Gå videre til hovedindholdet

Plænebedet

Det er meget sjældent, at jeg viser udsnit af bede her på bloggen. Men I fik et igår af det 'nyrenoverede bed' i forhaven.  Og nu har jeg sørme lyst til at vise endnu et bed, men denne gang et bed, som er placeret midt i græsplænen.

Sønnike har spurgt adskillige gange, om vi ikke kunne nedlægge beddet, da det ville være godt med noget mere græsplæne til at spille fodbold på. Men der er en stribe græs ved siden, hvor han med Global Goal kan træne fodbold-teknik. Det er Global Goal, som ses til højre i billedet. Et super redskab til at træne tekniske øvelser mm. og jeg vil gerne anbefale det, hvis du har et barn, som går til fodbold!


Bøgen som står i midten bliver formklippet hvert år. På trods af, at jeg klipper alt nytilvækst væk med hæksaksen, så bliver den alligevel større og det bliver sværere og sværere at nå toppen (noget skidt når jeg ikke god på en stige!). Og jeg ser nu på foto'et, at den er ved at blive lidt langhåret og allerede trænger til en klipning.

Bedet var anlagt, da vi overtog haven, blot var det større og der var en taks foran stenen. Taks'en har vi fjernet, for den var blevet noget ranglet og tyndbenet. Og så også for at tilgodese lidt plæne til sønnikes fodboldspil.

Istedet for taks'en har jeg plantet de hvidbrogede hosta'er, som har groet i en krukke i mange år forinden. Mht. bladform så ligner de meget bladene fra violen, som står lige ved siden af. Men jeg synes egentligt, at det giver bedet ro, når nu bladene trods alt er så forskellige.

Bagved stenen har akelejerne fyldt den ene langside af bedet. De er nu klippet ned og der er kun bladene tilbage.

Her ses bedet fra den anden side. De gule dagliljer blomstrer stadig flot og der er endnu en del knopper tilbage. Ved siden af den lyserøde småhjerte, som efterhånden har blomstret i rigtig lang tid.

Dette er langt fra et monokromt bed, som jeg går og drømmer om at få etableret i haven. Men dette bed skal have lov at være flerfarvet, for planterne er meget etablerede her. Istedet vil jeg gerne fylde flere dagliljer i bedet i venstre side, som erstatning for akelejerne, som fylder alt for meget i bedet. Blot skal dagliljerne blomstre senere, så bedet har farver over længere tid.

Kommentarer

 1. Det er et fint bed, du har i plænen.

  Hvis din formklippede bøg er ved at være for stor, kan du vel give den en hård beskæring til vinter, ligesom man kan give en bøgehæk en hård beskæring.

  SvarSlet
 2. HVor er det enkelt, fint og stilfuldt! Jeg elsker Hosta.... og de står godt til sten!

  SvarSlet
 3. Hej Vivik
  Normalt plejer jeg kun at klippe den her først på sommeren, men jeg vil da prøve at klippe den hårdere til vinter. Tak for tippet :-)

  Hej Marianne
  Enig og jeg synes, at de hvide er ekstra gode til stenen :-)

  SvarSlet
 4. Jeg synes det er et sødt bed du har :-) Det lyder som en god idé med flere dagliljer, måske kan der stadig være et par akelejer imellem dem.

  Jeg kan rigtigt godt lide din formklippede bøg. Er det bare en almindelig bøg eller en hækplante?

  Og lækre sten... jeg elsker sten :-)

  SvarSlet
 5. Altid smukt med et formklippet træ og jeg syntes bestemt også det er et lille fint bed du har.

  SvarSlet
 6. Dejlige billeder! - Jeg har også en formklippet bøg, man skal være ret hård ved den, ellers tager den til i højden. Jeg bruger gerne ørnenæbet til toppen, for at undgå ikke at skulle for langt op på stigen(som jeg heller ikke bryder mig om) :)

  SvarSlet
 7. Det er et fint lille bed og en perfekt måde at have et bøgetræ i haven på:)

  SvarSlet
 8. Ja, jeg forstår ikke, at du ikke lidt oftere viser dine bede frem på bloggen. Det er altid godt at blive inspireret og du har jo nogle fine af slagsen.

