Gå videre til hovedindholdet

Efterårshindbær

Hvornår klipper du dine efterårshindbær ned?

Jeg plejer at gøre det lige inden de begynder at sætte nye skud, men ikke i år. Jeg så nemlig, at mine forældre havde klippet dem ned sidst i september og direkte adspurgt, så klipper dem ned hver efterår. Og da de har mange og frodige hindbær med et godt udbytte, så tænkte jeg, at det ville jeg tage ved lære af.


Så som tænkt, så gjort. Idag blev hindbærerne, som står langs det gamle hegn, klippet ned. Alle grenene hang ud over plænen og jeg huskede pludselig, at det irriterer mig hver gang jeg slår plænen. Så da jeg nu var igang, så fik jeg pludselig energi til at grave stolper ned til at spænde vire ud på.

Stolperne er gravet ned og til foråret er det så bare at male stolperne sorte og spænde virer ud.


Området, hvor hindbærrene står, er inficeret med skvalderkål dog ikke voldsomt idet bladene bliver holdt nede manuelt nogle gange i løbet af foråret, hvorefter hindbærplanterne ikke tillader særligt meget lys til bladene. Desuden står hindbærerne tæt på naboens store træer, mirabeller, hyldbær og et kæmpe piletræ, som suger rigtig meget fugtighed fra min planter.

Derfor har jeg lagt et lille lag flis på mellem hegnet og planterne. Og så jeg et lille håb om, at flisen kan være med til at minimere mængden af skvalderkål og holde lidt på fugtigheden.


Flisen har ligget i hjørnet af området siden foråret, hvor vi fældede træer. Og flisen var faktisk allerede ved at blive omsat - utroligt så hurtigt det trods alt går.

Flisen har ligget og ventet på, at jeg kunne få det ind bag hindbærplanterne og det kunne jeg så nu. Og heldigvis for det, for det var en del af én af de 'øjenbæ'er', som jeg viste forleden. Nu er det højre hjørne i området ordnet. De hvide planterkummer blev fjernet fra midt på plænen og plænen blev slået en sidste gang. Uha, hvor er det tilfredsstillende, at det er gjort :-)

Kommentarer

  1. hej
    det er første år jeg har hindbær... jeg tror jeg klipper mine ned om 1/2 uger... ikke fordi jeg har specielt forstand på hvornår man gør... mine planter er nye fra i år, og det er ikke alle der har sat skud:) Anne Gine

    SvarSlet
  2. @ Anne Gine; jamen så er vi jo to om at håbe, at det er det rigtige tidspunkt :-)

    Mine hindbær plejer at skyder fine nye skud hvert år både i rækken men også udenfor. Jeg håber derfor, at de vil skyde den del til foråret, for rækken er blevet længere efter at hækken er fjernet, så jeg mangler nye planter til at fylde i. Men regner ikke med, at det bliver et problem.

    Held og lykke med dine hindbær :-)

    SvarSlet
  3. Det ekstra gode ved det milde vejr er, at der bliver tid til en masse projekter, som man måske ikke lige troede, man ville nå. Så kan du sætte hak ved det :-)

    Ha´en god søndag
    Birgitte

    SvarSlet
  4. @ Birgitte; du har fuldstændig ret i, at vi når flere projekter end vi lige havde regnet med - skønt :-) Og skønt at kunne sætte endnu et flueben :-)

    SvarSlet
  5. Skønt med hindbær i haven - ønsker dig en frodig høst i 2012.
    Godt ser det ud med påkørt flis og stolperne sat og klar til maling og wire.
    God weekend Kh Helle

    SvarSlet
  6. @ Helle; var lige hos venner her til afte. Deres datter på 3 år plukkede jeg hindbær med i efteråret og hun spurgte netop til, om jeg havde hindbær med. Så det er ihvertfald helt sikkert, at hun glæder sig til en frodig høst :-)

    Det var netop nedgravningen, som var den største opgave. At male og sætte wire på bliver en smal sag til foråret :-)

    SvarSlet
  7. Jeg har også efterårs hindbær. Nogle år har jeg klippet dem ned i slutningen af året og andre år i starten af foråret. Når man kigger på nettet. er der delte meninger, om hvornår det skal gøres. De år jeg har fået flest bær, er de år hvor det har regnet meget.

    SvarSlet
  8. @ Gitte; det vil sige, at din erfaringer siger, at nedklipningstidspunktet ingen betydning har på udbyttet. Jeg er heller ikke i tvivl om, at mine står for tørt og derfor ikke giver max. udbytte.

    SvarSlet
  9. Spændende projekt at følge med i med dine hindbær - virker lovende og skal nok give et godt udbytte!

    SvarSlet
  10. @ Bente; jeg håber, at flisen kan give bare lidt mere fugt og dermed flere bær :-)

    SvarSlet
  11. Mine Autumn Bliss producerer stadig hindbær. Jeg klipper dem først ned til foråret, som jeg plejer.
    Jeg har også nogle sommerhindbær, og dem der har givet bær bliver klippet ned i august/september. De nye skud bliver stående, for det er dem, som skal bær næste år ;-)

    SvarSlet
  12. @ Ina; ja jeg plukke også et par bær lige inden de blev kliippet ned, men så var der heller ikke flere at komme efter.

