Gå videre til hovedindholdet

Drivhus junglen

Så er jeg ved at få styr på junglen i drivhuset. Ja, jeg kan undre mig over, at tomater kan gro så meget på blot én uge. Og på trods af at jeg havde nippet tyveknægtene væk, inden jeg tog på ferie, var der alligevel 25 cm lange skud på flere af planterne.

Et par af planterne var simpelthen væltet under den store vægt, som ny-tilvæksten har givet. Og det har medført, at planterne er begyndt at gro mod lyst igen. Men heldigvis er vandet, som planterne suger, jo ligeglade med, at det skal rundt i en rundkørsel, for at ernære planten!


Der er fortsat afsat mange blomster på planterne. Blomsterne ligner unægtelig kartoflens blomster blot i forskellige farver. Slægtsskabet i natskyggefamilien lader sig ikke fornægte. Og desværre jeg tror, at der er kommet gråskimmel i tomatplanterne, ligesom der kan komme i kartofler.


For at undgå gråskimmel, er det meget vigtigt, at lufte ud i drivhuset, idet en høj luftfugtighed er med til at give god grobund for skimlen. Jeg har haft både vindue og dør åbne det sidste lange stykke tid, men jeg tror simpelthen, at det fugtige vejr, samt det at jeg har rimeligt mange planter i drivhuset på en lille plads, har medført, at der er kommet skimmel. Du kan se mere om gråskimmel her og her.

Jeg har fjernet alle blade, som så bare det mindste angrebet ud. Heldigvis så hverken stængel eller tomater ud til at være angrebet. Så jeg håber, at skimmelangrebet er stoppet. Ihvertfald vil jeg fortsætte med at lufte ud og i og med, at junglen er minimeret, så burde der være mindre risiko for at skimlen breder sig!

Kommentarer

 1. Kender så absolut junglen i drivhuset, også gråskimlen men den plejer jeg nu først at se i slutningen af september, tror lige jeg skal hjem og kigge efter idag.
  Vi kan vist begge to melde os ind i gruppen "Større drivhus nu" eller næste år.
  Henrik

  SvarSlet
 2. Åh nej - så har jeg fået gråskimmel i mit drivhus...
  Jeg troede, at de tørre spidser bare betød at planten var blevet svitset for meget af solen. Øv. Jeg må ud og klippe spidserne af i en fart

  SvarSlet
 3. Uhh, gråskimmel - hvor er det kedeligt, jeg håber, at du har fået standset angrebet.

  SvarSlet
 4. Hold da fast en fart agurkerne har på. Håber du får bugt med gråskimlen, det gik desværre i alle mine aspargeskartofler. ØV!
  Mange hilsner Mette

  SvarSlet
 5. Åh ja. Jungle. Jeg har ikke gråskimmel (7, 9 13), men vægrer mig, men må ud med saksen. VED jo godt at tomaterne ikke kan nå at modnes på alle blomsterne. Og at dem, der kan nå det vil blive bedre, hvis jeg griber ind i tide.
  Men det er altså svært, synes jeg! Når nu de står der og stritter med alle deres gule, glade MULIGHEDER.

  Aftenhilsen;
  Marianne
  Den Helbredende Have

  Nå. Punktum. Saksen kommer frem i morgen. Tak fordi du med dit foto minder mig om det!

  SvarSlet
 6. @ Henrik; jeg tror, at det fugiige vejr vi har haft, har været med til at fremskynde gråskimlen. Jeg blev opmærksom på den fordi Havenyt.dk skrev om det i deres nyhedsbrev - så måtte jeg jo lige kigge efter!
  Jeg melder mig gerne i gruppen - synes ikke, at jeg får nok udbytte i det lille drivhus.

  @ Helena; håber du har ret i, at det er solskader på dine tomatplanter istedet for gråskimmel!

  @ Sussi; tak - det håber jeg også :-)

  @ Mette; Ja der er vist meget af det skidt i år grundet det fugtige vejr!

  SvarSlet
 7. @ Marianne; uha ja, det er ikke nemt at klippe blomster væk - måske jeg skulle gøre det, for som du siger, så når de jo slet ikke at give tomater. Tak for påmindelsen :-)

  SvarSlet
 8. Ingen skimmel her, masser af tomater men ingen røde endnu - må da snart komme ,0)

  SvarSlet
 9. Pt. sluppet for gråskimmel, og MASSER af tomater til dagens dato, og ungerne ÆDER dem som slik ;)

  SvarSlet
 10. Utrolig hvor fort plantene kan vokse når du ikke ser de hver dag....:)håper du får bukt med gråskimmelen.
  Takk for kommentar hos meg :)svar: ja,jeg tørker urtene selv om de er gått i blomst, blir litt bitrere i smake bare:))

  SvarSlet
 11. @ Merete; mine er heller ikke røde endnu, men der er et par stykker, som er begyndt at blive lidt gule. Men der er heldigvis lidt tid at give af endnu, så mon ikke vi når det :-)

  @ Tim; det er sørme dejligt, at ungerne elsker dem også er de endnu bedre end slik :-)

  @ Inger Marie; ja, det håber jeg også - 'fangede' kun et par enkelte blade idag, så jeg tror, at der er håb :-)

  Tak for dit svar - så skal jeg da lige igang med at tørre et par krydderurter :-)

  SvarSlet
 12. Susanne: KOmmer i tqnker om at forklaringen p at jeg ingen snegle har er, at hønsene jo går i haven hver dag. Det er jo dem, der støvsuger. atter en praktisk glæde ved dem. ! (Ud over at de spiser middagsrester, , gøder og giver æg).

  Kh. Marianne
  DHH

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på. Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola.

Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen.

På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.

Madam Bæk's have med græsser

Jeg har fået mig én på have-opleveren -  jeg har været på besøg hos Madam Bæk, som har bloggen Et haveliv med sygdom. Jeg var inviteret i hendes have for at få inspiration til at "indføre" græsser i haven. Og der var masser af inspiration at hente.Jeg lagde meget mærke til, at der flere steder i haven var plantet store og høje græsser ud til kanten eller i forgrunden af et bed. Jeg har altid tænkt, at det høje skal plantes bagerst, men her lærte jeg, at det ser rigtig godt ud med græsser forrest.


Her er i det hele taget brugt mange høje græsser. Jeg har det selv svært ved at få højde i bedene og har en tendens til kun at vælge stauder, som ikke er voldsomt høje. Jeg må se at få lidt højde ind og specielt i husbedet kunne nogle af de høje græsser danne naturlige rum og dermed flere bede i det lange bed.  

Græsserne er bruge på forskellige måder i haven - her som en kant langs huset. Andre steder i samspil med stauder, buske eller et-årige.
Denne rødbrune New Zealanske Star s…