Gå videre til hovedindholdet

Sankt Hansurt'er

Igår skrev jeg om en af efterårets blomstrende stauder; asters. Og jeg tror, at jeg vil fortsætte i samme boldgade idag. Nemlig med Sankt Hansurt, som også er én af de stauder, som jeg holder meget af. Efterhånden har jeg fået flere forskellige Sankt Hansurt i haven.


Ovenstående eksemplar er én jeg har taget med i en krukke fra den tidligere have på Fyn. Og den er købt i A&S Planteskole i Asperup - da vi boede på Fyn var det en 'kendt' specialplanteskole med mange, mange forskellige stauder.

Der hentede jeg en del stauder dengang og Arne havde en stor viden om alle de forskellige stauder. Jeg har sidenhen forsøgt at finde A&S Planteskole på nettet, men desværre uden held. Gad vide om planteskolen er lukket ned?


Denne Sankt Hansurt er også medbragt fra Fyn. Det er lidt svært at fornemme på billedet, men løvet er lidt mere gulligt end de andre Sankt Hansurt, som jeg har i haven.

I øjeblikket står den i en krukke ved siden af det gule forhavebed, hvor den bestilte rose skal skal placeres. Så derfor skal den flyttes - hvorhen ved jeg endnu ikke, men det finder jeg ud af engang!


I det fyldte bagagerum, som jeg fik med fra mine forældre, var denne Sankt Hansurt at finde. En kæmpe plante, som endnu står slået i jorden i min egen 'planteskole'. Også den er jeg helt sikker på, at jeg engang finde plads til - måske de begge skal placeres i det ny-opdagede stiområde.


Bag terrassens læhegn står denne i staude-stenbedet. Den blomstrer lidt senere end de andre og er først ved at springe rigtig ud nu. Det skyldes sandsynligvis, at den står i delvis skygge. Men det kan jo også være, at det er en anden én end de andre.


Den eneste Sankt Hansurt som jeg har navn på er denne; Sedum José Aubergine. Desværre frøs den noget tilbage i vinters, da den stod i en krukke. Men nu har den netop fået en plads bag den ny-opdagede stenbelægning i skyggehaven sammen med andre mørkløvede planter. Her står den lidt beskyttet af andre planter, så det vil helt sikkert bekomme den godt.

Nu da jeg fik listet og talt op på Sankt Hansurt, så kom jeg pudsigt nok til den erkendelse, at det må være den plante, som jeg har flest forskellige af i haven!

Kommentarer

 1. José Aubergine er straks kommet på ønskelisten! 2-3 af de andre har jeg. Det er lidt svært at bedømme ud fra billedet. Hvis det skulle blive en samlermani, der er ved at vokse frem hos dig, så skulle der vist være rigeligt med sorter at tage fat på :-), men måske kan man også få for mange :-)

  Ha´en god aften
  Birgitte

  SvarSlet
 2. @ Birgitte; ja billederne er ikke supergode - savner mit spejlreflekskamera, snøft! José Aubergine måtte jeg også bare have, da jeg så ham!

  Også en dejlig aften til dig :-)

  SvarSlet
 3. Det er først for nylig gået op for mig at der findes mange forskellige sankthansurt. Jeg har altid plukket mine mens de er grønne, så synes jeg de er kønnest - især i buketter. Men nu har jeg fået øjnene op for at der også finde nogle lyslilla sorter. Stjal fire stilke fra det feriehus vi boede i i Piemonte, og troede den var speciel. Men det er den altså ikke :)

  SvarSlet
 4. @ Lene; kan godt forestille mig, at de grønne ikke udsprungne er smukke i buketter - så passer de jo til alt :-)

  Den 'stjålne' er jo speciel alligevel - der er jo ferieminder knyttet til den :-)

  SvarSlet
 5. Nøj hvor har du dog mange fine. Jeg elsker også sankt hans urt men sjovt nok allermest i foråret hvor jeg bruger den som buketfyld.

