Gå videre til hovedindholdet

Endelig modne tomater!

Min tålmodighed har været sat på en prøve, idet jeg var begyndt at tvivle på, at de nåede at blive modne dels fordi jeg fik dem sået sent og dels fordi mange af jer bloggere har skrevet om modne tomater i længere tid. Men nu skal jeg da lige love for, at der er kan høstes tomater af flere forskellige slags.


En gul tomat, som er en selvsået fra sidste år og som forbarmede mig over i juni og derfor fik lov til at blive i drivhuset. Den har klaret sig helt utroligt flot trods det, at den har stået i den stenhårde jord og kun har fået en sjat vand med vandslangen ind i mellem.

Den sorte tomat er en Black Cherry. Jeg havde selv købt frø og så var jeg så heldig at vinde frø i Dalgårdens give away (bloggen er desværre slettet).


På tomatplanten Yellow Pear, som ligeledes er frø fra give away'en, er de første små fine frugter blevet gule. Dem har jeg endnu ikke smagt, men de ser lækre ud.

Den sidste slags er en bøftomat - den eneste, som jeg har købt. Desværre er det også den tomat, som er værst angrebet af gråskimmel og det ser ud til, at også stænglen er ved at være angrebet. Men mon ikke vi kan nå at høste lidt flere modne tomater, inden det bliver tid til at fjerne planten fra drivhuset.

Generelt lider alle tomat-planterne lidt af gråskimmel, men det er endnu kun enkelte blade, som jeg har måttet fjerne fra planterne - altså lige bortset fra bøftomaten.

Og med alle de dejlig modne tomater ir dirvhuset, så tror jeg, at der snart er basis for en gang spansk gazpachio - uhm, det skal smage!

Kommentarer

  1. Hvor ser de flotte ud. Jeg har allerede fjernet alle mine tomatplanter, som var helt ødelagte af skimmel. Jeg har haft de gule pæretomater, og der var rigtig gode, så dem kan du godt glæde dig til.

    SvarSlet
  2. HVor ser de dejlige ud! Og sikke mange forskellige slags du har - det ser rigtig spændende ud

    SvarSlet
  3. Även mina frilandstomater har mognat sent i år men smaken är det ingen fel på! Nu får du äta tomater på längden och tvären - så gott!

    Kram Anna Vattenkanna

    SvarSlet
  4. Tomat tomat og atter tomat, det er det jeg drømmer om hvert forår, men tror jeg ligesom dig har været mindre heldig i år. Vi fik de første tomater den 10 august i år så vi er også sent på den, men det smager stadig godt.

    SvarSlet
  5. Ummm hvor lækkert - tomater er ikke til at undvære :-)

    Jeg har MANGE tomater i år i det store drivhus i alle former og farver, og 'Black Cherry' er en af mine yndlingssorter. Den er meget smagfuld.

    'Yellow Pear' er flot, og børn er glade for den pga. formen, men den smager ikke af ret meget.

    SvarSlet
  6. Halløj, hvor de kommer bragende alle sammen, Susanne. Hvor dejligt! Og sikke et varieret udvalg, du har dig.

    Den der Yellow Pear ser morsom ud. Du må fortælle, hvad den egner sig til!

    Onsdagskram fra
    Marianne
    Den Helbredende Have

    SvarSlet
  7. Jeg har endnu ikke haft modne tomater før et par uger ind i august. Også en af grundene til at jeg ikke har bøftomat, da de hos mig får skimmel på grund af sen modning.
    Mit drivhus er ikke godt nok til tidlig modne tomater - sådan er det bare :O)

    SvarSlet
  8. Jeg har også de nævnte tomater plus otte andre, som jeg nåede at smage inden jeg tog på ferie. Glæder mig til at se, hvad der er tilbage, når jeg vender hjem. Jeg håber, at husets midlertidige beboer har gemt lidt til mig.

    Ha' en dejlig aften ;-)

    SvarSlet
  9. @ Rikke; ja så kan jeg da godt se, at jeg er heldig suppet med gråskimmel!

    @ Helena; det var egenligt heller ikke meningen, at der skulle være så mange forskellige slags, men pludselig ....

    @ Anna; det er guf med hjemmedyrkede tomater . de smager bare godt :-)

    @ Henrik; det er jo skønt at høste egne tomater og selvom det er sent, så er den gode smag vigtigst :-)

    @ Marlene; måske jeg skulle præsentere sønnike for en Yellow Pear - tomater er stort set det eneste han ikke bryder sig om, så det kunne være skønt om han fik lysten til tomat :-)

    @ Marianne; ja utroligt, at de kommer alle på samme tid på trods af, at de er sået på meget forskellige tidspunkter!

