Gå videre til hovedindholdet

Kejserbusk


Hvor er det skønt, at kejserbusken, som den første vinterblomstrende busk, allerede har startet sin blomstring. Busken står ved vores indgangsdør og jeg kan derfor nyde den, hver gang jeg går forbi den - og det gør jeg jo mindst to gang dagligt.


Den har faktisk blomstret små 14 dage allerede og det er helt normalt for kejserbusken, at de første blomster dukker op i november og at busken blomstrer indtil marts måned. Blomstringen veksler med vejret og at blomstringen går i stå, når der er hård frost. Sidste år var der ingen blomstring i november/december, men først i (marts) april begyndte blomstringen for alvor, idet temperaturen steg.  

Blomsterne er rosafarvede og meget vellugtende, men desværre spreder busken ikke duften ude i carporten og jeg må stikke næsen helt hen til de enkelte blomster, for at nyde den dejlig blomsterduft. Næsen kommer tit dertil, for duften af blomster, skal man lede længe efter i denne tid. Og duften sender minder om og længsel efter forår i gang. 


Busken kan faktisk få bær, der først er røde og som senere bliver sorte. De ses sjældent i Danmark og jeg mindes heller ikke at have set bær. Og spiredygtige frø udvikles i hvert fald ikke.

Det er muligt at tage grene ind til drivning og blomsterne udvikles faktisk over ganske få dage. Sæt grenene koldt de første dage. Sæt buketten i stuen eller hvor det ønskes og derefter er det muligt, at nyde den dejlige blomsterduft i rummet.

Kommentarer

 1. Å jeg elsker kejserbusken og dens mod til at blomstre midt om vinteren.

  SvarSlet
 2. Det er nogle meget fine billeder, du har taget af kejserbusken. Den er skøn og duften fantastisk, og at den så er så flink at blomstre, når vi allermest trænger til blomster, ja det er et ekstra plus.

  SvarSlet
 3. Du har vist rigtigt leget med den nye makro :-)
  Hvor er det flotte billeder, wow.
  Jeg elsker også min kejserbusk, og er helt enig både i yndigheden og duften. Men min står i fuld skygge om vinteren, så den kommer meget sent i blomstring. Det var ikke så gennemtænkt i sin tid. Jeg skal nu alligevel ud og checke den for blomster imorgen :-D

  SvarSlet
 4. Åh ja den ville jeg heller ikke være foruden! Jeg fik slet ingen blomster på min sidste vinter. Til gengæld startede den med at blomstre i august og har fortsat lige siden og stadig med knopper, der endnu ikke er sprunger ud.

  Hjerteligst

  SvarSlet
 5. Hold så lige op, du er dygtig til, at tage billeder. Jeg er altså facineret af de små dråber, der sidder på blomsterne. Wow :-D
  Ha´en rigtig god dag.
  Julehilsner fra Marianne i Hvam.

  SvarSlet
 6. Super lækre billeder.. WOW. Jeg kender desværre ikke Kejserbusken, men det kan da være jeg skal indlede et bekendtskab, trænger til noget kønt at kigge på udenfor, på denne årstid.

  SvarSlet
 7. Hej. Jeg synes også det er skønne billeder. Jeg kender ikke kejserbusken, men det lyder spændende. Har du den i en krukke?

  SvarSlet
 8. Tusind tak for jeres dejlige kommentarer vedr. billederne - så får jeg endnu mere lyst til at skyde videre :-)

  @ Marina; ja det er skønt at den kan og tør :-)

  @ Lisbeth; enig i at vi trænger til blomster :-)

  @ Hanne; du kan tro, at jeg har leget og det var sjovt :-)
  Min busk står også i skygge, men den blomstrer nu alligevel og har gjort det flere år på dette tidspunkt. Fandt du blomster på din?

  @ Zep; fantastisk, at den kan blomstre så lang tid, men busken er åbenbart lidt forvirret :-)

  @ Marianne; ja, det små dråber er fantastiske, men det er også kun muligt at se, fordi jeg har fotograferet så tæt på :-)

  @ Anne-Mette; jeg synes kejserbusken er et bekendskab værd :-)

  @ Birgitte; kejserbusken er ikke i krukke, men er plantet direkte i bedet. Får den lov at vokse kan den blive temmelig stor ca. 3x3 meter.

  SvarSlet
 9. Super lækkert med en lyserød blomstrende busk her i vintermånederne Susanne.......der står et stort eksemplar i en have henne i byen og man kan bare slet ikke lade være med at blive fasineret når man ser den lyserøde blomstersky midt i vintermørket. At den duftede vidste jeg ikke.....måske jeg skal snige mig til at stikke næsen ind over hegnet næste gang ;0)


  Knus Dorthe

  SvarSlet
 10. @ Dorthe; det må jo være en ren showstopper,når du du kommer forbi kejserbusken. Og ja, du må have næsen ind over hegnet - det er en skøn duft :-)

  SvarSlet

Tilføj en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Succes med tomater - eller ikke

To af mine seks tomatplanter i drivhuset står fint i år og de første røde tomater, er snart klar til høst.  
De fire andre planter står halvvisne i toppen og er nogle pistne eksemplarer - tilmed er rigtig mange af tomaterne angrebet af giffelråd. Og jeg kan fornemme på FB-gruppen "Tomat entusiaster", at mange andre tomatdyrkere også har problemer med giffelråd.

Disse tomater har jeg plukket af i dag. I min hånd har jeg alle de små tomater så det drejer sig om en hel del. Heldigvis smitter giffelråd ikke fra plante til plante, men der er ingen fordel ved, at planten skal bruge energi på at vokse disse tomater store - de bliver ikke spiselige alligevel!

Så vidt jeg kan læse mig til, så er der flere forskellige teorier om, hvorfor giffelråd opstår; for ujævn vanding, for meget varme eller ubalance i næringsstofferne.

Så kan jeg jo begynde at evaluere:

Ujævn vanding; synes jeg har været mere flittig med vandingen i år ift. tidligere år og jeg plejer ikke at have de store probleme…

Ukrudt top tre

Alle kæmper vist med hvert sit ukrudt i haven - jeg gør ihvertfald. Ina fra Anna's plads havde forleden dag et indlæg om de tre 'værste' ukrudt i hendes have. Den tråd vælger jeg at tage op.


Helt uden overdrivelse og yderligere overvejelse, så går første pladsen til skvalderkålen. Den er (næsten) umulig at komme af med og breder sig vildt og voldsomt, hvis den får lov. Jeg har endnu ikke lykkedes med at få ryddet et bed for skvalderkål, for blot et enkelt lille stykke rod, bliver hurtigt til et helt bed.

Der er dog en del forslag til planter, som kan klare sig mod skvalderkålen og lukke af for lys til dens fotosyntese og dermed hindrer den i at vokse - se bl.a. denneartikel. Berit fra Irishaven har skrevet et indlæg om kulsukker mod skvalderkål og jeg har selv skrevet et indlæg om stor tusindstråle.


Andenpladsen går til dette ukrudt, som jeg måtte finde navnet på i Ukrudtsnøglen. Jeg fandt frem til, at det må være en lav ranunkel.  Den spreder sig ivrigt i græsplænen og …