Gå videre til hovedindholdet

Forårets blå hav er sikret!

I forhaven har vi et område med granitskærver og bambus, hvor der i foråret er et helt blåt hav af duvende for glem mig ej. Et syn som jeg holder meget af. Og nu er arealet blevet meget grønt igen. Men de mange små grønne planter får lov til at blive, for det er ikke ukrudt, men en masse små nye selvsåede planter af den søde to-årige forglem mig ej.


Da planterne var færdige med at blomstre i foråret og så grimme og triste ud, hev jeg planterne op og rystede dem over arealet, så de modne frø blev strøet ud. Siden er arealet blevet håndluget og frøene har derfor haft gode muligheder for at klare sig sommeren over.

Og nu kvitterer de med en masse små planter her i sensommeren/efteråret. Planten er to-årig og dermed er det kommende forårs blå hav igen sikret.

Kommentarer

  1. Dejligt med masser af forglemmigejer til foråret :-)

    SvarSlet
  2. @ LIsbeth; skønt - en rigtig forårsbebuder :-)

    SvarSlet
  3. Åh de dejlige luftige forglemmigej, dem har jeg også en del af og i år har jeg skaffet nogle hvide og til næste år vil jeg også have nogle lyserøde:)

    SvarSlet
  4. @ Lisbeth; de hvide og lyserøde kunne sørme også være skønne at have. Og som du skriver, så er de dejlig lette og luftige :-)

    SvarSlet
  5. Forglemmigej er smukke.
    Det er endelig lykkedes for mig, at få Forglemmigej til at gro.
    Jeg har de blå og har netop i år fået fat på de lyserøde. Nu må jeg se, om de kommer med blomst til foråret.

    SvarSlet
  6. Man bliver så glad når de "pludselig" kigger frem med deres blå skyer... :o)

    SvarSlet
  7. Jeg har også brugt tricket med at ryste de afblomstrede planter både på voksestedet og så andre steder hvor de også gerne må pynte slå sig ned. Det var er af de gode blogland-tips jeg havde taget til mig. Jeg har også set mange småplanter rundt omkring - jeg glæder mig ligesom dig til det næste flor.

    SvarSlet
  8. De er også spredt ud over vores ene staudebed. Jeg bruger dem nærmest som bunddække, for jeg holder uendeligt meget af dem.

    Ha´en god dag
    Birgitte

    SvarSlet
  9. Jeg har haft en sky af kærmindesøster, som også er yndige og luftige, omkring et æbletræ. Men da der samtidig var en masse skvalderkål har jeg i år gennemgravet hele stykket og er derfor spændt på at se om der er nogle frø, der har overlevet.
    Jeg har fået en enkelt forglemmig-ej fra Lone, så den kan måske være moder til en helt koloni i fremtiden :)

    SvarSlet
  10. Ja, det er bare så dejligt, at gå derude og se de små nye forglemmigej-planter i bedene, og glæde sig til det lyseblå skyer.
    Hvert år lover jeg mig at jeg vil have lidt mere styr på dem, især farvemæssigt. Men jeg nænner det bare aldrig når det kommer til stykket, så alle får lov at stå, hvor de er spiret, og så må farve-koordinering komme lidt i baggrunden så længe de blomstrer :-)

    SvarSlet
  11. ååh ja forglemmigej. Dem havde jeg i masse vis, hvor vi boede før. Af en eller anden grund har jeg ikke fået dem indført her.

    SvarSlet
  12. Landbohaven; hvis du har ladet dem smide før og ikke har rodet for megeti jorden, så er de da temmelig sikre til foråret. Held og lykke med dem :-)

    @ Fru Friis; enig - det er glade blomster, som smitter :-)

    @ Berit; jeg tror jeg startede med et par enkle planter i en krukke og nu har jeg forglemmigej både foran og bagved huset - de er heldigvis ret nemme :-)

    @ Birgitte; god idé at bruge dem som bunddækkke - mon du så klipper dem ned, når de er afblomstret eller er det 'kun' bunddække i forårsmånederne?

