Gå videre til hovedindholdet

Krydderurter

Et kig i krukkerne med krydderurter var overvejende en positiv oplevelse. Der er liv mange steder, men desværre er der også et par, som ikke har klaret vinteren.

I drivhuset måtte jeg tømme krukken med rosmarin - det var en 'vissenpind' uden håb. Rosmarin er én af mine yndlinge til kylling og lam, men det som jeg holder allermest af ved rosmarin er duften, når man lader hænderne stryge over de aromatiske nåle.


Den franske esdragon blev klippet ned. Jeg havde spottet spirerne, så det var godt at få dem frem i lyset. Den franske esdragon er lidt mere sart end den russiske, som kan gro i det fri og bliver rimelig høj. Men jeg vil til enhver tid vælge den franske, for den har esdragonsmagen - det har den russiske ikke.


Pebermynten og appelsinmynten afgav en fantastisk duft fra de visne grene, da de blev klippet ned og duften hang ved hænderne i lang tid - mums. Ved begge mynter fandt jeg små nydelige skud - ovenfor ses appelsinmyntens små mørke.

Mynter er rigtig dejlig at have, men man skal passe lidt på dem og de skal tøjles. I mange år har jeg haft dem stående i krukker for at begrænse dem idet de eller breder sig alt for meget. Jeg har planer om at lave et decideret krydderurtebed, så jeg skal have fat i nogle spande, hvor bunden skal fjernes og derefter graves ned i bedet med mynterne i.


Også oreganoen er godt på vej og den er allerede så stor, at det er muligt at høste fra den og den smager fantastisk til oksekød ex. til denne ret, som er vældig populær her på matriklen.  

Men både den almindelige og den småbladede timian gået ud. Og både timian og rosmarin er for mig to uundværlige krydderurter i haven, så de skal helt sikkert bringes til huse igen.

Kommentarer

  1. Man får helt lyst til at lave aftensmad - igen, når man ser alle dine urter :-)
    Min rosmarin fra sidste år gik også til, men de er jo også lidt sarte.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja rosmarinen er sart - jeg tror endnu ikke, at det er lykkedes mig at overvintre den i kolddrivhuset. Gad vide, om den ville kunne overvintre indenfor eller vil det mon være for varmt ift. lysmængden?

      Slet
  2. En overskrift der straks fanger min opmærksomhed...
    Jeg har også været været i gang med at nær-studere mine krydderurtebede. Der er ikke meget derude jeg har lyst til at skulle undvære, så jeg håber at fx. min salvie snart begynder at vise et livstegn. Krydderurter er ikke til at undvære i madlavningen.

    SvarSlet
    Svar
    1. Salvien fik også en lille tur med saksen og er, som dig, også meget spændt på om den ikke snart begynder at vise livstegn. Jeg tror min har overlevet, men har tidligere haft salvier, som ikke har kunne klare vintrene på friland.
      Jeg elsker at gå i haven og plukke krydderurter til madlavningen, så derfor har jeg også planer om at etablere et helt bed med krydderurter i år - dem kan man ikke få for mange af :-)

      Slet
  3. Hej Susanne

    Ja, det er heller aldrig lykkedes mig med rosmarin og overvintring, så jeg køber en ny hvert forår. Herregud, den koster jo heller ikke en formue og den lokale planteskole skal jo have kunder, ellers kan de snart alle sammen lukke. Det kan vi ikke have :o))

    SvarSlet
    Svar
    1. Du har ret i, at den ikke koster en formue, men det kunne nu være skønt at den kunne overvintre, så det blev til en stor busk - måske der er lidt syd-lands-stemnings-forventinger over det ønske :-)
      Og du har da ret i, at vi må støtte de lokale planteskoler - dem vil vi jo gerne beholde.

      Slet
  4. Jeg elsker krydderurter, og har et stort bed. Mine mynter er i sorte spande uden bund, og jeg kan se, at nogle af dem skal tæmmes godt allederede ;-)
    Mine rosmarin overvintere i havestuen. Jeg får de bedste planter ved at tage stiklinger af dem, men indrømmet de er sarte, og det er næsten ikke besværet værd.
    Timianen har overlevet, men den er ret medtaget efter den hårde vinter.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja det er utroligt, som mynterne breder sig. Jeg har også tidligere oplevet, at de har bredt sig ud over spandene og jeg tror måske, at det også kan dreje sig om frøsåede planter.
      Åh gid jeg havde en 'varm' havestue, både til overvintring af sarte planter, men sørme også til frøsåede planter. Mine vindueskarme er ved at være godt fyldte og har derfor prøvet at sætte ærteblomster og hostaerne i kolddrivhuset og krydser fingre for, at de 'overlever' der.
      Timian er ikke smidt på komposten endnu - håber stadig, at der vil komme liv.

      Slet
  5. Åh ja, alle de skønne krydderurter. Jeg er nok lidt 'mærkelig', for jeg kan ikke finde ud af at bruge dem til mad, men jeg har dem for at jeg kan gå og dufte til dem :-D
    Jeg ved ikke om man kan have Rosmarin indendørs om vinteren, men det var da værd at google lidt på, for de bliver jo større og større når man kan overvintre dem. Min stortrives som sagt i drivhuset, men den er ved at være så stor at jeg ikke kan løfte den ind og ud mere :-| Jeg har heldigvis en baby, som den selvsåede sidste år.

