Gå videre til hovedindholdet

Nyt udstyr - juhu :-)

Som flere måske husker, så havde vi indbrud for et stykke tid siden og tyvene slap bl.a. afsted med mit spejlreflekskamera. Og hvor har jeg savnet det. Det er altså ikke helt det samme at tage billeder i haven med et kompakt-kamera. Dog har jeg været rigtig glad for macro-funktionen på det lille kamera, som har medført, at jeg har kunnet tage billeder tæt på.

Nu er forsikringssagen endelig gjort op og igår fik fik jeg igen et spejlreflekskamera. Jeg valgte at købe et Sony igen bl.a. fordi jeg havde et objektiv på 50-200 mm fra det tidligere Sony kamera og så var jeg rigtig glad for skærmens vippefunktion, som er rigtig praktisk, når jeg tog billeder af blomster fra forskellige vinkler.

Derudover så var kameraet på tilbud og kunne erhverves for halv pris. Det muliggjorde, at jeg kunne få råd til at købe et længe ønsket macro-objektiv. Og der var hurtig levering. Vi bestilte i søndags og idag ankom det til matriklen. Objektivet er altså fedt - så nu får I sikkert mange nærbilleder i den kommende tid.


Desværre var det for mørkt til at komme i haven idag for at fotografere, så istedet måtte ingredienserne til aftensmaden stå for skud. Dejlig grønt og sprødt oregano frisk plukket i haven - skønt at det stadig er muligt, at plukke friske krydderurter.


Og grønkål. Vi får ofte grønkål her i vintermånederne i grøntkassen fra Buresøgård. Og tit må vi smide det ud, for lige præcis i forhold til grønkål rækker vores fantasi ikke til lækre retter. Men til dagens aftensmad har vi fundet en opskrift med grønkål.

Har du også svært ved at anvende den sunde grønkål, så har jeg lyst til at dele opskriften med dig. Opskriften er fra en pjece fra Landbrug og Fødevarer og hedder "Den nye fortælling - med ny smag af jul". En opskrift som vi absolut skal prøve igen.


Oksekød bagt i lag med kartofler, grønkål og sesam (4 personer)
500 g hakket oksekød, 3-6 %
2 tsk olie
Salt og peber
2 løg
2 fed hvidløg
1 bundt oregano eller 1 spsk tørret
1/2 bundt rosmarin eller 1/2 spsk tørret

Bechamelsauce
1 spsk smør
2 spsk hvedemel
8 dl mælk

250 g grønkålsblade
10 store kartofler, 800 g
1 tsk olie

1 dl revet ost, 50 g
2 spsk sesamfrø

Varm olie i en gryde eller på en stor pande ved god varme. Brun kødet godt. Krydr med salt og peber.
Pil og hak løg og hvidløg. Skyl og hak krydderurter. Tilsæt løg og krydderurter. Skru ned til lav varme og lad det simre. Smag til med salt og peber.

Smelt smør i en gryde ved middel varme. Tilsæt mel og rør blandingen glat. Tilsæt mælk lidt ad gangen og rør til alle klumper er væk. Kog saucen godt igennem. Smag til med salt og peber. Saucen skal ikke være tyk.

Skyl grønkålsblade og hak dem groft.
Skræl eller skrub kartoflerne og skær dem i 1/2 cm tynde skiver på den lange led.

Smør et ovnfast fad med lidt olie. Læg et lag kartofler i bunden af fadet, derefter et lag grønkål, drys med lidt salt og peber. Læg så et lag kød og et lag bechamelsauce. Gentag og slut med bechamelsauce. Drys med revet ost og sesamfrø.

Sæt fadet i ovnen tænd på 180 grader og bag retten i 45-55 minutter.
Stik i kartoflerne de skal være møre, men stadig have bid.

Kommentarer

 1. Jeg kan tydeligt se at du er glad for dit nye kamera og makro'en... billeder af ingredienser i aftensmaden :-) *smil*
  Jeg ønsker mig også et makro-objektiv... måske når jeg fylder rundt til sommer.
  Det lyder som en lækker opskrift. Den vil jeg huske. Jeg dyrker grønkål, som en af de eneste grøntsager. Men det er til kaninerne og der er ikke engang nok til dem hele vinteren, så jeg må nok løbe an på at købe noget til os. Ja, det er forkælede kaniner, ved du nok :-)
  Tillykke med dit nye legetøj, og jeg kan godt forstå at du er glad for det :-)

  SvarSlet
 2. @ Hanne; ja, jeg glæder mig vildt til at få lejlighed til at komme i haven i dagslys, så jeg kan få prøvet macro'en rigtig af. Men den skule jo prøves idag, så .... oregano og grønkål smager da også af have, ikk ;-)

  Kan godt forstå, at du ønsker dig en macro - jeg tror, at jeg bliver rigtig glad for min :-)

  SvarSlet
 3. Du kan godt nok komme tæt på nu. Jeg har selv lige haft fødselsdag og fået opfyldt et ønske om et gavekort til en ny linse til mit kamera. Har bare endnu ikke haft tid til at få det købt - håber at jeg når det i weekenden.. Jeg glæder mig også til at eksperimere med nye billeder!

  SvarSlet
 4. Tillykke med dit nye fotoudstyr :-) Du skal nok blive glad for det macro objektiv, det er sjovt at kunne tage skarpe nærbilleder :-)

  Din opskrift ser også særdeles lækker ud, måske skal den afprøves engang.

  SvarSlet
 5. Den opskrift må vist prøves. Men er man ikke til kød må noget andet vel kunne bruges??

