Gå videre til hovedindholdet

Buske springer ud

Der sker noget med farver på buskene i haven lige i øjeblikket - ret skønt at øjne.

I januar var jeg i gang med at renovere birketræ's bedet. En del (læs mange) efeu blev hevet op og smidt væk. Og en del planter af liguster blev flyttet. Derudover er der en snedriverbusk og en mahoniebusk. Snedriverbusken blev klippet ned, men jeg nænnede ikke at klippe mahonien førend den havde blomstret.  


Jeg er glad for, at jeg valgte at "gemme" nedklipningen, for jeg holder meget af mahonieblomsterne og synes de passer rigtig godt i en buket på sofabordet sammen med et par sprøde tulipaner.  

Fjeldribsen står med mørkerøde blomster. De er endnu ikke sprunget helt ud, men jeg holder nu allermest af den, når den står som nu med de smukke bloddråbelignende blodrøde blomster. Jeg har lige været i "arkivet" og fandt ud af, at i 2010 sprang fjeldribsen ud d. 4. maj det vil sige, at den er en hel måned tidligere på færde i år. 


Ulempen ved fjeldribsen er, at den desværre lugter af kattetis. Men mon ikke denne ulempe opvejes af de minder, som mange af os har om fjeldribsen fra bedsteforældrenes have?

Uhm er også vild med den gule spirea's gyldne farver den viser lige nu. Men året igennem er dens farver skiftende og smukke. 


Sidste forår blev den klippet ned og kom med fantastisk smukke to-farvede blade. Jeg kan ikke huske om de har været to-farvede tidligere, så jeg er meget spændt på, om de er det igen. Og blomsterne har en skøn, skøn farve, som ser supergodt ud med det sorte stakit som baggrund, men sørme også i en dejlig sommerbuket.    

Kommentarer

 1. Hvor er du god til at tage billeder.
  Tak for kigget.
  Ha` en god aften.

  SvarSlet
 2. Uhh ... dagens store oplevelse i min have var også de bittesmå grønne skud i mine potentilbuske. Vi har en lang række, og det giver virkelig meget grønt at se på, når først buskene skifter udseende fra rødbrune til lysegrønne. Jeg har også en spirea, som allerede har et dejligt lysegrønt skær.
  Fjeldribs glæder jeg mig til at se i sommerhuset i påsken. Mine forældre har nogle store buske og med dine billeder, så venter jeg da spændt på synet.
  Buskene kan man simpelthen ikke undvære.
  VH nina

  SvarSlet
  Svar
  1. Det må se godt ud, med en hel hæk af potentilbuske - specielt her i foråret med den spæde grønne farve, men også når hele hækken blomstrer :-)
   Du har fuldstændig ret i, at man ikke kan undvære buske. Jeg er ikke så god til at få dem tænkt ind i bedene, men arbejder ihærdigt på at huske dem.
   God fornøjelse i sommerhuset - håber fjeldribsen er kommet frem :-)

   Slet
 3. Min blodribes er også lige på spring, men jeg kan nu også bedst lide den, inden den er sprunget helt ud.

  SvarSlet
  Svar
  1. Den dybe røde farve ses sjældent, så tror det er den der fasinerer mig. Når den først springer helt ud, så bliver den mere bleg.

   Slet
 4. Smukke knopper. De er nogen gange smukkere end selve blomsten.

  SvarSlet
  Svar
  1. Enig - spireaen er utrolig smuk lige nu :-)

   Slet
 5. Skønne forårsbilleder :-) Det er da utroligt, at der kan være en hel måneds forskel på hvornår de springer ud.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det kom opså bag på mig, men det var jo en kold, kold vinter vi havde sidste år. Da erantis sprang ud lagde jeg også mærke til, at de var nogle uger foran, så mon ikke det passer meget godt.

   Slet
 6. Rart at blive mindet om, at det var endnu koldere sidste år! Nu blæser det en hel pelikan igen!, men sidste år havde vi jo nok slet ikke været i haven endnu. Man glemmer let.

  Jeg nyder også alle de buske der springer ud lige nu - og dine fotos af dem :-)

  Rigtig god påske
  Birgitte

  SvarSlet
  Svar
  1. Du har ret - vi glemmer let hvordan det var sidste år. Og heldigvis har vi da kunnet komme i haven tidligere i år. Men var påskevejret ikke varmere sidste år - sådan husker jeg det i hvert fald.

   Slet
 7. Hej. Ja, der sker noget hver dag i haven. Det var sjovt at se, at vi er så meget længere fremme i år, mon ikke det skyldes den milde vinter? Det er flotte billeder, du har taget.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jo jeg tror, at det skyldes den milde vinter. Sidste år var der jo sne langt ind i 2011. Men savner nu ikke sneen og er glad for, at det har været muligt at komme i haven i mange af de kolde måneder :-)

   Slet

Tilføj en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Succes med tomater - eller ikke

To af mine seks tomatplanter i drivhuset står fint i år og de første røde tomater, er snart klar til høst.  
De fire andre planter står halvvisne i toppen og er nogle pistne eksemplarer - tilmed er rigtig mange af tomaterne angrebet af giffelråd. Og jeg kan fornemme på FB-gruppen "Tomat entusiaster", at mange andre tomatdyrkere også har problemer med giffelråd.

Disse tomater har jeg plukket af i dag. I min hånd har jeg alle de små tomater så det drejer sig om en hel del. Heldigvis smitter giffelråd ikke fra plante til plante, men der er ingen fordel ved, at planten skal bruge energi på at vokse disse tomater store - de bliver ikke spiselige alligevel!

Så vidt jeg kan læse mig til, så er der flere forskellige teorier om, hvorfor giffelråd opstår; for ujævn vanding, for meget varme eller ubalance i næringsstofferne.

Så kan jeg jo begynde at evaluere:

Ujævn vanding; synes jeg har været mere flittig med vandingen i år ift. tidligere år og jeg plejer ikke at have de store probleme…

Ukrudt top tre

Alle kæmper vist med hvert sit ukrudt i haven - jeg gør ihvertfald. Ina fra Anna's plads havde forleden dag et indlæg om de tre 'værste' ukrudt i hendes have. Den tråd vælger jeg at tage op.


Helt uden overdrivelse og yderligere overvejelse, så går første pladsen til skvalderkålen. Den er (næsten) umulig at komme af med og breder sig vildt og voldsomt, hvis den får lov. Jeg har endnu ikke lykkedes med at få ryddet et bed for skvalderkål, for blot et enkelt lille stykke rod, bliver hurtigt til et helt bed.

Der er dog en del forslag til planter, som kan klare sig mod skvalderkålen og lukke af for lys til dens fotosyntese og dermed hindrer den i at vokse - se bl.a. denneartikel. Berit fra Irishaven har skrevet et indlæg om kulsukker mod skvalderkål og jeg har selv skrevet et indlæg om stor tusindstråle.


Andenpladsen går til dette ukrudt, som jeg måtte finde navnet på i Ukrudtsnøglen. Jeg fandt frem til, at det må være en lav ranunkel.  Den spreder sig ivrigt i græsplænen og …