Gå videre til hovedindholdet

Kartoffelbed

Nu da solen ikke kunne få magten over dis og skyer, så måtte jeg jo arbejde mig til varmen! Tror vi nåede op på 6 graders varme. Men jeg har jo sat kartofler til forspirring, så de skal også have et bed at gro i. Derfor gik jeg igang med at grave - det gav varmen.


Jeg har planer om, at området bag drivhuset med tiden skal omdannes til en urtehave med højbede. Ja, ja jeg ved det - til nytår lovede jeg mig selv, at jeg ikke ville starte en urtehave op dette år, men ... det frister for meget at prøve, så nu satte jeg igang alligevel. Man har vel et standpunkt til man får et nyt!


Bedet har jeg gravet efter højbedmetoden, som Martin fra Begynderhaven har beskrevet. Jeg har gravet to spadestiksdybde, for at få plads til græstørvene i bunden. Det har jeg gjort fordi jeg synes at det ville være synd og skam at fjerne græs med jord fra bedet, når det nu kan ligge dernede og fylde og græsset kan formulde.

Hvis jeg når det i morgen, så vil jeg finde ud af, om vi kan hente kompost på vores genbrugsplads. Hvis vi kan, så skal der blandes en god portion i det øverste jordlag i bedet. Derudover har jeg planer om at bedet skal kantes med brædder, så det kan blive et 'rigtig højbed'.  

Og meget snart skal jeg have gravet et bed op af stakittet. På stakittet skal der placeres rionet til et par familie-frugt træer og i beden under skal der gro jordbær. Jordbærplanterne står i en flamingokasse og venter bare på at komme i jorden. Så bedet skal altså graves meget snart.


Det næste der skal ske er, at jeg skal have gravet et 'skråt' bed ved drivhuset. Jeg skriver skråt fordi området er  skævt og dermed smallere mod stakittet. Det giver lidt udfordringer ift. placering af bedene, så jeg er lidt spændt på, hvordan det hele kommer til at se ud i sidste ende.

Kommentarer

 1. Fik I slet ikke sol i dag, det var da træls. Godt du kunne arbejde dig til varmen, for det har da været et stort arbejde. Bent graver også ofte et hul til græstørvene, så de kan genbruges.
  Held og lykke med alle dine fine projekter.

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej ingen sol her. Den kunne lige skimtes gennem skyerne omkring kl. 18 og det var det - så det kan kun blive bedre imorgen. Når nu vejret ikke vil, så må vi jo tilpasse os enten med det korrekte tøj eller ved fysisk arbejde og ja, det var tungt, men godt at få det gjort :-)

   Slet
 2. Hæhæ, det er rigtigt; man har et standpunkt, til man tager et andet :)

  I Randers brændte solen igennem tågen/havgusen ved 11-tiden, så vi har haft en flot og varm solskinsdag.

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi håber, at solen også når os imorgen, for trænger da til lidt forårsvarme :-)

   Slet
 3. Det er hårdt gravearbejde der venter dig - rigtig god fornøjelse. Det skal nok blive godt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er hårdt, men det er også god motion, så det er helt ok :-)
   Tak - jeg håber at det vil skride planmæssigt fremad.

   Slet
 4. Ja det med at have et standpunkt til man tager et nyt, det kender jeg alt til i havesammenhænge (og andre). Jeg har jo lovet mig selv, ikke at have gang i for meget i år!!

  God søndag, håber du får sol.

  SvarSlet
  Svar
  1. ja, det er utroligt - der skal ikke meget til, førend man har skiftet mening. Men jeg håber, at det bliver godt med tiden. Håber du holder din aftale - altså indtil du får en bedre idé ;-)
   Tak, jeg håber også på godt søndagsvejr :-)

   Slet
 5. Det ser godt ud Susanne, så jeg kan sagtens sætte mig ind i, at du kom til at skifte mening.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er ikke helt let at lægge drømmen om en urtehave ala pottager fra sig - det er så smukt og nyttigt, så .. tak :-)

   Slet
 6. Godt du kom ud i haven! Jeg synes det var frygtelig koldt, så jeg var kun lidt ude og ellers var det indendørs sysler med at sortere frø og den evige kamp med hvornår og hvordan det skal sås!

