Gå videre til hovedindholdet

Omplantning

Jeg har lavet en midlertidig 'børnehave' til mine hjemmesåede stauder, for jeg synes ikke, at de endnu er for små til at plante ud i staudebedet og kunne klare sig mellem de veletablerede stauder. Derfor har jeg inddraget en lille areal bag drivhuset, hvor planterne kan vokse sig større.'De små' måtte jeg lige kigge til, inden jeg tog afsted i morges, for jeg var spændt på, hvordan de havde klaret gårsdagens kraftige regnvejr og ikke mindst haglvejret. Heldigvis havde de klaret sig fint uden skader.

Stauderne pottede jeg op i større potter forleden aften. Jeg har i øjeblikket ikke et plantebord i højden at gøre det ved, så jeg satte mig på en lav skammel og foretog omplantningen i jordniveau. Da jeg så sad der og hyggede mig med jord og planter, så fik jeg associationer til vores dejlige ferie på Kreta i efteråret sammen med hele mine forældre og søskende med familie. Én af dagene gik mine forældre, min ægtefælle og jeg en lang tur op i bjergene og blandt alle citrustræerne - iøvrigt en rigtig dejlig naturtur.På turen gik vi forbi et sted, som producerede planter. Og der sad en græsk herre og pottede planter op - næsten ligesom jeg gjorde - på en lille skammel. Forskellen var vel 'kun', at han havde en kæmpe bunke jord foran sig, jeg havde 'kun' en lille pose jord!

Kommentarer

 1. Det er litt jobb ser jeg men det må bare gjøres, du kan være veldig fornøyd med deg selv nå når det er gjort synes jeg.
  Ha en fin kveld, Marit.

  SvarSlet
 2. Hej Marit
  Du har ret; det er så dejligt, når det er gjort :-)

  SvarSlet
 3. Jeg har også stadig gang i 'børnehaven'. Glæder mig til de snart er store nok til at flytte ud i bedene.

  SvarSlet
 4. Hej Signe
  Ja det bliver dejligt at kunne flytte dem ud og ikke mindst se dem blomstre for første gang :-)

  SvarSlet
 5. Sikke et hyggeligt billede fra Kreta. Vi må håbe at han nød det lige så meget som vi gør :-)
  Jeg planter også altid 'de små' op i potter i de første år, for ellers forsvinder de simpelthen i junglen. Og det er også så hyggeligt at gå og se at de bliver til 'rigtige' planter synes jeg :-)

  SvarSlet
 6. Hej Hanne
  Jeg synes han har et smil om munden, så mon ikke han også nyder det :-)
  Enig i, at det er hyggeligt, at følge 'de små' blive store ;-)

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på. Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola.

Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen.

På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.

Nedklipning af katteurt

Katteurten Nepeta faassenii 'Six hills Giants' lever op til sit navn og jeg skal love for, at den er blevet stor - stor og smuk var den, da den stod med alle de smukke blå blomster i fuld flor. Og den har været så velbesøgt af de flittige brumbassser.

En ulempe ved den er dog, at den falder til siden og derved bliver lidt bar i midten. Derfor fylder den ret meget - jeg tror, at én plante har fyldt 1,5x1,5 m. Derfor har den også klemt nogle af de planter, som jeg har sat i bedet. Måske har jeg plantet for tæt, men så er planten for stor.
Så istedet har jeg midlertidigt sat en stump rionet op, så plantestilkene er blevet løftet fra jorden og der er givet plads til andre planter. Dette må blive min fremtidige løsning - dog med rionet hele vejen rundt om planten - da jeg gerne vil beholde katteurten i haven.

Da jeg så, at der var friske grønne skud i midten af planterne, så var jeg kvik med saksen - væk med de horisontale, halv visne og afblomstrede grene. Og tilbage stod friske b…