Gå videre til hovedindholdet

Efterårshindbær

Hvornår klipper du dine efterårshindbær ned?

Jeg plejer at gøre det lige inden de begynder at sætte nye skud, men ikke i år. Jeg så nemlig, at mine forældre havde klippet dem ned sidst i september og direkte adspurgt, så klipper dem ned hver efterår. Og da de har mange og frodige hindbær med et godt udbytte, så tænkte jeg, at det ville jeg tage ved lære af.


Så som tænkt, så gjort. Idag blev hindbærerne, som står langs det gamle hegn, klippet ned. Alle grenene hang ud over plænen og jeg huskede pludselig, at det irriterer mig hver gang jeg slår plænen. Så da jeg nu var igang, så fik jeg pludselig energi til at grave stolper ned til at spænde vire ud på.

Stolperne er gravet ned og til foråret er det så bare at male stolperne sorte og spænde virer ud.


Området, hvor hindbærrene står, er inficeret med skvalderkål dog ikke voldsomt idet bladene bliver holdt nede manuelt nogle gange i løbet af foråret, hvorefter hindbærplanterne ikke tillader særligt meget lys til bladene. Desuden står hindbærerne tæt på naboens store træer, mirabeller, hyldbær og et kæmpe piletræ, som suger rigtig meget fugtighed fra min planter.

Derfor har jeg lagt et lille lag flis på mellem hegnet og planterne. Og så jeg et lille håb om, at flisen kan være med til at minimere mængden af skvalderkål og holde lidt på fugtigheden.


Flisen har ligget i hjørnet af området siden foråret, hvor vi fældede træer. Og flisen var faktisk allerede ved at blive omsat - utroligt så hurtigt det trods alt går.

Flisen har ligget og ventet på, at jeg kunne få det ind bag hindbærplanterne og det kunne jeg så nu. Og heldigvis for det, for det var en del af én af de 'øjenbæ'er', som jeg viste forleden. Nu er det højre hjørne i området ordnet. De hvide planterkummer blev fjernet fra midt på plænen og plænen blev slået en sidste gang. Uha, hvor er det tilfredsstillende, at det er gjort :-)

Kommentarer

 1. hej
  det er første år jeg har hindbær... jeg tror jeg klipper mine ned om 1/2 uger... ikke fordi jeg har specielt forstand på hvornår man gør... mine planter er nye fra i år, og det er ikke alle der har sat skud:) Anne Gine

  SvarSlet
 2. @ Anne Gine; jamen så er vi jo to om at håbe, at det er det rigtige tidspunkt :-)

  Mine hindbær plejer at skyder fine nye skud hvert år både i rækken men også udenfor. Jeg håber derfor, at de vil skyde den del til foråret, for rækken er blevet længere efter at hækken er fjernet, så jeg mangler nye planter til at fylde i. Men regner ikke med, at det bliver et problem.

  Held og lykke med dine hindbær :-)

  SvarSlet
 3. Det ekstra gode ved det milde vejr er, at der bliver tid til en masse projekter, som man måske ikke lige troede, man ville nå. Så kan du sætte hak ved det :-)

  Ha´en god søndag
  Birgitte

  SvarSlet
 4. @ Birgitte; du har fuldstændig ret i, at vi når flere projekter end vi lige havde regnet med - skønt :-) Og skønt at kunne sætte endnu et flueben :-)

  SvarSlet
 5. Skønt med hindbær i haven - ønsker dig en frodig høst i 2012.
  Godt ser det ud med påkørt flis og stolperne sat og klar til maling og wire.
  God weekend Kh Helle

  SvarSlet
 6. @ Helle; var lige hos venner her til afte. Deres datter på 3 år plukkede jeg hindbær med i efteråret og hun spurgte netop til, om jeg havde hindbær med. Så det er ihvertfald helt sikkert, at hun glæder sig til en frodig høst :-)

  Det var netop nedgravningen, som var den største opgave. At male og sætte wire på bliver en smal sag til foråret :-)

  SvarSlet
 7. Jeg har også efterårs hindbær. Nogle år har jeg klippet dem ned i slutningen af året og andre år i starten af foråret. Når man kigger på nettet. er der delte meninger, om hvornår det skal gøres. De år jeg har fået flest bær, er de år hvor det har regnet meget.

