Gå videre til hovedindholdet

Drivhus junglen

Så er jeg ved at få styr på junglen i drivhuset. Ja, jeg kan undre mig over, at tomater kan gro så meget på blot én uge. Og på trods af at jeg havde nippet tyveknægtene væk, inden jeg tog på ferie, var der alligevel 25 cm lange skud på flere af planterne.

Et par af planterne var simpelthen væltet under den store vægt, som ny-tilvæksten har givet. Og det har medført, at planterne er begyndt at gro mod lyst igen. Men heldigvis er vandet, som planterne suger, jo ligeglade med, at det skal rundt i en rundkørsel, for at ernære planten!


Der er fortsat afsat mange blomster på planterne. Blomsterne ligner unægtelig kartoflens blomster blot i forskellige farver. Slægtsskabet i natskyggefamilien lader sig ikke fornægte. Og desværre jeg tror, at der er kommet gråskimmel i tomatplanterne, ligesom der kan komme i kartofler.


For at undgå gråskimmel, er det meget vigtigt, at lufte ud i drivhuset, idet en høj luftfugtighed er med til at give god grobund for skimlen. Jeg har haft både vindue og dør åbne det sidste lange stykke tid, men jeg tror simpelthen, at det fugtige vejr, samt det at jeg har rimeligt mange planter i drivhuset på en lille plads, har medført, at der er kommet skimmel. Du kan se mere om gråskimmel her og her.

Jeg har fjernet alle blade, som så bare det mindste angrebet ud. Heldigvis så hverken stængel eller tomater ud til at være angrebet. Så jeg håber, at skimmelangrebet er stoppet. Ihvertfald vil jeg fortsætte med at lufte ud og i og med, at junglen er minimeret, så burde der være mindre risiko for at skimlen breder sig!

Kommentarer

 1. Kender så absolut junglen i drivhuset, også gråskimlen men den plejer jeg nu først at se i slutningen af september, tror lige jeg skal hjem og kigge efter idag.
  Vi kan vist begge to melde os ind i gruppen "Større drivhus nu" eller næste år.
  Henrik

  SvarSlet
 2. Åh nej - så har jeg fået gråskimmel i mit drivhus...
  Jeg troede, at de tørre spidser bare betød at planten var blevet svitset for meget af solen. Øv. Jeg må ud og klippe spidserne af i en fart

  SvarSlet
 3. Uhh, gråskimmel - hvor er det kedeligt, jeg håber, at du har fået standset angrebet.

  SvarSlet
 4. Hold da fast en fart agurkerne har på. Håber du får bugt med gråskimlen, det gik desværre i alle mine aspargeskartofler. ØV!
  Mange hilsner Mette

  SvarSlet
 5. Åh ja. Jungle. Jeg har ikke gråskimmel (7, 9 13), men vægrer mig, men må ud med saksen. VED jo godt at tomaterne ikke kan nå at modnes på alle blomsterne. Og at dem, der kan nå det vil blive bedre, hvis jeg griber ind i tide.
  Men det er altså svært, synes jeg! Når nu de står der og stritter med alle deres gule, glade MULIGHEDER.

  Aftenhilsen;
  Marianne
  Den Helbredende Have

  Nå. Punktum. Saksen kommer frem i morgen. Tak fordi du med dit foto minder mig om det!

  SvarSlet
 6. @ Henrik; jeg tror, at det fugiige vejr vi har haft, har været med til at fremskynde gråskimlen. Jeg blev opmærksom på den fordi Havenyt.dk skrev om det i deres nyhedsbrev - så måtte jeg jo lige kigge efter!
  Jeg melder mig gerne i gruppen - synes ikke, at jeg får nok udbytte i det lille drivhus.

  @ Helena; håber du har ret i, at det er solskader på dine tomatplanter istedet for gråskimmel!

  @ Sussi; tak - det håber jeg også :-)

  @ Mette; Ja der er vist meget af det skidt i år grundet det fugtige vejr!

  SvarSlet
 7. @ Marianne; uha ja, det er ikke nemt at klippe blomster væk - måske jeg skulle gøre det, for som du siger, så når de jo slet ikke at give tomater. Tak for påmindelsen :-)

  SvarSlet
 8. Ingen skimmel her, masser af tomater men ingen røde endnu - må da snart komme ,0)

  SvarSlet
 9. Pt. sluppet for gråskimmel, og MASSER af tomater til dagens dato, og ungerne ÆDER dem som slik ;)

  SvarSlet
 10. Utrolig hvor fort plantene kan vokse når du ikke ser de hver dag....:)håper du får bukt med gråskimmelen.
  Takk for kommentar hos meg :)svar: ja,jeg tørker urtene selv om de er gått i blomst, blir litt bitrere i smake bare:))

  SvarSlet
 11. @ Merete; mine er heller ikke røde endnu, men der er et par stykker, som er begyndt at blive lidt gule. Men der er heldigvis lidt tid at give af endnu, så mon ikke vi når det :-)

  @ Tim; det er sørme dejligt, at ungerne elsker dem også er de endnu bedre end slik :-)

  @ Inger Marie; ja, det håber jeg også - 'fangede' kun et par enkelte blade idag, så jeg tror, at der er håb :-)

  Tak for dit svar - så skal jeg da lige igang med at tørre et par krydderurter :-)

  SvarSlet
 12. Susanne: KOmmer i tqnker om at forklaringen p at jeg ingen snegle har er, at hønsene jo går i haven hver dag. Det er jo dem, der støvsuger. atter en praktisk glæde ved dem. ! (Ud over at de spiser middagsrester, , gøder og giver æg).

  Kh. Marianne
  DHH

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Det var så præriebedet

Eftermiddagens projekt har været tilplantning af præriebedet. Poul Pedersen fra Overdam Planteskole har hjulpet mig med at lave en plan over bedet samt en beregning af, hvor mange planter jeg havde behov for.

Det er første gang ever, at jeg køber planter til et helt bed på én gang, så det har været rigtig dejligt, at han ville hjælpe mig med at lave en plan og få overblikket. Men samtidig er det også lidt overvældende, at købe 54 planter på én gang på trods af, at det er fødselsdagspenge, som jeg har sparet sammen i nogle år.
Bedet er ikke helt så kantet, som skitseret på tegningen - ca. 6 x 4 x 3 m - men det er jo også kun et forslag at gå ud fra. En rigtig brugbar én af slagsen.

Men da det er første gang, at jeg skulle tilplante så stort et bed, måtte jeg have bambuspindende frem for at afmærke målene. Det gav mig et godt overblik, men planteplanen blev ikke helt holdt alligevel.

I bedet har jeg plantet;
1 = 3 rishirse (Panicum virgatum 'Northwind')
2 = 11 purpursolhat (7 E…