Gå videre til hovedindholdet

Lille del af stakit bed

Jeg havde glædet mig til en dag i haven, men jeg blev slemt skuffet, for det regnede da jeg stod op og op af formiddagen. Så jeg havde faktisk opgivet, at det skulle blive idag. Men over middag stoppede regnen og kl. 14 ca. skinnede solen. Så kan det da nok være, at jeg fik gang i gummirøjserne, som førte mig ud i haven.


Èn af de ventende opgaver i haven er stakitbedene, hvor der skal sættes rionet op til klatreplanter. Jeg gik derfor igang med en del af et kommende bed. Her til sommer har jeg planter om, at skal der plantes rosenslynger og lathyrus op af denne del af rionettet og foran skal der være forskellige planter bl.a. dahlia.

Bedet er luget og jorden vendt i en 80 cm bred bremme langs stakittet. Og mens jeg gik der og fik jord under neglene så flyver tankerne så godt. Det resulterede i en hurtig beslutning om igen at forsøge med bede med rette linier istedet for kurvede former. Mon ikke også, at Claus Dalby's indlæg vedr. havedesign og rette linier 'larmede' lidt i baghovedet.


Det blå bed, som ses i baggrunden (inden drivhuset) blev etableret i efteråret med en svungen kant. Den blev rettet ud til en næsten ret linie. Utroligt at der kun går et par måneder før der bliver reguleret.

Så greb jeg spaden, for jeg havde jo stadig et par eller flere liguster-planter i birketræsbedet, som ikke var 'høstet' endnu - de kunne fint bruges til en lille hæk mellem det blå bed og det nye stakitbed.


Jeg gik og grinede lidt af mig selv, for nu er jeg endelig kommet af med hækken og vi har fået stakit istedet og så er noget af det første jeg gør; at plante en ny hæk :-)

Kommentarer

 1. Det ser spændende ud, og selvom man har fjernet en hæk, er det jo ikke forkert at sætte en ny på den anden led :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Du har fuldstændig ret - og formålet med hækken er jo en hel anden. Håber den bliver en slags rumdeler med tiden :-)

   Slet
 2. Det skal nok blive fint med de lige kanter og både Dahlia og lathyrus er meget dejlige planter, som vil pryde dit nye bed.

  Hi-hi - ny hæk... Ja, blot et bevis på at ideerne til stadighed udvikles, og ofte mens man går rundt "derude".

  Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for hilsenen - men jeg kan jo se, du selv har været igang med spaden :)

   Slet
  2. @ Ulla; håber de vil pryde sammen med rosenslynger, som jeg lige har sået. Og lyserøde oxalis, som jeg fandt i Netto idag. Håber de auberginefarvede og lyserøde vil passe godt sammen :-)
   Ja det er utroligt så dynamisk haven kan være, men det er jo også det, som gør det sjovt :-)

   Slet
  3. @ Helle; ja det har jo været skønt at komme igang igen :-)

   Slet
 3. Man har et standpunkt til man tager et nyt. Det gjorde du så nu, der kan komme mange nye planer, mens man går rundt og pusler. Det skal nok blive godt med hæk, rionet og klatreplanter, ingen tvivl om det.

  SvarSlet
  Svar
  1. Du har ret og heldigvis kan vi hele tiden gøre det 'bedre' :-) Jeg tror også, at det bliver godt med tiden

   Slet
 4. Spændende projekt.. glæder mig til at se mere.
  De lover skønt vejr i morgen... tænker jeg må ud lidt ;0)
  Vi har også bede med buer .. har overvejet en omlægning, men puha orker det næsten ikke

  SvarSlet
  Svar
  1. Det bliver dejligt at få skønt vejr imorgen - rigtig god arbejdslyst til dig :-) Jeg håber også lige at nå derud - bare en halv time, så er jeg tilfreds. Har nemlig andre planer, som ikke indbefatter have.
   Hvis hele din have er med buede bede, så kan det godt være et stort arbejde at omlægge - det behøver vel ikke at være alle bede på én gang. Men har I mange buer, så er det nu også meget organisk og smukt :-)

   Slet
 5. Ja, der er mange ting som bliver ændret hen ad vejen, og noget bliver ændret hurtigere end andet... Men det er vel også noget af det, som gør haven levende?

  SvarSlet
 6. Hvor ser det spændende ud. Der er bare ikke noget bedre end nye bede for havenørder som os :-)
  Ja, det er lidt sjovt at du har plantet en hæk igen. Men som du ved, vil jeg også virkelig gerne af med mine hække hele vejen rundt om matriklen. Men alligevel drømmer jeg også om lave hyggelige hække inde i haven. Jeg tror bare at vi er trætte af den 'gammeldags' måde at bruge hække på :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Sort jord og havenørder hører lligesom sammen - men ikke i lang tid, for så er der der masser af planter istedet :-)
   Tror du har ret i, at det er den gammeldags måde. Nu bruger vi hække til at danne rum og hygge istedet. Håber du snart bliver din 'skel'-hæk kvit

   Slet
 7. Dejligt at der blev havevejr op af dagen. Hække kan være en god måde til opdeling af haverum :-)
  Jeg synes det er spændende at se hvordan din have udvikler sig :-)

  Buede kanter kan være lige så gode som lige, det er en smagssag!!

  Det handler efter min mening mere om at få lavet en "rygrad" i haven, så der er noget "der bærer" haven hele året. Det er altid godt at gøre op med sig selv hvilke former, man vælger i de forskellige haverum man har i haven. Det kommer let til at virke rodet, hvis man blander det hele sammen i en pærevælling.

