Gå videre til hovedindholdet

Blomstermedicin

Vi har været til forårskoncert på sønnikes skole.  Det er en lille landsbyskole med et til to spor på hver årgang til og med 6. klasse. Og hvert år afholdes forårskoncert hvor alle skolens elever synger.


Vi er så heldige, at have komponist Merete Wendler boende i lokalsamfundet og hun sætter musik til tekster fra en udvalgt forfatter. Så hvert år er det nye sange, som eleverne syger. Bassist Hugo Rasmussen bor også i lokalsamfundet og han stiller hvert år op til at spille til forårskoncerten sammen med Merete og nogle af skolens lærer.

I år var alle tekster skrevet af Anne Prytz Schaldemose og specielt én tekst/sang faldt jeg for - gad vide hvorfor ;-) Den er sød og jeg synes, at I skal have lov at se den også.

Blomstermedicin
Frøken Mynte var forkølet
og da staklen fik det værre
drak hun the af blæresmælde
hjertegræs og gule snerrer

Frøken Mynte fik det bedre
efter allerførste tår
hun fik rosenrøde kinder
og en kornmark i sit hår

Og da friske frøken Mynte
havde drukket hele koppen
fik hun fulglefløjt i øret
og lidt hjertegræs på kroppen

Det er et superflot arrangement og det er rørende at overvære at alle eleverne synger.


I haven er begge mine mynte frøkener godt på vej. Øverst er det pebermynte og nederst er det appelsinmynte. Begge mynter er godt på vej i deres krukker og det er tydeligt at se, at de gerne ville brede sig, hvis de kunne - krukkernes overflade er fyldt med rodstængler. Jeg tror de glæder sig til at blive plantet ud i et krydderurtebed i den kommende urtehave. Men de vil ikke få frit spil. De vil bliver delt og en mindre del vil blive plantet i en spand med manglende bund.

Vi mangler endnu at udforske mynterne rent kulinarisk, men sidste år drak vi denne pebermynte-iste med stor fornøjelse og jeg er sikker på, at succesen skal gentages, når mynterne bliver lidt større. Men hvis I har gode ideer til anden anvendelse i køkkenet, så er jeg lutter øre.

Kommentarer

  1. Hvor er det en sød sang, den kan jeg godt forstå, at du faldt for.
    Jeg er meget forsigtig med pebermynte, jeg har plantet en i en potte i mit stenbed, den er lige glad med at den står i en potte, den breder sig ud over alle grænser. Jeg har opgivet at fjerne den, den visner ned om vinteren. Den er såmænd også ganske køn, den har broget løv, det er derfor jeg købte den i sin tidl

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg har også oplevet, at mynten har bredt sig trods det, at den stod i en spand. Har den lidt mistænkt for også at sprede frø, så tror at blomsterne skal klippes af. Men det lyder som om, at du har lært at leve med den.

      Slet
  2. Hej. Ja, det var en rigtig sød sang og hvor var det sjovt, at du lige kunne vise billeder af dine mynter. Jeg har aldrig før hørt om appelsinmynte, men det lyder godt. Det bliver så godt med dine højbede.

    SvarSlet
    Svar
    1. Den smager faktisk skønt af appelsin - og sønnike var vild med den, da han smagte ét af de fine nye skud :-)

      Slet
  3. Hvor er det en fin tekst.
    Jeg laver pesto af min mynte, det kan anbefales. Rigtig god til lam og bagte kartofler.

    SvarSlet
    Svar
    1. Måtte lige google myntepesto - det lyder godt :-) Ved du om alle slags mynte kan bruges til pesto?

      Slet
  4. Skøn sang, kan godt forstå du faldt for den. Jeg har også mynte i spande, bare sørg for at kanten af spanden er lidt over jorden, så de ikke kan kravle ud af spanden:0)
    Knus
    Annette

    SvarSlet
    Svar
    1. Det var et godt tip at kanten skal kunne ses over jorden - det tager jeg straks til mig, mange tak :-)

      Slet
  5. Hvilken herlig tekst... lige noget for en havetosse ;o)
    Jeg kender ikke noget til mynter... bortset fra pebermynte/chokoladelinser - mums ;oD

    Ha en go aften...

    SvarSlet
    Svar
    1. Pebermynte/chokoladelinser er nu heller ikke tossede at kende ;-)

      Slet
  6. Jeg har også mine i nedgravede spande. Men nogle af dem er hurtigte til at stikke af spanden, hvis jeg ikke er efter dem ;-) Det er som Anette skriver over kanten de gør det.

    Jeg har mange mynter, men ikke appelsin, så den kommer på listen :-)

    Jeg bruger også mynte til pesto og til couscous.

