Gå videre til hovedindholdet

Forårets blå hav er sikret!

I forhaven har vi et område med granitskærver og bambus, hvor der i foråret er et helt blåt hav af duvende for glem mig ej. Et syn som jeg holder meget af. Og nu er arealet blevet meget grønt igen. Men de mange små grønne planter får lov til at blive, for det er ikke ukrudt, men en masse små nye selvsåede planter af den søde to-årige forglem mig ej.


Da planterne var færdige med at blomstre i foråret og så grimme og triste ud, hev jeg planterne op og rystede dem over arealet, så de modne frø blev strøet ud. Siden er arealet blevet håndluget og frøene har derfor haft gode muligheder for at klare sig sommeren over.

Og nu kvitterer de med en masse små planter her i sensommeren/efteråret. Planten er to-årig og dermed er det kommende forårs blå hav igen sikret.

Kommentarer

 1. Dejligt med masser af forglemmigejer til foråret :-)

  SvarSlet
 2. @ LIsbeth; skønt - en rigtig forårsbebuder :-)

  SvarSlet
 3. Åh de dejlige luftige forglemmigej, dem har jeg også en del af og i år har jeg skaffet nogle hvide og til næste år vil jeg også have nogle lyserøde:)

  SvarSlet
 4. @ Lisbeth; de hvide og lyserøde kunne sørme også være skønne at have. Og som du skriver, så er de dejlig lette og luftige :-)

  SvarSlet
 5. Forglemmigej er smukke.
  Det er endelig lykkedes for mig, at få Forglemmigej til at gro.
  Jeg har de blå og har netop i år fået fat på de lyserøde. Nu må jeg se, om de kommer med blomst til foråret.

  SvarSlet
 6. Man bliver så glad når de "pludselig" kigger frem med deres blå skyer... :o)

  SvarSlet
 7. Jeg har også brugt tricket med at ryste de afblomstrede planter både på voksestedet og så andre steder hvor de også gerne må pynte slå sig ned. Det var er af de gode blogland-tips jeg havde taget til mig. Jeg har også set mange småplanter rundt omkring - jeg glæder mig ligesom dig til det næste flor.

  SvarSlet
 8. De er også spredt ud over vores ene staudebed. Jeg bruger dem nærmest som bunddække, for jeg holder uendeligt meget af dem.

  Ha´en god dag
  Birgitte

  SvarSlet
 9. Jeg har haft en sky af kærmindesøster, som også er yndige og luftige, omkring et æbletræ. Men da der samtidig var en masse skvalderkål har jeg i år gennemgravet hele stykket og er derfor spændt på at se om der er nogle frø, der har overlevet.
  Jeg har fået en enkelt forglemmig-ej fra Lone, så den kan måske være moder til en helt koloni i fremtiden :)

  SvarSlet
 10. Ja, det er bare så dejligt, at gå derude og se de små nye forglemmigej-planter i bedene, og glæde sig til det lyseblå skyer.
  Hvert år lover jeg mig at jeg vil have lidt mere styr på dem, især farvemæssigt. Men jeg nænner det bare aldrig når det kommer til stykket, så alle får lov at stå, hvor de er spiret, og så må farve-koordinering komme lidt i baggrunden så længe de blomstrer :-)

  SvarSlet
 11. ååh ja forglemmigej. Dem havde jeg i masse vis, hvor vi boede før. Af en eller anden grund har jeg ikke fået dem indført her.

  SvarSlet
 12. Landbohaven; hvis du har ladet dem smide før og ikke har rodet for megeti jorden, så er de da temmelig sikre til foråret. Held og lykke med dem :-)

  @ Fru Friis; enig - det er glade blomster, som smitter :-)

  @ Berit; jeg tror jeg startede med et par enkle planter i en krukke og nu har jeg forglemmigej både foran og bagved huset - de er heldigvis ret nemme :-)

  @ Birgitte; god idé at bruge dem som bunddækkke - mon du så klipper dem ned, når de er afblomstret eller er det 'kun' bunddække i forårsmånederne?

  @ Lene; jeg krydser fingre for, at der trods alt er et par frø, som ligger tilpas i jorden, så du kan få en sky igen :-) Ja, én er nok til en fremtidssky :-)

  @ Hanne; jeg har kun den blå, men kender alligevel det med, at jeg ikke nænner det - jeg nænner blot ikke at fjerne de små planter, hvis de er kommet på 'afveje' :-)

  @ Madam Bæk; du må da have fat i et par planter igen - dem ville jeg ihvertfald nødigt undvære!

  SvarSlet
 13. Dejligt, det bliver jo så fint....

  Som Lene har jeg fået en plante fra Lone - jeg ved ikke helt, hvorfor jeg ikke har fået taget mig sammen noget før....?

  SvarSlet
 14. Kära Susanne. Jag var otydlig med det vetenskapliga namnet på bukettapeln. Den heter Malus toringa var. sargentii fk Eskilstuna E och blir 1,5-1,8 m hög.

  Info:
  I maj månad är denna rundade buske helt översållad av vita, doftande äppelblommor.
  Blomknopparna är rosa. Frukterna är små och röda. De utvecklas under sensommaren, sen gör de höstens mäktigt orangegula blad sällskap. Frukterna sitter dessutom kvar länge på de avlövade grenarna - såvida inte ett gäng trastar hittar dem och håller kalas.

  Höjd: 1.5-1.8 m.
  Zon 1-5.

  En toppenfin Malus tycker jag!

  Kram Anna Vattenkanna

  SvarSlet
 15. Hvor dejligt med alle de skønne forårsbebudere..jeg er slet ikke kommet så langt i min have endnu og tvivler på jeg når det..Vi holder fødselsdage til den store guldmedalje så det er svært at nå i haven :)
  God weekend herfra..
  Mange hilsener Karina (lindelyst)

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på. Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola.

Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen.

På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.

Nedklipning af katteurt

Katteurten Nepeta faassenii 'Six hills Giants' lever op til sit navn og jeg skal love for, at den er blevet stor - stor og smuk var den, da den stod med alle de smukke blå blomster i fuld flor. Og den har været så velbesøgt af de flittige brumbassser.

En ulempe ved den er dog, at den falder til siden og derved bliver lidt bar i midten. Derfor fylder den ret meget - jeg tror, at én plante har fyldt 1,5x1,5 m. Derfor har den også klemt nogle af de planter, som jeg har sat i bedet. Måske har jeg plantet for tæt, men så er planten for stor.
Så istedet har jeg midlertidigt sat en stump rionet op, så plantestilkene er blevet løftet fra jorden og der er givet plads til andre planter. Dette må blive min fremtidige løsning - dog med rionet hele vejen rundt om planten - da jeg gerne vil beholde katteurten i haven.

Da jeg så, at der var friske grønne skud i midten af planterne, så var jeg kvik med saksen - væk med de horisontale, halv visne og afblomstrede grene. Og tilbage stod friske b…