Gå videre til hovedindholdet

Et morads med idéer

Et par bede er blevet groft forsømt de sidste par år. Det ene bed bliver nemlig afgrænset af bagsiden af stakittet. Det har ligget på kanten af et tidligere dam, så da vi nedlagde dammen ødelagde vi dets idé. Og da vi gik igang med at lave den nye terrasse, blev bedet yderligere ødelagt. Så nu ligner et et morads, som trænger til en kærlig hånd (eller flere). Men der er opstået et spændende rum, som indbyder til at der bliver arbejde med det.

Stakittet giver form på bedet lige bag, idet det afgrænses af stakittets bagside. Jeg har en idé om, at bedet skal udviddes til venstre langs stakittet og at det fortsat skal være et stenbed. Foran beddet anes pigsten lagt som belægning på en sti, som deler sig enten op til terrassen eller forbi det andet bed.

Pigstensstien er til højre i billedet og til højre for det andet bed, som ligger omkring et birketræ. Planterne i beddet har fået lov til at brede sig og i forbindelse med tilblivelse af den nye terrasse, blev beddet brugt som oplagsplads for ekstra jord. Også det bed, har jeg planer om, skal være et stenbed.

Så nu er jeg på jagt efter idéer til stauder i blå, lilla og lyserøde farver, som kan stå tørt blandt sten og i skygge. Jeg læste om Geranium Cinereum 'Ballerina' i et gammelt nr. af 'Alt om Haven' og er blevet forelsket - håber den kan klare sig i ét af bedene. Desuden har jeg fået lovning på (mange) blå balkan-anemoner fra min søster, når jeg er klar. Men derudover er jeg blank ift. hvilke planter der kan trives i et tørt, skygget bed. Hvis I har forslag til egnede planter hører jeg meget gerne fra jer?

Kommentarer

 1. Det er altid spændende, at skulle lave et nyt bed :-) Gad vide hvad du vælger at bruge det til.

  Jeg er ikke særlig velbevandret i stenbedsplanter, men mon ikke der er inspiration at hente i Jørn Dannesboes bog "Stenbedet" ??

  SvarSlet
 2. Hej Vivik
  Lige præcis den bog gik jeg på biblioteket efter i går - men biblioteket havde lukket :-/

  SvarSlet
 3. Spændende - glæder mig til at se bedet, når det står klart :-)

  'Ballerina' er skøn - og ideel til stenbedet - dog er den en sol-geranium, der elsker fuld sol.

  De fleste stenbedsplanter er til sol, men der er selvfølgelig også planter til skygge - bl.a. bispehuerne kan tåle tør skygge, når først de er veletableret - eller geranium macrorrhizum (der findes lavere sorter), men de er jo ikke deciderede alpine planter.

  Alpin-/stenbedet er bestemt ikke mit speciale, men måske kan du finde hjælp her? http://www.agsdanmark.dk/

  Fortsat god påske :-)

  SvarSlet
 4. Dejlige billeder.
  Du er god til at finde på nye projekter, det er jeg også. Håber du er bedre end jeg er til at få dem afsluttet.
  Spændende nyt bed, desværre er jeg ikke god når det gælder stenbedsplanter. Håber du finder hvad du søger

  SvarSlet
 5. Bispehue kan lide skygge. Den blomstrer nu og senere har den de flotteste blade. Den fås i flere farver :O)

  SvarSlet
 6. Fnis....jeg læste lige (for sent) at Marlene også har omtalt den. Nu ved du det så 2 gange :O)

  SvarSlet
 7. Hej Marlene
  Tak for dit svar og linket til AGS. Når jeg ser de alpine planter på AGS's hjemmeside, så er jeg ikke sikker på, at det skal være et alpint bed - jeg har vist udtrykt mig forkert! Nok snarere et bed med sten og deri stauder, som kan klare de tørre og skyggefulde forhold. Og dertil er bispehue en god idé - den kan jeg rigtig godt lide :-)

  Jeg retter lige lidt i det oprindelige indlæg, så jeg får udtrykt mig korrekt :-)

  Øv for storkenæben - den må jeg få plads til i et andet bed. Men efter lidt surfing på nettet, kan jeg se, at der er andre storkenæb - som du også foreslår - så mon ikke jeg finder én jeg kan bruge i bedet!

  Hej Vibe
  Ja, idéer har jeg altid nok af. Heldigvis når alle idéerne ikke at blive påbegyndt ;-)

  Hej Susanne
  Ja, sådan kan det gå ;-) Tak for forslaget alligevel. Bispehue er en god idé - og når I er to der foreslå, så er den 'rigtig' til forholdene og en staude, som jeg vil plante i bedet :-)

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

Firkantede fastelavnsboller

På 'min' header står der, at bloggen mest handler om haven, men også lidt om alt det andet. Og 'det andet' er vi så kommet til i aften. Jeg har nemlig fået lyst til at dele min 'opskrift' på firkantede fastelavnsboller med jer.

Til gemalens fødselsdag købte vi et par fastelavnsboller med fløde hos bageren. Og jeg tænkte, at det måtte kunne gøres efter i eget køkken. Så igår købte jeg ind til eksperimentet. De blev faktisk rigtig gode og så var de helt friske og sprøde. Og det bedste af det hele er, at de er utrolig lette at lave.


Færdiglavede butterdejsplader fra supermarkedet halveres og bages i ovnen i 20 min. Hver firkant skæres i to halvdele.

Kagecreme røres med lidt sukker og vanille. Flødeskum blandes med cremen i forholdet 2:1 og en 'klat' lægges mellem de to lag butterdej.


Fastelavnsbollen pyntes med glasur.

Det er da nemt. Og på trods af at fastelavnsbollerne er firkantede, så smager de altså rigtig godt.

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…