Gå videre til hovedindholdet

Efterårsfarver

Uha hvor havde jeg det svært ved at forføje mig ud i haven idag. Haven trak, men det gjorde vejret set fra stuen absolut ikke. Så inden jeg fik givet mig selv det sidste spark, så blev der foretaget en del prograstinering. Men hen på eftermiddagen lykkedes det mig og hvor jeg dog fortrød, at jeg ikke var gået derud tidligere, for med den rigtige påklædning, så var det jo aldeles skønt at være i haven igen.


Og hvilke skønne efterårsfarver der mødte mig. Her er det kornellen, som står med glødende farver og blå bær. Der er alligevel sket en del med efterårsfarverne i ugen, hvor vi har været bortrejst!

Jeg kunne læse med på jeres blogs fra Paris, at der havde været frost her i DK i den forløbne uge og var derfor spændt på, om frosten havde været forbi vores have. Og det kan jeg se, at den har - sommerblomsterne er ihvertfald færdige.

Jeg var lidt bekymret for et par agaver og fuschia'er, som jeg ikke havde fået beskyttet inden vi tog afsted. Men heldigvis stod de så beskyttede op mod husmuren, at de ikke er blevet ramt af frosten.


Jeg måtte også lige en tur rundt om huset og det nye stakit. Solen skinnede mellem skyerne og havde fundet et hul, hvor det kunne falde smukt på det nye stakit og det gulnende løv på birketræet.


P.S. Er der nogle af jer, som bruger Mac og Aperture, som har prøvet at lave et web-album til udgivelse på bloggen? Jeg vil gerne lave et indlæg fra en parisisk haveoplevelse, men der er en del billeder, som jeg gerne vil vise i et album/lysbilledshow. Så hvis du har erfaringer, modtager jeg gerne input - på forhånd tak :-)

Kommentarer

 1. Hvor er Kornellen dog skøn i efterårsklæder :o) Det er altså helt fortryllende som farverne kan forvandle :o)

  SvarSlet
 2. Jeg er altså også ret vild med den kornel....

  Skriver lige på indlæg om blå bed i morgen, tror desværre ikke jeg har billeder fra det faktisk, ikke hvor man ser hele bedet i hvert fald. Men jeg kigger lige :)

  SvarSlet
 3. @ Helle; ja farverne er meget intense på kornellen og det giver haven et helt andet udtryk :-)

  @ AnneMette; utrolig smuk :-)

  Det glæder jeg mig til at se og læse om. Mange af os har vist ikke billeder af hele bede - jeg synes ihvertfald, at det er svært at få et billede, som ikke virker rodet eller hvor de forskellige planter fremstår som individer istedet for at gå i ét.

  SvarSlet
 4. Ja der er vist ingen vej uden om længere Susanne.....efteråret har indhentet os med sine smukke gyldne og røde farver. Håber du havde en helt fantastisk tur til byernes by ;0)

  Knus Dorthe

  SvarSlet
 5. @ Dorthe; nej desværre og det hjælper vist heller ikke at stritte imod!

  Tak, vi havde en fantastisk tur til Paris. Og jeg pønser på et par haverelaterede indlæg mere derfra :-)

  SvarSlet
 6. Jeg har endnu ikke nået det punkt, hvor jeg hellere vil være inde end ude. Kun når det regner. I dag var vinden kold, men solen skinnede. Jeg nød de glødende kinder og at komme ind i varmen bagefter. Bare man har tøj nok på, så er det stadig dejligt at gå i haven.

  SvarSlet
 7. @ Lisbeth; jeg var lige ved at tro, at min vinterhi var startet, men det er den heldigvis heller ikke endnu. Det var jo skønt i dag, da jeg først kom ud :-) Du har fuldstændig ret i, at det gælder om den rigtige påklædning. For kun påklædningen kan være forkert, ikke vejret ;-)

  SvarSlet
 8. Det var da et utroligt smukt billede af din kornel, super!

