Gå videre til hovedindholdet

Gult igen igen

Vi arbejder stadig på det gule forhavebed og har tilføjet en lille fræk detalje - eller måske er det bare en fiks idé! Lågen fra forhaven og ind i haven er blevet udskiftet og malet sort. Og da vi skulle skifte beslagene over på den nye låge fik vi en idé om, at beslaget skulle males gult, da det var mod den gule forhave.


Så inden vi fortrød, skyndte vi os at spraye beslagene.  Beslagene er monteret på den nye låge - og vi skal vist lige vænne os til det, men vi synes stadig, at idéen er super :-)
I det gule forhavebed blomstrer perikonen stadig flittigt. Og når blomsterne er færdige kommer der smukke brune frøstande, som passer rigtig godt ind i bedets farve-sætning. Grene med frugtstandene var for en del år siden meget moderne i blomsterbuketter - eller er de det stadig og jeg bare ikke har fulgt med ift. blomsterhandlernes udbud! Uanset hvad så er de utrolig dekorative.


Der er kommet endnu en gul plante til i bedet - skønhedsøje. Der var intet skilt ved planten, men forhandleren fortalte, at det var en Coreopsis 'Early Sunrise'. Men det navn kan jeg godt være i tvivl om, for når jeg googler navnet, så er det billeder af en anden coreopsis end som min ser ud.

Jeg har desværre ingen billeder af de gule stauder, som jeg fik med hjem forleden dag fra Ninna og Ejvind, idet det endnu er bladplanter uden blomster. Så de må vente til næste sæson!

Kommentarer

 1. Sjov, charmerende og lidt "fræk" ide at føre blomsternes farve med over i lågen på den måde. Farven er der uden at være for dominerende :-))
  Skulle i mod forventning blive træt af det, er det da nemt at ændre igen.

  SvarSlet
 2. Jeg går stadig og øver mig på det gule. Dejligt, man også kan surfe rundt og øve sig lidt hos andre :-)

  SvarSlet
 3. Jeg synes at det er en rigtig sjov idé med de gule hængsler. Jeg kan godt lide sådan nogle små detaljer, som har en betydning. Så dem synes jeg at I skal beholde.
  Jeg tror heller ikke at det er Early Sunrise, for den er en helt fyldt blomst. Jeg havde den engang, sået fra frø, men den overlevede ikke vinteren. Jeg tror din 'bare' er en almindelig Coreopsis. De er også rigtigt søde. De er desværre bare ikke så glade for min tunge jord, så de holder ikke så længe her.
  Det bliver spændende med alle dine nye gule planter til næste år :-)

  SvarSlet
 4. @ Vivik; tak - det var også noget i den retning, at vi tænkte, da vi skyndte os at male dem :-) Og som du siger, så er de hurtige at male sorte, hvis ... men de skal nu have lov at blive ihvertfald til næste år, hvor det gule bed gerne skulle være mere etableret!

  @ Signe; jeg håber, at du bliver 'smittet', for jeg synes - som du sikkert fornemmer - at det gule bed er dejligt farvefuldt og sætter én i godt humør, når man kigger på det :-)

  @ Hanne; hængslerne beholder vi ihvertfald indtil de gule farver i næste sæson har vist sig i bedet og så tror jeg, at hængslerne vil se 'forkerte ud', hvis de igen blev sorte.

  Jeg tror (desværre), at du har ret - jeg tror, at jeg nøjes med at kalde den for en coreopsis ;-)

  SvarSlet
 5. Det er en meget smuk perikon. Jeg synes det er et fin ide med gule hængsler.
  Jeg har også haft skønhedsøje, men de har nok også stået i for god jord.

  SvarSlet
 6. @ Gitte; tak. Kan forstå, at skønhedsøje ikke er helt let at få til at blive i haven, så jeg er spændt på at se, hvor længe jeg har min!

  SvarSlet
 7. Super fed detalje, det er sådan noget jeg også kunne have fundet på og jeg ved at jeg ikke ville fortryde det. Spændende med det gule bed, jeg tror jeg skal have indkøbt en Perikon, den er rigtig fin. Early Sunrise har jeg prøvet de sidste 2 år men det er ikke lykkeds mig at få den til at overleve.
  Mange hilsner Mette

  SvarSlet
 8. @ Mette; jeg håber helle rikke, at vi fortryder, for jeg synes idéen er fed :-)

  Jeg er rigtig glad for perikon og har faktisk 4-5 planter stående, som jeg ikke rigtig ved, hvor jeg skal gøre af - men det finder jeg vel ud af hen af vejen!

  Skal jeg forstå dig sådan, at du mener det er en Early Sunrise? Træls hvis de er svære at få til at blive i haven!

  SvarSlet
 9. Jeg synes det var et fint innfall, noe som er med på å gi hagen et personlig uttrykk! :-D
  og så herlig å se en dame som liker gult i hagen! :-D
  Ha en fortsatt fin sommer!
  Hilsen Stein fra Sommerhagen

  SvarSlet
 10. @ Stein; tak :-) gult i haven vil jeg ikke undvære, men jeg ved godt, at det ikke er én af modefarverne endnu - men mon ikke farven kommer igen, ligesom andre farver i modebilledet?

  SvarSlet
 11. Ja den ligner ihvertfald de Early Sunrise jeg har haft. Mine er desværre gået til de sidste to vinter. Håber du har bedre held med den, for den er bestemt skøn og et must i et gult bed :-)
  Mange hilsner Mette

  SvarSlet
 12. @ Mette; tak for info - jeg håber sandelig også, at jeg kan beholde den i bedet :-)

  SvarSlet
 13. det ser faktisk rigtig frækt ud ;)

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på. Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola.

Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen.

På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.

Nedklipning af katteurt

Katteurten Nepeta faassenii 'Six hills Giants' lever op til sit navn og jeg skal love for, at den er blevet stor - stor og smuk var den, da den stod med alle de smukke blå blomster i fuld flor. Og den har været så velbesøgt af de flittige brumbassser.

En ulempe ved den er dog, at den falder til siden og derved bliver lidt bar i midten. Derfor fylder den ret meget - jeg tror, at én plante har fyldt 1,5x1,5 m. Derfor har den også klemt nogle af de planter, som jeg har sat i bedet. Måske har jeg plantet for tæt, men så er planten for stor.
Så istedet har jeg midlertidigt sat en stump rionet op, så plantestilkene er blevet løftet fra jorden og der er givet plads til andre planter. Dette må blive min fremtidige løsning - dog med rionet hele vejen rundt om planten - da jeg gerne vil beholde katteurten i haven.

Da jeg så, at der var friske grønne skud i midten af planterne, så var jeg kvik med saksen - væk med de horisontale, halv visne og afblomstrede grene. Og tilbage stod friske b…