke til, for at jeg var igang, så håber også, at du får 'modet' til at starte op :-)

  @ Vivi; det er rigtigt dejligt, at han har lyst. Jeg nyder det meget og synes også at det hører med i et barns opvækst at lære noget om vores natur.
  Jeg nyder det virkeligt og man få så mange skønne snakke ikke kun om naturen, men også om meget andet :-)

  @ Lisbeth; jeg elsker sådanne hyggestunder med P :-)
  Det var rigtigt dejligt at komme igang med komposten og så var det asters, som gror i birketræs-bedet, som skal renoveres - så det var faktisk hele to 'planer' jeg kom igang med.
  Det har ganske givet gavnet urtehaven, at grave afklippet ned - det har sikkert givet jorden en god og luftig struktur.

  SvarSlet
 5. Nej, hvor lyder det som en herlig dag. Skønt når man kan lokke sit "yngel" med på den slags arbejde, jeg er sikker på det lægger kimen til en ny havenørd :o)

  Jeg studsede dog over at du vil komme grønt affald fra køkkenet i en åben kompost, men måske det bare er mig der er lidt sart. Jeg er nemlig også kun kompost-begynder ;o) Tænker bare at det vil tiltrække de der firbenene små bæster med forskellig længde haler... :o(

  Ang. grønt affald fra køkkenet, så er der nogen der siger at alle eksotiske grøntsager skal man ikke komme i, tænker det har noget med sprøjtemidler at gøre. Jeg er dog ikke så kræsen hvad det angår, så banan og ananas ryger derned. Hold dig dog fra avokadoskaller og sten, mangosten og peanutskaller.... erfaring har fortalt mig at det ÅR om at omdannes. Sådan bliver man hele tiden klogere, og jeg ved godt nogen sidder og tænker at det er da logik!!

  Glæder mig til at høre nærmere :o)

  SvarSlet
 6. Kompost er bare så vigtigt og givtigt! Vi er kun 2 personer hjemme hos mig og bare med vores grønne køkkenaffald og afklip fra min lille have laver vi ca 2 kubikmeter lækker kompost på et år, så det batter virkelig noget!
  og Ja du kan godt smide æggebakker og toiletruller (hvis du alså ikke bruger dem til såning) i komposten. I de engelske tv-haveprogrammer plejer de at have en stak aviser liggende ved komposten og når man har slået græs pakkes en god håndfuld græs ind i avispapir og puttes i komposten. På den måde får man en bedre forhold mellem grundstofferne ved nedbrydningen.
  Lad os alle inspirere til at lave kompost :) og som fru friis skriver, ja bliver avocado ikke omsat hurtigt, så den har jeg også droppet at putte i efter et par års forsøg.

  SvarSlet
 7. Hvor har du været flittig. Vi er ikke så gode til at kompostere.... måske skal det være et nytårsfortsæt.

  SvarSlet
 8. Sikke travlt i har haft. Vi har også en kompost, jeg synes nærmest det er en nødvendighed med alt det haveaffald. Så minimeres turene til forbrændingen.
  Jeg putter aldrig græsafklip på komposten, jeg synes det er svært at få til at formulde. Jegglæder mig til at høre om dine erfaringer da jeg også selv er nybegynder.

  Mange hilsner
  Anne-Mette

  SvarSlet
 9. @ Fru Friis; det kunne være så rart, at han engang bliver en ny 'havenisse', for det er skønt med fælles interesser :-)
  Ang. det grønne køkkenaffald så er det også kun råt og intet kogt/tilberedt, som jeg har tænkt mig at smide i komposten. Tak for tippet om avokado - tror faktisk, at der allerede er røget noget skal med, men stenen var jeg fornuftig nok til ikke at komme i. Og bananskrællen røg op igen netop på tanken om pesticider - det må vist være et 'religionsspørgsmål' om man putter banan og citrusskaller i :-)

  @ Pia; det er godt nok utroligt, at det kan give så meget kompost pr. år med kun to personer og en lille have. Vi er tre og har en have på 800 kvm så jeg glæder mig til mindst to kubikmeter pr. år - om et par år :-)
  Det lyder som et godt råd med græsafklip - hverken for meget eller for lidt. Og det er jo vigtigt, at få den rette sammensætning. Jeg har bare ikke græsafklip idet klipperen findeler det. Men det er netop noget af det, som jeg skal til at lære nu - altså at finde den rette sammensætning.
  Tak, for fremtiden ryger toiletruller og æggebakker samme vej :-)

  @ Sussi; det var netop et af mine nytårsfortsætter - dejligt at have taget hul på den kun så få dage inde i januar :-)

  @ Anne-Mette; turene til forbrændingen er netop én af fordelene, som jeg ser meget frem til og det gælder både besværet, tiden og forureningen. Og så irriterer det mig, at jeg dels skal have affaldet stående og at jeg så skal aflevere noget, som bliver til noget dejligt kompost :-)
  Vi må udveksle erfaringer - jeg kan ihvertfald sagtens blive klogere!