  SvarSlet
 8. @ Gitte; det vil sige, at din erfaringer siger, at nedklipningstidspunktet ingen betydning har på udbyttet. Jeg er heller ikke i tvivl om, at mine står for tørt og derfor ikke giver max. udbytte.

  SvarSlet
 9. Spændende projekt at følge med i med dine hindbær - virker lovende og skal nok give et godt udbytte!

  SvarSlet
 10. @ Bente; jeg håber, at flisen kan give bare lidt mere fugt og dermed flere bær :-)

  SvarSlet
 11. Mine Autumn Bliss producerer stadig hindbær. Jeg klipper dem først ned til foråret, som jeg plejer.
  Jeg har også nogle sommerhindbær, og dem der har givet bær bliver klippet ned i august/september. De nye skud bliver stående, for det er dem, som skal bær næste år ;-)

  SvarSlet
 12. @ Ina; ja jeg plukke også et par bær lige inden de blev kliippet ned, men så var der heller ikke flere at komme efter.

  Jeg har ingen sommerhindbær - kan ikke rigtig forliges med tanken om alle de orm som er næsten umulige at undgå og så har jeg ikke prioriteret plads til dem.

  SvarSlet
 13. Jeg klippe mine i foråret. Men overvejer nu at gøre det i efteråret (inden længe) For så er der mindre at klippe ned til foråret :O)

  SvarSlet
 14. Jeg har ingen hindbær, men må plukke alle dem jeg vil hos min svigermor. Det ser ud til, at du har fuldt styr på dine hindbær. Jeg håber, du får en stor høst næste år. Man kan så meget med hindbær.

  SvarSlet
 15. Hej Susanne..
  Jeg klipper først mine ned om foråret og jeg har haft dem i 5 år nu. Synes de er flotte når de står i rim og frost desuden er der jo altid lidt bær tilovers til fuglene..
  Fortsat god dg..
  Mange hilsener
  Karina

  SvarSlet
 16. @ Susanne; det er en ritgit god grund til at klippe nu :-)

  @ Birgitte; vi har kun lige til at gå at nippe af, men det er også skønt. Indimellem tager sønnen endda venner med i haven for at spise lidt hindbær :-)

  SvarSlet
 17. Du har godt nok været flittig i dag, sikke en masse du har nët.
  Jeg har heller ingen hindbær.

  SvarSlet
 18. Hvor får du al den energi fra på denne årstid...
  Hindbær smager dejlig. Måske skulle jeg anskaffe et par hindbærbuske til haven.

  SvarSlet
 19. @ Karina; enig - det er altid flot med struktur i haven også når det det er vinter og frost/sne :-)

  @ Lisbeth; det har jo været et superkønt vejr til havearbejde her i weekenden, så det har jo været 'en leg' at være derude :-)

  @ Landbohaven; forstår det heller ikke helt selv - plejer for længst at være gået i vinterhi på dette tidspunkt. Mon ikke det er det milde vejr, som kan tage skylden for det? Når først jeg er kommet derud, så er det kun mørket, som kan drive mig ind igen :-)

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

Det var så præriebedet

Eftermiddagens projekt har været tilplantning af præriebedet. Poul Pedersen fra Overdam Planteskole har hjulpet mig med at lave en plan over bedet samt en beregning af, hvor mange planter jeg havde behov for.

Det er første gang ever, at jeg køber planter til et helt bed på én gang, så det har været rigtig dejligt, at han ville hjælpe mig med at lave en plan og få overblikket. Men samtidig er det også lidt overvældende, at købe 54 planter på én gang på trods af, at det er fødselsdagspenge, som jeg har sparet sammen i nogle år.
Bedet er ikke helt så kantet, som skitseret på tegningen - ca. 6 x 4 x 3 m - men det er jo også kun et forslag at gå ud fra. En rigtig brugbar én af slagsen.

Men da det er første gang, at jeg skulle tilplante så stort et bed, måtte jeg have bambuspindende frem for at afmærke målene. Det gav mig et godt overblik, men planteplanen blev ikke helt holdt alligevel.

I bedet har jeg plantet;
1 = 3 rishirse (Panicum virgatum 'Northwind')
2 = 11 purpursolhat (7 E…

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…