Gå videre til hovedindholdet

Den gule forhave

Det skønne vejr i går blev brugt på det gule bed i forhaven. Den hvide uægte jasmin fyldte efterhånden rigtig meget, så den er blevet beskåret og nu ses de nøgne grene. Og der er kommet tag over bedet. Egentligt kan jeg godt lide den grafiske virkning det har, men jeg ved af erfaring, at den snart er grøn igen og skyder med nye grene.


Vinca minor er flittigt igang med at overtage det meste af bedet på beskostning af andre stauder. Så jeg er gået igang med at fjerne den - det tager tid, da dens rødder ikke går af vejen for at gro ind imellem andre stauders rødder.Jeg nåede et godt stykke, men er ikke blevet helt færdigt. Og vejret idag arter sig ikke til havearbejde - måske jeg skulle finde en planteskole istedet!


For nu har jeg noget bar jord til flere solskins-gule planter udover de gule asters, som skal flyttes fra husbedet.  Senere skal der da vist også lidt gule forårsløg og allium i bedet. 


Jeg havde luret, at der voksede en kirsebærlaurbær i bedet og da jeg fik fjernet vinca'en, så viste det sig, at det var et lille træ, som jeg straks kunne stamme op - ikk' så ringe endda! Og den skal blive i bedet.


Inde bag i bedet var jeg spændt på, om jeg kunne finde den daglilje, som jeg vidste jeg havde plantet efter vi flyttede hertil. Det er en orange daglilje, som jeg havde fået af sønnikes dagplejemor på Fyn. Og sørme så, den er der men bærer præg af for lidt lys og selvfølgelig uden blomster. Et herligt gensyn!

Kommentarer

 1. Halløjsa, det var lidt af et projekt, at få ryddet sådan et bed. Det skal nok blive godt med andre planter :-)

  SvarSlet
 2. Det er da noget af et arbejde. Også sjovt at finde planter som næsten er blevet væk. Jeg beskar også min uægte jasmin sidste år, da den var blevet meget stor. Den har heller ikke blomstret i år, men er næsten lige så stor igen!!
  Sød lille kirsebærlaurbær i opstammet form.

  SvarSlet
 3. Hej

  Sikke et projekt. Håber du finder nogle gode planter til bedet.

  - Ungersvenden

  SvarSlet
 4. Det er utroligt at man kan blive ved med at ønske sig nye planter. Det tager da ingen ende - heldigvis :)

  SvarSlet
 5. Du er da virkelig flittig!
  Og når en beskjærer og fjerner noe, så dukker det overraskelser opp...også spennede å se hva som dukker frem....noe en har glemt...:))
  Takk for at du titter innom meg:)

  SvarSlet
 6. Bar jord er dejligt! Så er der en undskyldning for at købe flere planter :-)
  Held og lykke med bedet

  SvarSlet
 7. @ Vivik; ja det tager tid, men også dejligt at få brugt lidt kræfter. Og de gule planter, som er der i forvejen får lov at blive, så det er heldigvis ikke så mange nye der skal i bedet :-)

  @ Gitte; så blomstrere din da helt sikkert til næste år. Min har masser af friske grene i 'taget' så der kommer helt sikkert blomster igen til foråret :-)

  @ Ungersvenden; jeg fandt ingen gule planter idag, som jeg jeg havde lyst til at købe. Jeg må på jagt en anden dag et sted med et mere varieret udvalg :-)

  @ Lene; Der er altid nye ønsker til planter til haven, altid og heldigvis :-)

  @ Inger Marie; det er så hyggeligt at finde 'glemte' planter - og det sætter ofte tanker igang om, hvor den aktuelle plante stammer fra. Vi fik lige talt om vores tidligere venner, da jeg fandt dagliljen :-)

  @ Helena; og inden købet masser af tanker, drømme og planlægning. Og en eller flere ture på planteskoler... jeg elsker at ose i planteskoler :-)

  SvarSlet
 8. Det er altid dejlgt med en anledning til at tage en tur på planteskolen.

  SvarSlet
 9. Godt stykke arbejde, du har lavet i går, skønt der bliver plads til nye planter, så du kan ose i en Planteskole :-)
  God tur

  SvarSlet
 10. Jeg er også ret træt af den vinca, der var i et af bedene da jeg tog over - den arbejder jeg også på at komme til livs. Så jeg ved hvilket stort arbejde du har været i gang med. Spændende hvad du finder af gule planter på planteskolen.
  hilsen Berit

  SvarSlet
 11. @ Lisbteh; altid :-)

  @ Høneballehaven; Tak - arbejdet er ikke så stort, når man kan se, at det skrider godt fremad :-)

  @ Berit; Ja jeg er spændt på, om jeg har fået alt med eller om den er ligesom skvalderkål - lidt rod vokser lystigt videre! God arbejdslyst til dig :-)

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Ukrudt top tre

Alle kæmper vist med hvert sit ukrudt i haven - jeg gør ihvertfald. Ina fra Anna's plads havde forleden dag et indlæg om de tre 'værste' ukrudt i hendes have. Den tråd vælger jeg at tage op.


Helt uden overdrivelse og yderligere overvejelse, så går første pladsen til skvalderkålen. Den er (næsten) umulig at komme af med og breder sig vildt og voldsomt, hvis den får lov. Jeg har endnu ikke lykkedes med at få ryddet et bed for skvalderkål, for blot et enkelt lille stykke rod, bliver hurtigt til et helt bed.

Der er dog en del forslag til planter, som kan klare sig mod skvalderkålen og lukke af for lys til dens fotosyntese og dermed hindrer den i at vokse - se bl.a. denneartikel. Berit fra Irishaven har skrevet et indlæg om kulsukker mod skvalderkål og jeg har selv skrevet et indlæg om stor tusindstråle.


Andenpladsen går til dette ukrudt, som jeg måtte finde navnet på i Ukrudtsnøglen. Jeg fandt frem til, at det må være en lav ranunkel.  Den spreder sig ivrigt i græsplænen og …

DIY - selvandings potte

I et indlæg i foråret (næh nu jeg får set efter, så var det faktisk vinter), lovede jeg at vise, hvad jeg skulle bruge nogle af alle de ting til, som jeg samlede.
Tiden er kommet til at bruge de tomme konservesdåser til en selvvandings potte. Jeg er stærkt inspireret til idéen fra en video på Youtube hos en amerikansk dame og nu kan jeg jo selvfølgelig ikke husk hvor.

Men I får lige opskriften her "på dansk".

Jeg har brugt følgende ting;
spand fra blomsterhandlere - én af de store spande, som de får afskårne blomster hjem i5 konservesdåser med bund og top skåret afrund folie tærteformen-gangs karkludhåndklæderør, som er lidt længere end spandens højdepottejordplante - jeg har plantet en chili der i Jeg satte konservesdåserne ned i spanden og det er i dette område, at der er plads til vandet.

For at vandet kun er i det nederste område, borede jeg et hul lige under højden af konservesdåserne. Hullet skal fungere som et overløbshul, således at vandet aldrig kan stå højere end hu…

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…