    Jeg har ingen sommerhindbær - kan ikke rigtig forliges med tanken om alle de orm som er næsten umulige at undgå og så har jeg ikke prioriteret plads til dem.

    SvarSlet
  13. Jeg klippe mine i foråret. Men overvejer nu at gøre det i efteråret (inden længe) For så er der mindre at klippe ned til foråret :O)

    SvarSlet
  14. Jeg har ingen hindbær, men må plukke alle dem jeg vil hos min svigermor. Det ser ud til, at du har fuldt styr på dine hindbær. Jeg håber, du får en stor høst næste år. Man kan så meget med hindbær.

    SvarSlet
  15. Hej Susanne..
    Jeg klipper først mine ned om foråret og jeg har haft dem i 5 år nu. Synes de er flotte når de står i rim og frost desuden er der jo altid lidt bær tilovers til fuglene..
    Fortsat god dg..
    Mange hilsener
    Karina

    SvarSlet
  16. @ Susanne; det er en ritgit god grund til at klippe nu :-)

    @ Birgitte; vi har kun lige til at gå at nippe af, men det er også skønt. Indimellem tager sønnen endda venner med i haven for at spise lidt hindbær :-)

    SvarSlet
  17. Du har godt nok været flittig i dag, sikke en masse du har nët.
    Jeg har heller ingen hindbær.

    SvarSlet
  18. Hvor får du al den energi fra på denne årstid...
    Hindbær smager dejlig. Måske skulle jeg anskaffe et par hindbærbuske til haven.

    SvarSlet
  19. @ Karina; enig - det er altid flot med struktur i haven også når det det er vinter og frost/sne :-)

    @ Lisbeth; det har jo været et superkønt vejr til havearbejde her i weekenden, så det har jo været 'en leg' at være derude :-)

    @ Landbohaven; forstår det heller ikke helt selv - plejer for længst at være gået i vinterhi på dette tidspunkt. Mon ikke det er det milde vejr, som kan tage skylden for det? Når først jeg er kommet derud, så er det kun mørket, som kan drive mig ind igen :-)

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

DIY - selvandings potte

I et indlæg i foråret (næh nu jeg får set efter, så var det faktisk vinter), lovede jeg at vise, hvad jeg skulle bruge nogle af alle de ting til, som jeg samlede. Tiden er kommet til at bruge de tomme konservesdåser til en selvvandings potte. Jeg er stærkt inspireret til idéen fra en video på Youtube hos en amerikansk dame og nu kan jeg jo selvfølgelig ikke husk hvor. Men I får lige opskriften her "på dansk". Jeg har brugt følgende ting; spand fra blomsterhandlere - én af de store spande, som de får afskårne blomster hjem i 5 konservesdåser med bund og top skåret af rund folie tærteform en-gangs karklud håndklæde rør, som er lidt længere end spandens højde pottejord plante - jeg har plantet en chili der i Jeg satte konservesdåserne ned i spanden og det er i dette område, at der er plads til vandet. For at vandet kun er i det nederste område, borede jeg et hul lige under højden af konservesdåserne. Hullet skal fungere som et overløbshul, således at va

Rionet brugt til forskellige formål

Så blev der skåret endnu et par rionet til, som skal bruges til espalier i haven. Og de blev også sat op. Det første blev sat op ved urtehaven, hvor de skal fungere dels som rum-skaber og "blikfanger" og dels skal der gro et par tornløse brombær op af det. Det andet ved tobakspibeplanten, som ikke har haft noget at klatre op af siden vi fjernede hækken i efteråret 2011, så det bliver dejligt at få den som en væg i stedet for ud over græsplænen. Jeg havde set hos min veninde på Fyn, at hun havde nogle bøjede rionet som fungerede som plantestøtter. Smart, så det måtte jeg også have. Heldigvis havde jeg gemt resterne fra denne og fra sidste gang vi skar til (man er jo samler), så jeg fandt nogle gode stykker jeg kunne anvende. Jeg bøjede nettene over et bræt. Mens jeg stod på brættet, tog jeg fat i nettet og trak nettet op mod mig selv. Det var nødvendigt at tage fat så langt nede mod brættet som muligt for at få en nogenlunde skarp bøjning.   Et lille stykke af ri

Ulv i fåreklæder

Jeps jeg nåede at sætte de sidste løg idag og sikke en dejlig tilfredsstillelse det er. Men derfor må vinteren nu gerne blive væk et stykke tid endnu - jeg har stadig mange projekter, som jeg gerne vil nå et par stykker mere af inden. Sjovt som sådan et løglægnings-projekt kan sætte nyt lys på et bed. For da jeg skulle igang med at sætte løgene i et område, fik jeg øjene op for, at den italienske arum breder sig voldsomt og fylder alt for meget. Den har tidligere fået lov at brede sig, fordi jeg synes, at den er så facinerende i dens livscyklus og fordi de hvidbrogede blade passer så fint i det hvide husbed. Men inden jeg kunne sætte løg, måtte jeg grave dele af den væk for at få plads. De små nye planter er nemme at fjerne, idet deres små knolde stadig ligger øverligt. Det er straks noget sværere at fjerne de større planter, hvor knoldende har boret sig ned i jorden. Og de er så viseligt indrettet, at de lader stilken slippe knolden, hvis man trækker i stilken. Så en spad