Gå videre til hovedindholdet

Krydderurter

Et kig i krukkerne med krydderurter var overvejende en positiv oplevelse. Der er liv mange steder, men desværre er der også et par, som ikke har klaret vinteren.

I drivhuset måtte jeg tømme krukken med rosmarin - det var en 'vissenpind' uden håb. Rosmarin er én af mine yndlinge til kylling og lam, men det som jeg holder allermest af ved rosmarin er duften, når man lader hænderne stryge over de aromatiske nåle.


Den franske esdragon blev klippet ned. Jeg havde spottet spirerne, så det var godt at få dem frem i lyset. Den franske esdragon er lidt mere sart end den russiske, som kan gro i det fri og bliver rimelig høj. Men jeg vil til enhver tid vælge den franske, for den har esdragonsmagen - det har den russiske ikke.


Pebermynten og appelsinmynten afgav en fantastisk duft fra de visne grene, da de blev klippet ned og duften hang ved hænderne i lang tid - mums. Ved begge mynter fandt jeg små nydelige skud - ovenfor ses appelsinmyntens små mørke.

Mynter er rigtig dejlig at have, men man skal passe lidt på dem og de skal tøjles. I mange år har jeg haft dem stående i krukker for at begrænse dem idet de eller breder sig alt for meget. Jeg har planer om at lave et decideret krydderurtebed, så jeg skal have fat i nogle spande, hvor bunden skal fjernes og derefter graves ned i bedet med mynterne i.


Også oreganoen er godt på vej og den er allerede så stor, at det er muligt at høste fra den og den smager fantastisk til oksekød ex. til denne ret, som er vældig populær her på matriklen.  

Men både den almindelige og den småbladede timian gået ud. Og både timian og rosmarin er for mig to uundværlige krydderurter i haven, så de skal helt sikkert bringes til huse igen.

Kommentarer

 1. Man får helt lyst til at lave aftensmad - igen, når man ser alle dine urter :-)
  Min rosmarin fra sidste år gik også til, men de er jo også lidt sarte.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja rosmarinen er sart - jeg tror endnu ikke, at det er lykkedes mig at overvintre den i kolddrivhuset. Gad vide, om den ville kunne overvintre indenfor eller vil det mon være for varmt ift. lysmængden?

   Slet
 2. En overskrift der straks fanger min opmærksomhed...
  Jeg har også været været i gang med at nær-studere mine krydderurtebede. Der er ikke meget derude jeg har lyst til at skulle undvære, så jeg håber at fx. min salvie snart begynder at vise et livstegn. Krydderurter er ikke til at undvære i madlavningen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Salvien fik også en lille tur med saksen og er, som dig, også meget spændt på om den ikke snart begynder at vise livstegn. Jeg tror min har overlevet, men har tidligere haft salvier, som ikke har kunne klare vintrene på friland.
   Jeg elsker at gå i haven og plukke krydderurter til madlavningen, så derfor har jeg også planer om at etablere et helt bed med krydderurter i år - dem kan man ikke få for mange af :-)

   Slet
 3. Hej Susanne

  Ja, det er heller aldrig lykkedes mig med rosmarin og overvintring, så jeg køber en ny hvert forår. Herregud, den koster jo heller ikke en formue og den lokale planteskole skal jo have kunder, ellers kan de snart alle sammen lukke. Det kan vi ikke have :o))

  SvarSlet
  Svar
  1. Du har ret i, at den ikke koster en formue, men det kunne nu være skønt at den kunne overvintre, så det blev til en stor busk - måske der er lidt syd-lands-stemnings-forventinger over det ønske :-)
   Og du har da ret i, at vi må støtte de lokale planteskoler - dem vil vi jo gerne beholde.

   Slet
 4. Jeg elsker krydderurter, og har et stort bed. Mine mynter er i sorte spande uden bund, og jeg kan se, at nogle af dem skal tæmmes godt allederede ;-)
  Mine rosmarin overvintere i havestuen. Jeg får de bedste planter ved at tage stiklinger af dem, men indrømmet de er sarte, og det er næsten ikke besværet værd.
  Timianen har overlevet, men den er ret medtaget efter den hårde vinter.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det er utroligt, som mynterne breder sig. Jeg har også tidligere oplevet, at de har bredt sig ud over spandene og jeg tror måske, at det også kan dreje sig om frøsåede planter.
   Åh gid jeg havde en 'varm' havestue, både til overvintring af sarte planter, men sørme også til frøsåede planter. Mine vindueskarme er ved at være godt fyldte og har derfor prøvet at sætte ærteblomster og hostaerne i kolddrivhuset og krydser fingre for, at de 'overlever' der.
   Timian er ikke smidt på komposten endnu - håber stadig, at der vil komme liv.

