Gå videre til hovedindholdet

Et jomfrueligt bed

Så fik jeg taget hul på det blå bed :-)

Jeg er så heldig, at have adgang til hestemøg. Derfor havde jeg planlagt, at der skulle køres noget hestemøg på bedet, inden det blev gravet igennem. Men grundejerforeningens trailer var udlånt både i går og i dag, så det kunne ikke blive til noget. Og måske er det også hensigtsmæssigt ikke at grave møg ned nu, af hensyn til de planter, som skal sættes i bedet. Det ville være ærgerligt, at planterne bliver svedet, fordi de får gødning direkte på rødderne!


Så jeg gik igang med at grave bedet igennem i den dejlige efterårssol, som står lavt på himlen og giver lange skygger. Hvor er det da dejligt, at vejrguderne viser sig fra deres bedste side.

Inden jeg gik igang med gravearbejdet, havde jeg lagt indholdet fra tre plantesække fra drivhuset ud i bedet, så det blev selvfølgelig vendt med ned. Og morgenfruerne langs drivhuset var blevet fjernet. Der var stadig blomst i morgenfruerne, så det gjorde lidt ondt at fjerne dem - jeg hader at fjerne noget som 'virker endnu', selvom jeg godt ved, at det er på lånt tid.


Hele bedet er blevet endevendt og der var et jomfrueligt bed at sætte alle de planter, som jeg har planlagt til bedet og som jeg havde stående i venteposition ud på. Det var herligt stå stå med så mange planter og planlægge og flytte rundt med dem indtil jeg syntes, at det var sådan det skulle være. En stor del af planterne er også gravet ned, men det blev mørkt, så jeg nåede desværre ikke at grave alle planter ned.

Jeg har læst mig til i bogen "Økologisk have", at de i efteråret lægger halvt omsat hestemøg ud for at forbedre jorden til gødningskrævende planter i køkkenhaven. Og ved halvt omsat menes, at halmen endnu kan anes samt at hestepærerne er gået i opløsning og har fået en gråbrun farve. Nu er stauder, buske og løg jo ikke grøntsager, men jeg tænker, at de da også må have gavn af et lille lag hestemøg.

Af hensyn til risikoen for nedsivning til grundvandet, må møget ikke ligge udækket på jorden (miljølovgivning), så derfor vil jeg kultivere det ned mellem planterne. Jeg håber, at det vil forbedre jorden til gavn for planterne i det nyetablerede bed, når orme og mikroorganismer får noget at arbejde med vinteren over.

P.S. Der vil komme før og efterbilleder, når bedet er plantet til :-)

Kommentarer

 1. Jamen det bliver da spændende at følge dit nye bed... God ny uge Anne Gine

  SvarSlet
 2. Fantastik, at du er kommet i gang med det blå bed. Glæder mig til at se alle de forskellige "blå" planter i bedet.

  SvarSlet
 3. Det glæder vi os til at se, det er dejligt at skulle tilplante et nyt bed. God fornøjelse, synd det bliver så tidligt mørkt.

  SvarSlet
 4. @ Anne GIne; jeg vilslet ikke kunne lade være med at vise det blå bed senere :-)

  @ Marianne; jeg glæder mig også til at se bedet i blomst :-)

  @ Lisbeth; ja havde det ikke været for mørket, så havde jeg fortsat til bedet var tilplantet - det var bare for spændende at slippe, men der var ikke så meget at gøre!

  SvarSlet
 5. Et nyt bed med alle drømmene om, hvordan det kommer til at se ud. Der findes næsten ikke noget bedre ;-) Glæder mig til at se det til sommer.

  SvarSlet
 6. Hej Susanne,
  Det bliver spændende at se dit nye, blå bed når det er færdigt. Husk nu ikke at plante for tæt. Det gjorde jeg sidste år og det har givet meget ekstraarbejde her i efteråret at få styr på det.

  SvarSlet
 7. PS: Hvad med en pandelampe :)

  SvarSlet
 8. Det lyder som en dejlig dag, belønning for alt din hårde slid (måske også i dag :).

  Jeg vender liiiige tilbage med det blå/grå bed der, tiden løber lidt fra mig med det fine solskinsvejr :)

  SvarSlet
 9. Jeg elsker blå planter over alt !! Så jeg glæder mig rigtig meget til at se det færdige resultat.

  Jeg kender godt det med liiiige at lade noget være, fordi det giver noget endnu. Men som oftest så får det også lov at stå så længe, at det bliver grimt. Så det var vist godt, at de morgenfruer røg sig en tur.

