Gå videre til hovedindholdet

Drivhus junglen

Så er jeg ved at få styr på junglen i drivhuset. Ja, jeg kan undre mig over, at tomater kan gro så meget på blot én uge. Og på trods af at jeg havde nippet tyveknægtene væk, inden jeg tog på ferie, var der alligevel 25 cm lange skud på flere af planterne.

Et par af planterne var simpelthen væltet under den store vægt, som ny-tilvæksten har givet. Og det har medført, at planterne er begyndt at gro mod lyst igen. Men heldigvis er vandet, som planterne suger, jo ligeglade med, at det skal rundt i en rundkørsel, for at ernære planten!


Der er fortsat afsat mange blomster på planterne. Blomsterne ligner unægtelig kartoflens blomster blot i forskellige farver. Slægtsskabet i natskyggefamilien lader sig ikke fornægte. Og desværre jeg tror, at der er kommet gråskimmel i tomatplanterne, ligesom der kan komme i kartofler.


For at undgå gråskimmel, er det meget vigtigt, at lufte ud i drivhuset, idet en høj luftfugtighed er med til at give god grobund for skimlen. Jeg har haft både vindue og dør åbne det sidste lange stykke tid, men jeg tror simpelthen, at det fugtige vejr, samt det at jeg har rimeligt mange planter i drivhuset på en lille plads, har medført, at der er kommet skimmel. Du kan se mere om gråskimmel her og her.

Jeg har fjernet alle blade, som så bare det mindste angrebet ud. Heldigvis så hverken stængel eller tomater ud til at være angrebet. Så jeg håber, at skimmelangrebet er stoppet. Ihvertfald vil jeg fortsætte med at lufte ud og i og med, at junglen er minimeret, så burde der være mindre risiko for at skimlen breder sig!

Kommentarer

 1. Kender så absolut junglen i drivhuset, også gråskimlen men den plejer jeg nu først at se i slutningen af september, tror lige jeg skal hjem og kigge efter idag.
  Vi kan vist begge to melde os ind i gruppen "Større drivhus nu" eller næste år.
  Henrik

  SvarSlet
 2. Åh nej - så har jeg fået gråskimmel i mit drivhus...
  Jeg troede, at de tørre spidser bare betød at planten var blevet svitset for meget af solen. Øv. Jeg må ud og klippe spidserne af i en fart

  SvarSlet
 3. Uhh, gråskimmel - hvor er det kedeligt, jeg håber, at du har fået standset angrebet.

  SvarSlet
 4. Hold da fast en fart agurkerne har på. Håber du får bugt med gråskimlen, det gik desværre i alle mine aspargeskartofler. ØV!
  Mange hilsner Mette

  SvarSlet
 5. Åh ja. Jungle. Jeg har ikke gråskimmel (7, 9 13), men vægrer mig, men må ud med saksen. VED jo godt at tomaterne ikke kan nå at modnes på alle blomsterne. Og at dem, der kan nå det vil blive bedre, hvis jeg griber ind i tide.
  Men det er altså svært, synes jeg! Når nu de står der og stritter med alle deres gule, glade MULIGHEDER.

  Aftenhilsen;
  Marianne
  Den Helbredende Have

  Nå. Punktum. Saksen kommer frem i morgen. Tak fordi du med dit foto minder mig om det!

  SvarSlet
 6. @ Henrik; jeg tror, at det fugiige vejr vi har haft, har været med til at fremskynde gråskimlen. Jeg blev opmærksom på den fordi Havenyt.dk skrev om det i deres nyhedsbrev - så måtte jeg jo lige kigge efter!
  Jeg melder mig gerne i gruppen - synes ikke, at jeg får nok udbytte i det lille drivhus.

  @ Helena; håber du har ret i, at det er solskader på dine tomatplanter istedet for gråskimmel!

  @ Sussi; tak - det håber jeg også :-)

  @ Mette; Ja der er vist meget af det skidt i år grundet det fugtige vejr!