    @ Susanne; jeg begynder da også at tvivle på, at mit drivhus er godt nok til tidligt modne - hvis jeg tænker tilbage, så har jeg også tidligere først fået tomater nu!

    @ Madam Bæk; mon ikke der er et par stykker tilbage? Her er der ihvertfald masser af små og umodne tomater endnu - jeg krydser fingre :-)

    Tk og også en dejlig aften til dig ;.)

    SvarSlet
  10. Tak for din hilsen Susanne. Kom lige i tanke om linket jeg lovede, hvis du vil se Samobor i fuld flor http://cuginak.blogspot.com/2011/05/mme-fdder.html. Varer naturligvis lige lidt :) Men nu kan du jo se, ellers må vi have gang i bytteriet igen, ikke.

    Sjovt med dine første 2 billeder, de kunne være fra vores drivhus. Vi har spist mange, men har lidt opgivet nu pga skimmel. Æv.

    SvarSlet
  11. @ Anne Mette; den er altså smuk på dine billeder - den er jeg rigtig glad for og mon ikke, at den hurtigt vil brede sig. Om ikke andet så ved frøsåning, som du fortalte om - jeg har nemlig en smalt stykke, hvor jeg gerne vil have storkenæben til at fylde, for ikke kun er blomsterne smukke - løvet er ligeså :-)

    Ja sommeren har været våd og det 'smitter' jo selvfølgelig af i drivhuset også, hvor gråskimlen har haft gode vilkår. Men dejligt, at I har nået at spise en masse inden I har måttet opgive!

    SvarSlet
  12. Ps: de sidste umodne grønne tomater høster jeg lidt ind i november. Lægger dem i vinduskarmen, (og spiser dem til gløggen hi hi- pjat) men de modner og jeg har tomater længe. Så du skal ikke være ked. Du har ikke tidlige tomater men sene og i lang tid ;O)

    SvarSlet
  13. @ Susanne; tak for opmuntringen - jeg vil glæde mig i lang, til at få tomater i lang tid :-)

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

DIY - selvandings potte

I et indlæg i foråret (næh nu jeg får set efter, så var det faktisk vinter), lovede jeg at vise, hvad jeg skulle bruge nogle af alle de ting til, som jeg samlede. Tiden er kommet til at bruge de tomme konservesdåser til en selvvandings potte. Jeg er stærkt inspireret til idéen fra en video på Youtube hos en amerikansk dame og nu kan jeg jo selvfølgelig ikke husk hvor. Men I får lige opskriften her "på dansk". Jeg har brugt følgende ting; spand fra blomsterhandlere - én af de store spande, som de får afskårne blomster hjem i 5 konservesdåser med bund og top skåret af rund folie tærteform en-gangs karklud håndklæde rør, som er lidt længere end spandens højde pottejord plante - jeg har plantet en chili der i Jeg satte konservesdåserne ned i spanden og det er i dette område, at der er plads til vandet. For at vandet kun er i det nederste område, borede jeg et hul lige under højden af konservesdåserne. Hullet skal fungere som et overløbshul, således at va

Rionet brugt til forskellige formål

Så blev der skåret endnu et par rionet til, som skal bruges til espalier i haven. Og de blev også sat op. Det første blev sat op ved urtehaven, hvor de skal fungere dels som rum-skaber og "blikfanger" og dels skal der gro et par tornløse brombær op af det. Det andet ved tobakspibeplanten, som ikke har haft noget at klatre op af siden vi fjernede hækken i efteråret 2011, så det bliver dejligt at få den som en væg i stedet for ud over græsplænen. Jeg havde set hos min veninde på Fyn, at hun havde nogle bøjede rionet som fungerede som plantestøtter. Smart, så det måtte jeg også have. Heldigvis havde jeg gemt resterne fra denne og fra sidste gang vi skar til (man er jo samler), så jeg fandt nogle gode stykker jeg kunne anvende. Jeg bøjede nettene over et bræt. Mens jeg stod på brættet, tog jeg fat i nettet og trak nettet op mod mig selv. Det var nødvendigt at tage fat så langt nede mod brættet som muligt for at få en nogenlunde skarp bøjning.   Et lille stykke af ri

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på.  Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola. Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen. På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.