Gå videre til hovedindholdet

I år er "plejer" forhåbentlig død ;-)

I de foregående år plejer jeg blevet havetræt omkring nu, hvor efteråret sætter ind. Det har medført, at jeg stort set aldrig har fået haven gjort vinterklar.

Men i år tror jeg, at det er anderledes. Efter igår og idag at have opdaget, at det faktisk slet ikke er så koldt udenfor, som det ser ud til gennem ruderne. Og med den rigtige påklædning, så er det faktisk skønt, at tilbringe nogle timer i haven.

Det har resulteret i, at jeg nu har fået lavet noget af vinterklargøringen - skønt;
 1. Græsplænen plejer jeg normalt ikke at nå at slå den sidste gang, inden det er for sent. Den har derfor stået lang med risiko for sneskimmel hen over vinteren. Plænen er blevet slået idag og jeg tror, at det måske var sidste gang - med mindre solskinsvejret de kommende dage får græsset til at vokse. 
 2. Drivhuset har jeg idag fået tømt og de sidste tomater er høstet. Det plejer jeg ikke at få gjort og det plejer at være et meget støvende arbejde at fjerne de visne og mugne planter. Sidste vinter var det endda muligt, at finde mumier i drivhuset!
 3. Husbedet har fået en overhaling med fjernelse af ukrudt og nogle af de 'frosne' sommerblomster. Det plejer jeg ikke at få gjort med det til følge, at der har været en del ukrudt i bedet om foråret.

Normalt plejer jeg at være træt af naboens store fyrretræ, som smider en masse lange og stikkende nåle i min have. Men i år er jeg faktisk glad for dem - endda så glad, at jeg kørte trillebøren om på den anden side af stakittet for at rive nåle sammen.


For fyrrenålene har jeg brugt som en slags grøn- og bunddække mellem og omkring de nyplantede blåbær. Dels for at hindre, at der vokser ukrudt op, som skal trækkes op med risiko for at ødelægge blåbærplanternes rødder, som ligger meget øverligt og dels for at fyrrenålene med tiden komposterer og dermed tilfører bedet næring i form af surt kompost. 

Måske er plejer død i år! Det håber jeg, for jeg har endnu et par projekter, som skal færdiggøres, inden jeg kan 'tillade' mig at gå i vinterhi.

Kommentarer

 1. Hvor har du bare været flittig Susanne. Og vinterhi med god samvittighed - det lyder da ikke så tosset :-)
  Knus Signe

  SvarSlet
 2. @ Signe; ja lyder det ikke forjættende ;-)

  SvarSlet
 3. Uha nu får jeg dårlig samvittighed :-)

  Ha' en dejlig aften.

  SvarSlet
 4. @ Madam Bæk; åh nej, du har jo dine dejlig hunde at tage dig af istedet. Og haven løber igen vegne - har jeg lært de foregående år!

  SvarSlet
 5. Godt gået Susanne. Nu mangler du så "bare" det blå bed - ikke? :)

  SvarSlet
 6. @ Lene; der ramte du lige hovedet på sømmet :-) Det blå bed håber jeg kommer i den lovede solfyldte weekend :-)

  SvarSlet
 7. Dejligt at du i år har nået vinterklargøringen. God idé med fyrrenålene, jeg har også før hentet en trillebørfuld fyrrenåle til mine rhododendron, men nu har jeg så mange, at jeg ikke ved hvilke af dem, der skal have nålene, og det kniber også med at nå det.

  SvarSlet
 8. @ Lisbeth; thi hi - det er da vist det, som kaldes et positivt problem ;-) Men ærgerligt at du ikke når at hente fyrrenålene, for rhododendronerne har helt sikkert godt af det :-)

  SvarSlet
 9. Jeg er også den type der køre surt i det hele når vi rammer efteråret, men dit indlæg har alligevel givet lidt inspiration til hvad man ka' nå - hvis jeg tager mig sammen.. Men der ser nu så træls og koldt ud udenfor... ;-)

  SvarSlet
 10. @ Helena; dejligt, hvis jeg kan være med til at give dig inspiration til endnu et lille ryk i haven :-) På med det rigtige tøj og pøj, pøj :-)

  SvarSlet
 11. Hurra for forandringer!

  Jeg går også rundt og undrer mig over mig selv. Først og fremmest er temperaturen medvirkende til, at jeg faktisk kan være ude og lave lidt.

