Gå videre til hovedindholdet

Nyt høstanemonebed

Så fik jeg 'taget mig sammen' til at få flyttet høstanemoner fra bedet bag drivhuset. Bedet bag drivhuset skal bruges til højbede til krydderurter og jeg har et bed bag det kommende espalier med tobakspibeplanten, som 'mangler' planter.


Da jeg havde gravet høstanemoner op fra bedet en rum tid, så havde jeg sådan en bunke at 'lege med'. Der var vel omkring 50 planter og der var flere tilbage i bedet, som jeg ikke har gravet op. Det må da siges at være et lækkert stort antal.

Med så mange planter, så kunne jeg lige så  godt sætte dem tæt i det nye bed. Men hvor tæt er tæt? 'Google er min ven' og jeg fandt at 40-60 cm var passende for at planterne ville dække indenfor et år eller to.

Jeg besluttede derfor, at når jeg nu havde så mange, så kunne jeg sætte dem med 30 cm og så håber på, at de kommer til at dække nogenlunde allerede denne sæson.


Der blev plads til i alt 30 planter, som er sat uden lineal - men det ser næsten lige ud. Og hvem ser det, når de først kommer i vækst. Mellem dem skal jeg have sat de vibeæg, som også står i drivhusbedet.

Og så har jeg jo en del planter til rest. Overvejer om de skal plantes i et bed, hvor der er masser af skvalderkål. Jeg har læst her, at høstanemoner skulle være gode at have sammen med skvalderkål. Men ville nu egentligt hellere have kulsukker i det bed. Vi får se hvad jeg beslutter mig til.

Iøvrigt - den store bunke 'grene' forrest i billeder, er grene fra tobakspibeplanten. På afstand ser der ikke ud til at være meget liv på grenene, men på nært hold, så er grenene ved at få de fineste bitte små blade.

Kommentarer

 1. Øhhhh, mener du ikke kulsukker?

  :D

  Hvor bliver det ellers flot SuNsanne!

  Jeg vil lige sige, at det er en god idé med et godt øjemål. Og det har du. Også uden lineal.

  SvarSlet
  Svar
  1. Thi hi, tror du ikke, at kulsyre vil være effektiv overfor skvalderkålens rødder? Spøg til side, selvfølgelig er det kulsukker og jeg har straks rettet det i indlægget :-)
   ja, man lærer jo efterhånden at bruge øjemålet :)

   Slet
 2. Hvor bliver det fint Susanne, jeg tror du har et rigtig godt øjemål :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak - jeg håber høstanemonerne kommer til at trives der som én stor 'blok' :-)

   Slet
 3. Sikke en rigdom......jeg har et hjørne som er inficeret med Skvalderkål i mit nye Tøsebed og her skal der også stå Høstanemoner for at tage kampen op med Skvalderkålen, som jeg ved vil vende stærkt tilbage trods forårslugningen.
  Og jeg skal hilse, at sige at sådan en lille bette Høstanemone ikke er billig.....jeg ville have haft et hav - men økonomien besluttede sig til 15 stk! Så du er altså en rig kvinde med sådan en klump fuld af planter.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg tror heller ikke, at høstanemonerne kan slå skvalderkålen ihjel. Men høstanemonerne er sikkert stærke nok til, at de ikke bliver kvalt af skvalderkålen og det er jo også meget godt :-)
   Tænkte noget af det samme, da jeg så den store bunke planter. Og så er der endda flere tilbage i det oprindelige bed. Utroligt at de er så dyre - de breder sig jo meget, hvis de får fat, at det nærmest er ukrudt. Men et skønt ukrudt :-)

   Slet
 4. Åååh - LOV mig et billede af dit hav af høstanemoner - der er intet smukkere end massive mængder af samme plante - så er det næsten lige meget hvad plante det er, men den overflod der er i at have så mange samme sted - det er SÅ flot!

