Gå videre til hovedindholdet

Blomstermedicin

Vi har været til forårskoncert på sønnikes skole.  Det er en lille landsbyskole med et til to spor på hver årgang til og med 6. klasse. Og hvert år afholdes forårskoncert hvor alle skolens elever synger.


Vi er så heldige, at have komponist Merete Wendler boende i lokalsamfundet og hun sætter musik til tekster fra en udvalgt forfatter. Så hvert år er det nye sange, som eleverne syger. Bassist Hugo Rasmussen bor også i lokalsamfundet og han stiller hvert år op til at spille til forårskoncerten sammen med Merete og nogle af skolens lærer.

I år var alle tekster skrevet af Anne Prytz Schaldemose og specielt én tekst/sang faldt jeg for - gad vide hvorfor ;-) Den er sød og jeg synes, at I skal have lov at se den også.

Blomstermedicin
Frøken Mynte var forkølet
og da staklen fik det værre
drak hun the af blæresmælde
hjertegræs og gule snerrer

Frøken Mynte fik det bedre
efter allerførste tår
hun fik rosenrøde kinder
og en kornmark i sit hår

Og da friske frøken Mynte
havde drukket hele koppen
fik hun fulglefløjt i øret
og lidt hjertegræs på kroppen

Det er et superflot arrangement og det er rørende at overvære at alle eleverne synger.


I haven er begge mine mynte frøkener godt på vej. Øverst er det pebermynte og nederst er det appelsinmynte. Begge mynter er godt på vej i deres krukker og det er tydeligt at se, at de gerne ville brede sig, hvis de kunne - krukkernes overflade er fyldt med rodstængler. Jeg tror de glæder sig til at blive plantet ud i et krydderurtebed i den kommende urtehave. Men de vil ikke få frit spil. De vil bliver delt og en mindre del vil blive plantet i en spand med manglende bund.

Vi mangler endnu at udforske mynterne rent kulinarisk, men sidste år drak vi denne pebermynte-iste med stor fornøjelse og jeg er sikker på, at succesen skal gentages, når mynterne bliver lidt større. Men hvis I har gode ideer til anden anvendelse i køkkenet, så er jeg lutter øre.

Kommentarer

 1. Hvor er det en sød sang, den kan jeg godt forstå, at du faldt for.
  Jeg er meget forsigtig med pebermynte, jeg har plantet en i en potte i mit stenbed, den er lige glad med at den står i en potte, den breder sig ud over alle grænser. Jeg har opgivet at fjerne den, den visner ned om vinteren. Den er såmænd også ganske køn, den har broget løv, det er derfor jeg købte den i sin tidl

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har også oplevet, at mynten har bredt sig trods det, at den stod i en spand. Har den lidt mistænkt for også at sprede frø, så tror at blomsterne skal klippes af. Men det lyder som om, at du har lært at leve med den.

   Slet
 2. Hej. Ja, det var en rigtig sød sang og hvor var det sjovt, at du lige kunne vise billeder af dine mynter. Jeg har aldrig før hørt om appelsinmynte, men det lyder godt. Det bliver så godt med dine højbede.

  SvarSlet
  Svar
  1. Den smager faktisk skønt af appelsin - og sønnike var vild med den, da han smagte ét af de fine nye skud :-)

   Slet
 3. Hvor er det en fin tekst.
  Jeg laver pesto af min mynte, det kan anbefales. Rigtig god til lam og bagte kartofler.

  SvarSlet
  Svar
  1. Måtte lige google myntepesto - det lyder godt :-) Ved du om alle slags mynte kan bruges til pesto?

   Slet
 4. Skøn sang, kan godt forstå du faldt for den. Jeg har også mynte i spande, bare sørg for at kanten af spanden er lidt over jorden, så de ikke kan kravle ud af spanden:0)
  Knus
  Annette

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var et godt tip at kanten skal kunne ses over jorden - det tager jeg straks til mig, mange tak :-)

   Slet
 5. Hvilken herlig tekst... lige noget for en havetosse ;o)
  Jeg kender ikke noget til mynter... bortset fra pebermynte/chokoladelinser - mums ;oD

  Ha en go aften...

