Gå videre til hovedindholdet

Ny hæk

Så fik jeg lidt tid til haven igen og sikke dog et dejligt efterårs-vejr vi har til arbejdet derude. Dette hjørne har jeg valgt at tag fat på. Det har irriteret mig, at man kunne se direkte ind i materialegården fra haven. Selvom tingene står pænt samlet og stablet i materialegården, så er det ikke just charmerende at se på.
Jeg har haft mange tanker om, hvordan jeg skulle afskærme. Rionet eller stakit ville være et naturligt valgt, idet det passer til resten af haven. Men det vil ikke være nemt, at sætte rionet eller stakit fast i venstre side, hvor det store fyrretræ gror.

Men for et stykke tid siden kom min mor med idéen om at plante en lille hæk der. Og da jeg havde nogle frøsåede planter af ligusteren stående bag huset, så var det jo et let valg. Så meldte det næste spørgsmål sig; hvordan skulle jeg få liguster planterne sat i jorden - igen venstre side ved det store fyrretræ.

Med sten i haven i forvejen, så var løsningen lige for. Jeg har derfor lavet en lille stensætning, som er fyldt op med jord, som var til rest, da faskinerne blev gravet ned. Da jeg placerede stenen ville jeg godt nok have ønsket, at jeg vidste lidt mere om, hvordan en stensætning bygges op. Heldigvis er sætningen kun to sten høj og hælder lidt indad, så jeg håber, at den holder.
Ligusterplanterne er sat og skal helt sikkert vandes hver dag vor at overleve - vi trænger nemlig så frygtelig til mere vand fra foroven ... Op af fyrretræet er sat en klematis 'Montana', som jeg håber bliver stor og flot der op af. Og langs hækken er der sat påskeliljeløg.

Jeg kan allerede se, at når planterne vokser op til en god og kraftig hæk, så vil det skærme godt af for "rodet" bagved.

Kommentarer

 1. Det var da en rigtig god idé med en lille hæk. Nu er den sat, så er det bare at vente.

  SvarSlet
 2. Smart ide med stenbedet...... måske skulle jeg have gjort det med mine 2 små nye bede, for magen til mas med rødder fra Paradisæbletræet, skal man da lede længe efter....nå nej - det har man ikke lyst til at lede efter :) :)
  Det bliver helt sikkert fint med Ligusterhækken.

  SvarSlet
 3. det bliver da rigtigt fint... vil du formklippe den ?
  KH
  Marianne

  SvarSlet
 4. Hej Susanne. Det er blevet rigtig godt. Jeg synes, de frøsåede ligusterplanter allerede er godt store og høje, så de skærmer nok snart af for "rodet". Mine matrem, som jeg fik af dig som frø, er blevet ret eftertragtede da de har den fantastiske effekt, at de holder lus og skadedyr væk fra andre planter og derfor er rigtig god som selskabsplante til roser. De roser, der har haft matrem som selskab har været så flotte både i løv og blomster og TV-gartneren som lavede en udsendelse om min have, gjorde opmærksom på denne effekt og derefter har flere henvendt sig. Nu har jeg samlet en masse frø ind, så jeg også kan give lidt væk.

  SvarSlet
 5. Fin ide, så har planterne da lidt jord at slå rødder i, selvom de har fyrtræet som nabo :-) Vand skal de have en del af, for et hævet bed kræver altid mere vand.

  Mon ikke stensætningen holder. Den er jo ikke ret høj, og du har været obs på, at stenene skal hælde ind mod bedet :-)

  SvarSlet
 6. Det ser da super godt ud med den stensætning og afskærmning med hæk Susanne - du får på den måde gjort en dyd ud af et nødvendigt "onde" - for materielgården kan vi jo heller ikke undvære i haven :0) Dejligt at du fik tid til at nyde det skønne september vejr i haven ;0)

  SvarSlet
 7. Det er herligt, når ens havegæster kommer med gode og brugbare ideer. Materielpladsen er jo unndværlig, men ikke voldsomt fotogen.

  SvarSlet
 8. Det bliver du glad for. Grøn hæk smukkere end stakit. Jeg har også lukket af for rodet flere steder i haven med en stump hjemmelavet liguster. De er nemme at lave stiklinger af.

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

Nyt med genbrug

Nyt bed med genbrugsplanter har set dagens lys! Et mindre, men problematisk område blev udset til at blive et fint lille nyt bed. Selvsåede planter fra haven og plantegaver blev plantet i beddet

En par clematis' er plantet på et rionet for at skærme af mod kompostbeholderne. Men foran rionettet findes et mindre charmerende stykke, som er vældig synligt, når havehuset rundes. Tanken var at der skulle være græs, men området ligger i skygge fra stakittet, så græsset har meget ringe vilkår. 

Området går vi dagligt igennem, når vi skal hente æg og fodre hønsedamerne, så derfor er stykket blevet "en torn i øjet" og det blev besluttet, at stykket skulle blive et bed stedet. 
En hosta, som jeg fik af en kollega sidste efterår, blev plantet i hjørnet. Små søde primula, som jeg fik af en venindes mor forleden, blev delt og plantet i tre grupper. Flere planter har sået sig selv i haven og jeg var rundt at samle lidt ind; jakobsstige, blåaks og sibirisk portulak. Alle blev plantet …

Flueben og oversigtsplan

Urtehavens stier er blevet befriet! Fiberdugen er klippet til og højbede præsenteres nu på bedste vis. Og et forsøg på at tegne haven på en oversigtsplan er gjort


1. maj blev fejret i haven idet urtehaven som udgangspunkt er blevet færdig. Nu mangles kun, at de står grønne og frodige - se det bliver også en fest. Dagen er brugt på at kravle rundt mellem bedene  for at klippe fiberdugen til, så den ikke ses længere. 
Og som det ses, så har det haft stor effekt. Småstenene står  nu flot frem og de fine højbede præsenteres på bedste vis. 
De seneste aftener er blevet brugt på et forsøg på at tegne haven ind på et oversigtskort. Det har faktisk været en ret sjov opgave, men også lidt besværligt lige at huske hvordan bedene er placeret. 
Jeg har været ude i haven at kigge et par gange under oversigtskortets tilblivelse, men på trods af det, så er bedene ikke tegnet helt korrekt op og oversigtskortet er på ingen måder målfast. Nå ja - og havehuset er blevet lidt skævt!
Jeg ved, at jeg har …