Gå videre til hovedindholdet

Godt arbejdsvejr til renovering

Efter sidste byge så var det da bare på med gummirøjserne og ud i haven. Og hvilket skønt arbejdsvejr og med det rigtige tøj på, så var det jo en ren fornøjelse at få jord under neglene.

Og det var selvfølgelig birketræs-bedet som trak, efter at vi havde fået fjernet de visne asterstoppe igår. Renovering af dette bed, er ét af mine have-mål for 2012 og det er skønt, at være kommet igang.

Men det er vist et større arbejde end jeg lige havde regnet med. Bedet er gennemvævet af rødder på kryds og tværs fra både efeu og liguster. Men et lille stykke kom jeg da.


Bedet her har fået lov at passe sig selv bortset fra lidt studsning i kanten i de sidste otte år, så da jeg først begyndte at grave, så fandt jeg ud af, at stenbelægningen faktisk gik helt ind til, hvor spaden er placeret. Jeg har da også irriteret mig over, at at der var så smal en passage, men det kan heldigvis blive anderledes.

Bagerst i bedet står både en mahonie og en spirea, som er blevet noget ranglede og hænger ud over belægningen. Heldigvis har jeg 'Politikkens visuelle Håndbog i beskæring', så den må jeg lige have besøgt for at se, hvordan hvordan jeg beskærer de to buske bedst.


Det bagerste område her i haven har som sagt fået lov til at passe sig selv, men efter at hækken er væk og stakittet er kommet op, så er urskoven forsvundet og jeg har en helt klar forventning om, at det bliver et rigtigt dejligt og hyggeligt område at gå tur i, når jeg engang er færdig med at renovere bl.a. dette bed.

P.S. Du kan se mere om mahonie på min plante-blog 

Kommentarer

 1. Det er skønt med alle de dejlige sten, der er dukket op i din have. Jeg glæder mig til at følge hvordan det bliver.

  SvarSlet
 2. Hvor dejligt med en ny tumleplads:-) Det skal nok blive godt!
  Jeg var en rigtig tøsetøs i dag og gad ikke at gå ud i haven pga. regnen. Fedt at du gjorde!
  -karina

  SvarSlet
 3. Det må være dejligt at komme igang. Sidste år lå der jo metervis af sne overalt på dette tidspunkt.

  SvarSlet
 4. @ Lene; det er vildt fedt, at finde alle de sten. Var i fotoarkiverne igår for at se, om jeg kunne finde billeder fra området der bag ved, men kunne desværre ikke finde nogle. Det havde ellers været meget lettere end at skulle 'famle' sig fem. Men er sikker på, at det bliver hyggeligt med tiden :-)

  @ K; heldigvis var det tørvejr her - dog ingen sol, men en dejlig temperatur for januar måned, så det var bare at gå i krig på den nye krigsplads :-) Jeg er meget spændt på, hvordan det ender, men er sikker på, at det ender godt :-)

  @ Helena; det er utroligt, at vi kan komme i jorden her i januar, men hvor er det dejligt at være få lidt afløb for forårsfornemmelserne :-)

  SvarSlet
 5. Lycka till med renoveringen av planteringen. Eller den arkeologiska utgrävningen :-), jag tänker på den stenbelagda gången som du "hittade".

  Kram Anna Vattenkanna

  SvarSlet
 6. @ Anna; thi hi, ja det er nærmest en ærkæologisk udgravning ;-) Tak, det bliver spændende at se, om jeg finder mere :-)

  SvarSlet
 7. Du har godt nok været flittig i dag, jeg synes at det har været en vandkold dag, så jeg har ikke været meget ude. Men der er da lidt at se til for dig med det bed, det bliver spændende at se hvor mange sten du finder.

  SvarSlet
 8. Er næsten helt misundelig på dig... at du har været i haven idag... jeg havde ikke tid.
  Det er jo guld du der har gravet frem, og sikke en overraskelse :o)
  Det blir spændende at følge din renovering...