  SvarSlet
 6. Hvor er de bare skønne allesammen, både de asters som du viste igår og Skt. Hans urterne fra idag. Jeg er helt forelsket i flere af dem :-) Jeg har ellers været lidt træt af Skt. Hans urterne, men i år er jeg helt vild med dem. Både fordi jeg lærte fiffet med at klippe dem tilbage, så de ikke vælter, men især fordi de lyser sådan op på alle vores blogs lige nu :-)

  SvarSlet
 7. Jeg har det som Hanne, var heller ikke vild med dem, kun de mørkbladede. Men den du har på øverst, synes jeg er rigtig fin. Hvad er det for et fif med at klippe dem tilbage, det har jeg ikke hørt om?

  SvarSlet
 8. @ Marina; jeg har aldrig tænkt på, at man kan bruge blomsterstandene som buketfyld, måske man kan slå to fluer med et smæk og klippe dem tilbage samtidig, som Hanne skriver i næste kommentar?

  @ Hanne; det lyder spændende - må vi høre lidt mere om fiffet med at klippe tilbage? Hvornår og hvordan?

  SvarSlet
 9. @ Lisbeth; ja den lyserøde er rigtig sød :-)
  Fiffet vil jeg også gerne vide mere om! Håber Hanne vender tilbage og indvier os i mere viden :-)

  SvarSlet
 10. tjaaaa.. denne sankt Hans urt, er da egentlig en ganske pæn plante, den må jeg have op til overvejelse som mulig anskaffelse...

  SvarSlet
 11. Åhh der er ved at vokse en samlermani frem, når jeg ser de fine forskellige slags du har:o)
  Annette

  SvarSlet
 12. Sorry, jeg havde ikke lige husket at checke tilbage her :-D
  Det er såmænd bare at klippe dem ned med to-tre bladpar i maj måned. (Chelsea-klip). Skt. Hans urt bliver høje og vælter på lerjord som min. Men når man klipper dem tilbage på det tidspunkt undgår man næsten at de vælter. Samtidig er det virkelig en efterårsplante for mig, så det passer mig fint at den blomstrer lidt senere, fordi man klipper den i maj. Håber at det gav mening :-)

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

De små i haven

Det er ikke de små mennesker, der er tale om! Men istedet er de små blomster fanget med makro-linsen og når der kigges efter, så er der en del smukke små blomster


Porcelænsblomstens fine små blomster har her besøg af en lille bille.

De sidste blomster på kærmindsøstrene sidder helt oppe i toppen af blomsterstænglen - det varer ikke længe inden deres blomstring er slut.De små grøn/hvide blomster findes i hobetal på benveden. Det er ikke til at forstå, at den får flotte røde og orange frøstande hen på efteråret - og frøstandene er vel at mærke noget større end selv blomsten.

De enkelte blomster på den lille sibiriske portulak er små, men oftest er der flere planter på samme sted og flere blomster samtidig, så derfor er den til at få øje på.Den sidste er én af mine yndlinge, som man skal kigge virkelig godt efter, for at finde - de små tobakspiber gemmer sig gerne under de rimelig store blade af tobakspibeplanten.

Ukrudt top tre

Alle kæmper vist med hvert sit ukrudt i haven - jeg gør ihvertfald. Ina fra Anna's plads havde forleden dag et indlæg om de tre 'værste' ukrudt i hendes have. Den tråd vælger jeg at tage op.


Helt uden overdrivelse og yderligere overvejelse, så går første pladsen til skvalderkålen. Den er (næsten) umulig at komme af med og breder sig vildt og voldsomt, hvis den får lov. Jeg har endnu ikke lykkedes med at få ryddet et bed for skvalderkål, for blot et enkelt lille stykke rod, bliver hurtigt til et helt bed.

Der er dog en del forslag til planter, som kan klare sig mod skvalderkålen og lukke af for lys til dens fotosyntese og dermed hindrer den i at vokse - se bl.a. denneartikel. Berit fra Irishaven har skrevet et indlæg om kulsukker mod skvalderkål og jeg har selv skrevet et indlæg om stor tusindstråle.


Andenpladsen går til dette ukrudt, som jeg måtte finde navnet på i Ukrudtsnøglen. Jeg fandt frem til, at det må være en lav ranunkel.  Den spreder sig ivrigt i græsplænen og …