  Super at du går i gang med en køkkenhave, jo flere der dyrker bare lidt grønsager dets bedre for miljøet :)

  lad os håbe på at det dejlige solskinsvejr kommer tidligt i morgen

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var også fristende at gå ind igen og havde jeg ikke haft gravearbejdet, så tror jeg heller ikke, at jeg havde holdt ret længe derude. Du har ret i, at det er evigt tilbagevende; hvornår skal hvilket såes, men vi bliver vel klogere år for år :-)
   Køkkenhave er godt for miljøet men det er også 'sundt' at børnene lærer hvordan det hele gror og hvor det kommer fra. Jeg havde sønnike med på den daglige havetur (ren mor/søn-hygge, hvor vi snakker om nyt i haven) og da smagte han på persille og pebermynte og skulle 'gætte' hvilke krydderurter det var. Jeg tror det er vældig lærende for børnene :-)
   Jeg krydser ihvertfald fingre for, at solskinsvejret kommer tidligt. Jeg har nemlig lavet en aftale med nogle rionet imorgen tidligt.

   Slet
 7. Det ser rigtig godt ud, og bliver helt sikkert godt :-)
  Det er et stort arbejde at grave plæne, på den måde som du gør. Det burde jeg også gøre i min kommende køkkenhave, men tidsnød gør, at jeg ikke orker at gøre det på den måde, så må jeg jordforbedre på andre måder med tiden.

  Det med at ændre standpunkt overgår vist de fleste haveejere, og det skal der bestemt også være plads til :-) Det vil jeg sikkert også gøre en del gange undervejs i mit kommende projekt.

  Fortsat god arbejdslyst :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Enig, det er et stort og tungt arbejde, men forhåbenligt er det arbejdet værd. Jeg kan nu godt forstå, at du ikke orker det i den nye have - I har jo hele to haver at holde. Men er nu helt sikker på, at du finder andre måder at jordforbedre på. Mon ikke allerede du har etableret kompostbunke i den nye have, så kompost er klar til næste år?
   Ja mon ikke ændrede standpunkter er kendt hos ethvert havemenneske, det tror jeg. Og også hos andre. Det ville da være mærkeligt, hvis du ikke ændrede mening med det store projekt I skal igang med. Tegninger på papir er ikke altid det samme som at se det i virkeligheden, så ...
   Tak og i lige måde :-)

   Slet
 8. Spændende men tænker du er nødt til at flytte tørrestativet ;0)

  SvarSlet
  Svar
  1. Thi hi - du har fuldstændig ret. Det midterste bed er dog det sidste, som skal etableres, så har endnu et stykke tid til at overveje, hvor tørrestativet skal stå - synes ikke, at jeg har et perfekt sted til det! Men pludselig er idéen der sikkert :-)

   Slet
 9. Super projekt, der er ikke noget bedre end høst af egen avl, i mange år kom vores gulerødder og ærter aldrig ind i husholdningen, men blev spidst af børnene og deres kamerater i haven, så børn og grønsager kan sagtens gå hånd i hånd hvis det bare er sjovt og sejt at selv må ;o)

  SvarSlet
  Svar
  1. rønt fra haven er bare det bedste. Man ved hvordan det er avlet og det at der er kort vej fra høst til køkkenbord giver supersprøde og friske grøntsager. Jeg holder meget af "fra jord til bord-princippet" så nu skal det prøves.
   Sønnike og venner har nu i flere år skullet i haven for at spise efterårshindbær, så tror også, at en urtehave kan trække dem derud for at smage - og intet er jo mere sundt :-)

   Slet
 10. Det er simpelthen det gode ved standpunkter Susanne ;0) Jeg er sikker på det bliver en himmerrigsmundfuld når de første nye kartofler kan høstes fra dine nye bede.

