Gå videre til hovedindholdet

Forældrenes plante-mekka

Sønnike og jeg har været en tur i Jylland i weekenden. Vi har besøgt mine forældre, hvor sønnike også hyggede sammen med bedsteforældrene, mens jeg var hos en veninde til fødselsdag. Veninde og familie har en skøn have, men det kommer jeg tilbage til imorgen.


Selvfølgelig måtte vi på en havevandring hos mine forældre. De har en utrolig frodig have med mange forskellige planter. Haven er kun syv år gammel, men det virker overhovedet ikke sådan og der er ikke mange steder, hvor der er bar jord. Der er store planter og mange planter, som min mor har delt og opformeret. Et eksempel er disse sankt hans urter, som er blevet til rigtig mange i køkkenhaven.  


Efter en tur rundt i forældrenes have, så var der en del planter, som jeg kunne se, at jeg kunne bruge, efter at jeg har 'fundet' nye områder og fået flere kvm jord.  Og mine forældre deler gerne ud af planterne, så det var bare at peg ud, hvilke planter, jeg gerne ville have stykker af. Så det gjorde jeg og det endte med, at jeg havde hele bagagerummet fyldt med planter.


Der er flere gule planter til det gule solskinbed bl.a. ligularia, der er planter til det 'nyfundne område' med stierne bl.a. hasselurt og to forskellige alunrod, der er planter til et kommende bed i blåt bl.a. bergenia og så fik jeg en masse jordbærplante-udløbere fra sorten Polka.

Planterne er foreløbig slået i jorden - der er jo masser af ledigt jord! Og så er der arbejde nok til flere dage i at få planterne placeret de rigtige steder. Hvor er det dejligt, at have sådan et plante-mekka at trække på :-)

Kommentarer

 1. Altid dejligt med nye planter :-)

  SvarSlet
 2. Ja.. det er skønt at kunne "gå på jagt" i andres haver og få bider med sig hjem. Glæder mig også til besøg hos min svigermor sidste i måneden. Hvor ser det fint ud med det nyt stakit, skal det males?

  SvarSlet
 3. Ja det er skønt med nye forsyninger:) Den gule Tusindstråle har jeg også, men sneglene har været så hårde ved den at jeg må have den i en potte.

  SvarSlet
 4. Det bliver spændende at se dit gule bed i al sin pragt til næste år med alle de nye stauder. Vi kan vist alle godt bruge lidt mere "solskin" lige nu, så mon vi ikke får lov at se et billed når du har plantet om et par dage?
  Hilsen Berit

  SvarSlet
 5. En sommerlig søndag med bagagerummet fuld af nye planter - så bliver det da ikke meget bedre :-)

  SvarSlet
 6. Det er bare skønt at få planter på denne måde. Min søster kommer om 14 dage og har også planter med til mig i bagagerummet. Glæder mig....
  God fornøjelse med planteriet:-)

  SvarSlet
 7. Endnu engang viser det sig at æblet ikke falder langt fra stammen, herligt når hele familien kan deles om haveglæden. Sandelig også skønt at få fyldt bagagerummet på den måde, god fornøjelse med udplantningen :o)

  SvarSlet
 8. uhh ha. Det ser super dejligt ud. Altid spændende at komme hjem med sådan et bagagerum!

  SvarSlet
 9. spændende bagagerum, det er altid godt med nye planter til haven :)

  SvarSlet
 10. Dejligt med nye gratis planter og god plads til dem. God fornøjelse med plantningen.

  SvarSlet
 11. Det er superdejligt med sådan en "planteforsyningscentral" - sådan en har jeg også hos min mor.
  De har altid et par planter med, når de besøger mig - sidst et par astilbe, som stadig står i potter...men de skal i det lyserøde bed - og det kan de først komme, når gladiolus'ene skal op.

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på. Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola.

Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen.

På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.

Nedklipning af katteurt

Katteurten Nepeta faassenii 'Six hills Giants' lever op til sit navn og jeg skal love for, at den er blevet stor - stor og smuk var den, da den stod med alle de smukke blå blomster i fuld flor. Og den har været så velbesøgt af de flittige brumbassser.

En ulempe ved den er dog, at den falder til siden og derved bliver lidt bar i midten. Derfor fylder den ret meget - jeg tror, at én plante har fyldt 1,5x1,5 m. Derfor har den også klemt nogle af de planter, som jeg har sat i bedet. Måske har jeg plantet for tæt, men så er planten for stor.
Så istedet har jeg midlertidigt sat en stump rionet op, så plantestilkene er blevet løftet fra jorden og der er givet plads til andre planter. Dette må blive min fremtidige løsning - dog med rionet hele vejen rundt om planten - da jeg gerne vil beholde katteurten i haven.

Da jeg så, at der var friske grønne skud i midten af planterne, så var jeg kvik med saksen - væk med de horisontale, halv visne og afblomstrede grene. Og tilbage stod friske b…