Gå videre til hovedindholdet

Bjergknopurt

Jeg har været væk fra haven fra fredag morgen til søndag aften. Og jeg skal da love for, at der er sket meget de sidste par dage - det ses rigtigt, når man er væk et par dage. Hvor meget det har regnet her de sidste par dage, har jeg ikke overblik over, men regnen har helt sikkert også hjulpet på planternes grokraft.

Den blå bjergknopurt stod med grønne kogle-skæl-agtige knopper torsdag aften. Og nu står den med masser af smukke blå og luftige blomster med en sort og lyserød midte.

Knopurten er god til at selvså sig, så derfor kommer den flere steder omkring drivhuset. Men for at undgå, at den selvsåer sig, så det en god idé, at fjerne de visne blomster - og ærligt talt, så er de visne blomster altså ikke et kønt syn. Som 'tak' for at de visne blomster fjernes, kvitterer planten med flere blomster og sæsonen kan dermed forlænges.

Desværre har bjergknopurt tendens til at få meldug, men så klipper jeg gerne planten ned og fjerner de angrebne dele af planten. Ikke længe efter nedklipningen skyder planten friske blade igen.

Blomsten er fin at anvende som snitblomst og holder endda nogle dage i en vase. Den afklippede blomst har tendens til at drysse og grisse lidt, men det er en smuk blomst, at have stående i en vase, så hvad gør lidt drys!

Kommentarer

 1. Nå, det er det den hedder.
  Fik for flere år siden en pose "overskuds-stauder" fra en kollega - navnene gik vi ikke så meget op i på det tidspunkt ;-) Så blev jeg det klogere - tak for det. Beskrivelsen passer præcis....

  SvarSlet
 2. Du er velkommen Mette - dejligt, at vi kan 'hjælpe' hinanden :-) Og en pose overskudsstauder er da mindst ligeså godt som en pose blandet slik ;)

  SvarSlet
 3. Jeg kender den kun som knopurt. Er det en anden? Jeg lader dem også så sig selv, og flytter dem hen, hvor jeg synes de passer.
  Det med regnens fugtgivende værdi i jorden, er nu lidt overdrevet på mine kanter ;-)

  SvarSlet
 4. Ja, bjergknopurten, som den rigtigt nok hedder, er smuk - mine er også begyndt at blomstre nu - jeg har en rosa og en hvid, nå ja, og en hvid med lilla midte.

  Smukt foto :-)

  SvarSlet
 5. Jeg elsker knopurten. Den er flot intens blå, dufter dejligt men er desværre altid vel besøgt af myrer, som skal børstes af, inden turen til vasen.

  SvarSlet
 6. Min bjergknopurt var en af de planter, som jeg mistede her i vinter :(

  Jeg kan lige som du, se en forandring, når man har været væk fra haven en weekend. Det er utrolig, hvad der kan når at ske på så kort tid. Med vand og varme går det endnu stærkere.

  SvarSlet
 7. Kære Susanne.
  Min erfaring med spanske margueritter er nu også at de er rimelig nemme at formere ved stiklinger, det er første gang jeg ikke rigtig har været heldig.
  Bjergknopurt..så det er det den hedder, havde mange i vores tidligere have, de spredte sig villigt også hos os.

  SvarSlet
 8. Hej Ina
  Jeg kalder den 'i skyndingen' også for knopurt, men som Marlene skriver, så er det den samme. Håber du har fået jordens fugtgivende egenskaber frisket op her den sidste døgns tid - her har det i hvert fald regnet godt.

  Hej Marlene
  De hvide og rosa må være smukke?

  Hej Diane
  Jeg synes ikke, at jeg tidligere har haft problemer med myrer. Men det vil ikke undre mig, at jeg får det i år - for der er da godt nok mange myrer i haven i år.

  Hej Madam Bæk
  Ærgerligt at miste den til kong Frost. Og her torede jeg, at bjergknopurten var meget hårdfør!
  Når man går i haven hver dag, så er det ikke så synligt. Men utroligt, at én weekende kan gøre en stor forskel.

  Hej Henrik
  Skønt at vi kan opklare mysterier via vores blogge ;-)

  SvarSlet
 9. Ja, de er smukke - synes dog ikke, min lyserøde er så lyserød i år (??) Den er mere lyslilla.

  SvarSlet
 10. Hej igen Malene
  Lys lilla lyder nu heller ikke helt tosset til sådan en luftig blomst :-)

  SvarSlet
 11. Hos mig er det en 'hadeplante' :O(
  Jeg havde en hvid på et tidspunkt - men den har jeg vist fået taget livet af i min luge iver :O)

  SvarSlet
 12. Hej Susanne
  Går ud fra at det er fordi den spreder så mange frø, at du synes den er en hadeplante? Den skal holdes nede for eller bliver det nemt en hadeplante.

  Men det må da alligevel være lidt ærgerligt, at du kom til at luge den hvide væk?

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

De små i haven

Det er ikke de små mennesker, der er tale om! Men istedet er de små blomster fanget med makro-linsen og når der kigges efter, så er der en del smukke små blomster


Porcelænsblomstens fine små blomster har her besøg af en lille bille.

De sidste blomster på kærmindsøstrene sidder helt oppe i toppen af blomsterstænglen - det varer ikke længe inden deres blomstring er slut.De små grøn/hvide blomster findes i hobetal på benveden. Det er ikke til at forstå, at den får flotte røde og orange frøstande hen på efteråret - og frøstandene er vel at mærke noget større end selv blomsten.

De enkelte blomster på den lille sibiriske portulak er små, men oftest er der flere planter på samme sted og flere blomster samtidig, så derfor er den til at få øje på.Den sidste er én af mine yndlinge, som man skal kigge virkelig godt efter, for at finde - de små tobakspiber gemmer sig gerne under de rimelig store blade af tobakspibeplanten.

Ukrudt top tre

Alle kæmper vist med hvert sit ukrudt i haven - jeg gør ihvertfald. Ina fra Anna's plads havde forleden dag et indlæg om de tre 'værste' ukrudt i hendes have. Den tråd vælger jeg at tage op.


Helt uden overdrivelse og yderligere overvejelse, så går første pladsen til skvalderkålen. Den er (næsten) umulig at komme af med og breder sig vildt og voldsomt, hvis den får lov. Jeg har endnu ikke lykkedes med at få ryddet et bed for skvalderkål, for blot et enkelt lille stykke rod, bliver hurtigt til et helt bed.

Der er dog en del forslag til planter, som kan klare sig mod skvalderkålen og lukke af for lys til dens fotosyntese og dermed hindrer den i at vokse - se bl.a. denneartikel. Berit fra Irishaven har skrevet et indlæg om kulsukker mod skvalderkål og jeg har selv skrevet et indlæg om stor tusindstråle.


Andenpladsen går til dette ukrudt, som jeg måtte finde navnet på i Ukrudtsnøglen. Jeg fandt frem til, at det må være en lav ranunkel.  Den spreder sig ivrigt i græsplænen og …