Gå videre til hovedindholdet

Lungeurt

Jeg har været ude at rejse et par dage og fra igår til idag har jeg overnattet hos min "gamle" veninde, som har bloggen Snackhønen. Det var et dejligt og hyggeligt besøg - der er noget ganske særligt og dejligt med veninder, som man har kendt i mange år.

Men på trods af et dejligt besøg, så hylder jeg også talemåden "ude godt, men hjemme bedst". Så jeg glædede mig til at komme hjem for at se, hvad der var sket i haven og hvordan mine små spirer i vindueskarmene havde det. Og alle "mine babyer" havde det godt.

Og vejret var til et par timer i haven, hvor jeg fik flyttet nogle stauder til stakitbedet, som jeg fik gravet forleden dag. Én af stauderne var lungeurten, som stod med farvede knopper forleden dag. Men idag var de første blomster sprunget ud. En skøn lille staude, som er god til skyggede steder og så er det én af de allertidligst blomstrende.


Og ligesom Hanne så måtte jeg også lige lege lidt med kameraets indstillinger - så I får lige det samme motiv med forskellige blænder - utroligt så stor forskel der er på "roen" i billedet. Jeg er ihvertfald ikke i tvivl om, hvilket billede jeg foretrækker :-)


Det sidste billlede blev lidt rystet, men med et højt blændetal (f/36), så tager det sin tid for alt lyset at komme frem. Håber I kan se formålet alligevel. 

Kommentarer

 1. Ja lungeurt er skønne, mine er også lige begyndt på blomstringen.
  Jeg har jo ikke meget forstand på det med billeder, men derfor kan jeg jo godt foretrække et billede. Det bliver det midterste, gad vide om det også er det, du foretrækker?

  SvarSlet
  Svar
  1. Lungeurt må, sammen med anemoner, være den første staude, som springer ud her i foråret?
   Vlaget på billede nr. to er godt, idet det har hele planten i fokus. Jeg kan bedst lide nr. et, hvor selve blomsten er i fokus og hvor baggrunden er sløret og er rolig. Men at sige, at du ikke har forstand på billeder, er vist en sandhed med modifikationer. Jeg tror, at det er en smagssag og hvad øjet har det bedst med at se, så ... :-)

   Slet
 2. Nå, du kunne heller ikke nære dig for at lege lidt :-)
  Jeg er virkelig taknemmelig for at du lærte mig om den blænde, for det er skønt at lege med kameraet i haven nu, hvor der dukker den ene lille skønhed frem efter den anden.
  Forleden bestilte jeg en nakke-kamera-støtte på ebay. Den kostede kun 160,- med forsendelse fra England. Så nu er jeg virkelig spændt på at se, om den er god til mine rystende hænder. For øjeblikket bruger jeg en lille skammel til at støtte armen på :-)
  Lungeurten er så skøn. Og de er så gode til også at selvså også, så man kan få mange af dem.
  Jeg synes også det første billede er bedst til at vise blomsten.

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej, nej jeg leger hver eneste dag ;-) Og hvor lyder det godt, at du også er kommet godt igang :-)
   Det lyder som en god idé med en nakke-kamera-støtte. Jeg kan heller ikke holde kameraet stille, så istedet har jeg anskaffet mig et stativ (skamlen har samme effekt) både et lille, så jeg kan komme helt ned i jordniveau og et som går fra ca. 30 cm og til 1,30 cm (ca-tal - kan ikke huske de eksakte). Og jeg kan helt klart anbefalde et stativ. Når jeg går i haven, så står kameraet bare på stativet og jeg skal ikke finde et sted at ligge det eller tænke på, at det ikke må få fugt. Stativet kan købes rimeligt billigt på nettet

   Slet
 3. Jeg burde også få leget lidt mere med mit kamera - der bliver da pille lidt ved indstillingerne, men slet ikke nok. Når den værste forårstravlhed er overstået skulle vi måske arrangere endnu en lille foto-safari?
  Jeg har ikke selv lungeurt i haven, men den er ret fin - og så er den dejlig tidligt på den :-)
  Knus Signe

  SvarSlet
  Svar
  1. Det kunne da være rigtig hyggeligt med endnu en foto-safari. Du siger bare til, når du er klar :-)
   Den er rigtig tidlig på den, så det kunne være dejligt om den smed lidt frø, så jeg kunne få flere

   Slet
  2. Jeg er ihvertfald helt med på sådan en foto-safari. Men jeg giver Signe ret i, at vi nok lige skal overstå den værste forårstravlhed først :-)
   Jeg prøver at kigge i min manual ind imellem, men mit hovede slår fra med alle de udtryk, som jeg ikke kender. Så jeg tror mere jeg er sådan en 'hands-on-learner' :-D

   Slet
  3. Det ville være rigtigt hyggeligt, at du også kom med på foto-safari.
   Ja kender godt det med manualen, så min er også blevet tygget i små bidder og med inspiration fra nettet, når jeg har haft behov. Heldigvis er jeg stædig, så når jeg har en udfordring, så søger jeg information. Men kan også kun tage små bidder. Når jeg får mange informationer på én gang, så "glemmer" jeg det fordi jeg ikke har hands on.

