Gå videre til hovedindholdet

Buske springer ud

Der sker noget med farver på buskene i haven lige i øjeblikket - ret skønt at øjne.

I januar var jeg i gang med at renovere birketræ's bedet. En del (læs mange) efeu blev hevet op og smidt væk. Og en del planter af liguster blev flyttet. Derudover er der en snedriverbusk og en mahoniebusk. Snedriverbusken blev klippet ned, men jeg nænnede ikke at klippe mahonien førend den havde blomstret.  


Jeg er glad for, at jeg valgte at "gemme" nedklipningen, for jeg holder meget af mahonieblomsterne og synes de passer rigtig godt i en buket på sofabordet sammen med et par sprøde tulipaner.  

Fjeldribsen står med mørkerøde blomster. De er endnu ikke sprunget helt ud, men jeg holder nu allermest af den, når den står som nu med de smukke bloddråbelignende blodrøde blomster. Jeg har lige været i "arkivet" og fandt ud af, at i 2010 sprang fjeldribsen ud d. 4. maj det vil sige, at den er en hel måned tidligere på færde i år. 


Ulempen ved fjeldribsen er, at den desværre lugter af kattetis. Men mon ikke denne ulempe opvejes af de minder, som mange af os har om fjeldribsen fra bedsteforældrenes have?

Uhm er også vild med den gule spirea's gyldne farver den viser lige nu. Men året igennem er dens farver skiftende og smukke. 


Sidste forår blev den klippet ned og kom med fantastisk smukke to-farvede blade. Jeg kan ikke huske om de har været to-farvede tidligere, så jeg er meget spændt på, om de er det igen. Og blomsterne har en skøn, skøn farve, som ser supergodt ud med det sorte stakit som baggrund, men sørme også i en dejlig sommerbuket.    

Kommentarer

 1. Hvor er du god til at tage billeder.
  Tak for kigget.
  Ha` en god aften.

  SvarSlet
 2. Uhh ... dagens store oplevelse i min have var også de bittesmå grønne skud i mine potentilbuske. Vi har en lang række, og det giver virkelig meget grønt at se på, når først buskene skifter udseende fra rødbrune til lysegrønne. Jeg har også en spirea, som allerede har et dejligt lysegrønt skær.
  Fjeldribs glæder jeg mig til at se i sommerhuset i påsken. Mine forældre har nogle store buske og med dine billeder, så venter jeg da spændt på synet.
  Buskene kan man simpelthen ikke undvære.
  VH nina

  SvarSlet
  Svar
  1. Det må se godt ud, med en hel hæk af potentilbuske - specielt her i foråret med den spæde grønne farve, men også når hele hækken blomstrer :-)
   Du har fuldstændig ret i, at man ikke kan undvære buske. Jeg er ikke så god til at få dem tænkt ind i bedene, men arbejder ihærdigt på at huske dem.
   God fornøjelse i sommerhuset - håber fjeldribsen er kommet frem :-)

   Slet
 3. Min blodribes er også lige på spring, men jeg kan nu også bedst lide den, inden den er sprunget helt ud.

  SvarSlet
  Svar
  1. Den dybe røde farve ses sjældent, så tror det er den der fasinerer mig. Når den først springer helt ud, så bliver den mere bleg.

   Slet
 4. Smukke knopper. De er nogen gange smukkere end selve blomsten.

  SvarSlet
  Svar
  1. Enig - spireaen er utrolig smuk lige nu :-)

   Slet
 5. Skønne forårsbilleder :-) Det er da utroligt, at der kan være en hel måneds forskel på hvornår de springer ud.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det kom opså bag på mig, men det var jo en kold, kold vinter vi havde sidste år. Da erantis sprang ud lagde jeg også mærke til, at de var nogle uger foran, så mon ikke det passer meget godt.

   Slet
 6. Rart at blive mindet om, at det var endnu koldere sidste år! Nu blæser det en hel pelikan igen!, men sidste år havde vi jo nok slet ikke været i haven endnu. Man glemmer let.

  Jeg nyder også alle de buske der springer ud lige nu - og dine fotos af dem :-)

  Rigtig god påske
  Birgitte

  SvarSlet
  Svar
  1. Du har ret - vi glemmer let hvordan det var sidste år. Og heldigvis har vi da kunnet komme i haven tidligere i år. Men var påskevejret ikke varmere sidste år - sådan husker jeg det i hvert fald.

   Slet
 7. Hej. Ja, der sker noget hver dag i haven. Det var sjovt at se, at vi er så meget længere fremme i år, mon ikke det skyldes den milde vinter? Det er flotte billeder, du har taget.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jo jeg tror, at det skyldes den milde vinter. Sidste år var der jo sne langt ind i 2011. Men savner nu ikke sneen og er glad for, at det har været muligt at komme i haven i mange af de kolde måneder :-)

   Slet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på. Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola.

Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen.

På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.

Nedklipning af katteurt

Katteurten Nepeta faassenii 'Six hills Giants' lever op til sit navn og jeg skal love for, at den er blevet stor - stor og smuk var den, da den stod med alle de smukke blå blomster i fuld flor. Og den har været så velbesøgt af de flittige brumbassser.

En ulempe ved den er dog, at den falder til siden og derved bliver lidt bar i midten. Derfor fylder den ret meget - jeg tror, at én plante har fyldt 1,5x1,5 m. Derfor har den også klemt nogle af de planter, som jeg har sat i bedet. Måske har jeg plantet for tæt, men så er planten for stor.
Så istedet har jeg midlertidigt sat en stump rionet op, så plantestilkene er blevet løftet fra jorden og der er givet plads til andre planter. Dette må blive min fremtidige løsning - dog med rionet hele vejen rundt om planten - da jeg gerne vil beholde katteurten i haven.

Da jeg så, at der var friske grønne skud i midten af planterne, så var jeg kvik med saksen - væk med de horisontale, halv visne og afblomstrede grene. Og tilbage stod friske b…