  Og så er det jo herligt at læse om, at du har overvundet din "hule-trang". Indendøre skal vi nok komme, hvis vinteren bliver som sidste år. Men mon den bliver ?

  SvarSlet
 12. Sikke en masse gode ting du har nået - kan godt forstå du er glad for det, det giver jo alt andet lige, lidt mere tid til alt det sjove når foråret kommer :o)

  SvarSlet
 13. God energi, skal jeg love for :) Det er nu dejligt at få tingene ordenet så man ikke skal starte helt bagfra, når man skal i gang til foråret igen.

  Kunne da godt blive lidt misundelig på alle de fyrrenåle, du har adgang til. Mine blåbær og rhododendron ville elske det.

  God weekend OG arbejdslyst :)

  SvarSlet
 14. @ Marianne; ja det er dejligt, at opleve, at man kan forandre sig :-)

  Hvor er det herligt, at temperaturen gør, at du kan klare at komme i haven - det glæder mig :-)

  @ Helle; du har ret. Og så får jeg ikke en dårlig samvittighed hver gang jeg ser ud på drivhuset fra soveværelsesvinduet - skønt.

  @ Ulla; enig - det er skønt at tænke på, at jeg kan starte med det sjove til foråret :-)

  Ja, det er dejligt i år at have alle de fyrrenåle. Tidligere har jeg været så træt af dem og kørt dem væk på trailer! Total spild for jeg har faktisk også et rododendronbed som kunne have haft gavn af det :-/

  SvarSlet
 15. Hvor har du dog været flittig.
  Jo mere man når at få gjort vinterklar nu jo lettere bliver det til foråret. Vejret er jo fin, så det er med at nyde de sidste solstråler.

  SvarSlet
 16. @ Landbohaven; tak :-) Og du har fuldstændig ret i, at det bliver lettere til foråret - og mere tid til det sjove :-)

  SvarSlet
 17. Hvor har du nået meget. Flot at du har begravet 'plejer' :-D
  Det er rigtigt dejligt, at kunne gå ud i løbet af vinteren og nyde sine klargjorte projekter, og alting er meget nemmere om foråret, når man har fået gjort noget af det 'sure' om efteråret. Så måske er du inde i en god spiral nu :-)
  Efteråret er jo heldigvis langt endnu, og jeg bliver mere og mere sikker på at vi SKAL have en grøn vinter i år, så der er masser af tid. Jeg synes nemlig vi har fortjent en grøn vinter :-) Hvis vi nu allesammen tror tilstrækkeligt på det, mon det så ikke kan lykkes.

  SvarSlet
 18. @ Hanne; jeg håber virkelig, at det er en positiv spiral der fortsætter :-)

  Vi kan ihvertfald prøve at tro på en grøn vinter alle sammen - måske lykkes det :-)

  SvarSlet
 19. Hej Susanne. Sikke et arbejde. Det er flot, at du har gravet plejer væk!. Jeg tror, du bliver rigtig glad for alt dit arbejde, når der bliver forår!

  SvarSlet
 20. @ Birgitte; jeg tror også, at jeg bliver glad for det til foråret (det er jeg allerede) - så er der mere tid til det sjove :-)

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

Det var så præriebedet

Eftermiddagens projekt har været tilplantning af præriebedet. Poul Pedersen fra Overdam Planteskole har hjulpet mig med at lave en plan over bedet samt en beregning af, hvor mange planter jeg havde behov for.

Det er første gang ever, at jeg køber planter til et helt bed på én gang, så det har været rigtig dejligt, at han ville hjælpe mig med at lave en plan og få overblikket. Men samtidig er det også lidt overvældende, at købe 54 planter på én gang på trods af, at det er fødselsdagspenge, som jeg har sparet sammen i nogle år.
Bedet er ikke helt så kantet, som skitseret på tegningen - ca. 6 x 4 x 3 m - men det er jo også kun et forslag at gå ud fra. En rigtig brugbar én af slagsen.

Men da det er første gang, at jeg skulle tilplante så stort et bed, måtte jeg have bambuspindende frem for at afmærke målene. Det gav mig et godt overblik, men planteplanen blev ikke helt holdt alligevel.

I bedet har jeg plantet;
1 = 3 rishirse (Panicum virgatum 'Northwind')
2 = 11 purpursolhat (7 E…

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…