  Skarpe billeder :O)

  SvarSlet
 6. Tillykke!
  Jeg er næsten ikke misundelig ;-)
  Knus Signe

  SvarSlet
 7. NEJ - Ja juhuuu, hvor må det bare være skønt, Susanne, sådan at skyde løs af gode billeder med det nye issenkram, du har nu.

  "Der er ikke noget, der er galt uden det er godt for noget". Sådan har min mor altid sagt, og jeg tror hende. (jo jeg gør).

  Mit eneste gaveønske er en macro-linse. Til en Canon godt nok, men alligevel. Aner ikke om vi har råd. Men u hu hu hu, nogle gode billeder, man kan tage af al den rigdom og skønhed, der findes (i vores og verdens haver).

  Glæder mig meget til at se alle de vidundre, der er i din have - set gennem det nye udstyr.

  Knus fra
  Marianne
  Den Helbredende Have

  PS. Susanne - kunne ikke finde email på dig, så har lagt min adresse på indlægget om ingefær. Vil du ikke godt slette den, så den ikke ligger frit tilgængeligt på nettet? På forhånd tak.

  SvarSlet
 8. Uhm - det ser lækkert ud! Hvor er du heldig med dit nye kamera. Jeg glæder mig til at se en hel masse flotte billeder her på bloggen!

  SvarSlet
 9. Tillykke med det nye kamera - det bliver spændende at se din have gennem den nye linse.

  SvarSlet
 10. Tillykke med dit nye kamera, det ser ud til at tage fine billeder. Venter spændt på de næste.

  SvarSlet
 11. Tillykke med det lækre grej :) Åbningsbillederne er vældigt appetitlige.

  SvarSlet
 12. @ Helena; tillykke med fødselsdagen - håber fu råt tid til at bestille en linse, for det er så skønt at lege :-)

  @ Vivi; ja, jeg glæder mig til at prøve det rigtig af i haven :-)

  @ Susanne; tror helt sikkert, at der kan bruges andet end kød - retten er ihvertfald velkrydret. Mon ikke du har mere styr på, hvad der kunne være ideelt at erstatte kødet med?

  @ Signe; det forståes ;-) Krydser fingre for, at du snart får et også og nu er der jo ikke så længe til din fødselsdag :-)

  @ Marianne; kan godt forstå, at du ønsker dig en macro - ikke billigt, men med al den leg og fornøjelse vi kan få ud af det, så er jeg helt sikker på, at det er pengene værd :-)

  Det var sørme godt, at du henledte min opmærksomhed på det indlæg igen. Jeg sletter adressen og får sendt lidt arum til dig. Men det bliver tidligst i weekenden - håber det kan vente?

  @ Birgitte; jeg kan slet ikke lade være ;-)

  @ Berit; der kommer masser :-)

  @ Lisbeth; jeg skal lige lære at tage biledernekorrekt, men øvelse gør som sagt mester :-)

  @ Ulla; tak :-)

  SvarSlet
 13. Whauuuuuuu.....det er da bedre end juleaften ;0) Kan godt forstå glæden er stor - trods de trælse omstændigheder:0) Her vil jeg glæde mig til at se flere lækre billeder;0)

  Knus Dorthe

  SvarSlet
 14. @ Dorthe; ja det er herligt men ærgerligt, at det er så mørkt, når je kommer hjem fra arbejde, at det ikke er muligt at tage billeder. Men nu kommer weekenden og så håber jeg - og krydser fingre for, at det ikke blæser for meget, for så er det heller ikke muligt, at fotografere med macro!

  SvarSlet

Tilføj en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Succes med tomater - eller ikke

To af mine seks tomatplanter i drivhuset står fint i år og de første røde tomater, er snart klar til høst.  
De fire andre planter står halvvisne i toppen og er nogle pistne eksemplarer - tilmed er rigtig mange af tomaterne angrebet af giffelråd. Og jeg kan fornemme på FB-gruppen "Tomat entusiaster", at mange andre tomatdyrkere også har problemer med giffelråd.

Disse tomater har jeg plukket af i dag. I min hånd har jeg alle de små tomater så det drejer sig om en hel del. Heldigvis smitter giffelråd ikke fra plante til plante, men der er ingen fordel ved, at planten skal bruge energi på at vokse disse tomater store - de bliver ikke spiselige alligevel!

Så vidt jeg kan læse mig til, så er der flere forskellige teorier om, hvorfor giffelråd opstår; for ujævn vanding, for meget varme eller ubalance i næringsstofferne.

Så kan jeg jo begynde at evaluere:

Ujævn vanding; synes jeg har været mere flittig med vandingen i år ift. tidligere år og jeg plejer ikke at have de store probleme…

Ukrudt top tre

Alle kæmper vist med hvert sit ukrudt i haven - jeg gør ihvertfald. Ina fra Anna's plads havde forleden dag et indlæg om de tre 'værste' ukrudt i hendes have. Den tråd vælger jeg at tage op.


Helt uden overdrivelse og yderligere overvejelse, så går første pladsen til skvalderkålen. Den er (næsten) umulig at komme af med og breder sig vildt og voldsomt, hvis den får lov. Jeg har endnu ikke lykkedes med at få ryddet et bed for skvalderkål, for blot et enkelt lille stykke rod, bliver hurtigt til et helt bed.

Der er dog en del forslag til planter, som kan klare sig mod skvalderkålen og lukke af for lys til dens fotosyntese og dermed hindrer den i at vokse - se bl.a. denneartikel. Berit fra Irishaven har skrevet et indlæg om kulsukker mod skvalderkål og jeg har selv skrevet et indlæg om stor tusindstråle.


Andenpladsen går til dette ukrudt, som jeg måtte finde navnet på i Ukrudtsnøglen. Jeg fandt frem til, at det må være en lav ranunkel.  Den spreder sig ivrigt i græsplænen og …