Gå videre til hovedindholdet

Sankt Hansurt'er

Igår skrev jeg om en af efterårets blomstrende stauder; asters. Og jeg tror, at jeg vil fortsætte i samme boldgade idag. Nemlig med Sankt Hansurt, som også er én af de stauder, som jeg holder meget af. Efterhånden har jeg fået flere forskellige Sankt Hansurt i haven.


Ovenstående eksemplar er én jeg har taget med i en krukke fra den tidligere have på Fyn. Og den er købt i A&S Planteskole i Asperup - da vi boede på Fyn var det en 'kendt' specialplanteskole med mange, mange forskellige stauder.

Der hentede jeg en del stauder dengang og Arne havde en stor viden om alle de forskellige stauder. Jeg har sidenhen forsøgt at finde A&S Planteskole på nettet, men desværre uden held. Gad vide om planteskolen er lukket ned?


Denne Sankt Hansurt er også medbragt fra Fyn. Det er lidt svært at fornemme på billedet, men løvet er lidt mere gulligt end de andre Sankt Hansurt, som jeg har i haven.

I øjeblikket står den i en krukke ved siden af det gule forhavebed, hvor den bestilte rose skal skal placeres. Så derfor skal den flyttes - hvorhen ved jeg endnu ikke, men det finder jeg ud af engang!


I det fyldte bagagerum, som jeg fik med fra mine forældre, var denne Sankt Hansurt at finde. En kæmpe plante, som endnu står slået i jorden i min egen 'planteskole'. Også den er jeg helt sikker på, at jeg engang finde plads til - måske de begge skal placeres i det ny-opdagede stiområde.


Bag terrassens læhegn står denne i staude-stenbedet. Den blomstrer lidt senere end de andre og er først ved at springe rigtig ud nu. Det skyldes sandsynligvis, at den står i delvis skygge. Men det kan jo også være, at det er en anden én end de andre.


Den eneste Sankt Hansurt som jeg har navn på er denne; Sedum José Aubergine. Desværre frøs den noget tilbage i vinters, da den stod i en krukke. Men nu har den netop fået en plads bag den ny-opdagede stenbelægning i skyggehaven sammen med andre mørkløvede planter. Her står den lidt beskyttet af andre planter, så det vil helt sikkert bekomme den godt.

Nu da jeg fik listet og talt op på Sankt Hansurt, så kom jeg pudsigt nok til den erkendelse, at det må være den plante, som jeg har flest forskellige af i haven!

Kommentarer

  1. José Aubergine er straks kommet på ønskelisten! 2-3 af de andre har jeg. Det er lidt svært at bedømme ud fra billedet. Hvis det skulle blive en samlermani, der er ved at vokse frem hos dig, så skulle der vist være rigeligt med sorter at tage fat på :-), men måske kan man også få for mange :-)

    Ha´en god aften
    Birgitte

    SvarSlet
  2. @ Birgitte; ja billederne er ikke supergode - savner mit spejlreflekskamera, snøft! José Aubergine måtte jeg også bare have, da jeg så ham!

    Også en dejlig aften til dig :-)

    SvarSlet
  3. Det er først for nylig gået op for mig at der findes mange forskellige sankthansurt. Jeg har altid plukket mine mens de er grønne, så synes jeg de er kønnest - især i buketter. Men nu har jeg fået øjnene op for at der også finde nogle lyslilla sorter. Stjal fire stilke fra det feriehus vi boede i i Piemonte, og troede den var speciel. Men det er den altså ikke :)

    SvarSlet
  4. @ Lene; kan godt forestille mig, at de grønne ikke udsprungne er smukke i buketter - så passer de jo til alt :-)

    Den 'stjålne' er jo speciel alligevel - der er jo ferieminder knyttet til den :-)

    SvarSlet
  5. Nøj hvor har du dog mange fine. Jeg elsker også sankt hans urt men sjovt nok allermest i foråret hvor jeg bruger den som buketfyld.

    SvarSlet
  6. Hvor er de bare skønne allesammen, både de asters som du viste igår og Skt. Hans urterne fra idag. Jeg er helt forelsket i flere af dem :-) Jeg har ellers været lidt træt af Skt. Hans urterne, men i år er jeg helt vild med dem. Både fordi jeg lærte fiffet med at klippe dem tilbage, så de ikke vælter, men især fordi de lyser sådan op på alle vores blogs lige nu :-)

    SvarSlet
  7. Jeg har det som Hanne, var heller ikke vild med dem, kun de mørkbladede. Men den du har på øverst, synes jeg er rigtig fin. Hvad er det for et fif med at klippe dem tilbage, det har jeg ikke hørt om?

