Gå videre til hovedindholdet

Foto-aftale i Botanisk have med Signe

Signe og jeg havde en fantastisk dejlig eftermiddag i Botanisk have hvor vi fik skudt mange billeder samtidig med, at hyggede og delte erfaringer. Signe tog en masse flotte billeder, som du kan se i hendes indlæg og hun viser også et eksempel på, hvad det gør ved billedet, når lysstyrken ændres.


Jeg arbejdede en del med dybdeskarphed i billederne og legede med de forskellige muligheder, som blænden giver. Det er et utroligt vigtigt 'værktøj' for os havebloggere/-'fotografer'. Blændvidden kan bruges til at regulere skarpen ift. om vi ønsker at stille skarp på blot én blomst eller hvis vi ønsker at vise et helt bed, hvor alle planter er lige skarpe.

Her et par eksempler på hvordan blændvidden kan bruges.På det øverste billede af cameliaen er der brugt en høj blændværdi f/36 og derfor er det både blomst og baggrund, som står skarpt. På det nederste er der brugt en lav blændværd f/8 og dermed står blomsten tydeligt frem og baggrunden er sløret.

Nedenstående billeder af kæmpe brandbæger er endnu et eksempel på forskellige blændværdier. Øverste billede med en høj værdig f/38 og nederste billede med en lav værdi f/5,6Jeg synes, det er tydeligt, at se, at med en høj dybdeskarphed så er der mere 'støj' på billederne og med en lav dybdeskarphed, så er der focus på de ønskede blomster, idet de træder meget tydeligt frem.

Blænden kan du indstille ved at sætte 'programhjulet' på A, som det hedder på mit Sony kamera. På Signes Canon hedder det Av. Derefter skal du dreje på hjulet med riller i højre side af kamera'et (sådan var det ihvertfald på begge vore kamera'er) og på skærmen kan du nu følge med i blændværdien angivet ved et f/ og et tal.

Håber denne instruktion gav mening ellers er det muligt at finde mere viden om emnet på denne side fra Tybjerg Tekst og Foto. Iøvrigt en rigtig god hjemmesiden, som har en 'fotoskole' med mange forskellige emner med masser af guf.

Vi var i Palmehuset i to timer og i alt den tid legede vi med kameraernes indstillinger. Det var super-lærerigt at give sig tid til at arbejde med én teknik i så lang tid og det er da først idag, at jeg er blevet helt klar over, hvad blænden er for en størrelse.

Så tak for rigtig dejligt selskab Signe og jeg er helt sikkert klar til endnu en foto-aftale, hvor vi arbejder mere med vore kameraer. Men næste gang må vi vist hellere få det meldt ud lidt tidligere på bloggene, så vi kan få selskab af andre skønne bloggere.

P.S. Jeg tog selvfølgelig mange flere billeder, men dem gemmer jeg til et andet indlæg :-)

Kommentarer

 1. Fantastisk initiativ :-)

  Og godt lærerigt indlæg! Mit (gamle!) kamera står altid på A, så jeg kan indstille diverse funktioner.

  Kh. Marlene

  SvarSlet
  Svar
  1. A = masser af muligheder, det er bare lige med at finde alle mulighederne. Men helt sikkert en funktion som jeg vil komme til at bruge meget mere :-)

   Slet
 2. Jeg er ikke et sekund i tvivl om at I har haft en fantastisk dag med jeres kameraer og hinanden. Tak fordi I deler ud af både erfaringer og historier. Glæder mig til at se mere :o)

  SvarSlet
  Svar
  1. DEt var superskønt - både selskab, stedet og legen :-)

   Slet
 3. ih... Susanne, hvor var det godt med dette indlæg og dette initiativ. Nu har jeg lige hevet mit Canon EOS frem og studeret det nærmere - tænk, jeg har aldrig haft knappen drejet den anden vej om på alt det "farlige og ukendte" med AV osv. Her er i hvert fald grundlag for et nærmere studie på de links du skriver om. Tak for den pædagogiske gennemgang... Smukke billeder af både camelia og Signe.