  Ha en go aften...

  SvarSlet
 9. Dejligt at få taget hul på et nyt projekt :-)
  Det er bare med at få taget hul på det hele, så skal du nok få det op. I vores forrige have ryddede jeg rigtig mange m2 efeu, så det kan lade sig gøre ;-)
  Både mahonia og spirea ville jeg klippe hårdt tilbage, så de kunne skyde påny og blive tætte og fine igen. Det anbefales, at man gør det i foråret efter blomstring med mahoniaen, men uanset hvad plejer de at skyde ret godt. Alt afhængig af hvilken spirea det handeler om, er det eneste der kan ske ved at klippe den ned nu, at den ikke får blomster i år, hvis det er en der blomstrer på 2. års skud.

  SvarSlet
 10. @ Lisbeth; vi fik heldigvis kun vand til middag og derefter var det tørvejr med fornuftig temperatur - skønt :-)
  Ja, der er noget at gå igang med, men er sikker på at det bliver godt - engang.

  @ Bettina; det kan jeg godt forstå - det var skønt at få brugt lidt energi på haven i det dejlige vejr :-)

  Jeg var klar over, at der var en stenbelægning, men ikke at den var så bred - det bliver godt, at få den frem i lyset og få en noget bredere passage :-)

  @ Vivi; jeg har også ryddet mange kvm efeu andre steder i haven, men det kræver tålmodighed og kræfter, når der også er masser af andre rødder. Men er helt sikker på at med vedholdenhed og knofedt, så skal jeg nok få fjernet det 'skidt', som breder sig uhæmmet.

  Ja, jeg ved faktisk ikke, hvilken spirea der er tale om, men hvis det kun er dette års blomstring jeg mister, så er det næsten det værd. Og mahonien er så ranglet at der kun er få blomster. Så jeg følger nok dit råd og klipper det hele kraftigt tilbage. Tak :-)

  SvarSlet
 11. ...det er nok værd at bevare det, som kan vokse dér under birken... Her hos os tager birken i hvert fald rigtig meget vand, så beplantningen og plænen omkring er lidt sølle.
  Da vi var i Claus Dalbys have i august spurgte jeg ham, hvad han gjorde for at få planterne til at gro så fint under den hængebirk han har midt i haven, og han svarede "ingenting". Måske handler det bare om at arbejde nok med jorden, så birkens rødder ikke får så megen magt i jordpverfladen?
  Hej fra Line

  SvarSlet
 12. @ Line; du har ret i, at det er bedst at bevare det der er etableret der i forvejen. Derfor vil jeg også beholde både spirea, mahonie og nogle af asterserne. Derudover er der en lav stedsegrøn, som danne en lav hæk på den ene side, som også får lov at blive der.
  Du har også ret i, at birken drikker meget, så det skal være skygge og tørketålende planter, som der skal suppleres med i bedet. Men der skal helt sikkert noget mere ind, for ellers bliver bedet for kedeligt.

  SvarSlet
 13. Sikke et arbejde, du der er kommet igang med. Det er da også den perfekte årstid, for hvis det var varmt, ville det nok ikke være så sjovt at slås med alle de rødder.
  Det må være skønt at grave sten frem på de måde :-)
  Det bliver helt sikkert et hyggeligt sted, når du er færdig med det.

  SvarSlet
 14. Hold da op en energi. Jeg tror lige det var birketræet du ville i gang med. Vi har planer om at fælde vores pga størrelsen fordi det stjæler alt vandet fra vores planter. Og så har vi en lille have, så det er efterhånden et stort træ og have stående. Og jeg drømmer lidt om et hvidt bed lige under træet.

  Glæder mig til at se resultatet. Det lyder spændende.

  Mange hilsner
  Lise Lotte

  SvarSlet
 15. Jamen Susanne.....det var da en helt fantastisk dejlig bred stenbelagt sti der pludselig dukkede frem - er sikker på at dine forventninger om en skøn ny plet i haven bliver indfriet.