  M.h.t. dit tangspørgsmål på min blog den anden dag, så vover jeg at bruge tangen til alt. Mest fordi det er ålegræs og ikke lugter af hverken tang eller salt. Måske har bunkerne jeg tager af ligget på stranden hele vinteren. Muldlugten er meget tydelig. Desuden gror der mange narcisser lige der, hvor jeg henter og jeg tænker at, hvis de trives, så gør alt andet nok også.

  Ha´ en god aften
  Birgitte

  SvarSlet
 9. Hej Hanne
  Ang. bøgen, så ved jeg ikke hvilken det er, for den stod i haven, da vi overtog huset. Men den har ihvertfald kun én stamme, hvis det siger noget som helst?
  Jeg tror, at der bliver plads til et par akelejer alligevel :-)

  Tak Jette :-)

  Hej Flora
  Ja, jeg har nok ikke været hård nok ved den! Den får en ordentlig tur til efteråret!

  Tak Lisbeth

  Hej Birgitte
  Mht. til mine bede, så viljeg gerne vise nogle, som jeg er tilfreds med - men intet er jo fuldendt og som du skriver, så er det altid godt at få inspiration :-)
  Tak for dit svar vedr. tangen - jeg har tidligere haft en pose med fra Vesterhavet, men turde ikke rigtig bruge det af frygt for, at planterne fik for meget salt!

  SvarSlet
 10. Flot...flot... lige min stil med sten i haven

  SvarSlet
 11. Hej Tim
  Ja det giver noget variation i haven med forskellige strukturer :-)

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

De små i haven

Det er ikke de små mennesker, der er tale om! Men istedet er de små blomster fanget med makro-linsen og når der kigges efter, så er der en del smukke små blomster


Porcelænsblomstens fine små blomster har her besøg af en lille bille.

De sidste blomster på kærmindsøstrene sidder helt oppe i toppen af blomsterstænglen - det varer ikke længe inden deres blomstring er slut.De små grøn/hvide blomster findes i hobetal på benveden. Det er ikke til at forstå, at den får flotte røde og orange frøstande hen på efteråret - og frøstandene er vel at mærke noget større end selv blomsten.

De enkelte blomster på den lille sibiriske portulak er små, men oftest er der flere planter på samme sted og flere blomster samtidig, så derfor er den til at få øje på.Den sidste er én af mine yndlinge, som man skal kigge virkelig godt efter, for at finde - de små tobakspiber gemmer sig gerne under de rimelig store blade af tobakspibeplanten.

Ukrudt top tre

Alle kæmper vist med hvert sit ukrudt i haven - jeg gør ihvertfald. Ina fra Anna's plads havde forleden dag et indlæg om de tre 'værste' ukrudt i hendes have. Den tråd vælger jeg at tage op.


Helt uden overdrivelse og yderligere overvejelse, så går første pladsen til skvalderkålen. Den er (næsten) umulig at komme af med og breder sig vildt og voldsomt, hvis den får lov. Jeg har endnu ikke lykkedes med at få ryddet et bed for skvalderkål, for blot et enkelt lille stykke rod, bliver hurtigt til et helt bed.

Der er dog en del forslag til planter, som kan klare sig mod skvalderkålen og lukke af for lys til dens fotosyntese og dermed hindrer den i at vokse - se bl.a. denneartikel. Berit fra Irishaven har skrevet et indlæg om kulsukker mod skvalderkål og jeg har selv skrevet et indlæg om stor tusindstråle.


Andenpladsen går til dette ukrudt, som jeg måtte finde navnet på i Ukrudtsnøglen. Jeg fandt frem til, at det må være en lav ranunkel.  Den spreder sig ivrigt i græsplænen og …