  Jeg har læst det omtalte indlæg af Claus Dalby. Der findes helt sikkert dygtige landskabs- og havearkitekter, men der findes bestemt også middelmådige af slagsen. En titel kan ikke skabe respekt hos mig, men derimod det den enkelte person kan, uanset hvad deres uddannelsesmæssige baggrund er.

  I min kommende have har jeg bevidst valgt at lave haverum, hvor der er formelle rum med geometriske linier/former, men også andre rum, hvor jeg kører med det uformelle og de bløde linier. Plantevalget skal være med til at skabe naturlige overgange fra det ene til det andet. Det skal nok komme til at virke ;-)

  Claus Dalby er suveræn god til farve- og plantesammensætning, men der er altså også emner, hvor jeg ikke er helt enig med ham. Man skal ikke "æde alt råt", bare fordi det er en kendt person der skriver. Synes det er alarmerende, hvis alle begynder at rette ind efter de rette linier!!

  Denne kommentar er skrevet af have- og planteglad person. Jeg har ikke tænkt mig, at kalde mig havedesigner, men mener alligevel at det jeg via læsning om design, og det jeg har fået kendskab til om design på gartneruddannelsen har sin berettigelse.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er meget enig med dig i dine synspunkter og æder bestemt heller ikke det hele råt, som CD skriver. Jeg mener også, at der er mange have-entusiaster, som er selvlærte og har en superflot have - også haver med buede og organisk formede bede. Så ja, buede kanter er lige så smukke som lige - som jeg også har svaret Merete.

   Jeg har tidligere prøvet at lave lige linier, men det er ikke lykkedes - jeg er nemlig novice udi at 'designe' have - så det måtte jeg lave om igen. Men jeg ser, at de lige linier passer godt til vores hus, da der er mange lige linier (bygget som et H). Så CD's indlæg var bare lige et lille spark til igen at prøve. Jeg prøver mig frem efter 'trial and error-metoden' og får dermed erfaring :-)

   Slet
  2. Har bestemt ikke noget imod lige linier, og synes det er rigtig fint, du forsøger dig med dem, når de passer perfekt til jeres hus :-)
   Rigtig meget held og lykke med forsøget denne gang :-)

   Slet
 8. Det er en spændende projekt, at få dit hegn tilplantet. Sjovt at du ikke vil undvære hæk alligevel!

  SvarSlet
 9. Hej Susanne

  Hvor bliver det fint, kan sagtens forestille mig hvor godt det bliver når du bliver færdig med tilplantningen.
  Måske du skal arbejde videre i dag? Heroppe er her dejlig solskin :-)

  Kh. Anne-Mette

  SvarSlet
 10. Dejligt at det gode vejr nåede dig også......det var godt nok lidt skuffende til at begynde med når næsen var sat op efter godt vejr ;0)

  Skønt at være i processen og haven er jo til for at forandres med tiden.....nye ideer kommer hele tiden og sådan må det være.

  Knus Dorthe

  SvarSlet
 11. Hej. Det var da godt, at du også mærkede det gode vejr i går. Jeg tror, der bliver så flot langs stakittet. Jeg synes, det er en stor beslutning du har taget om udseendet af dit bed. Det betyder meget, hvordan udformningen er og jeg glæder mig meget tl at se det, når der kommer planter i og de vokser op! Glæder mig også til at se hvordan hækken kommer til at skille de to bede af fra hinanden. Jeg har lidt svært ved at forestille mig det fordi det jo kun er grene lige nu, men jeg forestiller mig, at hækken ikke skal være alt for høj?
  Det bliver spændende at se.

  SvarSlet
 12. Jeg synes det ser rigtig godt ud det i får lavet!!! Jeg synes en have skal bygges op som man har brug for og som passer godt ind i det liv man har i haven. Så når man lytter til sine egne behov, så bliver det en have man elsker, og det er jo det vigtigste og faktisk også det smukkeste i mine øjne! :-)

  SvarSlet
 13. Hvor har du dog været flittig. Det ser rigtig spændende ud.
  Tak for kigget.
  Ha` en god søndag aften.

  SvarSlet
 14. Åhhh hvor jeg kender det... man fjerner noget, for så at etablere det igen... måske ikke lige på helt samme måde, men alligevel... nogle gange må man grine lidt af sig selv :o)
  Men jeg er sikker på det blir godt med dit nye bed, og jeg glæder mig til at følge det hele :o)

  Ha en go aften...

  SvarSlet
 15. Ja kender godt det med at lave om og finde på hele tiden,men det er jo også det som er det dejlige ved en have.

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Svampe

Disse to forskellige svampe var at finde i græsplænen idag. Den hvide fandt jeg ikke mindre end ni af ialt. Ingen af os har viden om svampe, men kunne denne spises, så var der masser af føde i den, for de var store og tunge. Under den runde hat var der en hvid "hinde", som dog ikke var hel og derfor kunne lamellerne. Stokken var tyk og virkede massiv og sluttede af i en rund rod, hvorfor den var let at vælte.

Den naturbrune svamp med en blå ring i hatten var heldigvis ensom - den ser nemlig giftig ud. Læg mærke til edderkoppen på svampen - den ser ikke samme signal som jeg! Under den flade hat var der lameller og en meget tynd stok og da jeg ville vælte svampe gik hatten i stykker.

Alle ti svampe er fjernet fra græsplænen og smidt i skraldespanden. Vi skal have fødselsdagsgæster imorgen og deriblandt to mindre børn - vi tager ingen unødige risici med evt. giftige svampe her!

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)