  SvarSlet
 10. @ Ina; ja det er næsten ikke til at vente med at se, om drømmene passer med virkeligheden :-)

  @ Lene; ja det er en svær balancegang - hverken for tæt, så de klemmer hinanden eller for langt fra hinanden, så der er bar jord for mange år! Hmm håber jeg har 'regnet' det ud :-)

  Pandelampe er en god idè og jeg har faktisk én, men når først aftensmaden er spist, så trækker haven ikke så meget længere! Manden planlægger nemlig hensynsfuldt, så vi skal spise, når det bliver for mørkt i haven :-)

  SvarSlet
 11. @ AnneMette; det var dejligt både vejrmæssigt og havemæssigt ;-)

  Du skal ikke stresse med hensyn til billeder fra dit bed - der er en lang vinter forude, så vi når det nok :-)

  @ Diane; jeg lover dig, at du ikke bliver snydt for et kig :-)

  Ja, nu morgenfruerne er væk, så er jeg ganske velfornøjet med det :-)

  SvarSlet
 12. *smil*... jeg havde også ordet 'pandelampe' på læben da jeg læste din kommentar. Jeg har nemlig også sådan en :-D Vi spiser også når det bliver mørkt, så jeg bruger den nu heller ikke. Den er til sneglejagt om sommeren ;-)
  Jeg har desværre ikke erfaring med hestemøg. Men din løsning med at fordele det lidt ned i jorden rundt om planterne lyder fornuftig.
  Jeg glæder mig til at se det tilplantede bed senere.

  SvarSlet
 13. @ Hanne; det er netop til sneglejagt, at pandelampen har været brugt :-)

  Du får helt sikkert lejlighed til at se det tilplantet om snart og i flor i den kommende sæson :-)

  SvarSlet
 14. Ja - det er med at knokle på mens solen fremmende for virkelysten - hvis ikke pandelampe så måske et lille bål der kan kaste lys over herligheden ;0)

  Knus Dorthe

  SvarSlet
 15. Jeg glæder mig til at se dit blå bed. Jeg har altid syntes, at et rent blåt bed er svær at lave :-)

  SvarSlet
 16. Dejligt med nyt bed og havearbejde :)Bliver spændende at se det færdige resultat..
  Mange hilsener Karina

  SvarSlet
 17. Sikken langbenet sild der står der og læner sig op ad spaden :-).

  Det er bare så skønt med et jomfrueligt bed og en "bunke" planter at gå i gang med. Og, bagefter melder forventningens glæde sig.

  M.h.t. pandelampe har jeg heller ikke brugt min til havearbejde endnu, men den var vældig handy den anden aften, da jeg skulle hente persille efter mørkets frembrud :-)

  Ha´en god mandag
  Birgitte

  SvarSlet
 18. @ dorte; ja solen er da energi-fremmende, skønt :-)

  @ Madam Bæk; er også noget spændt på at se, hvordan jeg har klaret at komponere sådan et bed!

  @ Karina; skøn fornemmelse at have et helt nyt stykke jord at gøre ved med :-)

  @ Birgitte; ja, det er da næsten ikke til at vente til næste år!

  Jeg var ude med pandelampen tirsdag aften og det var altså ikke nemt. Måske har jeg fået købt én med en forkert 'hældning' - eller også er jeg for 'fladpandet' (og nu ingen sjove kommentarer på det, hmm!). Må have lavet en kile til at sætte mellem panden og lampen, hvis jeg skal bruge den!

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

Det var så præriebedet

Eftermiddagens projekt har været tilplantning af præriebedet. Poul Pedersen fra Overdam Planteskole har hjulpet mig med at lave en plan over bedet samt en beregning af, hvor mange planter jeg havde behov for.

Det er første gang ever, at jeg køber planter til et helt bed på én gang, så det har været rigtig dejligt, at han ville hjælpe mig med at lave en plan og få overblikket. Men samtidig er det også lidt overvældende, at købe 54 planter på én gang på trods af, at det er fødselsdagspenge, som jeg har sparet sammen i nogle år.
Bedet er ikke helt så kantet, som skitseret på tegningen - ca. 6 x 4 x 3 m - men det er jo også kun et forslag at gå ud fra. En rigtig brugbar én af slagsen.

Men da det er første gang, at jeg skulle tilplante så stort et bed, måtte jeg have bambuspindende frem for at afmærke målene. Det gav mig et godt overblik, men planteplanen blev ikke helt holdt alligevel.

I bedet har jeg plantet;
1 = 3 rishirse (Panicum virgatum 'Northwind')
2 = 11 purpursolhat (7 E…

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…