    SvarSlet
  8. @ Marina; jeg har aldrig tænkt på, at man kan bruge blomsterstandene som buketfyld, måske man kan slå to fluer med et smæk og klippe dem tilbage samtidig, som Hanne skriver i næste kommentar?

    @ Hanne; det lyder spændende - må vi høre lidt mere om fiffet med at klippe tilbage? Hvornår og hvordan?

    SvarSlet
  9. @ Lisbeth; ja den lyserøde er rigtig sød :-)
    Fiffet vil jeg også gerne vide mere om! Håber Hanne vender tilbage og indvier os i mere viden :-)

    SvarSlet
  10. tjaaaa.. denne sankt Hans urt, er da egentlig en ganske pæn plante, den må jeg have op til overvejelse som mulig anskaffelse...

    SvarSlet
  11. Åhh der er ved at vokse en samlermani frem, når jeg ser de fine forskellige slags du har:o)
    Annette

    SvarSlet
  12. Sorry, jeg havde ikke lige husket at checke tilbage her :-D
    Det er såmænd bare at klippe dem ned med to-tre bladpar i maj måned. (Chelsea-klip). Skt. Hans urt bliver høje og vælter på lerjord som min. Men når man klipper dem tilbage på det tidspunkt undgår man næsten at de vælter. Samtidig er det virkelig en efterårsplante for mig, så det passer mig fint at den blomstrer lidt senere, fordi man klipper den i maj. Håber at det gav mening :-)

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

DIY - selvandings potte

I et indlæg i foråret (næh nu jeg får set efter, så var det faktisk vinter), lovede jeg at vise, hvad jeg skulle bruge nogle af alle de ting til, som jeg samlede. Tiden er kommet til at bruge de tomme konservesdåser til en selvvandings potte. Jeg er stærkt inspireret til idéen fra en video på Youtube hos en amerikansk dame og nu kan jeg jo selvfølgelig ikke husk hvor. Men I får lige opskriften her "på dansk". Jeg har brugt følgende ting; spand fra blomsterhandlere - én af de store spande, som de får afskårne blomster hjem i 5 konservesdåser med bund og top skåret af rund folie tærteform en-gangs karklud håndklæde rør, som er lidt længere end spandens højde pottejord plante - jeg har plantet en chili der i Jeg satte konservesdåserne ned i spanden og det er i dette område, at der er plads til vandet. For at vandet kun er i det nederste område, borede jeg et hul lige under højden af konservesdåserne. Hullet skal fungere som et overløbshul, således at va

Rionet brugt til forskellige formål

Så blev der skåret endnu et par rionet til, som skal bruges til espalier i haven. Og de blev også sat op. Det første blev sat op ved urtehaven, hvor de skal fungere dels som rum-skaber og "blikfanger" og dels skal der gro et par tornløse brombær op af det. Det andet ved tobakspibeplanten, som ikke har haft noget at klatre op af siden vi fjernede hækken i efteråret 2011, så det bliver dejligt at få den som en væg i stedet for ud over græsplænen. Jeg havde set hos min veninde på Fyn, at hun havde nogle bøjede rionet som fungerede som plantestøtter. Smart, så det måtte jeg også have. Heldigvis havde jeg gemt resterne fra denne og fra sidste gang vi skar til (man er jo samler), så jeg fandt nogle gode stykker jeg kunne anvende. Jeg bøjede nettene over et bræt. Mens jeg stod på brættet, tog jeg fat i nettet og trak nettet op mod mig selv. Det var nødvendigt at tage fat så langt nede mod brættet som muligt for at få en nogenlunde skarp bøjning.   Et lille stykke af ri

Ulv i fåreklæder

Jeps jeg nåede at sætte de sidste løg idag og sikke en dejlig tilfredsstillelse det er. Men derfor må vinteren nu gerne blive væk et stykke tid endnu - jeg har stadig mange projekter, som jeg gerne vil nå et par stykker mere af inden. Sjovt som sådan et løglægnings-projekt kan sætte nyt lys på et bed. For da jeg skulle igang med at sætte løgene i et område, fik jeg øjene op for, at den italienske arum breder sig voldsomt og fylder alt for meget. Den har tidligere fået lov at brede sig, fordi jeg synes, at den er så facinerende i dens livscyklus og fordi de hvidbrogede blade passer så fint i det hvide husbed. Men inden jeg kunne sætte løg, måtte jeg grave dele af den væk for at få plads. De små nye planter er nemme at fjerne, idet deres små knolde stadig ligger øverligt. Det er straks noget sværere at fjerne de større planter, hvor knoldende har boret sig ned i jorden. Og de er så viseligt indrettet, at de lader stilken slippe knolden, hvis man trækker i stilken. Så en spad