Gå videre til hovedindholdet

Besøg i haven

Vel hjemme igen måtte jeg som noget af det første en tur i haven -  og der havde jeg sørme fået besøg i drivhuset. I én af potterne med hvid scabiose, som jeg selv har sået, var jorden rodet op. Jeg kunne ikke forstå hvorfor og prikkede derfor i jorden, for at få den fast omkring planten igen. Men jorden gav så underligt efter - og jeg fandt ud af hvorfor!


En tudse (eller en frø?) havde gemt sig i potten under jorden. Jeg ved ikke hvorfor den gemmer sig der, men jeg håber ikke, at den har spist af scabiosens rødder?

Ikke langt derfra fandt jeg en vinbjergsnegl. Jeg er klar over, at vi har vinbjergsnegle i haven og sidste år var jeg endda vidne til to vinbjergsnegles parringsakt. Vinbjergsneglene er grunden til, at jeg ikke spreder sneglegiften Ferramol i haven. Heldigvis har jeg kun fundet ganske få iberiske snegle i haven sidste efterår, men de er så KLAMME - jeg har vist en fobi for snegle uden hus - mon det har et navn!

Vinbjergsneglens hus havde en revne. Jeg tænker, at det ikke er godt - gad vide, om den skal leve med det og kan den overleve endnu en vinter? Eller heler sneglehuset ligesom en menneske-fraktur heler? Der er vist en del viden jeg mangler ift. til dyreverdenen!

Kommentarer

  1. Det er da godt, at du ikke har en tudsefobi. Det lader til, at du tog det helt roligt da Hr.Tudse stak hovedet op af potten :-). Jeg er ikke helt sikker på, at jeg ville have været lige så stoisk. Sød ser han nu ud.

    Ha´en god aften
    Birgitte

    SvarSlet
  2. Hej Birgitte
    Nej, ingen tudsefobi her, men på den anden side, så kunne jeg ikke tage ham op i hånden - han fik lov til selv at hoppe ud!

    SvarSlet
  3. Hej Susanne, jeg var da nok blevet enormt forskrækket, hvis det var mig, der havde mødt tudsen i krukken! Godt fanget med cameraet.

    Og en fin vinbjergsnegl. Jeg ved ikke om sneglehuset kan heles...

    Ulla

    SvarSlet
  4. Hej Ulla
    Tror jeg mest blev overrasket! Heldigvis var han tålmodig indtil jeg fik kameraet hentet ;-)

    SvarSlet
  5. Hvor sjovt at Hr Tudse lige have sat sig der..Jeg er vild med frøer men er ikke så glad ved at røre de helt store som går under betegnelsen padder..
    Og hvor er du heldig at have vinbjergsnegle..Vi har ingen iberiske snegle..tror måske det er fordi vi bor omkranset af marker som bliver dyrket ..Håber at vinbjergsneglen kan overleve med hul i huset..
    Hilsen Karina

    SvarSlet
  6. Hej Karina
    Vores have er tidligere vandhave og vi bor ca. 300 m fra gadekærret, så der er ofte frøer i haven. Men jeg kan nu slet ikke røre ved frøerne, men derfor er de nu alligevel meget søde - specielt senere når de små nuttede frøbørn hopper rundt på plænen :-)

    Du er heldig, at du ingen dræbersnegle har - de er så ulækre, yakk!

    SvarSlet
  7. Igen et par af guds skabninger. Når de så til og med er nyttedyr, så er de mere end velkommen - selom de er klamme :-) Jeg har selv haft flere store tudser i haven, og har den holdning, at lader de mig være, lader jeg dem være. De samme gælder de få snoge vi har haft. Bvadr!!

    Ha' en fin aften.

    SvarSlet
  8. Hej Madam Bæk
    Enig :-) Første gang jeg så en snog var i drivhuset - jeg er vist aldrig kommet ud derfra så hurtigt, som dengang :-)

    SvarSlet
  9. Hej Susanne

    Jeg har et godt bud på hvorfor du ikke har mange dræbersnegle, for både frøerne og vinbjergsneglene er med til at holde dem væk. Frøerne spiser dræbersneglenes æg, mens vinbjergsneglene skulle spise dræbersneglene (se evt. her http://begynderhaven.dk/index.php/kokkenhaven/138-vinbjergsnegle-holder-draebersneglene-vaek)

    Det er et helt fantastisk billede du har fået af frøen/tudsen i potten :)

    SvarSlet
  10. Hej Martin
    Tak for oplysningerne - og nu bliver jeg så ekstra glad for frø'erne og for at jeg ikke har brugt Ferramol :-)

    Tak - synes selv, at det er et ret 'sødt' billede af frøen der titter frem :)

    SvarSlet
  11. Nu hører jeg jo til frø- og tudseelskerne, og syntes at dit foto er helt fantastisk og hvor er du bare heldig med sådan en oplevelse!! ;o)

    Når det så er sagt, så betyder det jo ikke at jeg elsker at røre ved dem og jeg ville altså også blive forskrækket, hvis hr. Tudse poppede op af en urtepotte, men sikke et godt grin det kunne give bagefter. Pas nu godt på ham og hans artsfæller, vi har brug for dem!

