Gå videre til hovedindholdet

Lampepudsergræs og alunrod

Da jeg havde børstet terrassen med en stiv kost én gang med spartsomt med vand fra oven, ja så kom der ligesom ikke mere. Jeg måtte derfor i byen efter et aggregat til haveslangen, så jeg kunne "spraye" terrassen, mens jeg skrubbede de sidste alger væk.

Og nå ja, så er der jo lige et gartneri på vejen, som jeg måtte forbi. Og der var masser af fristelse. Men da jeg ikke synes, at jeg er helt færdigt med bedet med det mørke løv/blomster og lyserøde blomster, så prioriterede jeg to planter.


Jeg har i et stykke tid haft en idé om, at jeg gerne vil have nogle flere græsser ind i bedene. Og lige her stod dette smukke lampepudsergræs med mørkt løv; Pennicetum 'Rubrum'. 

Gartneriet havde en del forskellige alunrod, men jeg faldt for den efterhånden almindelige Heuchera 'Purple Palace'. 


Jeg fik en lille snak med gartneren, som fortalte at Purple Palace er én af de alunrod, som kan formeres med frø, hvor imod de andre, som han har i gartneriet, kun kan formeres via microformering.

Gartneren fortalte i korte træk, hvordan der i et laboratorium tages et ganske lille stykke af det yderste af et blad, da bladspidsen er sygdomsfri. Stykket blendes og spredes på et voksemedium, hvorefter der fra det blende materiale vokser rigtig mange små planter, som er lig moderplanten. Det vil også sige, at disse alunrod ikke kan frøformeres.

Det var spændende at høre om og ny viden for mig. Skønt at professionelle har lyst til at give lidt af deres store viden videre til os haveamatører.

Kommentarer

 1. Den er virkelig flot, din lampepudser. - den ville jeg også have bragt hjem!
  Blende!? Ja, bestemt spændende snak du havde. Det ville jeg aldrig have tænkt man gjorde.
  Rigtig god weekend,
  :-D Rose

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, græsset faldt jeg pladask for, så den måtte bare med hjem. De havde også en mere kompakt én, som var mindre og med mindre mørkt løv, men den var ikke fuldt hårdfør, så den fik de lov at beholde.

   Jeg stod vist også med åben mund og polypper, da han fortalte. Og jeg kom til at spørge om det ikke var en temmelig usikker metode. Men han svarede; tværtimod, man er sikker på rigtig mange nye planter. Spændende :-)

   Slet
 2. Godaften Susanne.Hvilken smuk græs du fik med hjem.Er selv vild med græsser,
  skal helt sikker have flere.Og gerne med mørkt løv.
  Godnat Jette.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har også fået øjene op for græsser. Lampepudergræsset var nr. 4, så der vil helt sikkert med tiden også komme flere til min have :-) Overvejer endda at så nogle selv, men nu får vi se.

   Slet
 3. Jeg kan godt lide alle de "sorte" planter I alle herinde anskaffer jer, men må nøjes med at nyde billederne( det med plads nok...)
  Men smukke er de i sandhed! ;O)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det må være lidt træls ikke at have plads til flere planter. Jeg nyder at planlægge nyt, så har helt "ondt" af dig. Så håber jeg, at du nyder vores planter ekstra meget. For du har ret - de er smukke :-)

   Slet
 4. Lampepudsergræs ser spændende ud, den kunne jeg også tænke mig.
  Spændende historie om formering af Heuchera, den kendte jeg heller ikke.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg kan godt forstå, at du gerne vil have fat i den. Hvis det er muligt at tage frø og så dem, så kan jeg tage nogle fra til dig senere. Men aner ikke, om man kan tage frø derfra. Hvis du er interesseret, så sig lige til senere - har en frygtelig dårlig hukommelse ift. at huske hvem der ønsker hvad!

   Ja, det var spændende at høre om. Og tænker at der er mange flere stauder, som de laver microformering på, end vi lige aner.

   Slet
 5. Lampepudsergræs er meget smuk. Jeg købte en for et par år siden, men den overlevede ikke vinteren.

  Spændende med microformering. Jeg har en gang hørt, at det er den måde bregner formeres på.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var ærgerligt, at din lampepudsergræs ikke overlevede. I gartneriet havde de også en mere kompakt mørk lampepudser, men den var ikke helt hårdfør. Måske det har været én magen til din.

   Jeg troede, at bregner formerer sig med sporer. Men hvorfor skulle de ikke også kunne formeres med micro-formering.

   Slet
 6. Er du GAL hvor bliver vi kloge!

  Jeg er blevet en STOR FAN af ALUNROD efter at jeg har modtaget nogle som gaver af en kør blomsterveninde.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er skønt, at vi hele tiden lærer :-)

   Jeg er altså også blevet vild med alunrod og har efterhånden et par stykker i haven. Har fået et par almindelige fra mine forældres have og har købt nogle stykker med farvet løv. Og der er jo så mange forskellige at vælge mellem og så mange fristelser :)

   Slet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på. Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola.

Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen.

På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)