Gå videre til hovedindholdet

Blomster i novemberhaven

Jeg nyder fortsat de sidste blomster i haven - utroligt, at der fortsat er blomster at finde så sent som sidst i november. Og de blomster jeg viser her, har stort set blomstret gennem hele sæsonen.

Den gule lærkespore startede sin blomstring i foråret og den 10. maj skrev jeg om den i et indlæg for første gang dette år. Det vil sige, at den har blomstret i over seks måneder.Den blå bjergknopurt har også blomstret utrætteligt, dog med et enkelt afbræk efter første blomstring, hvor den blev klippet ned. Det første indlæg i år om bjergknopurten var den 16. maj - det vil sige en blomstring  også over seks måneder.

Rosen på terrassen står fortsat med smukke lyserøde blomster. Den er altså skøn derude. Den har ikke været så stor og kraftig i år dels fordi den blev klippet helt ned sidste år, hvor vi lavede terrasse og dels fordi den frøs lidt tilbage i vinters.

Derfor tror jeg også, at den startede blomstringen lidt senere i år - de første blomster så vi omkring d. 20. juni. Og den har konstant siden da altså i fem måneder.  Også matrem står stadig og lyser op med de hvide enkle blomster. Selvom det mange steder betegnes som ukrudt, så holder jeg den nu som en kultiveret plante. Den såer sig nemt rundt omkring, men er nem at hive op, så den bliver aldrig en pestilens - tværtimod, så synes jeg, at det er en fin lille plante, som blomstrer over lang tid.

Kommentarer

 1. Jeg glæder mig over, at der stadig er blomster derude, selvom vi nu med hastige skridt nærmer os december :-)

  SvarSlet
 2. Så sød den er den lille lærkespore, tak for synet

  SvarSlet
 3. @ Vivi; ja det er ret utroligt. Og sidste år på denne tid var alt totalt dækket af sne - svært helt at forstå!

  SvarSlet
 4. Hvor er det bare skønt med blomster i november (snart december). Den gule lærkespore er jeg helt vild med. Den ser bare flot ud. Rosen er også utrolig smuk. Tænk at det kan lade sig gøre. Jeg blev rigtig glad af at se på dine billeder!

  SvarSlet
 5. Dejligt at se, at der stadig er blomster også i din have. Hvor må vi glæde os over, at der ikke ligger sne i år. Så håber vi, at alt overlever stormen i morgen.

  SvarSlet
 6. Kære Susanne
  Tak for din fine blog og dit indlæg i dag om meget sent blomstrende planter. Jeg gik netop ude i haven for et par timer siden og tænkte på, at der mangler nogle flere af den slags planter hos mig.
  Og så glæder det mig altid når jeg 'træffer'/ støder på nogle som kan lide at strikke. Jeg tillader mig derfor at henlede din opmærksomhed på nogle vinterstrømper (både knæstrømper og over-knæet-strømper) med hjorte- og stjerne-
  mønster, som netop udbydes i min datters og mit lille firma, som hedder www.danishknitdesign.com Man kan både købe strømperne færdigstrikkede eller bare opskriften. Måske er det noget for dig og din søn.
  Happy Gardening
  and Knitting
  Jytte Due

  SvarSlet
 7. Det er søde og glade blomster-billeder, du viser :-) Min lærkespore blomstrer også lystigt videre derude. Det er den mest ukuelige lille plante, synes jeg, og lyser op både med blomsterne og det frodige løv.
  Hvor er rosen køn :-)

  SvarSlet
 8. Dejlige billeder og utrolige billeder efter årstiden... bare det hele nu holder til det :)

  Go aften...

  SvarSlet
 9. Det er da bare lykken stadig at kunne gå ud og nyde synet af blomster her omkring 1. advent.
  Tror jeg skal have skrevet mig lærkesporen bag øret :o)
  Kh Helle

  SvarSlet
 10. @ Vibe; ja den gule lærkespore er jeg rigtig glad for :-)

  @ Birgitte; dejligt, at det gør dig glad. Jeg bliver også rigtig glad af endnu at have dejlige blomster i haven :-)

  @ Lisbeth; ja det er skønt, at vi har sådan en lang havesæson i år og så overlever vi sikkert også stormen imorgen. Det er trods alt godt gået, at vi ikke har haft storm eller en god gang blæsevejr før nu :-)

  @ Jytte; ja det er skønt, fortsat at have blomster i haven :-)
  Jeg kigger forbi jeres hjemmeside :-)

  @ Hanne; jeg er også blevet meget glad for lærkesporen og denne havesæson har absolut gjort glæden større. Måske har jeg bare fået mere focus på den med bloggen.

  @ Bettina; jeg er også meget spændt på, om det holder, så vi også får en dejlig forårsblomstring :-)

  @ Helle; ja jeg kan kun anbefale lærksporen; fin og let i løvet og en lang blomstringstid :-)

  SvarSlet
 11. Hvor er det fint med så mange blomstrende planter så sent i november. Jeg er helt overrasket over at se din bjergknopurt i blomst stadigvæk.

  Ja, vi kan skam godt huske for et år siden hvor den første blivende sne var faldet. Da vidste vi slet ikke at vinteren skulle blive så lang. For hver dag, der går fra nu af, bliver vinteren kortere end sidste år - se, det er da et lyspunkt.

  Ved du hvad rosen hedder, som du viser?

  Ulla

  SvarSlet
 12. Her har nattefrosten for længe side sat sine spor, så jeg kan ikke prale af samme flotte blomsterpragt som dig. Det har været en skøn mild november. Det gør ikke noget at sneen kommer lidt senere i år. Ja, den må godt blive helt væk for min skyld ;-)

  SvarSlet
 13. .......og det er vildt skønt med lidt farveklatter derude i mørket ;0)

  Knus Dorthe

  SvarSlet
 14. @ Ulla; ja det er ret utroligt at frosten ikke forlængst har være forbi og tage dem alle sammen - jeg nyder det :-)

  SE det var da et lyspunkt her i den mørke november, som vi an bruge til noget - tak for det :-)

  Desværre ved jeg ikke, hvad rosen hedder. Den var her da vi flyttede ind og der er intet planteskilt ved den :-/

  @ Ina; sneen må også gerne blive væk for min skyld, men lidt frost skal vi vel have for at naturen ikke går helt af lave?

  @ Dorthe; det er så dejligt at det hele ikke er trist og gråt derude :-)

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på. Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola.

Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen.

På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.