  Kh, Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Skønt at indlægget kan inspirere til, at du (og andre) tager kameraet frem og prøver nyt. DSLR-kameraerne tager udmærkede billeder på Auto, men det er altså rigtigt sjovt, at kunne anvende dets muligheder. Håber du prøver funktionen af i nærmeste fremtid på trods af, at programhjulet står i det 'farlige område' - rigtig god fornøjelse :-)

   Slet
 4. Jeg glæder mig mere og mere til at få et 'rigtigt' kamera, når jeg ser jeres flotte billeder og læser om jeres erfaringer. Jeg ser frem til at se flere billeder :-)

  Kh

  Gitte

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg kan godt forstå, at du glæder dig til at få et 'rigtig' kamera - jeg ville glæde mig helt vildt til det, for det er altså nogle superlækre billeder sådan en DLSR'er skyder :-)

   Slet
 5. Det lyder simpelthen bare til at I har haft en helt fantastisk dag sammen......og jeg burde da bestemt også blive meget klogere på alle de funktioner der findes på mit kamera....for der er ved gud mange jeg ikke har sat mig godt ind i :0) Tak for tips og link du skønne ;0)

  Knus Dorthe

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var en skønne eftermiddag, som gerne gentages :-)
   Ja der er jo så mange funktioner at lege med. Og når de så er lært, så er der en masse med komposition og motiv. Og så igen en masse om hvordan foto's kan redigeres og beskæres. Masser af guf at lære endnu - skønt :-) Og et godt sted at starte er Tyberg, så skal helt sikkert deromkring igen. Og måske der også skulle en bog på fødselsdagsønskelisten.

   Slet
 6. super super - tak for deling... må ha' studeret mit kamera lidt mere
  - ville ønske jeg havde mere tid til at sætte mig ind i at bruge det bedre
  men det her hjælper klart.
  Kom gerne med flere tips ;0)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er glad for, at du kan bruge dette tip. Jeg er også nybegynder, men med sådan et par timer med leg, så faldt et par ting på plads. Håber du under dig selv at bruge lidt tid på det, for det er en god tilfredsstillelse at få smukke billeder.
   Jeg overvejer at lave endnu et indlæg fra vores tur omkring lys - nu får vi se :-)

   Slet
 7. Tak for en rigtig skøn og lærerig eftermiddag Susanne. Hvor var det bare hyggeligt. Det kalder absolut på en gentagelse :-)
  Knus Signe

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak i lige måde. Og jeg er helt klar til endnu en foto-date - for hvor var det skønt at have tid til at lege i godt selskab :-)

   Slet
 8. Tak for referatet af den dejlige dag. Skønt for jer, at der var rigtige blomster at øve sig på. Ikke bare sne og frost!
  Glæder mig til at se mere!
  Skipper

  SvarSlet
  Svar
  1. Det ville have været en udfordring kun at skulle fotografere sne, for det er ikke helt let - hverken at få det rigtige lys eller at finde forskellige motiver. Og der er mere på bloggen nu!

   Slet
 9. Tak for et lærerigt indlæg, så blev selv jeg lidt klogere. Også tak for gode billeder, hvor man virkelig kan se forskel på det du fortæller om. Også tak for billedet af søde Signe :o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var da så lidt. Det var skønt at lege men også at få mere styr over blændefunktionen. Og dejligt at vi inspiration til andre af det vi lærte :-)

   Slet
 10. Super godt billede af Signe! Hun ser på dit billede meget anderledes ud end hun gør på sit eget profilbillede.

  Tak for den fine instruktion. Jeg sidder her og drejer løs på mit kamera :-) Den A knap er aldrig en jeg har brugt..
  Et godt link du henviser til - det tror jeg at jeg skal ha' kigget nærmere på.
  Jeg glæder mig til flere billeder

  SvarSlet
  Svar
  1. Skønt at du er begyndt at dreje på programknappen = føste skridt til at få den 'farlige' side brugt. Den vil jeg ihvertfald bruge meget mere i fremtiden :-)
   LInket skal jeg også have set på igen. Har været der tidligere, men det er som om, at der skal arbejdes med ganske få ting af gangen for at det bundfælder sig og bliver til praktisk kunnen.

   Slet
 11. Tak for gode tips og link - det skal jeg lige have afprøvet på mit nye camera.

  SvarSlet
  Svar
  1. Uha ja, A-programmet er et skønt sted at arbejde ud fra og jeg er helt sikker på, at du bliver glad for det, når du har prøvet det af. God fornøjelse :-)

   Slet
 12. Det ser ud til at i har haft en hyggelig og lærerig eftermiddag. Dejlige motiver (også det første ;-)

  Fortsat god dag :-)

  Knus Anne-Mette

  SvarSlet
  Svar
  1. Da vi først kom igang, så var der jo masser af motiver at tage af. Det var dejligt at have valgmuligheder til vores skønne leg med kameraernes funtioner :-)

   Slet
 13. Gode eksempler på de forskellige måder at fotografere...
  Fru Camelia er bare super skøn... glæder mig til at se flere billeder fra jeres foto-date :o)

  Ha en go aften...