  SvarSlet
 10. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

  SvarSlet
 11. Absolut heller ingen citrusskaller hos mig... ;o) Og man bliver temmelig grebet af det, eller rettere nogen af gør!! Jeg får nemlig selv lov til at gå ud med det grønne affald, ingen af de to andre syntes det er sjovt, og de gider heller ikke nye historier om mine kompostorme. Dem skal du nemlig også kigge efter, de er fantastiske arbejdsdyr :o) Nu er det godt nok en lukket kompost jeg har til køkkenaffaldet, men jeg skal ha' lavet en ny til haveaffald, og hvis (igen) sammensætningen er rigtig, mener jer også at kompostormene kan gøre underværker her.

  SvarSlet
 12. Undskyld, men det er lige mig igen :oD

  Du har vel læst med hos Hanne: http://hanneihaven.blogspot.com/search/label/Kompost
  eller hos Kolonihaven Fauer Flora: http://www.fauerflora.dk/begejstring-over-orme/#comment-295

  SvarSlet
 13. Jeg skal ikke gøre mig klog på kompost, for det er jeg ikke go til - desværre.
  Men jeg vil gerne gøre mig klog på det andet du skriver om - kvalitetstid med ungerne... eller jeg ved i hvert fald hvor helt igennem fantastisk det er :o)
  Min datter på 13 kommer også tit ud i haven til mig - helt frivilligt vel og mærke. Hun spørger interesseret og hjælper gerne. Hun kan efterhånden navnene på en del blomster og plukker gerne en buket. Det kan godt være at fotografering er smitsom, hun tager i hvert fald ofte billeder i haven... også nogle gode nogen :o)
  Det er bare så dejligt og det glæder mig rigtig meget... især fordi hun gør det fordi hun gerne vil.
  Dog synes hun jeg er 'herre nedern' når jeg begynder at snakke om, at jeg tror hun får en skøn have når hun engang får hendes eget... helt ærligt mor, der er jo længe til :o)
  Nå men det jeg egentlig ville sige var bare, at jeg er sikker på jeg ved meget du har hygget dig med sønnike idag... og nydt det :o)

  Ha en go aften...

  SvarSlet
 14. @ Fru Friis; hyggeligt at høre fra dig igen - dejligt, at du gerne vil dele og snakke om det. og skønt vi kan få afløb her med hensyn til al den have- og kompostsnak :-) Jeg skal helt sikkert også selv ud med mit haveaffald og vi skal have fat i en ekstra spand, så vi kan sortere i tre spande idenfor.

  Har du tilsat kompostorme (de specielle brandorme) eller er det naturens egne, der er kommet løbende til? Hvis det er kompostorme, hvor kan man så få fat i dem?

  Jeps har læst med hos Hanne og Line og jeg er helt sikker på, at de har smittet ;-)

  @ Bettina; skønt, at din datter også interesserer sig - kan mærke glæden helt ned i maven, når du skriver om det - det er 'herre skønt'. Og det er virkelig kvalitetstid, når man går derude og hygger og snakker. Snakken går på en helt anden måde. jeg ønsker mig mange flere stunder med P i haven :-)
  P kan også godt lide at tage billeder - måske jeg kunne lokke med kameraet i haven også :-)

  SvarSlet
 15. Jeg har kompostorme, tydeligt at kende dem fra alm. orme, men det er jo lidt bøvlet med de der små venner. Nogle år har de overlevet, også forrige år med hård vinter. Sidste år døde alle åbenbart, og man kan tydelig mærke forskel når de ikke starter op om foråret. Til et åben have arrangement, så jeg at ejeren havde en lukket kompost, så jeg spurgte og vupti havde jeg købt for en 10'er kompostorm. Og de yngler gør de, så man bliver helt glad :o)

  Ellers har jeg prøvet at google dem, men jeg syntes de er svære at finde. Tidligere havde jeg hørt at man kunne få dem tilsendt fra planteskoler, men det er ikke lykkedes mig at finde et sted. Nu må vi se hvad der sker til foråret, er der liv i mine, skal jeg gerne sende nogle til dig. Bare pas på det ikke er manden der åbner brevet... :oD

  Men mon ikke Hanne eller Line ved hvor vi kan finde dem hvis alt andet glipper??

