Gå videre til hovedindholdet

Sort og espalier

Efter at vi havde sat nye stakitter op omkring terrassen, så opstod der nye haverum og bede. Bag det ene stakit startede vi med et morads, som skulle planlægges og arbejdes med. Et nyt bed skulle formes og plantes til og vi skulle tage stilling til om stakittet skulle males.


Beslutningen blev, at bagsiden af stakittet er blevet malet sort - som også et par af mine faste læsere 'stemte på'. På det sorte stakit er der sat et galvaniseret rionet, hvorpå den nye clematis Snow Queen skal gro. Og planen var, at der i bedet nedenfor skulle plantes planter i mørkrøde nuancer bl.a. fordi der i forvejen er en rigtig godt etableret Sankt Hansurt.


Men efter stakittet er blevet malet sort er området blevet temmelig mørkt. Overfor staude-stenbedet gror der en stor birk og ved siden af, er der et par meter høje rododendron.

Så jeg har ændret min beslutning vedr. plantefarver.  Istedet skal der plantes planter i hvide farver for at lyse op - og det passer jo fantastisk med den hvide clematis. Sankt Hansurten får dog lov til at blive, som et lille 'krydderi' blandt de kommende hvide planter.

Man har et standpunkt, til man tager et nyt!

Kommentarer

  1. Det tror jeg kan komme til at se smukt ud - med hvide blomster til den sorte baggrund. Evt. blandet med lidt "sølvplanter"?


    Min egen blog er desværre nede - har den været hele dagen - pga. skybruddet i København :o(

    SvarSlet
  2. Snow Queen er en vidunderlig clematis. Nu hvor du har sankt hansurten stående, hvorfor så ikke kombinere bedet med lidt sølv, som Esther foreslår, men også med lidt rødbladet. Måske nogle rødbladet alunrod med hvide blomster??

    SvarSlet
  3. Sølv og rødbladet vil være flot. Lammeøre eller perlekurv sammen med alunrod og måske en parykbusk. Det passer også godt til sankthansurt. Helt hvide blomster bliver næsten også for lyse på den sorte baggrund.

    SvarSlet
  4. Det blev ju snyggt med det svarta planket. Din rabatt kommer att bli vacker!

    Kram Anna Vattenkanna

    SvarSlet
  5. @ Esther: Sølvplanter lyder som en god idé - det vil jeg arbejde videre med, tak :-)
    Det lyder godt nok til at have været voldsomt i Kbh igår. Og har hørt, at det også har regnet idag. Håber det kun er bloggen der midlertidig er nede hos dig og at du ikke har fået andre skader!

    @ Madam Bæk; Jeg har faktisk sået en rødbladet alunrod, men den vil ikke rigtig komme - men det er også en god idé. Og så passer de hvide blomster jo til. Tak for forslaget :-)

    @ Ina; både lammeøre og perlekurv er rigtig gode forslag, tak :-) Når jeg nu tænker efter, så kan jeg godt se, hvad du mener med at de hvide er for stor en kontrast til den helt mørke. Så en kombination af hvide og røde/rødbladede vil være godt :-)

    SvarSlet
  6. @ Anna; Tak :-) Jeg tror, at det bliver et dejligt bed med tiden - rammerne er der ihvertfald for det :-)

    SvarSlet
  7. Så läckert med svart på väggen, det blir ju varmt där om än mörkt. Vita planter kommer bli supert :)

    SvarSlet
  8. Det bliver fantastisk godt Susanne........er sikker på du ikke fortryder farve-valget på stakittet.

    Når det hele vokser lidt til så tror jeg heller ikke du føler det er for mørkt.......planternes grønne frodighed fremhæves helt utroligt af den sorte baggrund.

    Knus Dorthe

    SvarSlet
  9. Hvor bliver det fint med lyse farver op af det sorte stakit.

    SvarSlet
  10. @ Mia; Har sort andre steder og synes det står godt til de grønne planter og forskellige farver.

