Gå videre til hovedindholdet

Erfaringer med kompostkværn

Jeg har tidligere lovet at følge op på mine erfaringer med kompostkværnen og nu har jeg en hel dags arbejde at berette fra.

Kompostkværnen kørte ufortrødent i mange timer og det var kun ganske få gange, at vi måtte stoppe den. Og det var selvforskyldt, idet vi enten havde kommet grene over 38 mm i kværnen eller opsamlingsboksen var ved at være fyldt, så kværnen ikke kunne komme af med materialet.

Vi fodrede kværnen i næsten syv timer og den nåede at kværne grenene fra to store træer, så jeg mener, at kapaciteten er helt ok. Den har god kraft til selv at trække grenene ned gennem kværnen.


På øverste billede ses kompostmaterialet fra akacietræerne. Akacie er en hård træsort, men kompostkværnen udførte et godt stykke arbejde. På nederste foto ses kompostmaterialet fra den røde ahorn. Som det ses er langt størstedelen af materialet fra begge træer findelt, sådan at jeg kan bruge det i bedene som dækmateriale.

Så alt ialt må jeg sige, at jeg er imponeret af kompostkværnen og mener, at den til fulde kan dække vores behov i en parcelhushave.

Kommentarer

 1. Det ser ud som om, og lyder til, at jeres kompostkværn fungerer fint.

  Det lyder bare ikke af så meget, når de kun kan tage grene op til 38mm, men den kan måske klare de fleste almindelige ting alligevel.

  Følger intereseret med i hvordan den arbejder, da vi måske vil have fat i en engang, hvis vi kan få en, der kan og vil noget til fornuftige penge.

  Hilsen Vivik

  SvarSlet
 2. God måde, at få brugt sine grene på.
  Jeg er ved at etablere et kvashegn til mine grene. Men jeg bruger barkflis på gangene i køkkenhaven, og der kunne jeg godt have brugt en sådan kværn.

  Hilsen Ina

  SvarSlet
 3. Det lyder rigtig godt - kan den også bruges til staudeafklip o.l. kompostaffald eller er den kun til grene? Det er en super god måde at genbruge sit eget grenaffald på:)

  SvarSlet
 4. Jeg følger også stadig med på jeres erfaringer - I min sommerhushave er det mest afklip af grene fra buske og hække der skal "bortskaffes" - og der synes denne lidt mere lydsvage maskine at være et god investering. Det må lige overvejes...!
  Hilsen Berit

  SvarSlet
 5. Skønt med egen kværn så man kan lave sit eget flis :)
  Mange hilsener Karina

  SvarSlet
 6. Hej Vivik
  Grene på 38 mm lød heller ikke af så meget for mig, men når vi sætter dem i kværnen, synes jeg faktisk, at det er en ok tykkelse. Grene over 38 mm kan vi bruge til optænding :-)

  Hej Ina
  Ja man kan jo lige så godt 'genbruge' det materiale, der er i haven i forvejen :-)

  Hej Lisbeth
  Jeg har kørt kun en lille smule staudeafklip igennem kværnen. Men når jeg har prøvet noget mere, vil jeg gerne vende tilbag med erfaringer :-)

  Hej Berit
  Det er bedre for samvittigheden og miljøet at 'genbruge'. Vi har også tidligere kørt på 'genbrugsen', men det er meget nemmere og hurtigere at tage kværnen frem :-)

  Hej Karina
  Ja det er rart, at vi bare kan tage kværnen frem, når vi har behov for det :-)

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på. Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola.

Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen.

På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.

Nedklipning af katteurt

Katteurten Nepeta faassenii 'Six hills Giants' lever op til sit navn og jeg skal love for, at den er blevet stor - stor og smuk var den, da den stod med alle de smukke blå blomster i fuld flor. Og den har været så velbesøgt af de flittige brumbassser.

En ulempe ved den er dog, at den falder til siden og derved bliver lidt bar i midten. Derfor fylder den ret meget - jeg tror, at én plante har fyldt 1,5x1,5 m. Derfor har den også klemt nogle af de planter, som jeg har sat i bedet. Måske har jeg plantet for tæt, men så er planten for stor.
Så istedet har jeg midlertidigt sat en stump rionet op, så plantestilkene er blevet løftet fra jorden og der er givet plads til andre planter. Dette må blive min fremtidige løsning - dog med rionet hele vejen rundt om planten - da jeg gerne vil beholde katteurten i haven.

Da jeg så, at der var friske grønne skud i midten af planterne, så var jeg kvik med saksen - væk med de horisontale, halv visne og afblomstrede grene. Og tilbage stod friske b…