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg skal helt sikkert have kanten over jorden, når de skal graves ned i spande. Men troede egentlig også, at de sår sig selv.
      Appelsinmynten er lækker. Når jeg skal plante ud i spand, så skal jeg dele. Kan du ikke lige sige til, hvis jeg skriver om det. Så kan du sagtens få et stykke fra mig :-)

      Slet
  7. Ja mine stod/står også i en plastspand gemt i jorden... men de er lidt ligeglade så de breder sig også. Men de er jo nemme at hive op, så det går nok. Jeg bruger min mynte, når jeg laver kryddersalt. Blandet med alle de andre krydderurter jeg har i haven. Jeg bruger Camilla Plum metoden og blender dem friske og blander med salt og så tørrer saltet i glasset efterhånden.

    SvarSlet
  8. Sikken skøn tekst. Med barnestemmer og musik til har der helt sikkert været en god stemning i lokalet :-)

    Nu er jeg så også blevet inspireret til at bruge mynte i andet end the - og den årlige mojito.....:-)

    Ha´en god uge
    Birgitte

    SvarSlet
  9. Dejlig tekst.
    2 gode billeder af dine mynte.
    Tak for kigget.
    Her skinner solen, så det er havevejr.
    Ha` en god dag.

    SvarSlet
  10. Sikken skøn tekst. Den er da værd og gemme - sød. Altså vi kom til at plante en lille mynte i haven og nu har vi den overalt i roserne, stauderne ja alle steder. Så vi skal have gjort kål på noget af det :)

    Hilsen Lise Lotte

    SvarSlet
  11. Hvor er det bare en sød sang :-) Det må virkelig have været rørende.
    Jeg har kun mynter i krukker, for jeg har plantet dem i et bed engang, og de er overalt. Jeg er ikke god til at bruge dem, men jeg elsker at gå og gnide og dufte.

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

DIY - selvandings potte

I et indlæg i foråret (næh nu jeg får set efter, så var det faktisk vinter), lovede jeg at vise, hvad jeg skulle bruge nogle af alle de ting til, som jeg samlede. Tiden er kommet til at bruge de tomme konservesdåser til en selvvandings potte. Jeg er stærkt inspireret til idéen fra en video på Youtube hos en amerikansk dame og nu kan jeg jo selvfølgelig ikke husk hvor. Men I får lige opskriften her "på dansk". Jeg har brugt følgende ting; spand fra blomsterhandlere - én af de store spande, som de får afskårne blomster hjem i 5 konservesdåser med bund og top skåret af rund folie tærteform en-gangs karklud håndklæde rør, som er lidt længere end spandens højde pottejord plante - jeg har plantet en chili der i Jeg satte konservesdåserne ned i spanden og det er i dette område, at der er plads til vandet. For at vandet kun er i det nederste område, borede jeg et hul lige under højden af konservesdåserne. Hullet skal fungere som et overløbshul, således at va

Rionet brugt til forskellige formål

Så blev der skåret endnu et par rionet til, som skal bruges til espalier i haven. Og de blev også sat op. Det første blev sat op ved urtehaven, hvor de skal fungere dels som rum-skaber og "blikfanger" og dels skal der gro et par tornløse brombær op af det. Det andet ved tobakspibeplanten, som ikke har haft noget at klatre op af siden vi fjernede hækken i efteråret 2011, så det bliver dejligt at få den som en væg i stedet for ud over græsplænen. Jeg havde set hos min veninde på Fyn, at hun havde nogle bøjede rionet som fungerede som plantestøtter. Smart, så det måtte jeg også have. Heldigvis havde jeg gemt resterne fra denne og fra sidste gang vi skar til (man er jo samler), så jeg fandt nogle gode stykker jeg kunne anvende. Jeg bøjede nettene over et bræt. Mens jeg stod på brættet, tog jeg fat i nettet og trak nettet op mod mig selv. Det var nødvendigt at tage fat så langt nede mod brættet som muligt for at få en nogenlunde skarp bøjning.   Et lille stykke af ri

Ulv i fåreklæder

Jeps jeg nåede at sætte de sidste løg idag og sikke en dejlig tilfredsstillelse det er. Men derfor må vinteren nu gerne blive væk et stykke tid endnu - jeg har stadig mange projekter, som jeg gerne vil nå et par stykker mere af inden. Sjovt som sådan et løglægnings-projekt kan sætte nyt lys på et bed. For da jeg skulle igang med at sætte løgene i et område, fik jeg øjene op for, at den italienske arum breder sig voldsomt og fylder alt for meget. Den har tidligere fået lov at brede sig, fordi jeg synes, at den er så facinerende i dens livscyklus og fordi de hvidbrogede blade passer så fint i det hvide husbed. Men inden jeg kunne sætte løg, måtte jeg grave dele af den væk for at få plads. De små nye planter er nemme at fjerne, idet deres små knolde stadig ligger øverligt. Det er straks noget sværere at fjerne de større planter, hvor knoldende har boret sig ned i jorden. Og de er så viseligt indrettet, at de lader stilken slippe knolden, hvis man trækker i stilken. Så en spad