Gå videre til hovedindholdet

Ny hæk

Så fik jeg lidt tid til haven igen og sikke dog et dejligt efterårs-vejr vi har til arbejdet derude. Dette hjørne har jeg valgt at tag fat på. Det har irriteret mig, at man kunne se direkte ind i materialegården fra haven. Selvom tingene står pænt samlet og stablet i materialegården, så er det ikke just charmerende at se på.
Jeg har haft mange tanker om, hvordan jeg skulle afskærme. Rionet eller stakit ville være et naturligt valgt, idet det passer til resten af haven. Men det vil ikke være nemt, at sætte rionet eller stakit fast i venstre side, hvor det store fyrretræ gror.

Men for et stykke tid siden kom min mor med idéen om at plante en lille hæk der. Og da jeg havde nogle frøsåede planter af ligusteren stående bag huset, så var det jo et let valg. Så meldte det næste spørgsmål sig; hvordan skulle jeg få liguster planterne sat i jorden - igen venstre side ved det store fyrretræ.

Med sten i haven i forvejen, så var løsningen lige for. Jeg har derfor lavet en lille stensætning, som er fyldt op med jord, som var til rest, da faskinerne blev gravet ned. Da jeg placerede stenen ville jeg godt nok have ønsket, at jeg vidste lidt mere om, hvordan en stensætning bygges op. Heldigvis er sætningen kun to sten høj og hælder lidt indad, så jeg håber, at den holder.
Ligusterplanterne er sat og skal helt sikkert vandes hver dag vor at overleve - vi trænger nemlig så frygtelig til mere vand fra foroven ... Op af fyrretræet er sat en klematis 'Montana', som jeg håber bliver stor og flot der op af. Og langs hækken er der sat påskeliljeløg.

Jeg kan allerede se, at når planterne vokser op til en god og kraftig hæk, så vil det skærme godt af for "rodet" bagved.

Kommentarer

  1. Det var da en rigtig god idé med en lille hæk. Nu er den sat, så er det bare at vente.

    SvarSlet
  2. Smart ide med stenbedet...... måske skulle jeg have gjort det med mine 2 små nye bede, for magen til mas med rødder fra Paradisæbletræet, skal man da lede længe efter....nå nej - det har man ikke lyst til at lede efter :) :)
    Det bliver helt sikkert fint med Ligusterhækken.

    SvarSlet
  3. det bliver da rigtigt fint... vil du formklippe den ?
    KH
    Marianne

    SvarSlet
  4. Hej Susanne. Det er blevet rigtig godt. Jeg synes, de frøsåede ligusterplanter allerede er godt store og høje, så de skærmer nok snart af for "rodet". Mine matrem, som jeg fik af dig som frø, er blevet ret eftertragtede da de har den fantastiske effekt, at de holder lus og skadedyr væk fra andre planter og derfor er rigtig god som selskabsplante til roser. De roser, der har haft matrem som selskab har været så flotte både i løv og blomster og TV-gartneren som lavede en udsendelse om min have, gjorde opmærksom på denne effekt og derefter har flere henvendt sig. Nu har jeg samlet en masse frø ind, så jeg også kan give lidt væk.

    SvarSlet
  5. Fin ide, så har planterne da lidt jord at slå rødder i, selvom de har fyrtræet som nabo :-) Vand skal de have en del af, for et hævet bed kræver altid mere vand.

    Mon ikke stensætningen holder. Den er jo ikke ret høj, og du har været obs på, at stenene skal hælde ind mod bedet :-)

    SvarSlet
  6. Det ser da super godt ud med den stensætning og afskærmning med hæk Susanne - du får på den måde gjort en dyd ud af et nødvendigt "onde" - for materielgården kan vi jo heller ikke undvære i haven :0) Dejligt at du fik tid til at nyde det skønne september vejr i haven ;0)

    SvarSlet
  7. Det er herligt, når ens havegæster kommer med gode og brugbare ideer. Materielpladsen er jo unndværlig, men ikke voldsomt fotogen.

    SvarSlet
  8. Det bliver du glad for. Grøn hæk smukkere end stakit. Jeg har også lukket af for rodet flere steder i haven med en stump hjemmelavet liguster. De er nemme at lave stiklinger af.

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

DIY - selvandings potte

I et indlæg i foråret (næh nu jeg får set efter, så var det faktisk vinter), lovede jeg at vise, hvad jeg skulle bruge nogle af alle de ting til, som jeg samlede. Tiden er kommet til at bruge de tomme konservesdåser til en selvvandings potte. Jeg er stærkt inspireret til idéen fra en video på Youtube hos en amerikansk dame og nu kan jeg jo selvfølgelig ikke husk hvor. Men I får lige opskriften her "på dansk". Jeg har brugt følgende ting; spand fra blomsterhandlere - én af de store spande, som de får afskårne blomster hjem i 5 konservesdåser med bund og top skåret af rund folie tærteform en-gangs karklud håndklæde rør, som er lidt længere end spandens højde pottejord plante - jeg har plantet en chili der i Jeg satte konservesdåserne ned i spanden og det er i dette område, at der er plads til vandet. For at vandet kun er i det nederste område, borede jeg et hul lige under højden af konservesdåserne. Hullet skal fungere som et overløbshul, således at va

Rionet brugt til forskellige formål

Så blev der skåret endnu et par rionet til, som skal bruges til espalier i haven. Og de blev også sat op. Det første blev sat op ved urtehaven, hvor de skal fungere dels som rum-skaber og "blikfanger" og dels skal der gro et par tornløse brombær op af det. Det andet ved tobakspibeplanten, som ikke har haft noget at klatre op af siden vi fjernede hækken i efteråret 2011, så det bliver dejligt at få den som en væg i stedet for ud over græsplænen. Jeg havde set hos min veninde på Fyn, at hun havde nogle bøjede rionet som fungerede som plantestøtter. Smart, så det måtte jeg også have. Heldigvis havde jeg gemt resterne fra denne og fra sidste gang vi skar til (man er jo samler), så jeg fandt nogle gode stykker jeg kunne anvende. Jeg bøjede nettene over et bræt. Mens jeg stod på brættet, tog jeg fat i nettet og trak nettet op mod mig selv. Det var nødvendigt at tage fat så langt nede mod brættet som muligt for at få en nogenlunde skarp bøjning.   Et lille stykke af ri

Ulv i fåreklæder

Jeps jeg nåede at sætte de sidste løg idag og sikke en dejlig tilfredsstillelse det er. Men derfor må vinteren nu gerne blive væk et stykke tid endnu - jeg har stadig mange projekter, som jeg gerne vil nå et par stykker mere af inden. Sjovt som sådan et løglægnings-projekt kan sætte nyt lys på et bed. For da jeg skulle igang med at sætte løgene i et område, fik jeg øjene op for, at den italienske arum breder sig voldsomt og fylder alt for meget. Den har tidligere fået lov at brede sig, fordi jeg synes, at den er så facinerende i dens livscyklus og fordi de hvidbrogede blade passer så fint i det hvide husbed. Men inden jeg kunne sætte løg, måtte jeg grave dele af den væk for at få plads. De små nye planter er nemme at fjerne, idet deres små knolde stadig ligger øverligt. Det er straks noget sværere at fjerne de større planter, hvor knoldende har boret sig ned i jorden. Og de er så viseligt indrettet, at de lader stilken slippe knolden, hvis man trækker i stilken. Så en spad