  SvarSlet
 16. @ Fru Friis; nu ikke fordi jeg synes de er særligt lækre, de dersens orm, men kan det hjælpe på en hurtigere omsætning, så er de da værd at prøve.

  Jeg må forhøre mig omkring og ellers så vender jeg tilbage til dit gode tilbud - ja uha, kan lige se ansigtsudtrykket for mig, hvis de 'forkerte' åbner et brev med orme ;-) Håber du stadig har 'kæledyr' til foråret :-)

  SvarSlet
 17. Hvor ser det bare godt ud, Susanne :-)
  Jeg er bare så glad for at se sådan et syn. Indtil videre synes jeg at det lyder som om, du har fuldkommen styr på det.
  Jeg putter heller ikke citrusskræller mm i. Og det skulle være ok med køkkenaffald så længe der ikke er noget animalsk i det. Jeg har aldrig haft rotter i min kompost, og vi har endda lige haft rotter i haven, som boede hos naboen.
  Kompostorm har jeg masser af. Men de kommer af sig selv lynhurtigt hvis komposten er rigtigt og åben som din. Hvis de ikke er dukke top i din hen i foråret kan du sagtens få nogle af mig. Jeg har aldrig tilsat dem til min kompost selv.
  Græs putter jeg heller ikke i, for jeg har også en bioklipper som findeler det.
  Det lyder skønt at du kan dele oplevelsen med sønnike. Min yngste havde et fast job hos mig da hun var yngre. Hun hoppede nemlig i komposten for at få den bedre trykket sammen når den var fyldt. Det job var hun meget stolt af og overbevist om at det gjorde min kompost endnu bedre :-)

  SvarSlet
 18. Susanne, de er faktisk ret søde... ;o)))

  SvarSlet
 19. @ Hanne; tak, jeg prøver også at finde den information jeg kan om det - det er jo nu, at jeg skal lære det hele og somme steder lyder det jo som en hel videnskab :-)
  Er det så de 'rigtige' kompostorm eller er det 'almindelig orm', som er rigtig glad for din kompost? Ja, jeg spørger ikke for at være fræk, men bare dumt for jeg troede kun, at kompostorm kunne leve i et medie, hvor der er masser af materiale at omsætte!
  Men hvor er I søde både du og Fru Friis og jeg aftager rigtig gerne, så er Fru Friis fri for at sende, hvis hun har nogle - synes nemlig ikke, at det lyder hverken nemt eller lækkert at sende levende væsner :-)
  Endnu et dumt spørgsmål fra novicen; skal komposten trykkes sammen? Troede der skulle være lidt luft for at affaldet ikke går i forrådnelse. Eller er det varmkompost du laver?
  Uha hvor er der mange spørgsmål!

  SvarSlet
 20. @ Fru Friis; kan det passe, at de er søde? Jeg kan ikke tage en orm op og kompostormene ser endnu større og mere rillede ud - har dog aldrig set dem i levende live, så måske min fantasi løber af med mig ;-)

  SvarSlet
 21. nej-nej... det er bare din fantasi, de er nusersøde og krible-krable-agtige. Du skal bare øve dig!! jeg fandt mig selv stå og sorterer orm fra, da jeg tog kompost i sommer, de skulle jo nødig gå til spilde.

  Jeg tror sagtens de kan sendes i en lille æske med lidt kompost, men skønt at der er flere tilbud og måske jeg også må ty til Hanne...

  Nu vil jeg lægge mig til at drømme sødt om kompostorme.... Zzzzzzz....

  SvarSlet
 22. @ Fru Friis; når jeg i den forgangne sæson har lært at slå en dræbersnegl ihjel, så lærer jeg vel også at holde af ormene i den kommende sæson ;-)

  Skønt hvis de kan sendes - vi snakkes evt. ved derom :-)

  Tak for snakken og drøm sødt :-)

  SvarSlet
 23. Hvor har du og din søn været flittige. Alt er nu meget lettere og morsommere, når man er to om arbejdet.

