Gå videre til hovedindholdet

Krydderurter

Et kig i krukkerne med krydderurter var overvejende en positiv oplevelse. Der er liv mange steder, men desværre er der også et par, som ikke har klaret vinteren.

I drivhuset måtte jeg tømme krukken med rosmarin - det var en 'vissenpind' uden håb. Rosmarin er én af mine yndlinge til kylling og lam, men det som jeg holder allermest af ved rosmarin er duften, når man lader hænderne stryge over de aromatiske nåle.


Den franske esdragon blev klippet ned. Jeg havde spottet spirerne, så det var godt at få dem frem i lyset. Den franske esdragon er lidt mere sart end den russiske, som kan gro i det fri og bliver rimelig høj. Men jeg vil til enhver tid vælge den franske, for den har esdragonsmagen - det har den russiske ikke.


Pebermynten og appelsinmynten afgav en fantastisk duft fra de visne grene, da de blev klippet ned og duften hang ved hænderne i lang tid - mums. Ved begge mynter fandt jeg små nydelige skud - ovenfor ses appelsinmyntens små mørke.

Mynter er rigtig dejlig at have, men man skal passe lidt på dem og de skal tøjles. I mange år har jeg haft dem stående i krukker for at begrænse dem idet de eller breder sig alt for meget. Jeg har planer om at lave et decideret krydderurtebed, så jeg skal have fat i nogle spande, hvor bunden skal fjernes og derefter graves ned i bedet med mynterne i.


Også oreganoen er godt på vej og den er allerede så stor, at det er muligt at høste fra den og den smager fantastisk til oksekød ex. til denne ret, som er vældig populær her på matriklen.  

Men både den almindelige og den småbladede timian gået ud. Og både timian og rosmarin er for mig to uundværlige krydderurter i haven, så de skal helt sikkert bringes til huse igen.

Kommentarer

 1. Man får helt lyst til at lave aftensmad - igen, når man ser alle dine urter :-)
  Min rosmarin fra sidste år gik også til, men de er jo også lidt sarte.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja rosmarinen er sart - jeg tror endnu ikke, at det er lykkedes mig at overvintre den i kolddrivhuset. Gad vide, om den ville kunne overvintre indenfor eller vil det mon være for varmt ift. lysmængden?

   Slet
 2. En overskrift der straks fanger min opmærksomhed...
  Jeg har også været været i gang med at nær-studere mine krydderurtebede. Der er ikke meget derude jeg har lyst til at skulle undvære, så jeg håber at fx. min salvie snart begynder at vise et livstegn. Krydderurter er ikke til at undvære i madlavningen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Salvien fik også en lille tur med saksen og er, som dig, også meget spændt på om den ikke snart begynder at vise livstegn. Jeg tror min har overlevet, men har tidligere haft salvier, som ikke har kunne klare vintrene på friland.
   Jeg elsker at gå i haven og plukke krydderurter til madlavningen, så derfor har jeg også planer om at etablere et helt bed med krydderurter i år - dem kan man ikke få for mange af :-)

   Slet
 3. Hej Susanne

  Ja, det er heller aldrig lykkedes mig med rosmarin og overvintring, så jeg køber en ny hvert forår. Herregud, den koster jo heller ikke en formue og den lokale planteskole skal jo have kunder, ellers kan de snart alle sammen lukke. Det kan vi ikke have :o))

  SvarSlet
  Svar
  1. Du har ret i, at den ikke koster en formue, men det kunne nu være skønt at den kunne overvintre, så det blev til en stor busk - måske der er lidt syd-lands-stemnings-forventinger over det ønske :-)
   Og du har da ret i, at vi må støtte de lokale planteskoler - dem vil vi jo gerne beholde.

   Slet
 4. Jeg elsker krydderurter, og har et stort bed. Mine mynter er i sorte spande uden bund, og jeg kan se, at nogle af dem skal tæmmes godt allederede ;-)
  Mine rosmarin overvintere i havestuen. Jeg får de bedste planter ved at tage stiklinger af dem, men indrømmet de er sarte, og det er næsten ikke besværet værd.
  Timianen har overlevet, men den er ret medtaget efter den hårde vinter.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det er utroligt, som mynterne breder sig. Jeg har også tidligere oplevet, at de har bredt sig ud over spandene og jeg tror måske, at det også kan dreje sig om frøsåede planter.
   Åh gid jeg havde en 'varm' havestue, både til overvintring af sarte planter, men sørme også til frøsåede planter. Mine vindueskarme er ved at være godt fyldte og har derfor prøvet at sætte ærteblomster og hostaerne i kolddrivhuset og krydser fingre for, at de 'overlever' der.
   Timian er ikke smidt på komposten endnu - håber stadig, at der vil komme liv.