    @ Lene; jeg krydser fingre for, at der trods alt er et par frø, som ligger tilpas i jorden, så du kan få en sky igen :-) Ja, én er nok til en fremtidssky :-)

    @ Hanne; jeg har kun den blå, men kender alligevel det med, at jeg ikke nænner det - jeg nænner blot ikke at fjerne de små planter, hvis de er kommet på 'afveje' :-)

    @ Madam Bæk; du må da have fat i et par planter igen - dem ville jeg ihvertfald nødigt undvære!

    SvarSlet
  13. Dejligt, det bliver jo så fint....

    Som Lene har jeg fået en plante fra Lone - jeg ved ikke helt, hvorfor jeg ikke har fået taget mig sammen noget før....?

    SvarSlet
  14. Kära Susanne. Jag var otydlig med det vetenskapliga namnet på bukettapeln. Den heter Malus toringa var. sargentii fk Eskilstuna E och blir 1,5-1,8 m hög.

    Info:
    I maj månad är denna rundade buske helt översållad av vita, doftande äppelblommor.
    Blomknopparna är rosa. Frukterna är små och röda. De utvecklas under sensommaren, sen gör de höstens mäktigt orangegula blad sällskap. Frukterna sitter dessutom kvar länge på de avlövade grenarna - såvida inte ett gäng trastar hittar dem och håller kalas.

    Höjd: 1.5-1.8 m.
    Zon 1-5.

    En toppenfin Malus tycker jag!

    Kram Anna Vattenkanna

    SvarSlet
  15. Hvor dejligt med alle de skønne forårsbebudere..jeg er slet ikke kommet så langt i min have endnu og tvivler på jeg når det..Vi holder fødselsdage til den store guldmedalje så det er svært at nå i haven :)
    God weekend herfra..
    Mange hilsener Karina (lindelyst)

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

DIY - selvandings potte

I et indlæg i foråret (næh nu jeg får set efter, så var det faktisk vinter), lovede jeg at vise, hvad jeg skulle bruge nogle af alle de ting til, som jeg samlede. Tiden er kommet til at bruge de tomme konservesdåser til en selvvandings potte. Jeg er stærkt inspireret til idéen fra en video på Youtube hos en amerikansk dame og nu kan jeg jo selvfølgelig ikke husk hvor. Men I får lige opskriften her "på dansk". Jeg har brugt følgende ting; spand fra blomsterhandlere - én af de store spande, som de får afskårne blomster hjem i 5 konservesdåser med bund og top skåret af rund folie tærteform en-gangs karklud håndklæde rør, som er lidt længere end spandens højde pottejord plante - jeg har plantet en chili der i Jeg satte konservesdåserne ned i spanden og det er i dette område, at der er plads til vandet. For at vandet kun er i det nederste område, borede jeg et hul lige under højden af konservesdåserne. Hullet skal fungere som et overløbshul, således at va

Rionet brugt til forskellige formål

Så blev der skåret endnu et par rionet til, som skal bruges til espalier i haven. Og de blev også sat op. Det første blev sat op ved urtehaven, hvor de skal fungere dels som rum-skaber og "blikfanger" og dels skal der gro et par tornløse brombær op af det. Det andet ved tobakspibeplanten, som ikke har haft noget at klatre op af siden vi fjernede hækken i efteråret 2011, så det bliver dejligt at få den som en væg i stedet for ud over græsplænen. Jeg havde set hos min veninde på Fyn, at hun havde nogle bøjede rionet som fungerede som plantestøtter. Smart, så det måtte jeg også have. Heldigvis havde jeg gemt resterne fra denne og fra sidste gang vi skar til (man er jo samler), så jeg fandt nogle gode stykker jeg kunne anvende. Jeg bøjede nettene over et bræt. Mens jeg stod på brættet, tog jeg fat i nettet og trak nettet op mod mig selv. Det var nødvendigt at tage fat så langt nede mod brættet som muligt for at få en nogenlunde skarp bøjning.   Et lille stykke af ri

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på.  Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola. Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen. På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.