Gå videre til hovedindholdet

Forældrenes plante-mekka

Sønnike og jeg har været en tur i Jylland i weekenden. Vi har besøgt mine forældre, hvor sønnike også hyggede sammen med bedsteforældrene, mens jeg var hos en veninde til fødselsdag. Veninde og familie har en skøn have, men det kommer jeg tilbage til imorgen.


Selvfølgelig måtte vi på en havevandring hos mine forældre. De har en utrolig frodig have med mange forskellige planter. Haven er kun syv år gammel, men det virker overhovedet ikke sådan og der er ikke mange steder, hvor der er bar jord. Der er store planter og mange planter, som min mor har delt og opformeret. Et eksempel er disse sankt hans urter, som er blevet til rigtig mange i køkkenhaven.  


Efter en tur rundt i forældrenes have, så var der en del planter, som jeg kunne se, at jeg kunne bruge, efter at jeg har 'fundet' nye områder og fået flere kvm jord.  Og mine forældre deler gerne ud af planterne, så det var bare at peg ud, hvilke planter, jeg gerne ville have stykker af. Så det gjorde jeg og det endte med, at jeg havde hele bagagerummet fyldt med planter.


Der er flere gule planter til det gule solskinbed bl.a. ligularia, der er planter til det 'nyfundne område' med stierne bl.a. hasselurt og to forskellige alunrod, der er planter til et kommende bed i blåt bl.a. bergenia og så fik jeg en masse jordbærplante-udløbere fra sorten Polka.

Planterne er foreløbig slået i jorden - der er jo masser af ledigt jord! Og så er der arbejde nok til flere dage i at få planterne placeret de rigtige steder. Hvor er det dejligt, at have sådan et plante-mekka at trække på :-)

Kommentarer

 1. Altid dejligt med nye planter :-)

  SvarSlet
 2. Ja.. det er skønt at kunne "gå på jagt" i andres haver og få bider med sig hjem. Glæder mig også til besøg hos min svigermor sidste i måneden. Hvor ser det fint ud med det nyt stakit, skal det males?

  SvarSlet
 3. Ja det er skønt med nye forsyninger:) Den gule Tusindstråle har jeg også, men sneglene har været så hårde ved den at jeg må have den i en potte.

  SvarSlet
 4. Det bliver spændende at se dit gule bed i al sin pragt til næste år med alle de nye stauder. Vi kan vist alle godt bruge lidt mere "solskin" lige nu, så mon vi ikke får lov at se et billed når du har plantet om et par dage?
  Hilsen Berit

  SvarSlet
 5. En sommerlig søndag med bagagerummet fuld af nye planter - så bliver det da ikke meget bedre :-)

  SvarSlet
 6. Det er bare skønt at få planter på denne måde. Min søster kommer om 14 dage og har også planter med til mig i bagagerummet. Glæder mig....
  God fornøjelse med planteriet:-)

  SvarSlet
 7. Endnu engang viser det sig at æblet ikke falder langt fra stammen, herligt når hele familien kan deles om haveglæden. Sandelig også skønt at få fyldt bagagerummet på den måde, god fornøjelse med udplantningen :o)

  SvarSlet
 8. uhh ha. Det ser super dejligt ud. Altid spændende at komme hjem med sådan et bagagerum!

  SvarSlet
 9. spændende bagagerum, det er altid godt med nye planter til haven :)

  SvarSlet
 10. Dejligt med nye gratis planter og god plads til dem. God fornøjelse med plantningen.

  SvarSlet
 11. Det er superdejligt med sådan en "planteforsyningscentral" - sådan en har jeg også hos min mor.
  De har altid et par planter med, når de besøger mig - sidst et par astilbe, som stadig står i potter...men de skal i det lyserøde bed - og det kan de først komme, når gladiolus'ene skal op.

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

Det var så præriebedet

Eftermiddagens projekt har været tilplantning af præriebedet. Poul Pedersen fra Overdam Planteskole har hjulpet mig med at lave en plan over bedet samt en beregning af, hvor mange planter jeg havde behov for.

Det er første gang ever, at jeg køber planter til et helt bed på én gang, så det har været rigtig dejligt, at han ville hjælpe mig med at lave en plan og få overblikket. Men samtidig er det også lidt overvældende, at købe 54 planter på én gang på trods af, at det er fødselsdagspenge, som jeg har sparet sammen i nogle år.
Bedet er ikke helt så kantet, som skitseret på tegningen - ca. 6 x 4 x 3 m - men det er jo også kun et forslag at gå ud fra. En rigtig brugbar én af slagsen.

Men da det er første gang, at jeg skulle tilplante så stort et bed, måtte jeg have bambuspindende frem for at afmærke målene. Det gav mig et godt overblik, men planteplanen blev ikke helt holdt alligevel.

I bedet har jeg plantet;
1 = 3 rishirse (Panicum virgatum 'Northwind')
2 = 11 purpursolhat (7 E…

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…