Gå videre til hovedindholdet

Gult forhave bed

Det gule bed i forhaven lyser op med alle de gule blomster. I bedet er der der stauden prikbladet fredløs, busken perikon, stauden lærkespore og den to-årige klokken otte blomst.


Som måske anes, så er jeg ikke én af de gul-forskrækkede, men holder meget af de gule. Jeg kan dog gå så langt som til at indrømme, at de gule har svært ved at stå sammen med andre farver. Så derfor skal jeg også have flyttet en små-blomstrende asters fra husbedet til dette bed.

Og der bliver masser af plads at tage af, for der gror en del vinca minor i forhave-beddet, som skal fjernes - det gror jo som bare pokker og er ikke til at styre, så væk med det (blomsten er jo heller ikke gul!) 


Og istedet skal jeg have plantet ovenstående plante, som er et spejlæg. Spejlæg er én af de planter, som jeg fik af min mor forleden dag. Jeg har læst mig til, at det er en et-årig sommerblomst, som er god til at selvså sig. Jeg håber, at den overlever flytningen, så den når at få smidt lidt frø inden vinterens kommen. 

Kommentarer

 1. Yndige gule blomster. Jeg har også prøvet at samle mine gule, med lidt orange og lilla blandet i.
  Det er en sød blomst din spejlæg, håber den kommer igen næste år.

  SvarSlet
 2. Jeg har også sået spejlæg i år og de gror lystigt, viste ikke at de måske gensår sig, men de skal være velkommen. Perikon er også en smuk plante, og dejligt at høre at ikke alle er gul-forskrækkede ;o)

  SvarSlet
 3. Er vild med gule blomster, men vil give dig ret i at de er bedst hvis de står samlet. Et af mine nye bede i år er et gult/orange og hvidt bed. Glæder mig til næste år hvor der kommer lidt mere gang i blomsteriet.
  Ha en fortsat god aften.
  Mange hilsner Mette

  SvarSlet
 4. @ Gitte; Ja det kunne være sjoft, hvis det lykkes o:-)
  @ Fru Friis; det med det gule er vist enten eller og med meget få mellemveje
  @ Mette; ja der skal tålmod til for at se det endelige resultat og det er næsten ikke til at vente!

  SvarSlet
 5. Det var mange gule på en gang. Lidt udfordrende for en som mig ;-)
  Men du har har ret i, at det ikke er så voldsomt, når man ikke blander andre farver ind over.

  SvarSlet
 6. Ja, jeg elsker jo gult, så jeg synes selvfølgelig at dine billeder er dejlige :-)
  Jeg mistede desværre alle mine spejlæg i vinters. De har ellers selvsøet sig lystigt de sidste 6 år. De spirede altid om efteråret og overvintrede som bittesmå planter, men den vinter var altså for meget for dem.
  Og de gamle frø jeg prøvede at så for en måneds tid siden, spirede ikke, så jeg må ud og shoppe nogle nye :-)

  SvarSlet
 7. Jeg har jo mange gule blomster i Irishaven, men jeg mangler da helt klart sådan en kl.8-blomst - er det den der også hedder Natlys ? Jeg bruger princippet om at holde lyserød og lyslilla væk fra den gule farve - det er der filmen knækker for mig.

  SvarSlet
 8. Dejligt at ikke alle er modstandere af gule blomster :-)

  SvarSlet
 9. @ Ina; Mon ikke du kommer til at holde af dem med tiden?

  @ Hanne; jeg vidste ikke, at de små nye planter overvintrede - er de så i virkeligheden to-årige og ikke en sommerblomst som jeg først antog?

  @ Berit; Ja den hedder også natlys. Det er en helt fantastisk blomst og man kan simpelhen se, når den springer ud - det foregår over ganske kort tid :-)

  @ Vivik; ja, og vi må gøre noget reklame for de dejlige gule planter, så vi kan få vendt 'moden' :-)

  SvarSlet
 10. Jeg er også til gule blomster og synes dine billeder er skønne..Er da helt pjattet med dit spejlæg :))
  Og tak for svar på min blog omkring ananaskirsebær..Følger spændt din :)
  God weekend herfra
  Mange hilsener Karina

  SvarSlet
 11. @ Karina; ja spejlægget er sødt - krydser fingre for, at der er grokfrat i den så jeg kan få nogle frø og dermed planter til næste år :-)

  Så må jeg jo hellere komme med en opdatering senere vedr. ananaskirsebærret ;-) Det gør jeg nu også gerne :-)

  SvarSlet
 12. Hej igen.
  Jeg tror at spejlæggene er et-årige, det bliver de ihvertfald solgt som.
  Men hos mig har de altid opførst sig som to-årige.
  Jeg ved det med sikkerhed, fordi jeg ofte har flyttet rundt på frø-planterne om efteråret. De sår sig tit i en stor klump, så på denne måde spredte jeg dem ud i andre bede også.
  Jeg håber at du får held til at få en bestand igang :-)

  SvarSlet
 13. @ Hanne; Det kunne være rart, hvis jug kunne få dem til at være to-årige som dine, for der er faldet et par frø af, som jeg gerne vil så - måske skal jeg bare prøve mig frem og så dem nu?

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på. Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola.

Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen.

På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.

Nedklipning af katteurt

Katteurten Nepeta faassenii 'Six hills Giants' lever op til sit navn og jeg skal love for, at den er blevet stor - stor og smuk var den, da den stod med alle de smukke blå blomster i fuld flor. Og den har været så velbesøgt af de flittige brumbassser.

En ulempe ved den er dog, at den falder til siden og derved bliver lidt bar i midten. Derfor fylder den ret meget - jeg tror, at én plante har fyldt 1,5x1,5 m. Derfor har den også klemt nogle af de planter, som jeg har sat i bedet. Måske har jeg plantet for tæt, men så er planten for stor.
Så istedet har jeg midlertidigt sat en stump rionet op, så plantestilkene er blevet løftet fra jorden og der er givet plads til andre planter. Dette må blive min fremtidige løsning - dog med rionet hele vejen rundt om planten - da jeg gerne vil beholde katteurten i haven.

Da jeg så, at der var friske grønne skud i midten af planterne, så var jeg kvik med saksen - væk med de horisontale, halv visne og afblomstrede grene. Og tilbage stod friske b…