Gå videre til hovedindholdet

Bjergknopurt

Jeg har været væk fra haven fra fredag morgen til søndag aften. Og jeg skal da love for, at der er sket meget de sidste par dage - det ses rigtigt, når man er væk et par dage. Hvor meget det har regnet her de sidste par dage, har jeg ikke overblik over, men regnen har helt sikkert også hjulpet på planternes grokraft.

Den blå bjergknopurt stod med grønne kogle-skæl-agtige knopper torsdag aften. Og nu står den med masser af smukke blå og luftige blomster med en sort og lyserød midte.

Knopurten er god til at selvså sig, så derfor kommer den flere steder omkring drivhuset. Men for at undgå, at den selvsåer sig, så det en god idé, at fjerne de visne blomster - og ærligt talt, så er de visne blomster altså ikke et kønt syn. Som 'tak' for at de visne blomster fjernes, kvitterer planten med flere blomster og sæsonen kan dermed forlænges.

Desværre har bjergknopurt tendens til at få meldug, men så klipper jeg gerne planten ned og fjerner de angrebne dele af planten. Ikke længe efter nedklipningen skyder planten friske blade igen.

Blomsten er fin at anvende som snitblomst og holder endda nogle dage i en vase. Den afklippede blomst har tendens til at drysse og grisse lidt, men det er en smuk blomst, at have stående i en vase, så hvad gør lidt drys!

Kommentarer

 1. Nå, det er det den hedder.
  Fik for flere år siden en pose "overskuds-stauder" fra en kollega - navnene gik vi ikke så meget op i på det tidspunkt ;-) Så blev jeg det klogere - tak for det. Beskrivelsen passer præcis....

  SvarSlet
 2. Du er velkommen Mette - dejligt, at vi kan 'hjælpe' hinanden :-) Og en pose overskudsstauder er da mindst ligeså godt som en pose blandet slik ;)

  SvarSlet
 3. Jeg kender den kun som knopurt. Er det en anden? Jeg lader dem også så sig selv, og flytter dem hen, hvor jeg synes de passer.
  Det med regnens fugtgivende værdi i jorden, er nu lidt overdrevet på mine kanter ;-)

  SvarSlet
 4. Ja, bjergknopurten, som den rigtigt nok hedder, er smuk - mine er også begyndt at blomstre nu - jeg har en rosa og en hvid, nå ja, og en hvid med lilla midte.

  Smukt foto :-)

  SvarSlet
 5. Jeg elsker knopurten. Den er flot intens blå, dufter dejligt men er desværre altid vel besøgt af myrer, som skal børstes af, inden turen til vasen.

  SvarSlet
 6. Min bjergknopurt var en af de planter, som jeg mistede her i vinter :(

  Jeg kan lige som du, se en forandring, når man har været væk fra haven en weekend. Det er utrolig, hvad der kan når at ske på så kort tid. Med vand og varme går det endnu stærkere.

  SvarSlet
 7. Kære Susanne.
  Min erfaring med spanske margueritter er nu også at de er rimelig nemme at formere ved stiklinger, det er første gang jeg ikke rigtig har været heldig.
  Bjergknopurt..så det er det den hedder, havde mange i vores tidligere have, de spredte sig villigt også hos os.

  SvarSlet
 8. Hej Ina
  Jeg kalder den 'i skyndingen' også for knopurt, men som Marlene skriver, så er det den samme. Håber du har fået jordens fugtgivende egenskaber frisket op her den sidste døgns tid - her har det i hvert fald regnet godt.

  Hej Marlene
  De hvide og rosa må være smukke?

  Hej Diane
  Jeg synes ikke, at jeg tidligere har haft problemer med myrer. Men det vil ikke undre mig, at jeg får det i år - for der er da godt nok mange myrer i haven i år.

  Hej Madam Bæk
  Ærgerligt at miste den til kong Frost. Og her torede jeg, at bjergknopurten var meget hårdfør!
  Når man går i haven hver dag, så er det ikke så synligt. Men utroligt, at én weekende kan gøre en stor forskel.

  Hej Henrik
  Skønt at vi kan opklare mysterier via vores blogge ;-)

  SvarSlet
 9. Ja, de er smukke - synes dog ikke, min lyserøde er så lyserød i år (??) Den er mere lyslilla.

  SvarSlet
 10. Hej igen Malene
  Lys lilla lyder nu heller ikke helt tosset til sådan en luftig blomst :-)

  SvarSlet
 11. Hos mig er det en 'hadeplante' :O(
  Jeg havde en hvid på et tidspunkt - men den har jeg vist fået taget livet af i min luge iver :O)

  SvarSlet
 12. Hej Susanne
  Går ud fra at det er fordi den spreder så mange frø, at du synes den er en hadeplante? Den skal holdes nede for eller bliver det nemt en hadeplante.

  Men det må da alligevel være lidt ærgerligt, at du kom til at luge den hvide væk?

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Det var så præriebedet

Eftermiddagens projekt har været tilplantning af præriebedet. Poul Pedersen fra Overdam Planteskole har hjulpet mig med at lave en plan over bedet samt en beregning af, hvor mange planter jeg havde behov for.

Det er første gang ever, at jeg køber planter til et helt bed på én gang, så det har været rigtig dejligt, at han ville hjælpe mig med at lave en plan og få overblikket. Men samtidig er det også lidt overvældende, at købe 54 planter på én gang på trods af, at det er fødselsdagspenge, som jeg har sparet sammen i nogle år.
Bedet er ikke helt så kantet, som skitseret på tegningen - ca. 6 x 4 x 3 m - men det er jo også kun et forslag at gå ud fra. En rigtig brugbar én af slagsen.

Men da det er første gang, at jeg skulle tilplante så stort et bed, måtte jeg have bambuspindende frem for at afmærke målene. Det gav mig et godt overblik, men planteplanen blev ikke helt holdt alligevel.

I bedet har jeg plantet;
1 = 3 rishirse (Panicum virgatum 'Northwind')
2 = 11 purpursolhat (7 E…