Gå videre til hovedindholdet

Ny hæk

Så fik jeg lidt tid til haven igen og sikke dog et dejligt efterårs-vejr vi har til arbejdet derude. Dette hjørne har jeg valgt at tag fat på. Det har irriteret mig, at man kunne se direkte ind i materialegården fra haven. Selvom tingene står pænt samlet og stablet i materialegården, så er det ikke just charmerende at se på.
Jeg har haft mange tanker om, hvordan jeg skulle afskærme. Rionet eller stakit ville være et naturligt valgt, idet det passer til resten af haven. Men det vil ikke være nemt, at sætte rionet eller stakit fast i venstre side, hvor det store fyrretræ gror.

Men for et stykke tid siden kom min mor med idéen om at plante en lille hæk der. Og da jeg havde nogle frøsåede planter af ligusteren stående bag huset, så var det jo et let valg. Så meldte det næste spørgsmål sig; hvordan skulle jeg få liguster planterne sat i jorden - igen venstre side ved det store fyrretræ.

Med sten i haven i forvejen, så var løsningen lige for. Jeg har derfor lavet en lille stensætning, som er fyldt op med jord, som var til rest, da faskinerne blev gravet ned. Da jeg placerede stenen ville jeg godt nok have ønsket, at jeg vidste lidt mere om, hvordan en stensætning bygges op. Heldigvis er sætningen kun to sten høj og hælder lidt indad, så jeg håber, at den holder.
Ligusterplanterne er sat og skal helt sikkert vandes hver dag vor at overleve - vi trænger nemlig så frygtelig til mere vand fra foroven ... Op af fyrretræet er sat en klematis 'Montana', som jeg håber bliver stor og flot der op af. Og langs hækken er der sat påskeliljeløg.

Jeg kan allerede se, at når planterne vokser op til en god og kraftig hæk, så vil det skærme godt af for "rodet" bagved.

Kommentarer

 1. Det var da en rigtig god idé med en lille hæk. Nu er den sat, så er det bare at vente.

  SvarSlet
 2. Smart ide med stenbedet...... måske skulle jeg have gjort det med mine 2 små nye bede, for magen til mas med rødder fra Paradisæbletræet, skal man da lede længe efter....nå nej - det har man ikke lyst til at lede efter :) :)
  Det bliver helt sikkert fint med Ligusterhækken.

  SvarSlet
 3. det bliver da rigtigt fint... vil du formklippe den ?
  KH
  Marianne

  SvarSlet
 4. Hej Susanne. Det er blevet rigtig godt. Jeg synes, de frøsåede ligusterplanter allerede er godt store og høje, så de skærmer nok snart af for "rodet". Mine matrem, som jeg fik af dig som frø, er blevet ret eftertragtede da de har den fantastiske effekt, at de holder lus og skadedyr væk fra andre planter og derfor er rigtig god som selskabsplante til roser. De roser, der har haft matrem som selskab har været så flotte både i løv og blomster og TV-gartneren som lavede en udsendelse om min have, gjorde opmærksom på denne effekt og derefter har flere henvendt sig. Nu har jeg samlet en masse frø ind, så jeg også kan give lidt væk.

  SvarSlet
 5. Fin ide, så har planterne da lidt jord at slå rødder i, selvom de har fyrtræet som nabo :-) Vand skal de have en del af, for et hævet bed kræver altid mere vand.

  Mon ikke stensætningen holder. Den er jo ikke ret høj, og du har været obs på, at stenene skal hælde ind mod bedet :-)

  SvarSlet
 6. Det ser da super godt ud med den stensætning og afskærmning med hæk Susanne - du får på den måde gjort en dyd ud af et nødvendigt "onde" - for materielgården kan vi jo heller ikke undvære i haven :0) Dejligt at du fik tid til at nyde det skønne september vejr i haven ;0)

  SvarSlet
 7. Det er herligt, når ens havegæster kommer med gode og brugbare ideer. Materielpladsen er jo unndværlig, men ikke voldsomt fotogen.

  SvarSlet
 8. Det bliver du glad for. Grøn hæk smukkere end stakit. Jeg har også lukket af for rodet flere steder i haven med en stump hjemmelavet liguster. De er nemme at lave stiklinger af.

  SvarSlet

Tilføj en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Succes med tomater - eller ikke

To af mine seks tomatplanter i drivhuset står fint i år og de første røde tomater, er snart klar til høst.  
De fire andre planter står halvvisne i toppen og er nogle pistne eksemplarer - tilmed er rigtig mange af tomaterne angrebet af giffelråd. Og jeg kan fornemme på FB-gruppen "Tomat entusiaster", at mange andre tomatdyrkere også har problemer med giffelråd.

Disse tomater har jeg plukket af i dag. I min hånd har jeg alle de små tomater så det drejer sig om en hel del. Heldigvis smitter giffelråd ikke fra plante til plante, men der er ingen fordel ved, at planten skal bruge energi på at vokse disse tomater store - de bliver ikke spiselige alligevel!

Så vidt jeg kan læse mig til, så er der flere forskellige teorier om, hvorfor giffelråd opstår; for ujævn vanding, for meget varme eller ubalance i næringsstofferne.

Så kan jeg jo begynde at evaluere:

Ujævn vanding; synes jeg har været mere flittig med vandingen i år ift. tidligere år og jeg plejer ikke at have de store probleme…

Ukrudt top tre

Alle kæmper vist med hvert sit ukrudt i haven - jeg gør ihvertfald. Ina fra Anna's plads havde forleden dag et indlæg om de tre 'værste' ukrudt i hendes have. Den tråd vælger jeg at tage op.


Helt uden overdrivelse og yderligere overvejelse, så går første pladsen til skvalderkålen. Den er (næsten) umulig at komme af med og breder sig vildt og voldsomt, hvis den får lov. Jeg har endnu ikke lykkedes med at få ryddet et bed for skvalderkål, for blot et enkelt lille stykke rod, bliver hurtigt til et helt bed.

Der er dog en del forslag til planter, som kan klare sig mod skvalderkålen og lukke af for lys til dens fotosyntese og dermed hindrer den i at vokse - se bl.a. denneartikel. Berit fra Irishaven har skrevet et indlæg om kulsukker mod skvalderkål og jeg har selv skrevet et indlæg om stor tusindstråle.


Andenpladsen går til dette ukrudt, som jeg måtte finde navnet på i Ukrudtsnøglen. Jeg fandt frem til, at det må være en lav ranunkel.  Den spreder sig ivrigt i græsplænen og …