Gå videre til hovedindholdet

Planter til det blå bed

Så fik jeg de sidste græstørv fjernet fra det kommende blå bed. Flere spurgte interesseret til, hvilke planter jeg havde i min egen planteskole til det blå bed, så hermed lidt information om det.

Af buske har jeg en blåskæg Caryopteris Heavenly Blue - med det navn, så måtte den bare med hjem fra planteskolen til min h(e)ave(n) ;-) Derudover har min mor lovet, at lave en plante af en stikling fra hibiscus'en i blå, som I ser i baggrunden på det første billede i dette indlæg.


I garagen har jeg 135 løg stående af snepryd Chinodoxa Luciliae, perlehyacinter Muscari Armeniacum, krokus Vernus Flower Record og tulipaner Triumph Negrita (ved godt, at der også er lidt violet over nogle af løggene!)

Jeg har bestilt en barrodsrose Rhapsody in Blue hos Rosenposten, som skal placeres op mod stakittet på et rionet - jeg håber, at jeg kan 'tvinge den' lidt flad, så den ikke fylder så meget ud i bedet. Desuden har jeg planter om indkøb af klematis og det er ihvertfald mindst en og det fra beskæringsgruppe 1.


Ift. stauder skrev jeg igår, at der allerede står en bjergknopurt i bedet. Derudover har jeg kærmindesøster, blå kugle primula og blå storkenæb. Jeg har foreløbig ønsker om at tilføje en perovskia, katteurt og iris og måske salvie og lammeøre.

Dorthe foreslår, at supplere med noget stedsegrøn i bedet. Dertil har jeg en tuja-slags, en selvsået en af slagsen og en liguster, som jeg er begyndt at opstamme og klippe i kuglefacon, som jeg kan foreslå.... måske.

Derudover overvejer jeg, om der også skal tilføjes en blå græs og/eller hosta. Men indtil planterne gror til, så skal der såes blå sommerblomster ex. hør og dusksalvie.

Anne Gine skrev i en kommentar igår, at det kunne være en god ide, at tegne bedet op og placere planterne deri. Jeg tror, at det er næste skridt, for jeg har lidt svært ved at forestille mig, hvor meget de nævnte planter fylder!

Kommentarer

 1. For mig at se har du nu meget godt styr på planerne :)

  Dejlige løgplanter, du også putter i. Og også blåskæg her hos dig... Der er flere og flere der lige nu skriver om blåskæg - jeg fortryder næsten at jeg har fjernet mine.

  Rhapsody in blue er en flot rose, som du sikkert bliver glad for.

  Ulla

  SvarSlet
 2. Det lyder da som om, du er ret godt på vej :-)
  God fornøjelse men den videre planlægning.

  SvarSlet
 3. Hej Susanne,
  Jeg vil gerne sende dig en mail (du kan vel næsten gætte emnet - AV!) Vil du være sød og sende mig en mail på lenemonte@live.dk.
  Tusind tak.

  SvarSlet
 4. @ Ulla; tak :-) Planterne er jeg heller ikke så meget i tvivl om, det er mere faconen på bedet, som jeg stadig arbejder med :-)

  @ Signe; tak :-) ja ift. planterne - måske skal der lidt sølvfarvede planter ind også ex. artemesia :-)

  @ Lene; jeg har sendt dig en mail. Men øv med av :-/

  SvarSlet
 5. Jeg er glad for at jeg ikke er den eneste der er faldet for Blåskæg, men det lader til at Blåskæg kun er en nyhed for mig, for alle andre er den åbenbart en gammel nyhed :) :)

  SvarSlet
 6. Jeg har prøvet at så blåskæg, men jeg må ud og købe en færdig, tror jeg ;-)
  det lyder, som en flot sammensætning.

  SvarSlet
 7. Hold da helt op en skøn samling planter du har parat :-) Jeg synes også at faconen ser god ud i dit forrige indlæg. Så længe der ikke er faste kanter, så kan du jo også nemt ændre lidt, hvis du får andre idéer.
  Jeg synes også altid at det er svært at starte et nyt bed. Men jeg plejer at tage udgangspunkt i de planter som nærmest giver sig selv. Som f.eks. Clematis som jo nok skal op ad hegnet. Og hvis der er forskel i bedet med sol og skygge.
  Derefter kigger jeg på højder og blomstringstidpunkter, så det bliver jævnt fordelt over bedet.
  God arbejdslyst, og jeg glæder mig til at følge dit bed til næste år :-)

  SvarSlet
 8. @ Sussi; nej du er ikke alene om at falde for blåskæg. Det er en dejlig busk, som jeg tror, at du bliver rigtig glad for :-)

  @ Ina; tak: blåskæggen, son jeg havde tidligere havde jeg lavet ud fra en stikling fra en kollega, så det er også en mulighed :-)

  @ Hanne; tak :-) som du skriver, så er der mange 'forhold', at tage hensyn til og der skal jeg helt sikkert have noget mere erfaring - så mon ikke dette bed, kan give mig lidt mere!

  SvarSlet
 9. Flotte billeder og spændende blog du har her :)

  SvarSlet
 10. Som en anden også skriver - jeg er pjattet med din blåskæg
  Hilsen Lisa

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på. Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola.

Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen.

På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.

Nedklipning af katteurt

Katteurten Nepeta faassenii 'Six hills Giants' lever op til sit navn og jeg skal love for, at den er blevet stor - stor og smuk var den, da den stod med alle de smukke blå blomster i fuld flor. Og den har været så velbesøgt af de flittige brumbassser.

En ulempe ved den er dog, at den falder til siden og derved bliver lidt bar i midten. Derfor fylder den ret meget - jeg tror, at én plante har fyldt 1,5x1,5 m. Derfor har den også klemt nogle af de planter, som jeg har sat i bedet. Måske har jeg plantet for tæt, men så er planten for stor.
Så istedet har jeg midlertidigt sat en stump rionet op, så plantestilkene er blevet løftet fra jorden og der er givet plads til andre planter. Dette må blive min fremtidige løsning - dog med rionet hele vejen rundt om planten - da jeg gerne vil beholde katteurten i haven.

Da jeg så, at der var friske grønne skud i midten af planterne, så var jeg kvik med saksen - væk med de horisontale, halv visne og afblomstrede grene. Og tilbage stod friske b…