Gå videre til hovedindholdet

Så rykker vi ...

Som tidligere skrevet, så har jeg et par kære hjælpere her i weekenden. Og som forudset, så er det effektiv og dejlig hjælp. Der bliver fjernet ukrudt i bedene, brombær klippet ned og affald kørt på lossepladsen.


Efter at hækken blev fjernet så står stativet til espalieret ude midt i det hele og jeg har været meget i tvivl om, hvad jeg skulle gøre for at få området til at se fornuftigt ud. Men nu har jeg bestemt, at der skal være et bed mellem stakittet og espalieret.

Jeg har en masse høstanemoner bag drivhuset, som skal flyttes hen i bedet bag espalieret. Sammen med høstanemonerne står de skønne vibeæg og de skal også holde flyttedag. For bedet bag drivhuset skal inddrages til et højbed til drivhus.


Nu er stykket mellem det kommende espalier til tobakspibeplanten (stolperne som er gravet ned) og stakittet er gravet. Så er det bare at få høstanemoner og vibeæg flyttet én af de nærmeste dag.

Vi er godt igang med at fylde højbedene i urtehaven, men lige nu er vi tvunget indendøre. Vi er blevet overrumplet af en kæmpe hagl- og regnbyge (det har 'de' ikke meldt noget om!) som nu har varet én time. Bygen må meget gerne stoppe nu, så vi kan komme videre med højbedene - mere om højbedene senere.

Kommentarer

 1. Dejligt med gode hjælpere i haven. Det bliver superfint med det nye bed, og høstanemoner vil sikkert trives der, håber at regnen stopper så i atter kan komme ud ;o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er så skønt med god hjælp og så er det tilmed rigtigt hyggeligt, at være sammen om forskellige aktiviteter :-)
   Jeg håber, at høstanemonerne vil trives der. Ihvertfald vil området ikke tørre ud, fordi det kommer til at så i en del skygge og det elsker høstanemoner jo :-)
   Det har vist lidt lange udsiger med den regn, men hvis vi skal nå det, som vi har sat os for, så må vi snart trække i regntøjet og vove os derud igen :)

   Slet
 2. hej Susanne.vi fik også hagl så det batter,og vi var midt i store
  oprydning i vores skur.der er stadig hvidt overalt.
  spændene med dit nye bed.høstanemoner er bare så smukke.
  er selv igang med at anlægge et nyt bed ved vores hoveddør.
  du kan se det på min blog(mit lille gods)god arbejdslyst
  Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Velkommen til Jette. Var også lige forbi din blog og meldte mig som fast læser. Det er fedt med et nyt bed, som skal planlægges og tilplantes :)
   Enig, høstanemoner er rigtig skønne og dem vil jeg ikke undvære i haven :-)

   Slet
 3. Hej Susanne, du bliver helt sikkert glad for høstanemonerne i dit nye bed, og de vil også præsentere sig flot der. Skønt at få en masse lavet, men æv med regnvejr, som tvinger én indendøre midt i processen.

  For øvrigt utroligt at der er så stor forskel på klimaet i Finland og Danmark på dette tidspunkt - godt at vi trods alt bor i Danmark :)

  kh Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak - ja, jeg håber, at de vil trives der og kan skærme lidt af for 'materialegården', som findes mellem stakit og det sorte skur.
   Ja, jeg var helt glad for at komme hjem igen - der er en del mere forår her. PIgerne jeg talte med, nævnte også, at nu trængte de til at få humøret løftet med varmere temperaturer og lysere tider. Og det kan jeg sagtens sætte mig ind i - synes også jeg trænger og vi har endda forår.

   Slet
 4. Ja, hvor var det dog irriterende vejr. Jeg havde lige slæbt alt grejet frem for at pudse vinduer udenfor, så jeg gik bare og skulede ud :-)
  Heldigvis fik jeg taget de sidste ved halv syv tiden, da det endelig holdt op. Men nej, det sagde vejrudsigten bestemt ikke noget om.
  Jeg tror også at du bliver glad for høstanemonerne der.
  Du har virkelig fået meget mere have efter hækken, hvis espalieret stod op ad den gamle hæk.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det var altså noget af en overrumpling med al den hagl - det var helt hvidt her.
   Du har fuldstændig ret i, at jeg har fået rigtig meget have efter at hækken er fjernet. Espalieret stod tæt op af hækken, så det har givet ca. 1,5 meter mere have. Herligt :-)

   Slet
 5. Dejligt med et par effektive hjælpere, det kunne jeg også godt bruge ;-)

  Det bliver helt sikkert et smukt bed.

  Tobakspibeplante er så smuk. Jeg har sået frø jeg fik af Eva, men de er endnu ikke spiret, jeg krdser fingre.

  God aften

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er skønt med dejlige og effektive hjælpere :-)
   Jeg har aldrig prøvet at tage frø af tobakspibeplanten, men har læst, at den er nem at formere ved nedkrogning. Du har ret i, at det er en dejlig og frodig klatreplante, så jeg krydser fingre for, at dine frø spirere.

   Slet
 6. Skønt med effektive hjælpere, så rykker det virkelig :o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er rigtig skønt og de er så effektive :-)

   Slet
 7. Jeg kunne også have brugt sådan et par effektive hjælpere. Du er heldig ;-)

  Det bliver helt sikkert godt med høstanemoner. De er så skønne.
  jeg blev også overrakste af et par haglbyger, men de varede ikke så længe.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg er rigtig heldig :-)
   Jeg håber, at de får lys nok der mellem stakit og tobakspibeplanten - tror det bliver en god opdeler i haven :-)

   Slet
 8. Jeg tilslutter mig Inas kor.

  Og hvor er det rart, at de lover lidt bedre vejr i den kommende tid.
  Det bliver så spændende med dine højbede. Jeg glæder mig på dine vegne til du kan komme i gang med at tilplante dem!

  Lige et spørgsmål, Susanne: Hvor høje bliver de pileurter, jeg fik af dig?

  SvarSlet
  Svar
  1. Synes de høje grader de lovede til næste weekend er taget af 'programmet' - æv.
   Ja, det bliver spændende, at få taget hul på det jomfruelige højbedsjord. Skal lige have planlagt sædskiftet på 4 - sædskiftet jeg viste tidligere var jo på 6 bede, så ...
   Løvet på pileurterne er ikke specielt højt ca. 15 cm vil jeg gætte på. Men spirerne med blomsterne kommer nok op på de ca. 25-30 cm. God fornøjelse med dem :-)

   Slet
 9. Det er skønt med hjælp udefra! Og sikke fint det bliver i din have. Kan godt forstå du har flyttet hækken, for det er da meget bedre med blomster og hegnet gør det jo ud for hæk. :-)

  Er hermed fast læser hos dig. :-)

  /Maria

  SvarSlet
  Svar
  1. Velkommen til som fast læser :-)
   Ja der sker heldigvis en masse i haven, men det trængte der helt sikkert også til. Og du har fuldstændig ret i, at blomster er meget bedre end hæk :-)

   Slet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på. Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola.

Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen.

På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)