    @ Dorthe; Tror heller ikke, at jeg fortryder - nu skal beplantningen bare sættes rigtig sammen dertil, så bliver det godt!

    @ Mette; Ja, jeg tror, at lyse planter vil gøre sig godt i det lidt mørke hjørne :-)

    SvarSlet
  11. Nu bor jeg ikke i Kbh, men på Stevns, men det gør min domænehost, så min blog var først oppe igen her til morgen.

    Lørdag fik vi kun 10-14 mm i løbet af hele dagen - og så en lille skybrud søndag med 18 mm på 25 min - men ingen skader, da vandet hurtigt sank ned i jorden.

    SvarSlet
  12. Det bliver godt med den sorte baggrund..Bliver spændende at se de forskellige planter folde sig ud efterhånden :)
    Hilsen Karina

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

DIY - selvandings potte

I et indlæg i foråret (næh nu jeg får set efter, så var det faktisk vinter), lovede jeg at vise, hvad jeg skulle bruge nogle af alle de ting til, som jeg samlede. Tiden er kommet til at bruge de tomme konservesdåser til en selvvandings potte. Jeg er stærkt inspireret til idéen fra en video på Youtube hos en amerikansk dame og nu kan jeg jo selvfølgelig ikke husk hvor. Men I får lige opskriften her "på dansk". Jeg har brugt følgende ting; spand fra blomsterhandlere - én af de store spande, som de får afskårne blomster hjem i 5 konservesdåser med bund og top skåret af rund folie tærteform en-gangs karklud håndklæde rør, som er lidt længere end spandens højde pottejord plante - jeg har plantet en chili der i Jeg satte konservesdåserne ned i spanden og det er i dette område, at der er plads til vandet. For at vandet kun er i det nederste område, borede jeg et hul lige under højden af konservesdåserne. Hullet skal fungere som et overløbshul, således at va

Rionet brugt til forskellige formål

Så blev der skåret endnu et par rionet til, som skal bruges til espalier i haven. Og de blev også sat op. Det første blev sat op ved urtehaven, hvor de skal fungere dels som rum-skaber og "blikfanger" og dels skal der gro et par tornløse brombær op af det. Det andet ved tobakspibeplanten, som ikke har haft noget at klatre op af siden vi fjernede hækken i efteråret 2011, så det bliver dejligt at få den som en væg i stedet for ud over græsplænen. Jeg havde set hos min veninde på Fyn, at hun havde nogle bøjede rionet som fungerede som plantestøtter. Smart, så det måtte jeg også have. Heldigvis havde jeg gemt resterne fra denne og fra sidste gang vi skar til (man er jo samler), så jeg fandt nogle gode stykker jeg kunne anvende. Jeg bøjede nettene over et bræt. Mens jeg stod på brættet, tog jeg fat i nettet og trak nettet op mod mig selv. Det var nødvendigt at tage fat så langt nede mod brættet som muligt for at få en nogenlunde skarp bøjning.   Et lille stykke af ri

Ulv i fåreklæder

Jeps jeg nåede at sætte de sidste løg idag og sikke en dejlig tilfredsstillelse det er. Men derfor må vinteren nu gerne blive væk et stykke tid endnu - jeg har stadig mange projekter, som jeg gerne vil nå et par stykker mere af inden. Sjovt som sådan et løglægnings-projekt kan sætte nyt lys på et bed. For da jeg skulle igang med at sætte løgene i et område, fik jeg øjene op for, at den italienske arum breder sig voldsomt og fylder alt for meget. Den har tidligere fået lov at brede sig, fordi jeg synes, at den er så facinerende i dens livscyklus og fordi de hvidbrogede blade passer så fint i det hvide husbed. Men inden jeg kunne sætte løg, måtte jeg grave dele af den væk for at få plads. De små nye planter er nemme at fjerne, idet deres små knolde stadig ligger øverligt. Det er straks noget sværere at fjerne de større planter, hvor knoldende har boret sig ned i jorden. Og de er så viseligt indrettet, at de lader stilken slippe knolden, hvis man trækker i stilken. Så en spad