  SvarSlet
  Svar
  1. Cameliaen var rigtig skøn og fantastisk at den blomstrer her midt om vinteren. Og der er allerede nye foto's på i næste indlæg :-)

   Slet
 14. Hej Susanne. Skønne, skønne billeder. Det ser ud til, at I har haft det rigtig hyggeligt. Tak for undervisningen i blændhed. Vores kamera er p.t. i stykker og vi venter på besked om, om det kan repareres, i så fald skal jeg i hvert fald have undersøgt det med blændheden. Jeg har altid været så imponeret over, at man kan fremstille de enkelte blomster i forhold til resten af motivet og det er jo rigtig smart lige netop med blomster. Jeg glæder mig til at se flere billeder!

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg håber da, at jeres kamera kan repareres, for det er da ikke til at undvære et spejlreflekskamera, når man først har prøvet det. Og jeg håber da også, at du kan komme til at afprøve det med blænden. For som du siger, så er det en rigtig smart og anvendelig funktion til blomster :-)

   Slet
 15. Tak for dette rigtigt gode indlæg, du kan tro at jeg er glad for det.
  Jeg prøver tit at tage et billede af flere planter i et bed, så I kan se sammensætningen, og så bliver jeg irriteret fordi kun nogle af dem står skarpt.
  Jeg er også en af de bangebukse, som kun bruger automatfunktionen. For jeg er sådan lidt bange for at få indstillet noget forkert ovre i den 'farlige' del, så jeg ikke kan komme tilbage igen :-D Ja, der må godt grines.
  Men din forklaring var så enkel, så nu går jeg og tager mig sammen til at prøve snart.
  Og jeg vil helt sikkert gerne med ud og lege med kamera en anden gang. Det var et perfekt sted kan jeg se på billederne, ah :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Dejligt at du kan bruge mit indlæg - det er jo lige nøjagtigt derfor, at det er skrevet :-) Og det er bare at give dig i kast med det og du kan ikke indstille noget forkert i den farlige del. Det værste der kan ske, er at billedet bliver dårligt, men du kan ikke gøre kameraet skade. Så spring bare ud i det :-)
   Og det vil være rigtigt hyggeligt, hvis du kommer med næste gang - det vil vi glæde os til :-)
   SvarSlet

   Slet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Ukrudt top tre

Alle kæmper vist med hvert sit ukrudt i haven - jeg gør ihvertfald. Ina fra Anna's plads havde forleden dag et indlæg om de tre 'værste' ukrudt i hendes have. Den tråd vælger jeg at tage op.


Helt uden overdrivelse og yderligere overvejelse, så går første pladsen til skvalderkålen. Den er (næsten) umulig at komme af med og breder sig vildt og voldsomt, hvis den får lov. Jeg har endnu ikke lykkedes med at få ryddet et bed for skvalderkål, for blot et enkelt lille stykke rod, bliver hurtigt til et helt bed.

Der er dog en del forslag til planter, som kan klare sig mod skvalderkålen og lukke af for lys til dens fotosyntese og dermed hindrer den i at vokse - se bl.a. denneartikel. Berit fra Irishaven har skrevet et indlæg om kulsukker mod skvalderkål og jeg har selv skrevet et indlæg om stor tusindstråle.


Andenpladsen går til dette ukrudt, som jeg måtte finde navnet på i Ukrudtsnøglen. Jeg fandt frem til, at det må være en lav ranunkel.  Den spreder sig ivrigt i græsplænen og …

DIY - selvandings potte

I et indlæg i foråret (næh nu jeg får set efter, så var det faktisk vinter), lovede jeg at vise, hvad jeg skulle bruge nogle af alle de ting til, som jeg samlede.
Tiden er kommet til at bruge de tomme konservesdåser til en selvvandings potte. Jeg er stærkt inspireret til idéen fra en video på Youtube hos en amerikansk dame og nu kan jeg jo selvfølgelig ikke husk hvor.

Men I får lige opskriften her "på dansk".

Jeg har brugt følgende ting;
spand fra blomsterhandlere - én af de store spande, som de får afskårne blomster hjem i5 konservesdåser med bund og top skåret afrund folie tærteformen-gangs karkludhåndklæderør, som er lidt længere end spandens højdepottejordplante - jeg har plantet en chili der i Jeg satte konservesdåserne ned i spanden og det er i dette område, at der er plads til vandet.

For at vandet kun er i det nederste område, borede jeg et hul lige under højden af konservesdåserne. Hullet skal fungere som et overløbshul, således at vandet aldrig kan stå højere end hu…

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…