  SvarSlet
 24. @ Aase Marie; du har fuldstændig ret og så snakker man så godt :-)

  SvarSlet
 25. Det lyder som en skøn dag i har haft; dig og din søn P.
  Da mine sønner var små, (10-15 år) boede jeg også et sted med have. Der var den yngste også tit lige i hælene af mig, med spørgsmål, og han gav tit en hånd med, hvis jeg behøvede hjælp. Derfor blev jeg også meget overrasket da det var min ældste søn, der for nogle år siden kom og fortalte han havde købt en kolonihave!
  Så min haveglæde har alligevel smittet mere af end jeg troede. Men jeg har altid troet at det ville være den yngste der først ville få have.
  Ang. kompost så er jeg en novice, og vil også gerne lære mere. Så jeg følger ivrigt med for at lære nyt. Min plan er også at lave min egen kompost på et tidspunkt.
  Havehilsner fra Marianne.

  SvarSlet
 26. Hvor lyder det hyggeligt, at din søn tager del i havearbejdet og er så interesseret. Det er vel nok dejligt. Det er rart at læse, at I tager det seriøst oghygger jer sammen. Jeg er sikker på, at din kompost bliver rigtig fin, du har gjort et stort forarbejde. Jeg håber, det lykkes rigtig godt. Jeg tror ikke, jeg selv kan finde ud af det, jeg synes, det lyder kompliceret, men jeg læser gerne alt hvad du skriver for at blive klogere!

  SvarSlet
 27. Hvor lyder det bare godt Susanne......og dejligt på den måde at få taget hul på have året ikke?? Jeg kan stemme med i at det er skønt ungerne følger interesseret med og bliver nysgerrige på forskellige ting og forhold. Det er jo en gave for livet din søn har fået sig i dag i samværet med en engageret og passioneret havemor ;0)

  Knus og pøj pøj med det videre forløb

  Dorthe

  SvarSlet
 28. @ Mamse; jeg kan fuldt ud følge dig med hensyn til påvirkningen af vores børn. Jeg ser selv vokset op med en passioneret have-mor, mormor og farmor. Da jeg var barn deltog jeg lidt i havearbejdet, men jeg har helt sikkert fået meget mere med end de og ihvertfald jeg har tænkt dengang. Og det har helt sikkert lagt kimen til min haveglæde nu. Jeg håber også, at jeg kan lægge et kim :-)

  Jeg skriver gerne igen, når jeg gør flere erfaringer med at kompostere :-)

  @ Birgitte; det er virkeligt dejligt. Idag havde vi aftalt, at vi skulle klippe juletræet op sammen, men så fik han besøg af en ny dreng i klassen. Så bliver det sociale prioriteret fra begge sider, men med en aftale om, at det gør vi sammen en anden dag :-)

  Jeg tror da bare, at vi skal springe ud i det og så må vi hjælpe hinanden undervejs :-)

  @ Dorthe; det er rigtigt dejligt at vi kan komme i haven allerede nu og få stillet vores kriblen og krablen. Skøn måde at starte året på :-)

  Det er sådanne 'guld-stunder' som man kan leve længe på og som vi gerne ser mange flere af :-)

  SvarSlet
 29. Hej igen lidt forsinket.
  Ja, det er de 'rigtige' kompostorm jeg har. Jeg læste engang at kompostorm vrider sig når de kommer ud i lyset. Sådan kan man kende forskel. Jeg kan nu ikke forstå hvis du har læst at de er større end regnorm, for mine er klart mindre.
  Og derfor er de også sødere :-) Jeg piller dem også fra når jeg sier min kompost og vips op i den næste kasse, så de kan æde sig igennem den også. Når du først har set dem én gang, så kan du sagtens se forskel.
  De er virkelig nogle sjove fætre. Og hvis man finder en rigtigt god del nede i komposten, så kan den være helt levende af de rødlige orm.
  Grunden til at jeg presser min kompost sammen, er at jeg ikke findeler den, kværer den inden. Jeg smider rimelig store stykker på. Og derfor skal den trykkes lidt mere sammen for at kunne kompostere.
  Til gengæld sier jeg den jo så inden jeg bruger den. Jeg tror begge dele fungerer godt. Jeg synes bare at det er nemmere at vælte tingene op i kasserne i større stykker, når jeg arbejder med et bed. Og så lave sorteringsarbejdet når jeg ordner komposten inden jeg skal bruge den.
  Du kan jo se hvad der fungerer bedst for dig.
  Jeg hader også larmen af kompostkværnen. Derfor har jeg heller ikke lyst til at bruge den.
  Jeg skal prøve at huske at rode i min snart og se om ormene er aktive når nu det er så mildt, så skal jeg nok vende tilbage om det.