  Knus Dorthe
  og fortsat god arbejdslyst

  SvarSlet
 16. Hvor får du dog al den energi fra på denne årstid. Jeg ville have været i haven i går men jeg opgav. Det var da alt for våd og kold, så jeg valgte den varme stur i stedet for.
  Et stor arbejde du der har gang i.

  SvarSlet
 17. @ Hanne; du har fuldstændig ret i, at det var det helt rigtige vejr til at knokle med rødder og sten - det er ihvertfald muligt at arbejde sig til varmen :-)

  Ja, det er jo ligesom at finde skatte :-)

  @ Lise Lotte; du har ret - birketræet stjæler rigtig meget vand fra de omgivende planter, men foreløbig får det lov at stå og danne højde i haven. Og så kan vi se den flotte hvide stamme fra terrassen og huset. Så foreløbig har det fået lov til at overleve selvom det efterhånden er meget højt og jeg er allergisk overfor det. Istedet så må vi finde planter til bedet under, som er skygge- og tørketålende

  Jeg kan også sagtens se et hvidt bed med den flotte stamme i midten for mig - håber der findes hvide stauder itl det :-)

  @ Dorthe; det er skønt, at stien er så bred. Uha ja, kan også se det for mig - drømme, drømme :-)

  @ Aase Marie; ved ikke rigtig hvor energien kommer fra, for jeg plejer altid, som i altid, at være gået i vinterhi. Måske det er vejret eller endnu bedre alt den havesnak og alle jeres dejlige blogge, som holder gejsten oppe :-)

  SvarSlet

Tilføj en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Succes med tomater - eller ikke

To af mine seks tomatplanter i drivhuset står fint i år og de første røde tomater, er snart klar til høst.  
De fire andre planter står halvvisne i toppen og er nogle pistne eksemplarer - tilmed er rigtig mange af tomaterne angrebet af giffelråd. Og jeg kan fornemme på FB-gruppen "Tomat entusiaster", at mange andre tomatdyrkere også har problemer med giffelråd.

Disse tomater har jeg plukket af i dag. I min hånd har jeg alle de små tomater så det drejer sig om en hel del. Heldigvis smitter giffelråd ikke fra plante til plante, men der er ingen fordel ved, at planten skal bruge energi på at vokse disse tomater store - de bliver ikke spiselige alligevel!

Så vidt jeg kan læse mig til, så er der flere forskellige teorier om, hvorfor giffelråd opstår; for ujævn vanding, for meget varme eller ubalance i næringsstofferne.

Så kan jeg jo begynde at evaluere:

Ujævn vanding; synes jeg har været mere flittig med vandingen i år ift. tidligere år og jeg plejer ikke at have de store probleme…

Ukrudt top tre

Alle kæmper vist med hvert sit ukrudt i haven - jeg gør ihvertfald. Ina fra Anna's plads havde forleden dag et indlæg om de tre 'værste' ukrudt i hendes have. Den tråd vælger jeg at tage op.


Helt uden overdrivelse og yderligere overvejelse, så går første pladsen til skvalderkålen. Den er (næsten) umulig at komme af med og breder sig vildt og voldsomt, hvis den får lov. Jeg har endnu ikke lykkedes med at få ryddet et bed for skvalderkål, for blot et enkelt lille stykke rod, bliver hurtigt til et helt bed.

Der er dog en del forslag til planter, som kan klare sig mod skvalderkålen og lukke af for lys til dens fotosyntese og dermed hindrer den i at vokse - se bl.a. denneartikel. Berit fra Irishaven har skrevet et indlæg om kulsukker mod skvalderkål og jeg har selv skrevet et indlæg om stor tusindstråle.


Andenpladsen går til dette ukrudt, som jeg måtte finde navnet på i Ukrudtsnøglen. Jeg fandt frem til, at det må være en lav ranunkel.  Den spreder sig ivrigt i græsplænen og …