   Slet
 5. Åh ja, alle de skønne krydderurter. Jeg er nok lidt 'mærkelig', for jeg kan ikke finde ud af at bruge dem til mad, men jeg har dem for at jeg kan gå og dufte til dem :-D
  Jeg ved ikke om man kan have Rosmarin indendørs om vinteren, men det var da værd at google lidt på, for de bliver jo større og større når man kan overvintre dem. Min stortrives som sagt i drivhuset, men den er ved at være så stor at jeg ikke kan løfte den ind og ud mere :-| Jeg har heldigvis en baby, som den selvsåede sidste år.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg kan sagtens forstå, at du ønsker dig krydderurterne bare for at kan gå at røre og dufte til dem - det er jo en oplevelse i sig selv. Håber du også kommer til at fornøje dig selv og familien med krydderurter i maden.
   Åh ja, dit drivhus indeholder masser af 'guld' inkl. en stor rosmarin - pas godt på den, for den er bare for skøn :-)

   Slet
 6. Det er også rosmarin jeg vil skrive lidt om, - en skøn krydderurt er det jo, men desværre lykkedes det aldrig for mig at overvintre den, heller ikke i drivhuset. Så kom jeg til at tænke på min Englandstur, hvor rosmarin stod flere steder og det var nærmest buske. Fantastisk flot, men det kræver åbenbart den helt rette overvintring her i Danmark, som Hanne åbenbart kan præsterer :o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Gad vide om det var i Syd England hvor klimaet er lidt lunere end i DK, hvor du har set overvintrende buske? Eller om de har specielle tricks ex. at pakke dem ind i et isolerende materiale, som vi ikke har 'fundet' endnu i DK.

   Slet
 7. Uhm hvor det dufter Susanne ;0)Krydderurterne er ikke til at undvære - desværre er jeg ikke altid lige heldige med dem.....suk :0)

  Knus Dorthe

  SvarSlet
  Svar
  1. Du har fuldstændig ret og derfor kan jeg næsten heller ikke få nok :-) Siden du skriver sådan, så går jeg ud fra, at det er krydderurter, som burde kunne klare det danske klima, så det er ærgerligt, at du mister dem :(

   Slet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Ukrudt top tre

Alle kæmper vist med hvert sit ukrudt i haven - jeg gør ihvertfald. Ina fra Anna's plads havde forleden dag et indlæg om de tre 'værste' ukrudt i hendes have. Den tråd vælger jeg at tage op.


Helt uden overdrivelse og yderligere overvejelse, så går første pladsen til skvalderkålen. Den er (næsten) umulig at komme af med og breder sig vildt og voldsomt, hvis den får lov. Jeg har endnu ikke lykkedes med at få ryddet et bed for skvalderkål, for blot et enkelt lille stykke rod, bliver hurtigt til et helt bed.

Der er dog en del forslag til planter, som kan klare sig mod skvalderkålen og lukke af for lys til dens fotosyntese og dermed hindrer den i at vokse - se bl.a. denneartikel. Berit fra Irishaven har skrevet et indlæg om kulsukker mod skvalderkål og jeg har selv skrevet et indlæg om stor tusindstråle.


Andenpladsen går til dette ukrudt, som jeg måtte finde navnet på i Ukrudtsnøglen. Jeg fandt frem til, at det må være en lav ranunkel.  Den spreder sig ivrigt i græsplænen og …

DIY - selvandings potte

I et indlæg i foråret (næh nu jeg får set efter, så var det faktisk vinter), lovede jeg at vise, hvad jeg skulle bruge nogle af alle de ting til, som jeg samlede.
Tiden er kommet til at bruge de tomme konservesdåser til en selvvandings potte. Jeg er stærkt inspireret til idéen fra en video på Youtube hos en amerikansk dame og nu kan jeg jo selvfølgelig ikke husk hvor.

Men I får lige opskriften her "på dansk".

Jeg har brugt følgende ting;
spand fra blomsterhandlere - én af de store spande, som de får afskårne blomster hjem i5 konservesdåser med bund og top skåret afrund folie tærteformen-gangs karkludhåndklæderør, som er lidt længere end spandens højdepottejordplante - jeg har plantet en chili der i Jeg satte konservesdåserne ned i spanden og det er i dette område, at der er plads til vandet.

For at vandet kun er i det nederste område, borede jeg et hul lige under højden af konservesdåserne. Hullet skal fungere som et overløbshul, således at vandet aldrig kan stå højere end hu…

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…