  SvarSlet
 7. @ Marianne; uha ja, det er ikke nemt at klippe blomster væk - måske jeg skulle gøre det, for som du siger, så når de jo slet ikke at give tomater. Tak for påmindelsen :-)

  SvarSlet
 8. Ingen skimmel her, masser af tomater men ingen røde endnu - må da snart komme ,0)

  SvarSlet
 9. Pt. sluppet for gråskimmel, og MASSER af tomater til dagens dato, og ungerne ÆDER dem som slik ;)

  SvarSlet
 10. Utrolig hvor fort plantene kan vokse når du ikke ser de hver dag....:)håper du får bukt med gråskimmelen.
  Takk for kommentar hos meg :)svar: ja,jeg tørker urtene selv om de er gått i blomst, blir litt bitrere i smake bare:))

  SvarSlet
 11. @ Merete; mine er heller ikke røde endnu, men der er et par stykker, som er begyndt at blive lidt gule. Men der er heldigvis lidt tid at give af endnu, så mon ikke vi når det :-)

  @ Tim; det er sørme dejligt, at ungerne elsker dem også er de endnu bedre end slik :-)

  @ Inger Marie; ja, det håber jeg også - 'fangede' kun et par enkelte blade idag, så jeg tror, at der er håb :-)

  Tak for dit svar - så skal jeg da lige igang med at tørre et par krydderurter :-)

  SvarSlet
 12. Susanne: KOmmer i tqnker om at forklaringen p at jeg ingen snegle har er, at hønsene jo går i haven hver dag. Det er jo dem, der støvsuger. atter en praktisk glæde ved dem. ! (Ud over at de spiser middagsrester, , gøder og giver æg).

  Kh. Marianne
  DHH

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

De små i haven

Det er ikke de små mennesker, der er tale om! Men istedet er de små blomster fanget med makro-linsen og når der kigges efter, så er der en del smukke små blomster


Porcelænsblomstens fine små blomster har her besøg af en lille bille.

De sidste blomster på kærmindsøstrene sidder helt oppe i toppen af blomsterstænglen - det varer ikke længe inden deres blomstring er slut.De små grøn/hvide blomster findes i hobetal på benveden. Det er ikke til at forstå, at den får flotte røde og orange frøstande hen på efteråret - og frøstandene er vel at mærke noget større end selv blomsten.

De enkelte blomster på den lille sibiriske portulak er små, men oftest er der flere planter på samme sted og flere blomster samtidig, så derfor er den til at få øje på.Den sidste er én af mine yndlinge, som man skal kigge virkelig godt efter, for at finde - de små tobakspiber gemmer sig gerne under de rimelig store blade af tobakspibeplanten.

Ukrudt top tre

Alle kæmper vist med hvert sit ukrudt i haven - jeg gør ihvertfald. Ina fra Anna's plads havde forleden dag et indlæg om de tre 'værste' ukrudt i hendes have. Den tråd vælger jeg at tage op.


Helt uden overdrivelse og yderligere overvejelse, så går første pladsen til skvalderkålen. Den er (næsten) umulig at komme af med og breder sig vildt og voldsomt, hvis den får lov. Jeg har endnu ikke lykkedes med at få ryddet et bed for skvalderkål, for blot et enkelt lille stykke rod, bliver hurtigt til et helt bed.

Der er dog en del forslag til planter, som kan klare sig mod skvalderkålen og lukke af for lys til dens fotosyntese og dermed hindrer den i at vokse - se bl.a. denneartikel. Berit fra Irishaven har skrevet et indlæg om kulsukker mod skvalderkål og jeg har selv skrevet et indlæg om stor tusindstråle.


Andenpladsen går til dette ukrudt, som jeg måtte finde navnet på i Ukrudtsnøglen. Jeg fandt frem til, at det må være en lav ranunkel.  Den spreder sig ivrigt i græsplænen og …