Gå videre til hovedindholdet

Akebia Quinata

For omkring et år siden "forelskede" jeg mig i akebia på et besøg hos Dorthe aka Frøken Solhat. Akebia har lige siden da været på min must-have-liste. Og jeg var så heldig, at få hele to planter Akebie Quinata i fødselsdagsgave af mine forældre.

I dag fik jeg dem plantet i det bed, som indeholder mørke, lyserøde og lidt hvide blomster. Akebia'erne skal gro op af rionettet på stakittet.
Akebia Quinata kaldes på dansk for akebia eller femblad og når man ser på bladende som er femdelte forstår man hvorfor. På engelsk kaldes akebia for chokolate vine grundet de smukke mørke blomster. For min skyld må den meget gerne blive kaldt for chokolade vin, for det lyder ret godt i mine ører og giver søde associationer.

Akeia blomstrer med både han og hun blomster. Og den ene af mine planter blomster - den er vist fremdrevet, for jeg har ikke set på andre blogs, at der er vist blomstrende eksemplarer endnu.

Men dette er hanblomster, som er lysere end hunblomsterne - se et godt billede af både hun og hanblomster her. Jeg kan foreløbig ikke finde nogle hun blomster på planten, så jeg må vist vente til næste år med at se de smukke mørke blomster. 

Kommentarer

 1. Jeg har haft en flere år, men der viser sig stadig ingen blomster :( Hvor er du heldig at købe en i blomst.
  Dorthe har i øvrigt vist, at hendes blomstrer.

  SvarSlet
  Svar
  1. Helt i blomst er den nu ikke, men knopperne er ved at blive dannet og det vare ikke længe nu før de springer ud ;0)

   Slet
 2. Hvor er du heldig at have fået sådan en fin gave. Din overskrift fik mig til at tro, at du havde blomster i en veletableret akebia, og jeg var lige ved at blive godt misundelig, for det varer noget, før vores begynder at blomstre.

  SvarSlet
 3. Jeg bliver da hele tiden klogere herinde i blogland :)

  SvarSlet
 4. De er så smukke, ønsker mig også en... har hørt man kan spise bærene, men ved ikke om det passer.
  Kh. Marianne

  SvarSlet
 5. Sådan en har jeg også lige fået, ehm, købt, dog uden at ha' set den 'herinde', ikke bevidst i hvertfald. Men jeg blev en smule bleg om snuden igår da jeg googlede. Jeg endte præcis hos Solhatten og i historier om uendelige underjordiske rødder og nærmest noget, der er værre. Måske jeg bare skal slå koldt vand i blodet....

  SvarSlet
  Svar
  1. ....jeg hepper på at de slår koldt vand i blodet ;0) Jeg har ikke haft problemer i den retning. Men det er rigtig at den er meget villig til at slå rødder hvis rankerne kommer i kontakt med jorden og på den måde kan brede sig. Jeg binder bre mine op på trådene på muren et par gange når det er nødvnedigt. Jeg er sikker på du bliver glad for dit køb ;0)

   Slet
 6. *SMILER* det var en skønt besøg og du er altid velkommen igen ;0) Fantastisk fødselsdagsgave Susanne - den er jeg sikker på du bliver glad for. Jeg undre mig dog over farven som ikke er chokoladefarvet som på skiltet. Mon det er en hvid du har fået dig i stedet???

  Jeg købte selv den hvide sidste år og plantede den ved min udebruser - jeg har ikke set den med blomst men forestillede mig den ville være lidt mere hvid.....men ved det ikke endnu men håber på de kommer allerede i år.

  Knus Dorthe

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på. Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola.

Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen.

På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.

Madam Bæk's have med græsser

Jeg har fået mig én på have-opleveren -  jeg har været på besøg hos Madam Bæk, som har bloggen Et haveliv med sygdom. Jeg var inviteret i hendes have for at få inspiration til at "indføre" græsser i haven. Og der var masser af inspiration at hente.Jeg lagde meget mærke til, at der flere steder i haven var plantet store og høje græsser ud til kanten eller i forgrunden af et bed. Jeg har altid tænkt, at det høje skal plantes bagerst, men her lærte jeg, at det ser rigtig godt ud med græsser forrest.


Her er i det hele taget brugt mange høje græsser. Jeg har det selv svært ved at få højde i bedene og har en tendens til kun at vælge stauder, som ikke er voldsomt høje. Jeg må se at få lidt højde ind og specielt i husbedet kunne nogle af de høje græsser danne naturlige rum og dermed flere bede i det lange bed.  

Græsserne er bruge på forskellige måder i haven - her som en kant langs huset. Andre steder i samspil med stauder, buske eller et-årige.
Denne rødbrune New Zealanske Star s…