  Glæder mig til at læse om dit parisiske have-eventyr og se en masse billeder... Desværre kan jeg ikke bidrage med praktiske råd omkring udgivelsen.

  Efteråret er ganske koldt, men hvor er det smukt!
  KH Ulla

  SvarSlet
 9. @ Ulla; ja, det er rigtig flotte farver :-)

  Jeg er igang med at lede på Aperture og nettet, så håber det lykkedes at finde ud af. Men var der nu én, som kunne hjælpe ville det jo være meget nemmere1

  SvarSlet
 10. Det lyder ofte værre end det er hvis det blæser derude og når man kommer ud undrer man sig over at det alligevel er så fredeligt. Jeg er ved at være havetræt for i år - jeg gider godt gå ud, men ikke at lave noget seriøst og jeg holder mig til at jorden i bedene også helst vil have fred forfodtryk, ha, ha.
  Jeg har kun lavet et album i Apperture som blev udgivet (min giveaway i foråret) så billederne skulle være af høj opløsning og jeg har ikke super erfaring endnu, men du skal samle de billeder du vil bruge til album eller diasshow og når det er et webalbum bør du også exportere dem til lavere opløsning. Så ved jeg desværre ikke så meget mere.

  SvarSlet
 11. det hersker ingen tvivl om at din kornel har en dejlig varm farve på dette tidspunkt ;)

  SvarSlet
 12. @ Lisbeth; sådan plejer jeg også at have det på denne tid, men i år har jeg flere uafsluttede projekter derude, som jeg gerne vil lidt videre med. For slet ikke at tale om, at der ikke er gjort vinterklart hverken i drivhus eller med krukkerne!

  Jeg har fået lavet et diasshow i Aperture og fået oprettet mig på Flickr. Men kan endnu kun oploade et billede, så der skal arbejdes lidt med at finde ud af at oploade et diasshow. Har også fundet ud af, at der skal indsættes en embed code i indlægget på bloggen, men har endnu ikke fundet ud af, hvor jeg finder denne kode i Flickr.

  Det lyder som en god idé, at exportere til lavere opløsning - eller fylder de jo en helt krig. Det må jeg også finde ud af hvordan. Hm, endnu en del spørgsmål skal løses!

  @ Tim; enig :-)

  SvarSlet
 13. Nydelige høstfarger du viser:)
  Og takk for din hyggelige kommentar på sykkelen min:)jeg har ikke syklet rundt med dette,men kanskje jeg skulle...da blir jeg nok lagt merke til:)
  God helg til deg:))

  SvarSlet
 14. @ Inger Marie; du ville bestemt vække positiv opsigt :-)

  SvarSlet
 15. Jesień ma piękne kolory w Twoim ogrodzie.
  Pozdrawiam serdecznie.

  SvarSlet
 16. Telibra; enig - der er mange smukke og intense farver :-)

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på. Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola.

Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen.

På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.

Nedklipning af katteurt

Katteurten Nepeta faassenii 'Six hills Giants' lever op til sit navn og jeg skal love for, at den er blevet stor - stor og smuk var den, da den stod med alle de smukke blå blomster i fuld flor. Og den har været så velbesøgt af de flittige brumbassser.

En ulempe ved den er dog, at den falder til siden og derved bliver lidt bar i midten. Derfor fylder den ret meget - jeg tror, at én plante har fyldt 1,5x1,5 m. Derfor har den også klemt nogle af de planter, som jeg har sat i bedet. Måske har jeg plantet for tæt, men så er planten for stor.
Så istedet har jeg midlertidigt sat en stump rionet op, så plantestilkene er blevet løftet fra jorden og der er givet plads til andre planter. Dette må blive min fremtidige løsning - dog med rionet hele vejen rundt om planten - da jeg gerne vil beholde katteurten i haven.

Da jeg så, at der var friske grønne skud i midten af planterne, så var jeg kvik med saksen - væk med de horisontale, halv visne og afblomstrede grene. Og tilbage stod friske b…