    Vinbjergsnegle er desværre en sjælden gæst på disse kanter, den er nu også fascinerende.

    SvarSlet
  12. Hej Jette
    Ja det var en pudsig oplevelse. Da vi tømte drivhuset, fandt vi ca. 10 frøer i én af kapilærkasserne. Min mor er sej og tog dem varsomt i hånden, for at smide dem ud af drivhuset. Så jeg håber, at de bliver i haven :-)

    SvarSlet
  13. Ha ha, det er virkelig sjovt! Sikke et snapshot - frøen ser lidt misfornøjet ud over sådan at blive taget på fersk gerning :)

    SvarSlet
  14. Hej Christina
    Velkommen til som fast læser :-)

    Ja, det var en pudsig oplevelse :)

    SvarSlet
  15. Fantastiske billeder....
    Dyreliv på godt og ondt i haven :0)

    SvarSlet
  16. Jag trodde vinbersnigler hølt Iberian borte? Noen fortalte meg det en gang. Men vilken överraskning med padda i potten, jag hadde hoppat högt! Men söt är den ju i varje fall :)

    SvarSlet
  17. Hej Mette
    Enig :-)

    Hej Mia
    Har også lært via dette indlæg, at vinbjergsnegle holder den iberiske væk - jeg vil have flere vinbjergsnegle :-)

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

DIY - selvandings potte

I et indlæg i foråret (næh nu jeg får set efter, så var det faktisk vinter), lovede jeg at vise, hvad jeg skulle bruge nogle af alle de ting til, som jeg samlede. Tiden er kommet til at bruge de tomme konservesdåser til en selvvandings potte. Jeg er stærkt inspireret til idéen fra en video på Youtube hos en amerikansk dame og nu kan jeg jo selvfølgelig ikke husk hvor. Men I får lige opskriften her "på dansk". Jeg har brugt følgende ting; spand fra blomsterhandlere - én af de store spande, som de får afskårne blomster hjem i 5 konservesdåser med bund og top skåret af rund folie tærteform en-gangs karklud håndklæde rør, som er lidt længere end spandens højde pottejord plante - jeg har plantet en chili der i Jeg satte konservesdåserne ned i spanden og det er i dette område, at der er plads til vandet. For at vandet kun er i det nederste område, borede jeg et hul lige under højden af konservesdåserne. Hullet skal fungere som et overløbshul, således at va

Rionet brugt til forskellige formål

Så blev der skåret endnu et par rionet til, som skal bruges til espalier i haven. Og de blev også sat op. Det første blev sat op ved urtehaven, hvor de skal fungere dels som rum-skaber og "blikfanger" og dels skal der gro et par tornløse brombær op af det. Det andet ved tobakspibeplanten, som ikke har haft noget at klatre op af siden vi fjernede hækken i efteråret 2011, så det bliver dejligt at få den som en væg i stedet for ud over græsplænen. Jeg havde set hos min veninde på Fyn, at hun havde nogle bøjede rionet som fungerede som plantestøtter. Smart, så det måtte jeg også have. Heldigvis havde jeg gemt resterne fra denne og fra sidste gang vi skar til (man er jo samler), så jeg fandt nogle gode stykker jeg kunne anvende. Jeg bøjede nettene over et bræt. Mens jeg stod på brættet, tog jeg fat i nettet og trak nettet op mod mig selv. Det var nødvendigt at tage fat så langt nede mod brættet som muligt for at få en nogenlunde skarp bøjning.   Et lille stykke af ri

Ulv i fåreklæder

Jeps jeg nåede at sætte de sidste løg idag og sikke en dejlig tilfredsstillelse det er. Men derfor må vinteren nu gerne blive væk et stykke tid endnu - jeg har stadig mange projekter, som jeg gerne vil nå et par stykker mere af inden. Sjovt som sådan et løglægnings-projekt kan sætte nyt lys på et bed. For da jeg skulle igang med at sætte løgene i et område, fik jeg øjene op for, at den italienske arum breder sig voldsomt og fylder alt for meget. Den har tidligere fået lov at brede sig, fordi jeg synes, at den er så facinerende i dens livscyklus og fordi de hvidbrogede blade passer så fint i det hvide husbed. Men inden jeg kunne sætte løg, måtte jeg grave dele af den væk for at få plads. De små nye planter er nemme at fjerne, idet deres små knolde stadig ligger øverligt. Det er straks noget sværere at fjerne de større planter, hvor knoldende har boret sig ned i jorden. Og de er så viseligt indrettet, at de lader stilken slippe knolden, hvis man trækker i stilken. Så en spad