Gå videre til hovedindholdet

Nyt høstanemonebed

Så fik jeg 'taget mig sammen' til at få flyttet høstanemoner fra bedet bag drivhuset. Bedet bag drivhuset skal bruges til højbede til krydderurter og jeg har et bed bag det kommende espalier med tobakspibeplanten, som 'mangler' planter.


Da jeg havde gravet høstanemoner op fra bedet en rum tid, så havde jeg sådan en bunke at 'lege med'. Der var vel omkring 50 planter og der var flere tilbage i bedet, som jeg ikke har gravet op. Det må da siges at være et lækkert stort antal.

Med så mange planter, så kunne jeg lige så  godt sætte dem tæt i det nye bed. Men hvor tæt er tæt? 'Google er min ven' og jeg fandt at 40-60 cm var passende for at planterne ville dække indenfor et år eller to.

Jeg besluttede derfor, at når jeg nu havde så mange, så kunne jeg sætte dem med 30 cm og så håber på, at de kommer til at dække nogenlunde allerede denne sæson.


Der blev plads til i alt 30 planter, som er sat uden lineal - men det ser næsten lige ud. Og hvem ser det, når de først kommer i vækst. Mellem dem skal jeg have sat de vibeæg, som også står i drivhusbedet.

Og så har jeg jo en del planter til rest. Overvejer om de skal plantes i et bed, hvor der er masser af skvalderkål. Jeg har læst her, at høstanemoner skulle være gode at have sammen med skvalderkål. Men ville nu egentligt hellere have kulsukker i det bed. Vi får se hvad jeg beslutter mig til.

Iøvrigt - den store bunke 'grene' forrest i billeder, er grene fra tobakspibeplanten. På afstand ser der ikke ud til at være meget liv på grenene, men på nært hold, så er grenene ved at få de fineste bitte små blade.

Kommentarer

 1. Øhhhh, mener du ikke kulsukker?

  :D

  Hvor bliver det ellers flot SuNsanne!

  Jeg vil lige sige, at det er en god idé med et godt øjemål. Og det har du. Også uden lineal.

  SvarSlet
  Svar
  1. Thi hi, tror du ikke, at kulsyre vil være effektiv overfor skvalderkålens rødder? Spøg til side, selvfølgelig er det kulsukker og jeg har straks rettet det i indlægget :-)
   ja, man lærer jo efterhånden at bruge øjemålet :)

   Slet
 2. Hvor bliver det fint Susanne, jeg tror du har et rigtig godt øjemål :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak - jeg håber høstanemonerne kommer til at trives der som én stor 'blok' :-)

   Slet
 3. Sikke en rigdom......jeg har et hjørne som er inficeret med Skvalderkål i mit nye Tøsebed og her skal der også stå Høstanemoner for at tage kampen op med Skvalderkålen, som jeg ved vil vende stærkt tilbage trods forårslugningen.
  Og jeg skal hilse, at sige at sådan en lille bette Høstanemone ikke er billig.....jeg ville have haft et hav - men økonomien besluttede sig til 15 stk! Så du er altså en rig kvinde med sådan en klump fuld af planter.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg tror heller ikke, at høstanemonerne kan slå skvalderkålen ihjel. Men høstanemonerne er sikkert stærke nok til, at de ikke bliver kvalt af skvalderkålen og det er jo også meget godt :-)
   Tænkte noget af det samme, da jeg så den store bunke planter. Og så er der endda flere tilbage i det oprindelige bed. Utroligt at de er så dyre - de breder sig jo meget, hvis de får fat, at det nærmest er ukrudt. Men et skønt ukrudt :-)

   Slet
 4. Åååh - LOV mig et billede af dit hav af høstanemoner - der er intet smukkere end massive mængder af samme plante - så er det næsten lige meget hvad plante det er, men den overflod der er i at have så mange samme sted - det er SÅ flot!

