Gå videre til hovedindholdet

Besøg i haven

Vel hjemme igen måtte jeg som noget af det første en tur i haven -  og der havde jeg sørme fået besøg i drivhuset. I én af potterne med hvid scabiose, som jeg selv har sået, var jorden rodet op. Jeg kunne ikke forstå hvorfor og prikkede derfor i jorden, for at få den fast omkring planten igen. Men jorden gav så underligt efter - og jeg fandt ud af hvorfor!


En tudse (eller en frø?) havde gemt sig i potten under jorden. Jeg ved ikke hvorfor den gemmer sig der, men jeg håber ikke, at den har spist af scabiosens rødder?

Ikke langt derfra fandt jeg en vinbjergsnegl. Jeg er klar over, at vi har vinbjergsnegle i haven og sidste år var jeg endda vidne til to vinbjergsnegles parringsakt. Vinbjergsneglene er grunden til, at jeg ikke spreder sneglegiften Ferramol i haven. Heldigvis har jeg kun fundet ganske få iberiske snegle i haven sidste efterår, men de er så KLAMME - jeg har vist en fobi for snegle uden hus - mon det har et navn!

Vinbjergsneglens hus havde en revne. Jeg tænker, at det ikke er godt - gad vide, om den skal leve med det og kan den overleve endnu en vinter? Eller heler sneglehuset ligesom en menneske-fraktur heler? Der er vist en del viden jeg mangler ift. til dyreverdenen!

Kommentarer

 1. Det er da godt, at du ikke har en tudsefobi. Det lader til, at du tog det helt roligt da Hr.Tudse stak hovedet op af potten :-). Jeg er ikke helt sikker på, at jeg ville have været lige så stoisk. Sød ser han nu ud.

  Ha´en god aften
  Birgitte

  SvarSlet
 2. Hej Birgitte
  Nej, ingen tudsefobi her, men på den anden side, så kunne jeg ikke tage ham op i hånden - han fik lov til selv at hoppe ud!

  SvarSlet
 3. Hej Susanne, jeg var da nok blevet enormt forskrækket, hvis det var mig, der havde mødt tudsen i krukken! Godt fanget med cameraet.

  Og en fin vinbjergsnegl. Jeg ved ikke om sneglehuset kan heles...

  Ulla

  SvarSlet
 4. Hej Ulla
  Tror jeg mest blev overrasket! Heldigvis var han tålmodig indtil jeg fik kameraet hentet ;-)

  SvarSlet
 5. Hvor sjovt at Hr Tudse lige have sat sig der..Jeg er vild med frøer men er ikke så glad ved at røre de helt store som går under betegnelsen padder..
  Og hvor er du heldig at have vinbjergsnegle..Vi har ingen iberiske snegle..tror måske det er fordi vi bor omkranset af marker som bliver dyrket ..Håber at vinbjergsneglen kan overleve med hul i huset..
  Hilsen Karina

  SvarSlet
 6. Hej Karina
  Vores have er tidligere vandhave og vi bor ca. 300 m fra gadekærret, så der er ofte frøer i haven. Men jeg kan nu slet ikke røre ved frøerne, men derfor er de nu alligevel meget søde - specielt senere når de små nuttede frøbørn hopper rundt på plænen :-)

  Du er heldig, at du ingen dræbersnegle har - de er så ulækre, yakk!

  SvarSlet
 7. Igen et par af guds skabninger. Når de så til og med er nyttedyr, så er de mere end velkommen - selom de er klamme :-) Jeg har selv haft flere store tudser i haven, og har den holdning, at lader de mig være, lader jeg dem være. De samme gælder de få snoge vi har haft. Bvadr!!

  Ha' en fin aften.

  SvarSlet
 8. Hej Madam Bæk
  Enig :-) Første gang jeg så en snog var i drivhuset - jeg er vist aldrig kommet ud derfra så hurtigt, som dengang :-)

  SvarSlet
 9. Hej Susanne

  Jeg har et godt bud på hvorfor du ikke har mange dræbersnegle, for både frøerne og vinbjergsneglene er med til at holde dem væk. Frøerne spiser dræbersneglenes æg, mens vinbjergsneglene skulle spise dræbersneglene (se evt. her http://begynderhaven.dk/index.php/kokkenhaven/138-vinbjergsnegle-holder-draebersneglene-vaek)

  Det er et helt fantastisk billede du har fået af frøen/tudsen i potten :)

  SvarSlet
 10. Hej Martin
  Tak for oplysningerne - og nu bliver jeg så ekstra glad for frø'erne og for at jeg ikke har brugt Ferramol :-)

  Tak - synes selv, at det er et ret 'sødt' billede af frøen der titter frem :)

  SvarSlet
 11. Nu hører jeg jo til frø- og tudseelskerne, og syntes at dit foto er helt fantastisk og hvor er du bare heldig med sådan en oplevelse!! ;o)

  Når det så er sagt, så betyder det jo ikke at jeg elsker at røre ved dem og jeg ville altså også blive forskrækket, hvis hr. Tudse poppede op af en urtepotte, men sikke et godt grin det kunne give bagefter. Pas nu godt på ham og hans artsfæller, vi har brug for dem!

  Vinbjergsnegle er desværre en sjælden gæst på disse kanter, den er nu også fascinerende.

  SvarSlet
 12. Hej Jette
  Ja det var en pudsig oplevelse. Da vi tømte drivhuset, fandt vi ca. 10 frøer i én af kapilærkasserne. Min mor er sej og tog dem varsomt i hånden, for at smide dem ud af drivhuset. Så jeg håber, at de bliver i haven :-)

  SvarSlet
 13. Ha ha, det er virkelig sjovt! Sikke et snapshot - frøen ser lidt misfornøjet ud over sådan at blive taget på fersk gerning :)

  SvarSlet
 14. Hej Christina
  Velkommen til som fast læser :-)

  Ja, det var en pudsig oplevelse :)

  SvarSlet
 15. Fantastiske billeder....
  Dyreliv på godt og ondt i haven :0)

  SvarSlet
 16. Jag trodde vinbersnigler hølt Iberian borte? Noen fortalte meg det en gang. Men vilken överraskning med padda i potten, jag hadde hoppat högt! Men söt är den ju i varje fall :)

  SvarSlet
 17. Hej Mette
  Enig :-)

  Hej Mia
  Har også lært via dette indlæg, at vinbjergsnegle holder den iberiske væk - jeg vil have flere vinbjergsnegle :-)

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på. Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola.

Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen.

På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)