   Slet
 5. Åh ja, alle de skønne krydderurter. Jeg er nok lidt 'mærkelig', for jeg kan ikke finde ud af at bruge dem til mad, men jeg har dem for at jeg kan gå og dufte til dem :-D
  Jeg ved ikke om man kan have Rosmarin indendørs om vinteren, men det var da værd at google lidt på, for de bliver jo større og større når man kan overvintre dem. Min stortrives som sagt i drivhuset, men den er ved at være så stor at jeg ikke kan løfte den ind og ud mere :-| Jeg har heldigvis en baby, som den selvsåede sidste år.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg kan sagtens forstå, at du ønsker dig krydderurterne bare for at kan gå at røre og dufte til dem - det er jo en oplevelse i sig selv. Håber du også kommer til at fornøje dig selv og familien med krydderurter i maden.
   Åh ja, dit drivhus indeholder masser af 'guld' inkl. en stor rosmarin - pas godt på den, for den er bare for skøn :-)

   Slet
 6. Det er også rosmarin jeg vil skrive lidt om, - en skøn krydderurt er det jo, men desværre lykkedes det aldrig for mig at overvintre den, heller ikke i drivhuset. Så kom jeg til at tænke på min Englandstur, hvor rosmarin stod flere steder og det var nærmest buske. Fantastisk flot, men det kræver åbenbart den helt rette overvintring her i Danmark, som Hanne åbenbart kan præsterer :o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Gad vide om det var i Syd England hvor klimaet er lidt lunere end i DK, hvor du har set overvintrende buske? Eller om de har specielle tricks ex. at pakke dem ind i et isolerende materiale, som vi ikke har 'fundet' endnu i DK.

   Slet
 7. Uhm hvor det dufter Susanne ;0)Krydderurterne er ikke til at undvære - desværre er jeg ikke altid lige heldige med dem.....suk :0)

  Knus Dorthe

  SvarSlet
  Svar
  1. Du har fuldstændig ret og derfor kan jeg næsten heller ikke få nok :-) Siden du skriver sådan, så går jeg ud fra, at det er krydderurter, som burde kunne klare det danske klima, så det er ærgerligt, at du mister dem :(

   Slet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

Havestuen

Resultatet af havehusets forvandling blev aldrig vist! For et par år siden blev havehuset piftet op, men resultatet blev aldrig vist her på bloggen - kun før billeder blev vist. Det vil jeg råde bod på nu 

For to år siden, da sønnike blev konfirmeret, besluttede jeg at havehuset skulle ryddes og piftes op, så det var muligt for gæsterne at sidde der og få sig en kop eftermiddagskaffe - og selvfølgelig, så vi selv kunne bruge den efterfølgende. Det var noget af et arbejde og du kan se her og her, hvad udgangspunktet var.


Havehuset var blevet brugt til opbevaring af blandt andet gamle møbler, fortrinsvis arvestykker, som jeg ikke lænede at smide ud grundet affektionsværdi. Vores tidligere bolig var en gammel firlænget gård, hvor gamle møbler passede rigtigt fint i miljøet, men i vores nuværende bolig passer de ikke.

Derfor blev det besluttet, at havehuset skulle indrettes i den romantiske stil således at nogle af de gamle møbler kunne passe ind der. Det hvide bor på ovenstående billed…

De små i haven

Det er ikke de små mennesker, der er tale om! Men istedet er de små blomster fanget med makro-linsen og når der kigges efter, så er der en del smukke små blomster


Porcelænsblomstens fine små blomster har her besøg af en lille bille.

De sidste blomster på kærmindsøstrene sidder helt oppe i toppen af blomsterstænglen - det varer ikke længe inden deres blomstring er slut.De små grøn/hvide blomster findes i hobetal på benveden. Det er ikke til at forstå, at den får flotte røde og orange frøstande hen på efteråret - og frøstandene er vel at mærke noget større end selv blomsten.

De enkelte blomster på den lille sibiriske portulak er små, men oftest er der flere planter på samme sted og flere blomster samtidig, så derfor er den til at få øje på.Den sidste er én af mine yndlinge, som man skal kigge virkelig godt efter, for at finde - de små tobakspiber gemmer sig gerne under de rimelig store blade af tobakspibeplanten.