Gå videre til hovedindholdet

Plænebedet

Det er meget sjældent, at jeg viser udsnit af bede her på bloggen. Men I fik et igår af det 'nyrenoverede bed' i forhaven.  Og nu har jeg sørme lyst til at vise endnu et bed, men denne gang et bed, som er placeret midt i græsplænen.

Sønnike har spurgt adskillige gange, om vi ikke kunne nedlægge beddet, da det ville være godt med noget mere græsplæne til at spille fodbold på. Men der er en stribe græs ved siden, hvor han med Global Goal kan træne fodbold-teknik. Det er Global Goal, som ses til højre i billedet. Et super redskab til at træne tekniske øvelser mm. og jeg vil gerne anbefale det, hvis du har et barn, som går til fodbold!


Bøgen som står i midten bliver formklippet hvert år. På trods af, at jeg klipper alt nytilvækst væk med hæksaksen, så bliver den alligevel større og det bliver sværere og sværere at nå toppen (noget skidt når jeg ikke god på en stige!). Og jeg ser nu på foto'et, at den er ved at blive lidt langhåret og allerede trænger til en klipning.

Bedet var anlagt, da vi overtog haven, blot var det større og der var en taks foran stenen. Taks'en har vi fjernet, for den var blevet noget ranglet og tyndbenet. Og så også for at tilgodese lidt plæne til sønnikes fodboldspil.

Istedet for taks'en har jeg plantet de hvidbrogede hosta'er, som har groet i en krukke i mange år forinden. Mht. bladform så ligner de meget bladene fra violen, som står lige ved siden af. Men jeg synes egentligt, at det giver bedet ro, når nu bladene trods alt er så forskellige.

Bagved stenen har akelejerne fyldt den ene langside af bedet. De er nu klippet ned og der er kun bladene tilbage.

Her ses bedet fra den anden side. De gule dagliljer blomstrer stadig flot og der er endnu en del knopper tilbage. Ved siden af den lyserøde småhjerte, som efterhånden har blomstret i rigtig lang tid.

Dette er langt fra et monokromt bed, som jeg går og drømmer om at få etableret i haven. Men dette bed skal have lov at være flerfarvet, for planterne er meget etablerede her. Istedet vil jeg gerne fylde flere dagliljer i bedet i venstre side, som erstatning for akelejerne, som fylder alt for meget i bedet. Blot skal dagliljerne blomstre senere, så bedet har farver over længere tid.

Kommentarer

 1. Det er et fint bed, du har i plænen.

  Hvis din formklippede bøg er ved at være for stor, kan du vel give den en hård beskæring til vinter, ligesom man kan give en bøgehæk en hård beskæring.

  SvarSlet
 2. HVor er det enkelt, fint og stilfuldt! Jeg elsker Hosta.... og de står godt til sten!

  SvarSlet
 3. Hej Vivik
  Normalt plejer jeg kun at klippe den her først på sommeren, men jeg vil da prøve at klippe den hårdere til vinter. Tak for tippet :-)

  Hej Marianne
  Enig og jeg synes, at de hvide er ekstra gode til stenen :-)

  SvarSlet
 4. Jeg synes det er et sødt bed du har :-) Det lyder som en god idé med flere dagliljer, måske kan der stadig være et par akelejer imellem dem.

  Jeg kan rigtigt godt lide din formklippede bøg. Er det bare en almindelig bøg eller en hækplante?

  Og lækre sten... jeg elsker sten :-)

  SvarSlet
 5. Altid smukt med et formklippet træ og jeg syntes bestemt også det er et lille fint bed du har.

  SvarSlet
 6. Dejlige billeder! - Jeg har også en formklippet bøg, man skal være ret hård ved den, ellers tager den til i højden. Jeg bruger gerne ørnenæbet til toppen, for at undgå ikke at skulle for langt op på stigen(som jeg heller ikke bryder mig om) :)

  SvarSlet
 7. Det er et fint lille bed og en perfekt måde at have et bøgetræ i haven på:)

  SvarSlet
 8. Ja, jeg forstår ikke, at du ikke lidt oftere viser dine bede frem på bloggen. Det er altid godt at blive inspireret og du har jo nogle fine af slagsen.