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg kan sagtens forstå, at du ønsker dig krydderurterne bare for at kan gå at røre og dufte til dem - det er jo en oplevelse i sig selv. Håber du også kommer til at fornøje dig selv og familien med krydderurter i maden.
      Åh ja, dit drivhus indeholder masser af 'guld' inkl. en stor rosmarin - pas godt på den, for den er bare for skøn :-)

      Slet
  6. Det er også rosmarin jeg vil skrive lidt om, - en skøn krydderurt er det jo, men desværre lykkedes det aldrig for mig at overvintre den, heller ikke i drivhuset. Så kom jeg til at tænke på min Englandstur, hvor rosmarin stod flere steder og det var nærmest buske. Fantastisk flot, men det kræver åbenbart den helt rette overvintring her i Danmark, som Hanne åbenbart kan præsterer :o)

    SvarSlet
    Svar
    1. Gad vide om det var i Syd England hvor klimaet er lidt lunere end i DK, hvor du har set overvintrende buske? Eller om de har specielle tricks ex. at pakke dem ind i et isolerende materiale, som vi ikke har 'fundet' endnu i DK.

      Slet
  7. Uhm hvor det dufter Susanne ;0)Krydderurterne er ikke til at undvære - desværre er jeg ikke altid lige heldige med dem.....suk :0)

    Knus Dorthe

    SvarSlet
    Svar
    1. Du har fuldstændig ret og derfor kan jeg næsten heller ikke få nok :-) Siden du skriver sådan, så går jeg ud fra, at det er krydderurter, som burde kunne klare det danske klima, så det er ærgerligt, at du mister dem :(

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

DIY - selvandings potte

I et indlæg i foråret (næh nu jeg får set efter, så var det faktisk vinter), lovede jeg at vise, hvad jeg skulle bruge nogle af alle de ting til, som jeg samlede. Tiden er kommet til at bruge de tomme konservesdåser til en selvvandings potte. Jeg er stærkt inspireret til idéen fra en video på Youtube hos en amerikansk dame og nu kan jeg jo selvfølgelig ikke husk hvor. Men I får lige opskriften her "på dansk". Jeg har brugt følgende ting; spand fra blomsterhandlere - én af de store spande, som de får afskårne blomster hjem i 5 konservesdåser med bund og top skåret af rund folie tærteform en-gangs karklud håndklæde rør, som er lidt længere end spandens højde pottejord plante - jeg har plantet en chili der i Jeg satte konservesdåserne ned i spanden og det er i dette område, at der er plads til vandet. For at vandet kun er i det nederste område, borede jeg et hul lige under højden af konservesdåserne. Hullet skal fungere som et overløbshul, således at va

Rionet brugt til forskellige formål

Så blev der skåret endnu et par rionet til, som skal bruges til espalier i haven. Og de blev også sat op. Det første blev sat op ved urtehaven, hvor de skal fungere dels som rum-skaber og "blikfanger" og dels skal der gro et par tornløse brombær op af det. Det andet ved tobakspibeplanten, som ikke har haft noget at klatre op af siden vi fjernede hækken i efteråret 2011, så det bliver dejligt at få den som en væg i stedet for ud over græsplænen. Jeg havde set hos min veninde på Fyn, at hun havde nogle bøjede rionet som fungerede som plantestøtter. Smart, så det måtte jeg også have. Heldigvis havde jeg gemt resterne fra denne og fra sidste gang vi skar til (man er jo samler), så jeg fandt nogle gode stykker jeg kunne anvende. Jeg bøjede nettene over et bræt. Mens jeg stod på brættet, tog jeg fat i nettet og trak nettet op mod mig selv. Det var nødvendigt at tage fat så langt nede mod brættet som muligt for at få en nogenlunde skarp bøjning.   Et lille stykke af ri

Ulv i fåreklæder

Jeps jeg nåede at sætte de sidste løg idag og sikke en dejlig tilfredsstillelse det er. Men derfor må vinteren nu gerne blive væk et stykke tid endnu - jeg har stadig mange projekter, som jeg gerne vil nå et par stykker mere af inden. Sjovt som sådan et løglægnings-projekt kan sætte nyt lys på et bed. For da jeg skulle igang med at sætte løgene i et område, fik jeg øjene op for, at den italienske arum breder sig voldsomt og fylder alt for meget. Den har tidligere fået lov at brede sig, fordi jeg synes, at den er så facinerende i dens livscyklus og fordi de hvidbrogede blade passer så fint i det hvide husbed. Men inden jeg kunne sætte løg, måtte jeg grave dele af den væk for at få plads. De små nye planter er nemme at fjerne, idet deres små knolde stadig ligger øverligt. Det er straks noget sværere at fjerne de større planter, hvor knoldende har boret sig ned i jorden. Og de er så viseligt indrettet, at de lader stilken slippe knolden, hvis man trækker i stilken. Så en spad