   Slet
 4. Fin lungeurt, og sjovt at se forskellen på billederne. Hvis man har sådan et godt kamera, skal der også leges løs - ellers lærer man det jo aldrig at kende. Dybt suk - jeg ønsker mig også et! God søndag

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg skal ihvertfald prøve teknikker mange gange, før jeg har styr på dem - så leg er godt og lærende :-) Jeg kan godt forstå, at du ønsker dig ét. Fra mit blev stjålet til jeg fik et nyt savnede jeg det helt vildt, så ...

   Slet
 5. God morgen. En sød plante og jeg kan også godt se forskel på billederne. Det er et godt kamera, du har. Og det må være dejligt at bare knipse løs og prøve sig frem!

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er det fede ved de digitale kameraer - vi kan bare prøve og prøve indtil vi får et godt billede. Det koster intet (udover slid på kameraet - men den tid den sorg). Ikke som i "gamle dage" hvor alt skulle fremkaldes - da sparrede vi på knipsene.

   Slet
 6. Havelivet er den rene leg....og en god en af slagsen. Skønne billeder of din lungeurt Susanne......og så er den lyserød.....mums ;0)

  Knus Dorthe

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, hvad skulle vi dog gøre uden haven, hvor vi kan få lov at lege næsten lige så tosset vi vil - tror helt sikkert det er godt for både psyke og fysik :-)
   Jeg kan ikke huske fra tidligere år, om lungeurten bliver blåviolet med alderen, så det er jeg noget spændt på at se

   Slet
 7. Lungeurt fik jeg først i haven sidste år. Nu går jeg og kigger hver dag om de ikke snart springer ud. Jeg skal have mange flere af dem i mit nordvendte bed ud mod vejen. Der er mange skønne slags. Især din lyserøde er dejlig.

  SvarSlet
  Svar
  1. Enig - jeg ønsker mig også flere lungeurt til haven. Jeg har et bed i skygge og med skvalderkål, hvor den ville være ideel. Det kunne være, at man skulle så nogle frø for at få flere planter.

   Slet
 8. Gode billeder af din smukke lungeurt.
  Her er det bestemt ikke havevejr i dag. Det regner bare, så hvis jeg skal have nogen billeder, så må regnjakken frem.
  Tak for kigget.

  SvarSlet
  Svar
  1. Heller ikke rigitg havevejr her idag, men forsøger nu alligevel at gå lidt derud inden det bliver for sent - jeg skal jo have nogle nye fotos :-)

   Slet
 9. Tak for besøg og snak. Der må altså ikke gå så længe imellem. Vi nåede ikke at komme omkring det hele :-), og vi nåede slet ikke at gå tur i haven eller ophørsudsalg i garnbutikken eller at besøge de hyggelig plantesalg ved de fynske småveje. Men bortset fra det, er det bare rigtig gode billeder du får taget af den spæde forår. Det er ligefør at man kan fornemme at blomsterne kunne finde på at åbne sig, hvis man lige kikker 2 sek. mere på billedet. Virker livagtige. Så smukt.

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på. Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola.

Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen.

På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.

Nedklipning af katteurt

Katteurten Nepeta faassenii 'Six hills Giants' lever op til sit navn og jeg skal love for, at den er blevet stor - stor og smuk var den, da den stod med alle de smukke blå blomster i fuld flor. Og den har været så velbesøgt af de flittige brumbassser.

En ulempe ved den er dog, at den falder til siden og derved bliver lidt bar i midten. Derfor fylder den ret meget - jeg tror, at én plante har fyldt 1,5x1,5 m. Derfor har den også klemt nogle af de planter, som jeg har sat i bedet. Måske har jeg plantet for tæt, men så er planten for stor.
Så istedet har jeg midlertidigt sat en stump rionet op, så plantestilkene er blevet løftet fra jorden og der er givet plads til andre planter. Dette må blive min fremtidige løsning - dog med rionet hele vejen rundt om planten - da jeg gerne vil beholde katteurten i haven.

Da jeg så, at der var friske grønne skud i midten af planterne, så var jeg kvik med saksen - væk med de horisontale, halv visne og afblomstrede grene. Og tilbage stod friske b…