  M.h.t. dit tangspørgsmål på min blog den anden dag, så vover jeg at bruge tangen til alt. Mest fordi det er ålegræs og ikke lugter af hverken tang eller salt. Måske har bunkerne jeg tager af ligget på stranden hele vinteren. Muldlugten er meget tydelig. Desuden gror der mange narcisser lige der, hvor jeg henter og jeg tænker at, hvis de trives, så gør alt andet nok også.

  Ha´ en god aften
  Birgitte

  SvarSlet
 9. Hej Hanne
  Ang. bøgen, så ved jeg ikke hvilken det er, for den stod i haven, da vi overtog huset. Men den har ihvertfald kun én stamme, hvis det siger noget som helst?
  Jeg tror, at der bliver plads til et par akelejer alligevel :-)

  Tak Jette :-)

  Hej Flora
  Ja, jeg har nok ikke været hård nok ved den! Den får en ordentlig tur til efteråret!

  Tak Lisbeth

  Hej Birgitte
  Mht. til mine bede, så viljeg gerne vise nogle, som jeg er tilfreds med - men intet er jo fuldendt og som du skriver, så er det altid godt at få inspiration :-)
  Tak for dit svar vedr. tangen - jeg har tidligere haft en pose med fra Vesterhavet, men turde ikke rigtig bruge det af frygt for, at planterne fik for meget salt!

  SvarSlet
 10. Flot...flot... lige min stil med sten i haven

  SvarSlet
 11. Hej Tim
  Ja det giver noget variation i haven med forskellige strukturer :-)

  SvarSlet

Tilføj en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Succes med tomater - eller ikke

To af mine seks tomatplanter i drivhuset står fint i år og de første røde tomater, er snart klar til høst.  
De fire andre planter står halvvisne i toppen og er nogle pistne eksemplarer - tilmed er rigtig mange af tomaterne angrebet af giffelråd. Og jeg kan fornemme på FB-gruppen "Tomat entusiaster", at mange andre tomatdyrkere også har problemer med giffelråd.

Disse tomater har jeg plukket af i dag. I min hånd har jeg alle de små tomater så det drejer sig om en hel del. Heldigvis smitter giffelråd ikke fra plante til plante, men der er ingen fordel ved, at planten skal bruge energi på at vokse disse tomater store - de bliver ikke spiselige alligevel!

Så vidt jeg kan læse mig til, så er der flere forskellige teorier om, hvorfor giffelråd opstår; for ujævn vanding, for meget varme eller ubalance i næringsstofferne.

Så kan jeg jo begynde at evaluere:

Ujævn vanding; synes jeg har været mere flittig med vandingen i år ift. tidligere år og jeg plejer ikke at have de store probleme…

Ukrudt top tre

Alle kæmper vist med hvert sit ukrudt i haven - jeg gør ihvertfald. Ina fra Anna's plads havde forleden dag et indlæg om de tre 'værste' ukrudt i hendes have. Den tråd vælger jeg at tage op.


Helt uden overdrivelse og yderligere overvejelse, så går første pladsen til skvalderkålen. Den er (næsten) umulig at komme af med og breder sig vildt og voldsomt, hvis den får lov. Jeg har endnu ikke lykkedes med at få ryddet et bed for skvalderkål, for blot et enkelt lille stykke rod, bliver hurtigt til et helt bed.

Der er dog en del forslag til planter, som kan klare sig mod skvalderkålen og lukke af for lys til dens fotosyntese og dermed hindrer den i at vokse - se bl.a. denneartikel. Berit fra Irishaven har skrevet et indlæg om kulsukker mod skvalderkål og jeg har selv skrevet et indlæg om stor tusindstråle.


Andenpladsen går til dette ukrudt, som jeg måtte finde navnet på i Ukrudtsnøglen. Jeg fandt frem til, at det må være en lav ranunkel.  Den spreder sig ivrigt i græsplænen og …