  SvarSlet
  Svar
  1. Pebermynte/chokoladelinser er nu heller ikke tossede at kende ;-)

   Slet
 6. Jeg har også mine i nedgravede spande. Men nogle af dem er hurtigte til at stikke af spanden, hvis jeg ikke er efter dem ;-) Det er som Anette skriver over kanten de gør det.

  Jeg har mange mynter, men ikke appelsin, så den kommer på listen :-)

  Jeg bruger også mynte til pesto og til couscous.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg skal helt sikkert have kanten over jorden, når de skal graves ned i spande. Men troede egentlig også, at de sår sig selv.
   Appelsinmynten er lækker. Når jeg skal plante ud i spand, så skal jeg dele. Kan du ikke lige sige til, hvis jeg skriver om det. Så kan du sagtens få et stykke fra mig :-)

   Slet
 7. Ja mine stod/står også i en plastspand gemt i jorden... men de er lidt ligeglade så de breder sig også. Men de er jo nemme at hive op, så det går nok. Jeg bruger min mynte, når jeg laver kryddersalt. Blandet med alle de andre krydderurter jeg har i haven. Jeg bruger Camilla Plum metoden og blender dem friske og blander med salt og så tørrer saltet i glasset efterhånden.

  SvarSlet
 8. Sikken skøn tekst. Med barnestemmer og musik til har der helt sikkert været en god stemning i lokalet :-)

  Nu er jeg så også blevet inspireret til at bruge mynte i andet end the - og den årlige mojito.....:-)

  Ha´en god uge
  Birgitte

  SvarSlet
 9. Dejlig tekst.
  2 gode billeder af dine mynte.
  Tak for kigget.
  Her skinner solen, så det er havevejr.
  Ha` en god dag.

  SvarSlet
 10. Sikken skøn tekst. Den er da værd og gemme - sød. Altså vi kom til at plante en lille mynte i haven og nu har vi den overalt i roserne, stauderne ja alle steder. Så vi skal have gjort kål på noget af det :)

  Hilsen Lise Lotte

  SvarSlet
 11. Hvor er det bare en sød sang :-) Det må virkelig have været rørende.
  Jeg har kun mynter i krukker, for jeg har plantet dem i et bed engang, og de er overalt. Jeg er ikke god til at bruge dem, men jeg elsker at gå og gnide og dufte.

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

Havestuen

Resultatet af havehusets forvandling blev aldrig vist! For et par år siden blev havehuset piftet op, men resultatet blev aldrig vist her på bloggen - kun før billeder blev vist. Det vil jeg råde bod på nu 

For to år siden, da sønnike blev konfirmeret, besluttede jeg at havehuset skulle ryddes og piftes op, så det var muligt for gæsterne at sidde der og få sig en kop eftermiddagskaffe - og selvfølgelig, så vi selv kunne bruge den efterfølgende. Det var noget af et arbejde og du kan se her og her, hvad udgangspunktet var.


Havehuset var blevet brugt til opbevaring af blandt andet gamle møbler, fortrinsvis arvestykker, som jeg ikke lænede at smide ud grundet affektionsværdi. Vores tidligere bolig var en gammel firlænget gård, hvor gamle møbler passede rigtigt fint i miljøet, men i vores nuværende bolig passer de ikke.

Derfor blev det besluttet, at havehuset skulle indrettes i den romantiske stil således at nogle af de gamle møbler kunne passe ind der. Det hvide bor på ovenstående billed…

De små i haven

Det er ikke de små mennesker, der er tale om! Men istedet er de små blomster fanget med makro-linsen og når der kigges efter, så er der en del smukke små blomster


Porcelænsblomstens fine små blomster har her besøg af en lille bille.

De sidste blomster på kærmindsøstrene sidder helt oppe i toppen af blomsterstænglen - det varer ikke længe inden deres blomstring er slut.De små grøn/hvide blomster findes i hobetal på benveden. Det er ikke til at forstå, at den får flotte røde og orange frøstande hen på efteråret - og frøstandene er vel at mærke noget større end selv blomsten.

De enkelte blomster på den lille sibiriske portulak er små, men oftest er der flere planter på samme sted og flere blomster samtidig, så derfor er den til at få øje på.Den sidste er én af mine yndlinge, som man skal kigge virkelig godt efter, for at finde - de små tobakspiber gemmer sig gerne under de rimelig store blade af tobakspibeplanten.