  Sjovt så forskelligt vejret har været i landet ......jeg krydser fingre for at det bliver idag gusen letter hos dig også ;0)

  Knus Dorthe

  SvarSlet
  Svar
  1. Elsker himmerigsmundfulde :-)
   Gusen er lettet og det ser vidunderligt ud derude. Det bliver så fedt med en dag i haven med sol og forår - bliver næsten helt overstadig :0)

   Slet
 11. Hvor har du været flittig Susanne. Der findes næsten heller ikke noget bedre end nyopgravede kartofler, mums :-)
  Jeg var ude et par gange i går, men jeg synes det blev for koldt. I dag tegner det heldigvis til at blive et helt fantastisk vejr. Skøøønt!
  Knus Signe

  SvarSlet
  Svar
  1. Nyopgravede kartofler er rene himmerigsmundfulde.
   Det var koldt igår, men vejret tog heldigvis revanche idag og u har fuldstændig ret - det var SKØNT :-)

   Slet
 12. Hvor har du været flittig med spaden, Susanne. Jeg synes at det er så hårdt at grave græstørv op.
  Det bliver dejligt med nye kartofler og nu kan du så glæde dig over dem et år før tiden, det er da ikke så ringe endda:-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Enig, det er rigtig hårdt at grave græstørv op. Men det var ikke helt så hårdt, når man ikke kun skal nøjes med det øverste lag græs og undgå for meget jord. Her kunne jeg jo bare tage en ordentlig 'luns'. Men jeg fik nu varmen alligevel :-)
   Det var da en rigtig god måde at se på det på - tak for det :-)

   Slet
 13. Ja, det lyder godt nok som tungt arbejde. Det var godt du fik det overstået igår, for det havde nok næsten været for varmt arbejde i dag.
  Det er ærgeligt at du vil flytte tørrestativet ;-) Jeg glædede mig nemlig til at se hvad det var for en smart multi-løsning du havde udtænkt med tøjtørring og køkkenhave. Det ville jo være smart i vores små haver :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det ville have været varmt idag. Tog også først jordbærbedet hen på dagen idag, hvor det var knapt så varmt.
   Du har ret - det kunne være, at jeg skulle prøve at lade det stå for at se, om det kan fungere over bedene - går nok ikke. Men regner ikke med, at jeg får lavet det midterste bed i år, så tørrestativet får vist lov at blive endnu et år.

   Slet
 14. Nu læser jeg godt nok baglæns i dine indlæg - er frygtelig bagud :o) - men hold da op du får udrettet noget :o) Det blir da så godt et stykke... og heldigvis kan man arbejde sig til varmen hvis det skulle knibe ;o)

  Ha en go aften...

  SvarSlet
 15. Det bliver herligt med et stykke med forskellige urter.
  Desværre ser det jo ud til, at vi skal til at arbejde os til varmen igen i påskeferien. Øv. Havde håbet på godt vejr, så det kunne blive en ferie i haven :)

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på. Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola.

Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen.

På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.

Nedklipning af katteurt

Katteurten Nepeta faassenii 'Six hills Giants' lever op til sit navn og jeg skal love for, at den er blevet stor - stor og smuk var den, da den stod med alle de smukke blå blomster i fuld flor. Og den har været så velbesøgt af de flittige brumbassser.

En ulempe ved den er dog, at den falder til siden og derved bliver lidt bar i midten. Derfor fylder den ret meget - jeg tror, at én plante har fyldt 1,5x1,5 m. Derfor har den også klemt nogle af de planter, som jeg har sat i bedet. Måske har jeg plantet for tæt, men så er planten for stor.
Så istedet har jeg midlertidigt sat en stump rionet op, så plantestilkene er blevet løftet fra jorden og der er givet plads til andre planter. Dette må blive min fremtidige løsning - dog med rionet hele vejen rundt om planten - da jeg gerne vil beholde katteurten i haven.

Da jeg så, at der var friske grønne skud i midten af planterne, så var jeg kvik med saksen - væk med de horisontale, halv visne og afblomstrede grene. Og tilbage stod friske b…