  SvarSlet
  Svar
  1. Du kan tro, at jeg skal vise et billede af dem, når de kommer i blomst - hvis de når det i år. Hvis du søger på 'høstanemoner' på min blog, så har jeg lavet indlæg både i 2011 og 2010 med fotos af de mange høstanemoner, hvor de har stået indtil nu.
   Og du har ret, der er noget helt specielt over et bed med overdådigt mange ens blomster :-)

   Slet
 5. Det skal nok blive godt, men jeg synes, at de er svære at få til gro, det kan godt tage år. Til gengæld breder de sig kraftigt, når de endelig har fået fat.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har også hørt, at de er svære at få igang, men jeg håber, at det lykkes. På den tidligere plads var der ihvertfald ingen problemer - der gror de meget kraftigt og vil gerne invadere omgivelserne. Har overvejet, om jeg skulle grave et eller andet ned i siderne, men er ikke kommet længere end til tanken.

   Slet
 6. Jeg håber på, at du vil vise billeder igen lidt senere. Jeg har nemlig selv haft lidt svært ved at dele høstanemoner. Men jeg gjode det i efteråret, og jeg har siden læst, at foråret er det rigtige.

  Men jeg kan lige se det for mig, det bliver smukt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tænker også, at foråret er det bedste tidspunkt idet høstanemonerne blomstrer i efteråret. Jeg håber, at de får fat, så jeg kan få endnu et stort flor at se :-)
   Jeg tror slet ikke, at jeg kan lade være med at vise billeder :)

   Slet
 7. Det var godt nok mange høstanemoner. Det KAN kun blive godt.
  Tak for kigget.
  Ha` en god aften.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, der er rigtig mange, men de har også stået der i mange år. Og så har jeg endda gravet flere op på det sidste til at give væk.
   Jeg håber, at de får fat og at det bliver godt :-)

   Slet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Nyt med genbrug

Nyt bed med genbrugsplanter har set dagens lys! Et mindre, men problematisk område blev udset til at blive et fint lille nyt bed. Selvsåede planter fra haven og plantegaver blev plantet i beddet

En par clematis' er plantet på et rionet for at skærme af mod kompostbeholderne. Men foran rionettet findes et mindre charmerende stykke, som er vældig synligt, når havehuset rundes. Tanken var at der skulle være græs, men området ligger i skygge fra stakittet, så græsset har meget ringe vilkår. 

Området går vi dagligt igennem, når vi skal hente æg og fodre hønsedamerne, så derfor er stykket blevet "en torn i øjet" og det blev besluttet, at stykket skulle blive et bed stedet. 
En hosta, som jeg fik af en kollega sidste efterår, blev plantet i hjørnet. Små søde primula, som jeg fik af en venindes mor forleden, blev delt og plantet i tre grupper. Flere planter har sået sig selv i haven og jeg var rundt at samle lidt ind; jakobsstige, blåaks og sibirisk portulak. Alle blev plantet …

Næsten færdig

Urtehaven er næsten færdig! Arbejdet har skredet rigtig fint fremad i weekenden. Bedkanter er sat, der er efterfyldt med jord i bedene, fiberdug er lagt og småsten er kørt på. Vi er næsten færdige med urtehavens bede. Kun den sidste finish mangler. 

Vi har haft travlt og været effektive lørdag og søndag og foreløbig ser det godt ud. Når jeg så lige får klippet fiberdugen til - tror så tror jeg, at jeg bliver ovenud tilfreds med resultatet.


Lørdag middag startede vi med trækanter på bedene i kanten på de tre af siderne i urtehaven. Stierne mellem bedene var jord og fremspiret ukrudt havde haft gode forhold. Jorden i de seks højbede, som blev færdige i efteråret, var faldet sammen og trængte til opfyldning.


Alle bede er efterfyldt med jord fra genbrugspladsen - fire trailerfulde blev kørt på i alt. Samtidig blev de sidste kartofler sat og de øvrige bede ordnet. Alle kanter er sat og jord er fyldt på derefter.

Fiberdug er lagt i alle gange og småsten er lagt ud på stierne. Inden vi gik…

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)