Gå videre til hovedindholdet

Lampepudsergræs og alunrod

Da jeg havde børstet terrassen med en stiv kost én gang med spartsomt med vand fra oven, ja så kom der ligesom ikke mere. Jeg måtte derfor i byen efter et aggregat til haveslangen, så jeg kunne "spraye" terrassen, mens jeg skrubbede de sidste alger væk.

Og nå ja, så er der jo lige et gartneri på vejen, som jeg måtte forbi. Og der var masser af fristelse. Men da jeg ikke synes, at jeg er helt færdigt med bedet med det mørke løv/blomster og lyserøde blomster, så prioriterede jeg to planter.


Jeg har i et stykke tid haft en idé om, at jeg gerne vil have nogle flere græsser ind i bedene. Og lige her stod dette smukke lampepudsergræs med mørkt løv; Pennicetum 'Rubrum'. 

Gartneriet havde en del forskellige alunrod, men jeg faldt for den efterhånden almindelige Heuchera 'Purple Palace'. 


Jeg fik en lille snak med gartneren, som fortalte at Purple Palace er én af de alunrod, som kan formeres med frø, hvor imod de andre, som han har i gartneriet, kun kan formeres via microformering.

Gartneren fortalte i korte træk, hvordan der i et laboratorium tages et ganske lille stykke af det yderste af et blad, da bladspidsen er sygdomsfri. Stykket blendes og spredes på et voksemedium, hvorefter der fra det blende materiale vokser rigtig mange små planter, som er lig moderplanten. Det vil også sige, at disse alunrod ikke kan frøformeres.

Det var spændende at høre om og ny viden for mig. Skønt at professionelle har lyst til at give lidt af deres store viden videre til os haveamatører.

Kommentarer

 1. Den er virkelig flot, din lampepudser. - den ville jeg også have bragt hjem!
  Blende!? Ja, bestemt spændende snak du havde. Det ville jeg aldrig have tænkt man gjorde.
  Rigtig god weekend,
  :-D Rose

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, græsset faldt jeg pladask for, så den måtte bare med hjem. De havde også en mere kompakt én, som var mindre og med mindre mørkt løv, men den var ikke fuldt hårdfør, så den fik de lov at beholde.

   Jeg stod vist også med åben mund og polypper, da han fortalte. Og jeg kom til at spørge om det ikke var en temmelig usikker metode. Men han svarede; tværtimod, man er sikker på rigtig mange nye planter. Spændende :-)

   Slet
 2. Godaften Susanne.Hvilken smuk græs du fik med hjem.Er selv vild med græsser,
  skal helt sikker have flere.Og gerne med mørkt løv.
  Godnat Jette.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har også fået øjene op for græsser. Lampepudergræsset var nr. 4, så der vil helt sikkert med tiden også komme flere til min have :-) Overvejer endda at så nogle selv, men nu får vi se.

   Slet
 3. Jeg kan godt lide alle de "sorte" planter I alle herinde anskaffer jer, men må nøjes med at nyde billederne( det med plads nok...)
  Men smukke er de i sandhed! ;O)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det må være lidt træls ikke at have plads til flere planter. Jeg nyder at planlægge nyt, så har helt "ondt" af dig. Så håber jeg, at du nyder vores planter ekstra meget. For du har ret - de er smukke :-)

   Slet
 4. Lampepudsergræs ser spændende ud, den kunne jeg også tænke mig.
  Spændende historie om formering af Heuchera, den kendte jeg heller ikke.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg kan godt forstå, at du gerne vil have fat i den. Hvis det er muligt at tage frø og så dem, så kan jeg tage nogle fra til dig senere. Men aner ikke, om man kan tage frø derfra. Hvis du er interesseret, så sig lige til senere - har en frygtelig dårlig hukommelse ift. at huske hvem der ønsker hvad!

   Ja, det var spændende at høre om. Og tænker at der er mange flere stauder, som de laver microformering på, end vi lige aner.

   Slet
 5. Lampepudsergræs er meget smuk. Jeg købte en for et par år siden, men den overlevede ikke vinteren.

  Spændende med microformering. Jeg har en gang hørt, at det er den måde bregner formeres på.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var ærgerligt, at din lampepudsergræs ikke overlevede. I gartneriet havde de også en mere kompakt mørk lampepudser, men den var ikke helt hårdfør. Måske det har været én magen til din.

   Jeg troede, at bregner formerer sig med sporer. Men hvorfor skulle de ikke også kunne formeres med micro-formering.

   Slet
 6. Er du GAL hvor bliver vi kloge!

  Jeg er blevet en STOR FAN af ALUNROD efter at jeg har modtaget nogle som gaver af en kør blomsterveninde.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er skønt, at vi hele tiden lærer :-)

   Jeg er altså også blevet vild med alunrod og har efterhånden et par stykker i haven. Har fået et par almindelige fra mine forældres have og har købt nogle stykker med farvet løv. Og der er jo så mange forskellige at vælge mellem og så mange fristelser :)

   Slet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Nyt med genbrug

Nyt bed med genbrugsplanter har set dagens lys! Et mindre, men problematisk område blev udset til at blive et fint lille nyt bed. Selvsåede planter fra haven og plantegaver blev plantet i beddet

En par clematis' er plantet på et rionet for at skærme af mod kompostbeholderne. Men foran rionettet findes et mindre charmerende stykke, som er vældig synligt, når havehuset rundes. Tanken var at der skulle være græs, men området ligger i skygge fra stakittet, så græsset har meget ringe vilkår. 

Området går vi dagligt igennem, når vi skal hente æg og fodre hønsedamerne, så derfor er stykket blevet "en torn i øjet" og det blev besluttet, at stykket skulle blive et bed stedet. 
En hosta, som jeg fik af en kollega sidste efterår, blev plantet i hjørnet. Små søde primula, som jeg fik af en venindes mor forleden, blev delt og plantet i tre grupper. Flere planter har sået sig selv i haven og jeg var rundt at samle lidt ind; jakobsstige, blåaks og sibirisk portulak. Alle blev plantet …

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

Flueben og oversigtsplan

Urtehavens stier er blevet befriet! Fiberdugen er klippet til og højbede præsenteres nu på bedste vis. Og et forsøg på at tegne haven på en oversigtsplan er gjort


1. maj blev fejret i haven idet urtehaven som udgangspunkt er blevet færdig. Nu mangles kun, at de står grønne og frodige - se det bliver også en fest. Dagen er brugt på at kravle rundt mellem bedene  for at klippe fiberdugen til, så den ikke ses længere. 
Og som det ses, så har det haft stor effekt. Småstenene står  nu flot frem og de fine højbede præsenteres på bedste vis. 
De seneste aftener er blevet brugt på et forsøg på at tegne haven ind på et oversigtskort. Det har faktisk været en ret sjov opgave, men også lidt besværligt lige at huske hvordan bedene er placeret. 
Jeg har været ude i haven at kigge et par gange under oversigtskortets tilblivelse, men på trods af det, så er bedene ikke tegnet helt korrekt op og oversigtskortet er på ingen måder målfast. Nå ja - og havehuset er blevet lidt skævt!
Jeg ved, at jeg har …