  SvarSlet
  Svar
  1. Du kan tro, at jeg skal vise et billede af dem, når de kommer i blomst - hvis de når det i år. Hvis du søger på 'høstanemoner' på min blog, så har jeg lavet indlæg både i 2011 og 2010 med fotos af de mange høstanemoner, hvor de har stået indtil nu.
   Og du har ret, der er noget helt specielt over et bed med overdådigt mange ens blomster :-)

   Slet
 5. Det skal nok blive godt, men jeg synes, at de er svære at få til gro, det kan godt tage år. Til gengæld breder de sig kraftigt, når de endelig har fået fat.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har også hørt, at de er svære at få igang, men jeg håber, at det lykkes. På den tidligere plads var der ihvertfald ingen problemer - der gror de meget kraftigt og vil gerne invadere omgivelserne. Har overvejet, om jeg skulle grave et eller andet ned i siderne, men er ikke kommet længere end til tanken.

   Slet
 6. Jeg håber på, at du vil vise billeder igen lidt senere. Jeg har nemlig selv haft lidt svært ved at dele høstanemoner. Men jeg gjode det i efteråret, og jeg har siden læst, at foråret er det rigtige.

  Men jeg kan lige se det for mig, det bliver smukt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tænker også, at foråret er det bedste tidspunkt idet høstanemonerne blomstrer i efteråret. Jeg håber, at de får fat, så jeg kan få endnu et stort flor at se :-)
   Jeg tror slet ikke, at jeg kan lade være med at vise billeder :)

   Slet
 7. Det var godt nok mange høstanemoner. Det KAN kun blive godt.
  Tak for kigget.
  Ha` en god aften.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, der er rigtig mange, men de har også stået der i mange år. Og så har jeg endda gravet flere op på det sidste til at give væk.
   Jeg håber, at de får fat og at det bliver godt :-)

   Slet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Ukrudt top tre

Alle kæmper vist med hvert sit ukrudt i haven - jeg gør ihvertfald. Ina fra Anna's plads havde forleden dag et indlæg om de tre 'værste' ukrudt i hendes have. Den tråd vælger jeg at tage op.


Helt uden overdrivelse og yderligere overvejelse, så går første pladsen til skvalderkålen. Den er (næsten) umulig at komme af med og breder sig vildt og voldsomt, hvis den får lov. Jeg har endnu ikke lykkedes med at få ryddet et bed for skvalderkål, for blot et enkelt lille stykke rod, bliver hurtigt til et helt bed.

Der er dog en del forslag til planter, som kan klare sig mod skvalderkålen og lukke af for lys til dens fotosyntese og dermed hindrer den i at vokse - se bl.a. denneartikel. Berit fra Irishaven har skrevet et indlæg om kulsukker mod skvalderkål og jeg har selv skrevet et indlæg om stor tusindstråle.


Andenpladsen går til dette ukrudt, som jeg måtte finde navnet på i Ukrudtsnøglen. Jeg fandt frem til, at det må være en lav ranunkel.  Den spreder sig ivrigt i græsplænen og …

DIY - selvandings potte

I et indlæg i foråret (næh nu jeg får set efter, så var det faktisk vinter), lovede jeg at vise, hvad jeg skulle bruge nogle af alle de ting til, som jeg samlede.
Tiden er kommet til at bruge de tomme konservesdåser til en selvvandings potte. Jeg er stærkt inspireret til idéen fra en video på Youtube hos en amerikansk dame og nu kan jeg jo selvfølgelig ikke husk hvor.

Men I får lige opskriften her "på dansk".

Jeg har brugt følgende ting;
spand fra blomsterhandlere - én af de store spande, som de får afskårne blomster hjem i5 konservesdåser med bund og top skåret afrund folie tærteformen-gangs karkludhåndklæderør, som er lidt længere end spandens højdepottejordplante - jeg har plantet en chili der i Jeg satte konservesdåserne ned i spanden og det er i dette område, at der er plads til vandet.

For at vandet kun er i det nederste område, borede jeg et hul lige under højden af konservesdåserne. Hullet skal fungere som et overløbshul, således at vandet aldrig kan stå højere end hu…

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…