  SvarSlet
 30. @ Hanne; mange tak for dine svar - skønt du har lyst :)

  Det lyder godt, at kompost-ormene er mindre - tror det igen er min fantasi, som ser syner ;) Var lige forbi Fauer Flora aka Line for at se et indlæg med video hun har om kompost-orm og de vred sig ganske rigtigt, da de kom frem i lyset. Det bliver spændende at se, om dine orme allerede er aktive, nu vejret er så mildt.

  Så vidt jeg husker, så har du fortalt, at du faktisk kan tømme din kompost et par gange hvert år - er det ikke korrekt? Det må dels være fordi du har orm og fordi du sier komposten inden du lægger den ud? Har nemlig læst, at det tager mindst et år for det organiske materiale at kompostere.

  Ok derfor :-) Kunne ikke få det til at hænge sammen. Jeg er begyndt at klippe mit i små og så skal jeg nok ikke trampe men måske lige presse det lidt, for jeg synes det ser meget luftigt ud indtil nu.

  SvarSlet
 31. Det lyder som om, ud fra den beskrivelse i giver, at vores orme er kompostorme (det vidste jeg ikke, for vi har ikke puttet nogen i, de er kommet af sig selv).
  Niels siger (det er hans kompost), at grunden til at vores kompost fungere så godt er at den står direkte på jorden, den er åben og så er siderne isoleret med et skumplast produkt, så komposten bliver varm.
  Alle dele bliver findelt efterhånden som det kommer i, (vi klipper det med skaksen eller en hækkelipper), så kommer der alt grønt i også græsafklip. Det vigtigste er at komposten ikke tørrer ud.
  Faktisk har jeg været ude for et par gange at advokadoen spirede i komposten og så blev den jo bare plantet i en potte :)

  Det der med økologi osv. hvis man skal lave en fuldstændig økologisk kompost, så må der vel kun komme økologiske grønt rester i, og hvis man skulle putte toiletruller i skulle de egentligt også være økologiske. Aviser er bestemt ikke økologiske pga. tryksværten.

  Jeg syntes det er svært at være 100% økologisk...

  Hvad syntes i?

  SvarSlet

Tilføj en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Succes med tomater - eller ikke

To af mine seks tomatplanter i drivhuset står fint i år og de første røde tomater, er snart klar til høst.  
De fire andre planter står halvvisne i toppen og er nogle pistne eksemplarer - tilmed er rigtig mange af tomaterne angrebet af giffelråd. Og jeg kan fornemme på FB-gruppen "Tomat entusiaster", at mange andre tomatdyrkere også har problemer med giffelråd.

Disse tomater har jeg plukket af i dag. I min hånd har jeg alle de små tomater så det drejer sig om en hel del. Heldigvis smitter giffelråd ikke fra plante til plante, men der er ingen fordel ved, at planten skal bruge energi på at vokse disse tomater store - de bliver ikke spiselige alligevel!

Så vidt jeg kan læse mig til, så er der flere forskellige teorier om, hvorfor giffelråd opstår; for ujævn vanding, for meget varme eller ubalance i næringsstofferne.

Så kan jeg jo begynde at evaluere:

Ujævn vanding; synes jeg har været mere flittig med vandingen i år ift. tidligere år og jeg plejer ikke at have de store probleme…

Ukrudt top tre

Alle kæmper vist med hvert sit ukrudt i haven - jeg gør ihvertfald. Ina fra Anna's plads havde forleden dag et indlæg om de tre 'værste' ukrudt i hendes have. Den tråd vælger jeg at tage op.


Helt uden overdrivelse og yderligere overvejelse, så går første pladsen til skvalderkålen. Den er (næsten) umulig at komme af med og breder sig vildt og voldsomt, hvis den får lov. Jeg har endnu ikke lykkedes med at få ryddet et bed for skvalderkål, for blot et enkelt lille stykke rod, bliver hurtigt til et helt bed.

Der er dog en del forslag til planter, som kan klare sig mod skvalderkålen og lukke af for lys til dens fotosyntese og dermed hindrer den i at vokse - se bl.a. denneartikel. Berit fra Irishaven har skrevet et indlæg om kulsukker mod skvalderkål og jeg har selv skrevet et indlæg om stor tusindstråle.


Andenpladsen går til dette ukrudt, som jeg måtte finde navnet på i Ukrudtsnøglen. Jeg fandt frem til, at det må være en lav ranunkel.  Den spreder sig ivrigt i græsplænen og …