Gå videre til hovedindholdet

Sort og espalier

Efter at vi havde sat nye stakitter op omkring terrassen, så opstod der nye haverum og bede. Bag det ene stakit startede vi med et morads, som skulle planlægges og arbejdes med. Et nyt bed skulle formes og plantes til og vi skulle tage stilling til om stakittet skulle males.


Beslutningen blev, at bagsiden af stakittet er blevet malet sort - som også et par af mine faste læsere 'stemte på'. På det sorte stakit er der sat et galvaniseret rionet, hvorpå den nye clematis Snow Queen skal gro. Og planen var, at der i bedet nedenfor skulle plantes planter i mørkrøde nuancer bl.a. fordi der i forvejen er en rigtig godt etableret Sankt Hansurt.


Men efter stakittet er blevet malet sort er området blevet temmelig mørkt. Overfor staude-stenbedet gror der en stor birk og ved siden af, er der et par meter høje rododendron.

Så jeg har ændret min beslutning vedr. plantefarver.  Istedet skal der plantes planter i hvide farver for at lyse op - og det passer jo fantastisk med den hvide clematis. Sankt Hansurten får dog lov til at blive, som et lille 'krydderi' blandt de kommende hvide planter.

Man har et standpunkt, til man tager et nyt!

Kommentarer

 1. Det tror jeg kan komme til at se smukt ud - med hvide blomster til den sorte baggrund. Evt. blandet med lidt "sølvplanter"?


  Min egen blog er desværre nede - har den været hele dagen - pga. skybruddet i København :o(

  SvarSlet
 2. Snow Queen er en vidunderlig clematis. Nu hvor du har sankt hansurten stående, hvorfor så ikke kombinere bedet med lidt sølv, som Esther foreslår, men også med lidt rødbladet. Måske nogle rødbladet alunrod med hvide blomster??

  SvarSlet
 3. Sølv og rødbladet vil være flot. Lammeøre eller perlekurv sammen med alunrod og måske en parykbusk. Det passer også godt til sankthansurt. Helt hvide blomster bliver næsten også for lyse på den sorte baggrund.

  SvarSlet
 4. Det blev ju snyggt med det svarta planket. Din rabatt kommer att bli vacker!

  Kram Anna Vattenkanna

  SvarSlet
 5. @ Esther: Sølvplanter lyder som en god idé - det vil jeg arbejde videre med, tak :-)
  Det lyder godt nok til at have været voldsomt i Kbh igår. Og har hørt, at det også har regnet idag. Håber det kun er bloggen der midlertidig er nede hos dig og at du ikke har fået andre skader!

  @ Madam Bæk; Jeg har faktisk sået en rødbladet alunrod, men den vil ikke rigtig komme - men det er også en god idé. Og så passer de hvide blomster jo til. Tak for forslaget :-)

  @ Ina; både lammeøre og perlekurv er rigtig gode forslag, tak :-) Når jeg nu tænker efter, så kan jeg godt se, hvad du mener med at de hvide er for stor en kontrast til den helt mørke. Så en kombination af hvide og røde/rødbladede vil være godt :-)

  SvarSlet
 6. @ Anna; Tak :-) Jeg tror, at det bliver et dejligt bed med tiden - rammerne er der ihvertfald for det :-)

  SvarSlet
 7. Så läckert med svart på väggen, det blir ju varmt där om än mörkt. Vita planter kommer bli supert :)

  SvarSlet
 8. Det bliver fantastisk godt Susanne........er sikker på du ikke fortryder farve-valget på stakittet.

  Når det hele vokser lidt til så tror jeg heller ikke du føler det er for mørkt.......planternes grønne frodighed fremhæves helt utroligt af den sorte baggrund.

  Knus Dorthe

  SvarSlet
 9. Hvor bliver det fint med lyse farver op af det sorte stakit.

  SvarSlet
 10. @ Mia; Har sort andre steder og synes det står godt til de grønne planter og forskellige farver.

  @ Dorthe; Tror heller ikke, at jeg fortryder - nu skal beplantningen bare sættes rigtig sammen dertil, så bliver det godt!

  @ Mette; Ja, jeg tror, at lyse planter vil gøre sig godt i det lidt mørke hjørne :-)

  SvarSlet
 11. Nu bor jeg ikke i Kbh, men på Stevns, men det gør min domænehost, så min blog var først oppe igen her til morgen.

  Lørdag fik vi kun 10-14 mm i løbet af hele dagen - og så en lille skybrud søndag med 18 mm på 25 min - men ingen skader, da vandet hurtigt sank ned i jorden.

  SvarSlet
 12. Det bliver godt med den sorte baggrund..Bliver spændende at se de forskellige planter folde sig ud efterhånden :)
  Hilsen Karina

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på. Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola.

Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen.

På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.

Nedklipning af katteurt

Katteurten Nepeta faassenii 'Six hills Giants' lever op til sit navn og jeg skal love for, at den er blevet stor - stor og smuk var den, da den stod med alle de smukke blå blomster i fuld flor. Og den har været så velbesøgt af de flittige brumbassser.

En ulempe ved den er dog, at den falder til siden og derved bliver lidt bar i midten. Derfor fylder den ret meget - jeg tror, at én plante har fyldt 1,5x1,5 m. Derfor har den også klemt nogle af de planter, som jeg har sat i bedet. Måske har jeg plantet for tæt, men så er planten for stor.
Så istedet har jeg midlertidigt sat en stump rionet op, så plantestilkene er blevet løftet fra jorden og der er givet plads til andre planter. Dette må blive min fremtidige løsning - dog med rionet hele vejen rundt om planten - da jeg gerne vil beholde katteurten i haven.

Da jeg så, at der var friske grønne skud i midten af planterne, så var jeg kvik med saksen - væk med de horisontale, halv visne og afblomstrede grene. Og tilbage stod friske b…