Gå videre til hovedindholdet

Sommerblomster til skygge

I forbindelse med det kommende bed bag det nye stakit, er der en lille stribe jord op mod havehuset. Her har jeg tidligere haft sommerblomster og sådan må det være igen! Men også denne stribe ligger i skygge det meste af dagen, så jeg har været på jagt efter en et-årig.

Jeg fandt frem til, at følgende et-årige kan anvendes; is-begonie, flittighans, flittiglise, mamelukærme, engelsk pelargonie, fuschia og lathyrus. Men der skal påregnes, at blomstringen ikke bliver helt så rigt, som i mere solrige områder.

Mamelukærmer vandt jeg i Lines Give Away, så dem havde jeg. Og så bestemte jeg mig for is-begonier, som jeg har været på jagt efter. Det har ikke været helt nemt og det skyldes sikkert, at det endnu er for tidligt, at plante sommerblomsterne ud. Men jeg fandt dem tilsidst i et byggemarked!


Jeg kunne ikke dy mig, men måtte have mameluærme-frøene i jorden og de små is-begonier plantet. Men da det endnu er koldt om natten og DMI lover 0° natten mellem søndag og mandag har jeg nok været for tidligt ude. Jeg dækker derfor planterne med bobleplast som beskyttelse om natten og håber planterne klarer sig!

Kommentarer

 1. Hvor dejligt, spændende hvordan det kommer til at vokse til. Ja det her forår er kommet hurtigt over os, føles jo nærmest sommerligt, men det kan snyde så grumt - men deet lyder somom du har styr på det.

  SvarSlet
 2. Hej Karen
  Lang tid siden sidst :-)

  Det sommerlige vejr kan sagtens snyde os og tro, at vi kan plante sommerblomster mm nu - men... Håber bobleplasten hjælper min iver ;-)

  SvarSlet
 3. Jeg krydser fingre for at det går med bobleplasten. Jeg er ny på din blog, og ved derfor ikke, om der er en forhistorie til bedet? Tænker på om du mon fik mere ud af at plante skyggetålende stauder? Men det dejlige ved sommerblomster er jo selvfølgelig muligheden for at variere det hvert år. Have- hilsener herfra

  SvarSlet
 4. Hej Anette
  Velkommen til bloggen :-)

  Nej der er ingen forhistorie til bedet. Men der er to bede ved siden af, som skal tilplantes med skyggetålende stauder. Klik evt. på linket i 'kommende bed'. Så for variationens skyld har jeg her valgt sommerblomster. Må se om det går og så høste erfaringer herfra til brug til næste år og evt. plante stauder istedet :-)

  SvarSlet
 5. Det skal nok blive fint - Men ellers er Hosta jo fantastisk til skyggebede, der findes mange smukke sorter, med det mest fantastiske løv, der iøvrigt også giver smukke blomster. Dem har jeg mange af :) - Men øhhh, dem kender du jo nok ;-)

  SvarSlet
 6. Hej Flora
  Du kan tro jeg kender Hosta og dem så jeg gerne mange flere af i haven. Så det er muligt, at jeg skal forbi Enemærkets Hostahave på én af havemesserne i Lejre eller Hillerød :-)

  SvarSlet
 7. Skønt med puslerier og drømme om et nyt bed Susanne.....det skal nok blive godt. Hvor har I været flittige med nye rumdeler maling og det hele - det ser godt ud :0)

  Dorthe

  SvarSlet
 8. Hej Dorthe
  Tak - vi er rigtig glade for vores uderum, som kun er blevet endnu bedre med rumdelerne :-) Og med tiden bliver det et par gode bede, men jeg hylder de tre T'er; Ting T'ar Tid :)

  SvarSlet
 9. Hej Susanne, ja det er rart at være "tilbage". Hosta er da en fantastisk ide, klatrehortensia ville mit forslag være hvis det skulle lidt i højden. For er det ikke rart med noget lidt mere permanent i skyggen, sommerblomsterne er jo dejlige men belønner jo bedst med lidt mere lys.
  Ja TTT, det må jeg også sande, men sikke du har rykket og nu kommer sommeren og så kan du nyde den nye ruminddeling, terrassen og alle de nye ideer om haven som man hele tiden får.

  SvarSlet
 10. Hej Karen
  Du har helt ret i, at sommerblomster er flygtige, men også en mulighed for at skifte lidt udtryk i beddet. Klatrehortensia er en dejlig plante, som jeg lige har plantet ved det sorte haveskur :-)
  Ja, vi krydser fingre for, at vi får en dejlig sommer, så vi kan nyde vores skønne terrasse :-)

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

De små i haven

Det er ikke de små mennesker, der er tale om! Men istedet er de små blomster fanget med makro-linsen og når der kigges efter, så er der en del smukke små blomster


Porcelænsblomstens fine små blomster har her besøg af en lille bille.

De sidste blomster på kærmindsøstrene sidder helt oppe i toppen af blomsterstænglen - det varer ikke længe inden deres blomstring er slut.De små grøn/hvide blomster findes i hobetal på benveden. Det er ikke til at forstå, at den får flotte røde og orange frøstande hen på efteråret - og frøstandene er vel at mærke noget større end selv blomsten.

De enkelte blomster på den lille sibiriske portulak er små, men oftest er der flere planter på samme sted og flere blomster samtidig, så derfor er den til at få øje på.Den sidste er én af mine yndlinge, som man skal kigge virkelig godt efter, for at finde - de små tobakspiber gemmer sig gerne under de rimelig store blade af tobakspibeplanten.

Ukrudt top tre

Alle kæmper vist med hvert sit ukrudt i haven - jeg gør ihvertfald. Ina fra Anna's plads havde forleden dag et indlæg om de tre 'værste' ukrudt i hendes have. Den tråd vælger jeg at tage op.


Helt uden overdrivelse og yderligere overvejelse, så går første pladsen til skvalderkålen. Den er (næsten) umulig at komme af med og breder sig vildt og voldsomt, hvis den får lov. Jeg har endnu ikke lykkedes med at få ryddet et bed for skvalderkål, for blot et enkelt lille stykke rod, bliver hurtigt til et helt bed.

Der er dog en del forslag til planter, som kan klare sig mod skvalderkålen og lukke af for lys til dens fotosyntese og dermed hindrer den i at vokse - se bl.a. denneartikel. Berit fra Irishaven har skrevet et indlæg om kulsukker mod skvalderkål og jeg har selv skrevet et indlæg om stor tusindstråle.


Andenpladsen går til dette ukrudt, som jeg måtte finde navnet på i Ukrudtsnøglen. Jeg fandt frem til, at det må være en lav ranunkel.  Den spreder sig ivrigt i græsplænen og …