Gå videre til hovedindholdet

Et morads med idéer

Et par bede er blevet groft forsømt de sidste par år. Det ene bed bliver nemlig afgrænset af bagsiden af stakittet. Det har ligget på kanten af et tidligere dam, så da vi nedlagde dammen ødelagde vi dets idé. Og da vi gik igang med at lave den nye terrasse, blev bedet yderligere ødelagt. Så nu ligner et et morads, som trænger til en kærlig hånd (eller flere). Men der er opstået et spændende rum, som indbyder til at der bliver arbejde med det.

Stakittet giver form på bedet lige bag, idet det afgrænses af stakittets bagside. Jeg har en idé om, at bedet skal udviddes til venstre langs stakittet og at det fortsat skal være et stenbed. Foran beddet anes pigsten lagt som belægning på en sti, som deler sig enten op til terrassen eller forbi det andet bed.

Pigstensstien er til højre i billedet og til højre for det andet bed, som ligger omkring et birketræ. Planterne i beddet har fået lov til at brede sig og i forbindelse med tilblivelse af den nye terrasse, blev beddet brugt som oplagsplads for ekstra jord. Også det bed, har jeg planer om, skal være et stenbed.

Så nu er jeg på jagt efter idéer til stauder i blå, lilla og lyserøde farver, som kan stå tørt blandt sten og i skygge. Jeg læste om Geranium Cinereum 'Ballerina' i et gammelt nr. af 'Alt om Haven' og er blevet forelsket - håber den kan klare sig i ét af bedene. Desuden har jeg fået lovning på (mange) blå balkan-anemoner fra min søster, når jeg er klar. Men derudover er jeg blank ift. hvilke planter der kan trives i et tørt, skygget bed. Hvis I har forslag til egnede planter hører jeg meget gerne fra jer?

Kommentarer

 1. Det er altid spændende, at skulle lave et nyt bed :-) Gad vide hvad du vælger at bruge det til.

  Jeg er ikke særlig velbevandret i stenbedsplanter, men mon ikke der er inspiration at hente i Jørn Dannesboes bog "Stenbedet" ??

  SvarSlet
 2. Hej Vivik
  Lige præcis den bog gik jeg på biblioteket efter i går - men biblioteket havde lukket :-/

  SvarSlet
 3. Spændende - glæder mig til at se bedet, når det står klart :-)

  'Ballerina' er skøn - og ideel til stenbedet - dog er den en sol-geranium, der elsker fuld sol.

  De fleste stenbedsplanter er til sol, men der er selvfølgelig også planter til skygge - bl.a. bispehuerne kan tåle tør skygge, når først de er veletableret - eller geranium macrorrhizum (der findes lavere sorter), men de er jo ikke deciderede alpine planter.

  Alpin-/stenbedet er bestemt ikke mit speciale, men måske kan du finde hjælp her? http://www.agsdanmark.dk/

  Fortsat god påske :-)

  SvarSlet
 4. Dejlige billeder.
  Du er god til at finde på nye projekter, det er jeg også. Håber du er bedre end jeg er til at få dem afsluttet.
  Spændende nyt bed, desværre er jeg ikke god når det gælder stenbedsplanter. Håber du finder hvad du søger

  SvarSlet
 5. Bispehue kan lide skygge. Den blomstrer nu og senere har den de flotteste blade. Den fås i flere farver :O)

  SvarSlet
 6. Fnis....jeg læste lige (for sent) at Marlene også har omtalt den. Nu ved du det så 2 gange :O)

  SvarSlet
 7. Hej Marlene
  Tak for dit svar og linket til AGS. Når jeg ser de alpine planter på AGS's hjemmeside, så er jeg ikke sikker på, at det skal være et alpint bed - jeg har vist udtrykt mig forkert! Nok snarere et bed med sten og deri stauder, som kan klare de tørre og skyggefulde forhold. Og dertil er bispehue en god idé - den kan jeg rigtig godt lide :-)

  Jeg retter lige lidt i det oprindelige indlæg, så jeg får udtrykt mig korrekt :-)

  Øv for storkenæben - den må jeg få plads til i et andet bed. Men efter lidt surfing på nettet, kan jeg se, at der er andre storkenæb - som du også foreslår - så mon ikke jeg finder én jeg kan bruge i bedet!

  Hej Vibe
  Ja, idéer har jeg altid nok af. Heldigvis når alle idéerne ikke at blive påbegyndt ;-)

  Hej Susanne
  Ja, sådan kan det gå ;-) Tak for forslaget alligevel. Bispehue er en god idé - og når I er to der foreslå, så er den 'rigtig' til forholdene og en staude, som jeg vil plante i bedet :-)

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på. Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola.

Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen.

På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.

Madam Bæk's have med græsser

Jeg har fået mig én på have-opleveren -  jeg har været på besøg hos Madam Bæk, som har bloggen Et haveliv med sygdom. Jeg var inviteret i hendes have for at få inspiration til at "indføre" græsser i haven. Og der var masser af inspiration at hente.Jeg lagde meget mærke til, at der flere steder i haven var plantet store og høje græsser ud til kanten eller i forgrunden af et bed. Jeg har altid tænkt, at det høje skal plantes bagerst, men her lærte jeg, at det ser rigtig godt ud med græsser forrest.


Her er i det hele taget brugt mange høje græsser. Jeg har det selv svært ved at få højde i bedene og har en tendens til kun at vælge stauder, som ikke er voldsomt høje. Jeg må se at få lidt højde ind og specielt i husbedet kunne nogle af de høje græsser danne naturlige rum og dermed flere bede i det lange bed.  

Græsserne er bruge på forskellige måder i haven - her som en kant langs huset. Andre steder i samspil med stauder, buske eller et-årige.
Denne rødbrune New Zealanske Star s…